4.1.2017

Costa Book Awards 2016: lyhytlistojen voittajat


Eilen palkittiin Costa Book Awards 2016 lyhytlistojen voittajat. Costa Book Awardseissa on viisi eri kategoriaa eli vuosittain palkitaan paras esikoisromaani, romaani, elämäkerta, runoteos ja lastenkirja. Olen perinteisesti keskittynyt katsauksissani vain parhaan esikoisromaanin ja romaanin kategorioihin, mutta kerron tässä yhteydessä myös muiden kategorioiden voittajat. 31. tammikuuta selviää, mikä kirja on Costa Book of the Year, eli silloin valitaan, mikä eri kategorian voittajista on se vuoden paras kirja.

Vuoden romaani:

Ehdokkaat vuoden romaaniksi olivat Sebastian Barryn Days Without End, Maggie O'Farrellin This Must be the Place, Sarah Perryn The Essex Serpent ja Rose Tremainin The Gustav Sonata.


Sebastian Barry: Days Without End

Nuori Thomas McNulty värväytyy Yhdysvaltojen armeijaan. Eletään 1800-luvun puoliväliä, intiaanisotien ja sisällissodan aikaa. Mitä tapahtuu, kun Thomas ja hänen kaverinsa John kohtaavat kauniin Sioux-heimon tytön, Winonan?

Vuoden esikoisromaani:

Ehdokkaat vuoden esikoisromaaniksi olivat Susan Bealen The Good Guy, Kit de Waalin My Name Is Leon, Guinevere Glasfurdin The Words in My Hand ja Francis Spuffordin Golden Hill.


Francis Spufford: Golden Hill

Komea tuntematon nuorukainen astuu ulos Englannista tulleesta laivasta New Yorkin Manhattanilla vuonna 1746, tuhannen punnan vekseli taskussaan. Eikä hän aio kertoa, mitä hän tekee tuhannella punnalla. Odottaessaan rahojaan nuorukainen päättää tutustua kaupunkiin, vauhdikkain seurauksin.

Elämäkerta-kategoriassa voiton vei Keggie Carew'n Dadland : A Journey into Uncharted Territory, jossa Carew ryhtyy selvittämään isänsä tarinaa, runoteos-kategoriassa Alice Oswaldin Falling Awake, jossa runoja yhdistää muuttuvuus, ja lastenkirja-kategoriassa Brian Conaghanin The Bombs That Brought Us Together, joka on ajankohtainen tarina ystävyydestä.

––

Omat ennakkosuosikkini eli Perryn The Essex Serpent ja de Waalin My Name Is Leon eivät pärjänneet romaani- ja esikoisromaani-kategorioissa, mutta vuoden romaaniksi valittu Barryn Days Without End kuulostaa kuitenkin mielenkiintoiselta. Spuffordin Golden Hillistä en ole yhtä varma.

Romaani- ja esikoisromaani-kategorioiden ehdokkaat löydät vielä täältä ja Costa Book Awardsin tiedotteen kategorian voittajista täältä.

Voittiko oikeat teokset?

4 kommenttia :

 1. Days without end kuulostaa kieltämättä mielenkiintoiselta. Toivottavasti siitä tulee suomennos jossain vaiheessa! Englanniksikin voisi varmaan lukea, mutta mielummin suomeksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en lähde sitä erityisesti englanninkielisenä metsästämään, ei ole kuitenkaan siellä kiinnostavien kirjojen kärjessä tällä hetkellä. Jos hankitaan kirjastoon, ehkä sitten!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Minua kiinnostaa O'Farrell kirjailijana, ei ehkä erityisemmin juuri tämä ehdolla ollut teos. Yksi toinen kirja on ollut hyllyssä jo pari vuotta, mutta en ole vieläkään saanut luettua sitä!

   Poista