9.2.2017

International Dylan Thomas Prize 2017: pitkälista


International Dylan Thomas Prize on brittiläinen, alle 39-vuotiaalle kirjailijalle jaettava kirjallisuuspalkinto. Kilpailu on avoin kaikille kansallisuuksille ympäri maailman, kunhan ehdolle asetettava kirja vain on julkaistu englannin kielellä edellisen vuoden aikana. Kilpailu on avoin myös kaikille kirjallisuudenlajeille eli romaanien lisäksi ehdokkaana voi olla esimerkiksi novellikokoelmia, näytelmiä tai runoteoksia. Palkinnon isä eli Dylan Thomas oli itsekin runoilija. Voittaja saa 30 000 puntaa.

Viime vuoden pitkälista oli todella mielenkiintoinen, sain siitä monta uutta lukuvinkkiä. Toivotaan, että tämäkin lista olisi yhtä jännittävä. Viime vuonna Dylan Thomasilla palkittiin Max Porterin pienoisromaania ja runoutta yhdistelevä Grief Is the Thing with Feathers.

Pidemmittä puheitta, tässä ovat ehdokkaat tämän vuoden Dylan Thomas Prizen saajiksi:


Anuk Arudpragasm: The Story of a Brief Marriage

Kirja kertoo pikaisesti solmitusta avioliitosta srilankalaisella pakolaisleirillä keskellä maata repivää sisällissotaa. Tarina sijoittuu vain yhteen vuorokauteen.


Alys Conran: Pigeon

Traaginen, mutta silti hauska ja ennen kaikkea intensiivinen tarina lapsuuden ystävyydestä ja rikkoutumisesta. Tarina sijoittuu Walesiin.


Jonathan Safran Foer: Here I Am

Romaani Washington D.C.:ssä asuvasta viisihenkisestä juutalaisesta perheestä. Vanhempien avioliitto on romahtamassa, pojan Bar Mitzvah epäonnistuu ja Israelissa tapahtuu maanjäristys.


Yaa Gyasi: Homegoing

Tarina Ghanassa kotoisin olevista sisarpuolista, joista toinen myydään orjaksi, toinen nai brittiläisen orjakauppiaan.


Benjamin Hale: The Fat Artist and Other Stories

Novellikokoelma, jonka novelleja yhdistää absurdius ja filosofinen pohdiskelu, pelot ja mielihalut. Niissä tavataan ihmisiä, jotka ovat niin rakkauden, kateuden, suuruudenhulluuden kuin epätoivoisuudenkin reunalla.


Luke Kennard: Cain

Runokokoelma, jonka runoihin kietoutuu erikoisella tavalla Ensimmäinen Mooseksen kirja.


Hannah Kohler: The Outside Lands

Tarina siskosta ja veljestä. Veli on Vietnamissa ja melkein tappaa komentajansa. Sisko asuu Kaliforniassa, menee naimisiin ja liittyy sodanvastaiseen liikkeeseen.


Fiona McFarlane: The High Places

Novelleja, jotka liikkuvat eri maanosissa, ajoissa ja genreissä, ja jotka kertovat erilaisista tunteista ja olemassaolosta.


Helen Oyeyemi: What Is Not Yours Is Not Yours

Oyeyemin novellikokoelman maagisrealistisia novelleja yhdistää avain – mutta onko avain portti, lahja vai kutsu?


Sarah Perry: The Essex Serpent

Leskeksi jäänyt Cora Seaborne muuttaa Lontoosta Aldwinterin pitäjään Essexiin. Kylä menee sekaisin, kun huhut myyttisen, ihmiselämiä riistävän Essexin käärmeen paluusta alkavat levitä. Cora on haltioissaan, mutta pastori Will uskoo paniikin johtuvan kyläläisten moraalisesta heikkoudesta.


Safiya Sinclair: Cannibal

Sinclairin runot kertovat lapsuudesta Jamaikalla, rotusuhteista Amerikassa, naiseudesta, toiseudesta ja maanpaosta.


Callan Wink: Dog Run Moon: Stories

Novellikokoelma, jonka herkät, hauskat ja voimakkaat tarinat sijoittuvat Länsi-Yhdysvaltoihin.

––

Dylan Thomas Prizen pitkälista ei pettänyt taaskaan: mieletön joukko mitä mielenkiintoisempia kirjoja! Tuttujakin nimiä siellä on, Alys Conranin Pigeon, Jonathan Safran Foerin Here I Am, Yaa Gyasin Homegoing (suom. Matkalla kotiin, Otava – julkaistaan maaliskuussa), Helen Oyeyemin What Is Not Yours Is Not Yours ja Sarah Perryn The Essex Serpent. Yhtäkään en näistä jo tutuista ole vielä lukenut, mutta Oyeyemin kokoelma on hyllyssä.

Kahdestatoista pitkälistalaisesta valitaan lyhytlistalle puolet. Uskallatteko veikata, mitkä teokset sillä ainakin tullaan näkemään? Tai oletteko lukeneet näistä jo jotain? Minä veikkaan tai vähintään toivon ainakin Gyasin, Oyeyemin, Perryn ja Sinclairin teosten pääsevän lyhytlistalle. Lisäksi toivon Kohleria, koska siinä on niin ihastuttava kansi (mutta niin on monilla muillakin ehdokkailla).

Lisää ehdokkaista palkinnon sivuilla. Lyhytlista julkaistaan maaliskuun lopulla, joten jäämme jännittämään.

10 kommenttia :

 1. What is not yours is not yours on näistä oikeastaan ehkä kaikista kiinnostavin, mutta myös Homegoing, Here I am ja the Essex serpent kiinnostavat paljon. Jännä lista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä palkinnossa viehättää paljon se, että mukana on myös muita kuin romaaneja. Ja jos viime vuoden lista oli mielenkiintoinen, niin tämä on sitä vieläkin enemmän.

   Täytyykin ottaa lukuun tuo Oyeyemin kokoelma, ehtii vielä hyvin novellihaasteeseen!

   Poista
 2. Kiinnostaa Pigeon, Homegoing ja The Essex Serpent. En muista tienneeni, että Homegoing ilmestyy suomeksi, joten kiitos muistutuksesta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Homegoingia on hehkutettu kovasti muualla, joten kiva, että se tulee jo nyt suomeksi. Kiinnostaa (kuten melkein nämä kaikki muutkin)!

   Poista
 3. Onpa kiinnostava lista! Erityisesti minua kiinnostavat The Story of a Brief Marriage, Homegoing ja Pigeon. Kansista moni muuten kiinnittää huomion.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi ilonaihe lisää näissä listoissa on aina kirjojen kannet. Hauska katsoa, millaisia kansia muualla tehdään.

   Poista
 4. En yleensä seuraa kauheasti kääntämättömiä uutuuskirjoja maailmalta,mutta tästä oli kyllä ilahduttavaa löytää tuttujakin! Tuota Homegoigia odottelen kovasti jo suomeksi, The Story of a Brief Marriage & What Is Not Yours Is Not Yours kuulostavat myös hurjan kiinnostavilta! Ja varsin kauniita kansia noin ylipäätään lähes kaikissa, houkuttelee lukemaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko lista on tosi mielenkiintoinen. En muista, olisinko ollut hetkeen ihan näin innostunut jonkin palkinnon ehdokaslistasta.

   Kannet ovat kyllä hienoja ja kiinnostavia. En lue runoja, mutta jo Cannibalin siistin kannen takia voisin kokeilla ainakin sitä!

   Poista
 5. Näistä eniten kiinnostavat Gyasin, Oyeyemin ja Foerin kirjat :-) Ja tuo viime vuoden voittaja kiinnostaa myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on vielä viime vuoden voittaja lukematta, vaikka halusin lukea sen jo viime vuonna. Luulen, että sillä voisi olla hyvä aloittaa runoihin tutustuminen. Ehkä tänä vuonna :)

   Poista