8.12.2016

Runeberg-palkinto 2017: ehdokkaat

Finlandia-palkinnolla on maassamme hyvin suuri merkitys. Se on arvostettu palkinto ja se sanelee pitkälti sen, mitkä kirjat kääritään joulun paketteihin. Finlandia-palkinnon tarkoituskin on edistää myyntiä eikä siinä sinällään ole mitään pahaa. Harmi kuitenkin, että kansan huomio kiinnittyy vain niihin muutamiin kirjoihin, sillä Suomessa julkaistaan vuosittain paljon muutakin upeaa kirjallisuutta. No, samalla tavalla kirjallisuuspalkinnot toimivat toki muuallakin maailmassa.

Haluan tuoda kirjallisuuspalkintokatsauksiini mukaan toisen suomalaisen kirjallisuuspalkinnon, Runebergin. Suomessa on nimittäin muitakin palkintoja kuin Finlandia. On myös muitakin kuin Finlandia ja Runeberg, mutta käytännön syistä en voi tuoda niitä kaikkia blogiini. Runeberg lähtee mukaan siksi, koska se on monipuolisempi kuin Finlandia: ehdolla voi olla romaanien lisäksi myös runo-, novelli- ja esseekokoelmia.

Runeberg-palkinto on Uusimaa-lehden, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton ja Suomen arvostelijain liiton myöntämä vuosittainen kirjallisuuspalkinto, joka on perustettu 30 vuotta sitten. Palkinnon arvo on 10 000 euroa. Tänä vuonna esiraadissa eli ehdokkaita valitsemassa oli kriitikoiden liiton edustaja Mervi Kantokorpi, kirjailijaliiton edustaja Marja-Leena Tiainen ja Uusimaa-lehden kirjallisuustoimittaja Pia Ingström. Esiraati valitsee viidestä kahdeksaan ehdokasta. Tänä vuonna ehdokkaita on maksimimäärä.

Voittajan valitsee palkintoraati, johon kuuluu tänä vuonna kirjailija Tero Liukkonen, runoilija Tommi Parkko ja kirjallisuudentutkija Maili Öst. Palkinto jaetaan Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta.

Runeberg-palkintoehdokkaat vuodelle 2017 ovat:


Vesa Haapala: Karhunkivi

Isä päättää ryhtyä taistoon virkamieskoneistoa vastaan, kun hänen varhaisteini-ikäinen poikansa alkaa oireilla.


Pauliina Haasjoki: Planeetta

Runokokoelma, jossa ihmetellään mantereita, meriä ja maapallon liikettä, painovoimaa ja painottomuutta.


Riitta Jalonen: Kirkkaus

Hengästyttävä tarina kirjailijasta ja kirjoittamisesta, uusiseelantilaisesta Janet Framesta, jota sähköshokkihoidotkaan eivät pysäyttäneet.


Helmi Kekkonen: Vieraat

Kaunis loppukesän päivä, viini on kylmää ja pöytä katettu. Enää puuttuu vieraat, joista kukin on saapununut elämänsä risteyskohtaan.


Henrika Ringbom: Elden leende

Runollinen esseekokoelma elämää muuttavasta matkasta Japaniin.


Minna Rytisalo: Lempi

Kuka on Lempi? Ja mitä on lempi? Viljami on palaamassa rintamalta takaisin kotiin, nuoren vaimonsa ja piikatytön luokse.


Peter Sandström: Laudatur

Romaani viisikymppisestä miehestä, jonka perhe-elämä ei ole ihan sitä, mitä hän alunperin toivoi ja odotti.


Sinikka Vuola: Replika

Surrealistinen tarina pikkukylän ihmisistä, onnesta ja menetyksistä. Poikkeuksellinen kasvukertomus ja moderni muodonmuutostarina.

––

Ehdolla on siis yksi runoteos, Haasjoen Planeetta, mutta peräti kaksi runoilijana tunnetun kirjailijan teosta, Haapalan Karhunkivi ja Vuolan Replika. Vain yksi Finlandia-ehdokas, Sandströmin Laudatur, mahtui mukaan.

Jos minua jäi Finlandian kohdalla kaivelemaan hampaankoloon se, ettei Jalosen Kirkkaus ollut mukana, nyt olen vallan tyytyväinen, että se pääsi mukaan Runebergiin. Rytisalon esikoisromaani Lempi tyydyttänee myös monia, minuakin. Näiden lisäksi olen lukenut ehdokkaista Kekkosen Vieraat, joka ei ole voittajasuosikkini, ja juuri paraikaa luen Sandströmin Laudaturia, josta en vielä ensimmäisen lyhyen luvun jälkeen osaa sanoa mitään.

Suosikkini voittajaksi on Jalosen Kirkkaus, mutta peukutan myös Vuolan Replikan puolesta. En ole sitä lukenut, vielä, mutta se vaikuttaa kiehtovalta.

Mikä kirja vie voiton, onko joukossa teidän suosikkejanne?

20 kommenttia :

 1. Runeberg-ehdokkaiden listaus on minunkin mieleen. Voittajaehdokasta minulla ei ole. Jonkun jopa olen lukenut. Finlandiassa oli outoja valintoja, mutta voittajasta pidin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen tyytyväisempi Runebergin ehdokkaisiin :) Tässä pääsee esille vähän monipuolisempi otos tänä vuonna julkaistusta kirjallisuudesta.

   Poista
 2. Kirkkaus tai Lempi ansaitsisivat tällä kertaa arvostusta :) Haasjoen tai Ringbomin teoksia ei tunne, mutta kirjallisuuden kentälle tekisi varmasti hyvää myös se, että palkinto jaettaisiin muulle kuin proosatekstille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi Kirkkaus ja Lempi pääsivät Runeberg-ehdokkaiksi, sekin on jo suuri kunnianosoitus! En tunne Runeberg-palkinnon historiaa siinä mielessä, että miten usein jokin muu kuin romaani on voittanut sen. Esimerkiksi Wikipediasta löytyy lista kaikista voittajista, joten sitä kautta voisi lähteä tutkailemaan. Luulen kuitenkin, että niin on käynyt useammin kuin kerran :) Pääasia, että kaikki kaunokirjallisuuden lajityypit saavat olla kisassa mukana.

   Poista
 3. Ihanaa, että nyt tälle listalle ovat Lempi ja Kirkkaus päässeet! Jomman kumman soisin voittavan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Lempi oli onneksi myös HS:n kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Taidan peukuttaa eniten Kirkkauden puolesta, se lienee minulle vuoden paras kirja.

   Poista
 4. Toivon voittoa Vesa Haapalan Karhunkivelle. Olen lukenut myös Jalosen kirjan Kirkkaus, mutta en pidä siitä, että se on niin paljon sama kuin elokuva.
  Rytisalon Lempi kiinnostaa lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raikas valinta täällä Kirkkauden fanien joukossa! Minä en ole nähnyt elokuvaa, mutta ymmärrän, että yhteys saattaa häiritä. Toisinpäin, ensin kirja, sitten elokuva, voisi toimia paremmin.

   Lempi lienee monen kirjabloggaajan toinen voittajasuosikki. Se on kaunis ja eheä esikoisromaani, jota uskaltaa suositella.

   Poista
 5. Mielenkiinnolla jään odottelemaan, mutta voittajaehdokasta mulla ei ole - yhtäkään näistä en ole ainakaan vielä lukenut. Vaikka tutustumisen arvoisia varmasti kaikki.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin voisin hyvin lukea näistä kaikki. Tosin Ringbomin esseekokoelma saattaisi olla ruotsinkielisenä vähän liian haastava, mutta suomeksi – kyllä! Jopa Haasjoen Planeetta alkoi kiinnostaa, vaikken normaalisti runoja lue.

   Poista
 6. En ole edes tiennyt, että Runeberg-palkinnon summa on noinkin suuri! Vau!

  Minä peukutan Kirkkautta ja Lempiä, Vieraat ei omaksikaan suosikikseni noussut. Lukuun tulossa tosin myös Replika ja Laudatur. Saas nähdä mitä pidän niistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se yllättävän suuri summa!

   Laudatur on vaikuttanut tähän mennessä ihan hyvältä, mutta olen vasta alussa. Replika on alkanut kiinnostaa kovasti myös minua, se vaikuttaa ihanan erilaiselta. Toivottavasti pidämme niistä!

   Poista
 7. Olen lukenut Kirkkauden ja Laudaturin.
  Oma valintani on Kirkkaus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei yllättävä, mutta silti hieno valinta <3

   Poista
 8. On muuten herkut ehdokkaat! Olen lukenut noista vain Kirkkauden, Laudaturin ja Replikan. Et Laura varmaan ihan kamalasti hämmästy, jos sanon, että toivon Replikan voittavan. Se vaan on niin valtavan hieno, niin omaääninen ja imuisa, että huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain! Heti kun näin, että Replika on ehdolla, ajattelin sinua. Eipä haittaisi sen voitto, vaikka kuulunkin Kirkkaus-klubiin :D

   Poista
 9. Oi, onpa kaunis kansi tuossa Kekkosen Vieraat -kirjassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä todella kaunis. Harmi, ettei sisällöltään sitten ihan vastannut odotuksiani :(

   Poista