7.1.2017

Jen Campbell: Weird Things Customers Say in Bookshops


Ainoa kirja, jonka sain viime jouluna lahjaksi, oli Jen Campbellin Weird Things Customers Say in Bookshops (suom. Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa, Nemo 2012). Sain kyllä myös lahjakortteja kirjakauppaan, joista osa on tietysti jo käytetty.

Tutustuin Jen Campbelliin alkaessani vuosi pari sitten seurata hänen Youtube-kanavaansa, joka käsittelee kirjoja ja kirjailijuutta. Kirjamakumme menevät suhteellisen hyvin yhteen, joten koko tänä aikana olenkin saanut häneltä roppakaupalla erinomaisia kirjavinkkejä. En olisi esimerkiksi lukenut John Burnsiden The Dumb Housea ilman hänen suositteluaan. Loogista olikin, että halusin myös lukea jotain hänen itse kirjoittamaansa, ja vihjasin poikaystävälleni, että Weird Things Customers Say in Bookshops olisi aika kiva joululahja.

Erityisen tästä Campbellin kirjasta tekee se, että siinä on kirjailijan omistuskirjoitus. Se oli myös kauniisti paketoitu joulua varten (vaikka aukaisinkin paketin jo ennen joulua, sillä vietin joulun äitini luona enkä ikinä jaksa raahata sinne mukanani lahjoja, jotka olen saanut ennen joulua). Poikaystäväni tilasi kirjan Campbellin omien nettisivujen kautta, mikä olikin kiva tapa tukea suoraan kirjailijaa.


Weird Things Customers Say in Bookshops on kirja täynnä kirjakaupan myyjien ja asiakkaiden välisiä outoja, hauskoja tai jopa hieman kamalia kohtaamisia. Osa niistä on Campbellin omia kokemuksia (hän on ollut töissä eri kirjakaupoissa), osa muiden myyjien. Suurin osa kohtaamisista on muutamasta brittiläisestä kirjakaupasta, mutta kirjan viimeisessä osiossa on yksittäisiä tapauksia eri kirjakaupoista ympäri maailman.

Luimme kirjaa yhdessä poikaystäväni kanssa ennen nukkumaanmenoa. Kirjassa on juttuja, jotka eivät naurattaneet kovin paljon, mutta mukana on myös helmiä, jotka saivat meidät repeilemään ihan kunnolla ja miettimään, minkälaisia (a)asiakkaita ja ylipäänsä ihmisiä sitä onkaan olemassa. No, kaikenlaisia, vahvistaa tämäkin kirja. Weird Things Customers Say in Bookshops toimii parhaiten pienissä pätkissä nautittuna, välipalakirjana, kun muut kirjat eivät tahdo edetä, vaikka jutut eivät olekaan liian samanlaisia. Hauskasta ja mustan huumorin värittämästä kuvituksesta vastaa The Brothers McLeod.


Kirjalle on myös jatko-osa, More Weird Things Customers Say in Bookshops, joka täytyy sekin jossain vaiheessa lukea. Campbell on kirjoittanut myös kirjan The Bookshop Book, jossa esitellään eri kirjakauppoja ympäri maailman, ja runoja. Tänä vuonna hän julkaisee lastenkirjan Franklin's Flying Bookshop ja tällä hetkellä hän työstää novellikokoelmaa.


22. Kuvitettu kirja / Helmet-lukuhaaste 2017

––

Jen Campbell: Weird Things Customers Say in Bookshops
Constable 2012, 119 s.

18 kommenttia :

 1. En olekaan kuullut tästä kirjasta, mutta kuulostaa hauskalta! Asiakkailtahan voi todella kuulla mitä vain :) Täytyy hankkia tämä kirja jostain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienen kustantamon kirjana on voinut mennä helposti ohi, minäkään en tiennyt tästä vuonna 2012. Toivottavasti löytyy kirjastosta tai sitten kirjakaupoista, englanniksi nyt ainakin on saatavilla nettikirjakaupoista tai kirjailijalta itseltään :)

   Poista
 2. En ole tästä koskaan kuullutkaan. :) varmasti näihin voi kuka tahansa asiakaspalvelualalla työskentelevä samaistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti! Oudot kysymykset eivät rajoitu pelkästään kirjakauppoihin.

   Poista
 3. Luin tämän pari vuotta sitten suomeksi, oli kyllä tosi hauska! Itsekin seurailen Jenin Youtube-kanavaa ja haluaisin etenkin lukea hänen runojaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli pienissä annoksissa varsin hillitön :) Minua taas kiinnostaa kovasti Jenin tuleva novellikokoelma, täytynee tilata sitten kun se julkaistaan.

   Poista
 4. Apua, kuulostaa juuri sellaiselta lukemisen arvoiselta kirjalta. Ainakin kirjoituksesi perusteella tämä täytyy hankkia käsiin mahdollisimman pian, ja muutenkin ehkä tutustua kirjoittajan tekemisiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, suosittelen! Siis sekä itse kirjaa että vaikkapa Jenin Youtube-kanavaa, joka on minulle jatkuva inspiraation lähde :)

   Poista
 5. Minäkin lahjoin itseäni pari joulua sitten tällä samaisella kirjalla (suomennoksella). Oli ihan veikeä kirja, yllättävänkin moni asia itse koettu kirjakauppatyössä:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mä niin uskon! Mietinkin kirjaa lukiessani, että mitähän kaikkea suomalaisissa kirjakaupoissa työskentelevät ovatkaan kokeneet ja päädyin (ikävä kyllä) tulokseen, että varmaan hyvin samanlaisia asioita :D

   Poista
 6. Hei Laura,

  Asiani liittyy nyt ihan muuhun kuin käsittelemääsi kirjaan. Kysyisin, että miten saa tehtyä tuollaiset pudotusvalikot kuin sulla on oikealla asiasanojen ja kirjailijoiden kohdalla. Kiitos, jos jaksat neuvoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta voin neuvoa parhaani mukaan!

   Olen tehnyt nuo pudotusvalikot jo varsin varhaisessa vaiheessa blogiani, joten en enää muista mistä katsoin ohjeet. Luulisin kuitenkin noudattaneeni näitä ohjeita: http://www.cottageandvine.net/2013/02/how-to-change-labels-widget-to-drop.html

   Eli homma vaatii blogin html-koodin muokkaamista, joten kannattaa ehdottomasti ottaa varmuuskopio blogin koodista (löytyy Malli-valikosta, oikea ylälaita) ja varalta myös sisällöstä (Asetukset > Muu).

   Kokeilin tuota Cottage and Vinen koodia testiblogiini ja se toimi. Valikoista tuli myös samanlaiset kuin omassa blogissani. Siinä on kuitenkin pari juttua, jotka kannattaa huomioida:

   a) Luo ensin blogiisi kaikki eri tunnisteryhmät, jotka haluat blogissasi olevan (Ulkoasu > Lisää gadget > Tunnisteet, ei tarvitse muokata niiden asetuksia, kunhan vain teet ne ja tallennat), sillä se vähän selkeyttää hommaa. Minulla eri ryhmiä on kaksi.

   b) 5. kohdassa neuvotaan korvaamaan koodinpätkä alla olevalla pidemmällä koodilla. Korvattava koodinpätkä ei ole pelkästään se melko lyhyt, mikä ohjeessa näkyy, vaan koko widgetin koodi. Näet html-koodista eri widgetit (tarkoittaa niitä gadgetteja), niiden edessä on sellainen musta nuoli. Kun painat nuolta esim. Label1-widgetin (jos olet tehnyt vaikkapa kolme eri tunnisteryhmää, ne ovat nimeltään Label1, Label2 ja Label3) kohdalla, niin koodi laajenee. Se ei välttämättä laajene vielä kokonaan, vaan sinun täytyy aukaista mustia nuolia niin kauan aikaa, että koko Label1:n koodi on auki, seuraavaan widgetiin asti. Se kokonaan laajennettu pätkä koodia on se, joka täytyy korvata Cottage and Vinen ohjeessa olevalla koodilla.

   c) Cottage and Vine ohjeistaa muuttamaan pudotusvalikosta vain sen leveyden. Voit kuitenkin muuttaa myös sen, mitä pudotusvalikossa lukee (minulla ekassa asiasanat, toisessa kirjailijat). Se kohta löytyy koodista, jolla korvasit vanhan koodin. Etsit vain kohdan, jossa lukee click to choose ja korvaat sen haluamallasi tekstillä, esim. kirjailijat.

   d) Jos haluat tehdä useamman kuin yhden pudotusvalikon tunnisteille, sinun täytyy korvata olemassa oleva koodi joka Label-widgetin kohdalla. Eli Label1, Label2, Label3 jne. widgetien koodi täytyy muuttaa.

   e) Jos koodisi on virheellinen, Blogger jaksaa kyllä huomauttaa siitä punaisella varoitustekstillä html-koodia muokatessa ja neuvookin aika hyvin, missä vika piilee.

   f) Kun olet korvannut ja muokannut koodit blogisi html-puolella, voit muokata niitä lisää vielä blogin Ulkoasu-valikossa. Siellä voit määritellä otsikot ja sen, mitä tunnisteita eri tunnisteryhmiin haluat lisätä. Ne täytyy napsutella käsin (muokkaa gadgettia > Näytä > Valitut tunnisteet > muokkaa). Aina kun laitat blogipostaukseesi uuden tagin, jota sinulla ei vielä blogissasi ole ollut (esim. uusi kirjailija), täytyy se käydä ruksimassa noihin tunniste-gadgetteihin, jotta se sitten näkyy pudotusvalikossa. Mutta näin se taitaa olla normaalistikin, jos käyttää useita eri tunniste-gadgetteja.

   Suosittelen melkein luomaan jonkun höpön testiblogin Bloggeriin, jonne viet "oikean" blogisi ulkoasun koodin. Siellä voi turvallisesti testata eri juttuja ja leikkiä koodilla.

   Olikohan muuta huomioitavaa... En ainakaan hoksaa. Kysy jos tulee jotain mieleen tai jos koko juttu tuntuu liian vaikealta, niin lähetä minulle sähköpostitse varmuuskopio blogisi koodista, niin voin koittaa laittaa sen kuntoon :)

   Poista
  2. No hupsista. Näyttääkin olevan vähän isompi homma. Kiitos tosi paljon vaivannäöstäsi ohjeiden suhteen. Kopioin ne nyt itselleni talteen ja tutkin asiaa joskus, kun on siihen aikaa.

   En olisi edes kysynyt, jos olisin tiennyt, että vastaus vaatii sulta näin pitkää kirjoitusta. Kiitos :D

   Poista
  3. Yritin kirjoittaa neuvot mahdollisimman selkeästi, niin viesti näyttää pelottavan pitkältä :D Toivottavasti niistä kuitenkin ymmärtää jotain eivätkä ne vain sekoita asiaa. Lisäohjeita voi yrittää googlettaa hakusanoilla "how to add labels drop down menu in blogger" tms. Yleensä erilaisia ulkoasuun ym. liittyviä ohjeita tekevien blogien ohjeet ovat parhaimpia ja selkeimpiä.

   Pudotusvalikkojen lisääminen vaikuttaa isommalta työltä mitä se oikeasti on. Sitten kun hoksaa, miten se tapahtuu ja toimii, niin hommassa ei mene kuin pari minuuttia :)

   Ja ei kyllä ollenkaan haitannut käyttää hetki aikaa tutkiessani asiaa, pikemminkin päinvastoin. Oli mukava virkistää muistiani noiden pudotusvalikoiden koodaamisen suhteen, kun en ole ollut tekemisissä koko koodin kanssa sen jälkeen, kun loin koko valikot. Oon vähän sellainen nörtti, ois varmaan pitänyt lähteä opiskelemaan ihan toista alaa :D

   Poista
 7. Kiitos vinkistä, olen erilaisia neuleaiheisia youtube-kanavia seurannut viime vuoden, mutta en edes hoksannut, että kirjallisuudellekin on omia! Löysinkin useamman mielenkiintoisen kanavan tätä kautta, kiitos siis! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjallisuusaiheisia Youtube-kanavia löytyy kyllä yllättävän paljon :) Erityisesti YA-kirjallisuuteen keskittyviä kanavia on paljon, niitä en itse jaksa seurata, mutta onneksi on myös muita. Kiva, että löysit katsottavaa!

   Poista
 8. Kiitos muistutuksesta, minun on pitänyt jo pitkään tutustua tähän kirjaan kun niin moni bloggaaja on tätä kehunut. Viimein eilen muistin etsiä kirjastosta ja luinkin heti yhteen menoon kahvilassa. Tuli hihiteltyä puoliääneen. Kyllä ihmiset on ihanan outoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinäkin ilahduit tästä :) Pitäisikin hankkia se toinen osa!

   Poista