30.12.2016

Kirjavuosi 2016: tilastoja ja ensi vuotta


Blogini perinteisiin kuuluu näin loppuvuodesta tarkastella, mitä kaikkea sitä tulikaan kuluneen vuoden aikana luettua. Aiemmista vuosista poiketen jaan vuoden koontini kahteen osaan: tilastoihin ja ensi vuoden suunnitelmiin sekä vuoden parhaimpiin kirjoihin. Ensimmäisenä on vuorossa tilastollinen katsaus kuluneeseen kirjavuoteeni ja ensi vuoden suunnitelmiini. Huomenna on tarkoitus luoda lista vuoden parhaimmista kirjoista.


Vuonna 2016 luin yhteensä 74 kirjaa. Koska opintoni ovat jo loppusuoralla, ehdin lukea tänä vuonna enemmän kuin koskaan ennen blogini aikana. Viime vuonna luin myös enemmän kuin ennen ja nyt taas selvästi enemmän kuin viime vuonna, jolloin luettujen kirjojen määrä oli 61. Blogiini kirjoitin 72 kirjasta, kaksi kirjaa oli nimittäin graduuni liittyviä teoksia. Luin kyllä enemmänkin graduani varten, mutta jo alkuvuodesta lähtien päätin olla lisäämättä niitä luettujen kirjojen listalle, sillä osan olen lukenut ja tulen lukemaan vain osittain tai kursorisesti ja joidenkin kohdalla olen jo unohtanut luinko ne nyt tasan tarkkaan kannesta kanteen. En ota laskelmissani huomioon kahta lukemaani gradukirjaa.

Blogiin asti päässeiden kirjojen osalta sivuja kertyi yhteensä 22 197, joista keskiarvo on 308 sivua per kirja. Luettavaksi kertyi siis vaihtelevasti niin ohuita kuin paksujakin kirjoja. Sivumäärällisesti paras lukujakso oli heinäkuusta syyskuuhun ulottuva aikaväli, mikä ei ole yllätys, sillä ehdin kesätöiden aikana ja niiden päättymisen jälkeen lukea erikoisen paljon, kun taas loppuvuosi on ollut lukemisen suhteen heikointa aikaa, sillä gradun kirjoittaminen on vienyt paljon aikaa.

En tietoisesti valitse luettavakseni naisten tai miesten kirjoittamia kirjoja, mutta on ihan mielenkiintoista katsoa, miten osuus sukupuolten kesken jakautui tänä vuonna. Luin naisten kirjoittamia kirjoja 36 kappaletta, miesten 32 kappaletta ja kirjoja, joiden kirjoittajan sukupuoli ei ole tiedossa (= Elena Ferrante), neljä kappaletta. Lähes joka vuosi olen lukenut hieman enemmän naisten kirjoittamia kirjoja kuin miesten eli niin myös tänäkin vuonna.

Ulkomaalaisia kirjoja luin tänä vuonna 53 kappaletta, kotimaisten osuus jäi vain 19 kirjaan. Tosin selkeästi näin päin se on aina ollutkin. Olen aina lukenut enimmäkseen eurooppalaista, brittiläistä ja amerikkalaista kirjallisuutta, mutta tänä vuonna mukaan on alkanut hiipiä myös aasialaista kirjallisuutta. Mistään suuresta kirjailijan kotimaahan liittyvästä muutoksesta ei voida puhua, mutta kiinnostumiseni aasialaisesta kirjallisuudesta ilahduttaa itseänikin.

Luen kirjani edelleen suurimmaksi osaksi omalla äidinkielelläni. Suomeksi kirjoitettuja tai suomen kielelle käännettyjä kirjoja luin yhteensä 51 ja englanninkielisiä (alkukielisenä tai käännöksenä) luin yhteensä 21 kirjaa. Suhteellisesti määrä on suunnilleen sama kuin viime vuonna.

Suurin osa lukemistani kirjoista on julkaistu 2000-luvulla. Vuoden 2016 uutuuksia (alkuperäisen julkaisuvuoden perusteella, ei tänä vuonna julkaistuja käännöksiä) luin 14 kappaletta. Vanhempia, mutta kuitenkin 2000-luvulla kirjoitettuja kirjoja luin yhteensä 47 kappaletta. 2000-lukua vanhempien kirjojen osuus on siten 11 kappaletta. Vanhin lukemani kirja oli Sofokleen näytelmä Kuningas Oidipus, joka on esitetty tiettävästi ensimmäisen kerran noin vuonna 429 eaa.

Lopuksi on vielä hauska katsoa, mikä oli lukemieni kirjojen alkuperä eli mitä kautta ne päätyivät luettavakseni. Olin hyvin ahkera kirjastonkäyttäjä, sillä peräti 53 kirjaa oli kirjastolainoja. Arvostelukappaleita ja yhteistyössä saatuja kirjoja luin 17 kappaletta. Vain kaksi luetuista kirjoista oli omasta hyllystäni, itse ostettuja tai lahjaksi saatuja, mikä on kyllä aivan liian vähän.


Ensi vuodelle minulla ei ole suuria suunnitelmia. Toki henkilökohtaisessa elämässäni tapahtuu suuria, sillä aion viimein valmistua filosofian maisteriksi. Tuleva työtilanne huolettaa, mutta täytyy yrittää pysyä optimistisena – olen valmis tekemään mitä vain, kunhan se edes jollakin tavalla liittyisi omaan alaani.

Lukemisen ja blogini kannalta suunnitelmani ovat maltilliset. Kuluneen vuoden luettuja kirjoja läpikäydessäni panin merkille, että luin kyllä enemmän novelleja ja sarjakuvia kuin viime vuonna, mikä oli siis tämän vuoden tavoitteitani, mutta vieläkin paremmin olisi voinut mennä. Jatkan tätä tavoitetta myös ensi vuonna. Reader, why did I marry him? -blogin novellihaaste, johon tartuin heti kun se lanseerattiin marraskuussa, kannustaa myös novellien lukemiseen ensi vuodenkin aikana. Tarkemmin tämän vuoden tavoitteideni saavuttamisesta kirjoitan vuoden viimeisen neljänneksen koosteessani, joka menee ensi vuoden alkupuolelle.

Tilastoista kävi ilmi sellainen ikävä seikka, että luin kuluneen vuoden aikana vain kaksi kirjaa omasta hyllystäni. Se on ihan kamalan vähän! Ostin vuoden aikana jonkin verran uusia kirjoja, mutta en lukenut niistä vielä yhtäkään. Olen ollut koko vuoden jumissa kirjastolainojeni kanssa (= niitä kertyy aina ihan liikaa), mikä sekin on tietysti ihan kiva asia, mutta omissakin hyllyissä olisi paljon mielenkiintoista luettavaa. Ensi vuonna aion ryhdistäytyä ja yrittää lukea edes kerran kuussa jonkin oman hyllyni eli omaksi ostetun tai lahjaksi saadun kirjan. En tee tästä mitään virallista haastetta itselleni, mutta yritän pitää asian koko ajan mielessäni.

En koskaan pahemmin osallistu minkäänlaisiin (yhteisöllisiin) lukuhaasteisiin ellei omia yksityisiä tavoitteitani oteta lukuun. Ensi vuonna aion kuitenkin tarttua tänään julkaistuun vuoden 2017 Helmet-lukuhaasteeseen, jossa on tarkoituksena lukea 50 kohdan lista läpi. Aika moni listan kohdista tullee täytettyä puolivahingossakin, joten uskon haasteeseen osallistumisen olevan varsin rentoa. Teen ensi vuoden puolella Helmet-lukuhaasteesta oman postauksen, johon tulen merkitsemään siihen luetut kirjat.

Lisäksi kirjallisuuspalkintokatsaukset jatkuvat tuttuun tapaan myös ensi vuonna. Heti tammikuun alussa onkin luvassa Costa Book Awardsin lyhytlistojen voittajat.

Tiivistettynä voisi siis sanoa, että ensi vuonna aion yhä yrittää lukea enemmän novelleja ja sarjakuvia, lukea enemmän oman hyllyni kirjoja, osallistua Helmet-lukuhaasteeseen ja jatkaa kirjallisuuspalkintokatsausten tekoa samaan tapaan kuin tähänkin asti. Toki aion myös lukea mahdollisimman paljon loistavia kirjoja, se on ikuisuustavoitteeni.

Jos olette jo ehtineet tilastoida kulunutta kirjavuotta, löytyikö sieltä jotain yllätyksiä, positiivisia tai negatiivisia? Entä mitä tavoitteita teillä on ensi vuodelle?

Palaan vielä huomenna vuoden parhaimpien kirjojen kanssa!

26 kommenttia :

 1. Minä luin myös itse enemmän kirjoja kuin aiempina vuosina, 69 on on luettu kokonaan ja yhden ehtinen saattaa vielä loppuun ennen kuin vuosi vaihtuu. :) Ehdottomia lemppareita on ollut Tove Janssonin aikuistuotannon kirjat, joihin olen vasta tänä vuonna tutustunut. Williamsin Stoner oli myös yksi vuoden vahvimpia, samoin Murakamin Miehiä ilman naisia -novellikokoelma. Novellit ovat nyt vieneet muutenkin tuon haasteen ansiosta mennessään, niitä aion lukea ensi vuonnakin ja paljon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuin sinullakin taisi olla, minullakin on tällä hetkellä neljä kirjaa yhtä aikaa kesken ja tuskin yhtäkään niistä saan enää tämän vuorokauden aikana luettua loppuun. Tosin yhden päätin jättää nyt suosiolla kokonaan kesken. Joten lukema jää tuohon 74 kirjaan. Ihanaa, että ehti lukea vuoden aikana niin paljon!

   Oi ei, Tove Jansson! Olen lukenut hänen aikuisten kirjoistaan vain Kesäkirjan, mutta pitäisi lukea paljon lisää. Hänellä olisi niitä novellejakin paljon, joten niitä saisi samalla novellihaasteeseen. Pitääpä yrittää muistaa ensi vuonna! Ja ihanaa, että sinäkin luet ensi vuonna paljon novelleja.

   Poista
 2. Minäkin juuri väsäilen omia tilastojani, yllättävää oli se, että miesten ja naisten kirjoittamia kirjoja oli lähes saman verran, vaikken minäkään ole asiaa mitenkään ikinä miettinyt valitessani luettavia kirjoja. Yllätyin myös positiivisesti siitä, miten paljon olinkaan lukenut omasta hyllystäni, toisaalta taas ostamieni kirjojen määrä kauhistutti. :D Muiden tekemiä listauksia on kyllä hauska lukea! Hyvä postaus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni yhtenä blogivuonna luin enemmän miesten kuin naisten kirjoittamia kirjoja, mutta muuten on tainnut aina olla hieman naisten eduksi. Aika tasoissa kuitenkin on menty.

   Voi vitsit, mua niin ärsyttää, kun omat kirjat jäivät tänä vuonna sinne hyllyyn, etenkin ne uudet. Vasta näiden tilastojen myötä tajusin koko asian :D Kyllähän ne kirjat sieltä onneksi löytyvät ja ovat koko ajan saatavilla ja ihan kiva tukea kirjastoakin, mutta silti. Ens vuonna on pakko korjata tilanne!

   Nämä vuoden koosteet ovat kyllä aina tosi kivoja luettavia, täytyy tänään vierailla vielä lopuissakin koosteita tehneissä blogeissa :)

   Poista
 3. Minulla on hyvin samansuuntaiset tavoitteet: oma hylly, novellit, sarjakuvat ja Helmet :) Kiitos sinulle palkintokatsauksista, ne ovat aina yhtä mielenkiintoisia ja on kiva seurata, mitkä kirjoista yltävät meille käännöksinä ja millä aikataululla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meilläpä on samanlaiset suunnitelmat ensi vuodelle, mutta ei ihme, koska ne ovat oikein hyviä suunnitelmia :)

   Kiitos! Kiva, että palkintokatsaukset ilahduttavat. Niistä saa jonkinlaista osviittaa siitä mitä muualla julkaistaan, jos ulkomaalaisia uutuuksia ei muuten juuri seuraa, ja mitä voidaan mahdollisesti suomentaa. Aika hyvin ko. palkintojen ehdokkaita ja voittajia onkin tullut suomeksi tässä viime vuosina.

   Poista
 4. Ihan uteliaisuudesta laskin mies- ja naiskirjailijoiden osuuden ja lopputulos oli se mitä arvelinkin eli 2/3 naiskirjailijoita. Ensi vuoden tavoitteena onkin kohottaa mieskirjailijoiden osuutta, olenhan vahvasti tasa-arvon kannalla :) /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tavoite :) Minäkään en pyri ainakaan tietoisesti lukemaan joko naisten tai miesten (tai jokin muu sukupuoli) kirjoittamia kirjoja, kirjailijan sukupuolella ei sinällään ole merkitystä. Toki naiset saattavat osata kirjoittaa mielenkiintoisemmin juuri naisiin ja miehet miehiin liittyvistä asioista, ja osa naisten kirjoista saattaa olla siksi minulle samastuttavampia, mutta lähden kuitenkin lukemaan kirjaa ennakkoluulottomasti miettimättä sen tarkemmin kirjailijan sukupuolta, tarina ja koko sisältö on kuitenkin tärkein :)

   Poista
 5. Tosi kiva ja kattava kooste. Saa nähdä miten paljon jaksan itse tilastoida lukemisia, mutta tuo olisi mielenkiintoinen, että miltä aikakaudelta kirjat ovat. Hyvää uutta vuotta ja lukuiloa vuodelle 2017!
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on aina kiva tsekata, vaikka tietääkin, että enimmäkseen sitä tulee luettua 2000-luvulla julkaistuja kirjoja. Olisi kyllä tarkoitus yrittää lukea vähän laajemmin 1900-luvulta peräisin olevia teoksia, joitakin lukematta jääneitä moderneja klassikoita esimerkiksi.

   Kiitos samoin teille molemmille!

   Poista
 6. Luin 76 kirjaa. Muuta en sitten tilastoinutkaan :) Tavoitteenani on lukea suomalaisia kirjoja ja osallistua HelMet lukuhaasteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnilleen siis samoissa lukemissa ollaan :) Tilastoiminen ottaa kyllä oman aikansa, onneksi minulla oli Goodreads ja blogini neljännesvuosittaiset koosteet apuna, ilman niitä olisin tuskin jaksanut esimerkiksi laskea kokonaissivumäärää.

   Mainiot tavoitteet!

   Poista
 7. Kattava kooste! Olet ehtinyt lukea todella paljon. Itse olen tyytyväinen, jos saan edes sen 50 kirjaa täyteen. Arki oli tänä vuonna ehkä liiankin kiireistä. Helmet-haasteen aion minäkin ottaa rennolla otteella vastaan - tärkeintä on lukea sitä, mikä tuntuu oikealta juuri nyt.

  Onnea valmistumisen johdosta! Se on iso askel uuteen. Muistan, kuinka itselle se tuntui lähes pelottavalta hypyltä. Löydät paikkasi varmasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämmästyttää itseänikin, että ehdin loppujen lopuksi lukea näinkin paljon. Aikaisempina vuosina en ole ehtinyt, vaan määrä on ollut suunnilleen 50-60 välillä. Mutta nyt on ollutkin enemmän vapaa-aikaa opinnoista, kun olin vain viime vuoden alussa kuukauden työharjoittelussa, sitten tein kuukauden mittaisen työkeikan, olin kesän töissä ja nyt loppuvuonna paneutunut tarkemmin graduun. Töiden aikana en jaksanut edes ajatella opintoja, joten ehdin sitten lukea enemmän. Mutta tulevan vuoden alku on sitten varmaan taas kiireisempää aikaa gradua viimeistellessä.

   Kiitos! Kyllähän se vähän kauhistuttaa hypätä ikään kuin tuntemattomaan. Olen toki tehnyt töitä ennen opintoja ja opintojen aikana, mutta en mitään vakituisia hommia, joten olen melkein aina ollut opiskelija. Nyt pitäisi sitten alkaa ihan oikeaksi aikuiseksi ja löytää vähän pysyvämmät työympyrät. Lohduttaudun sillä, että aika moni muukin taitaa olla nyt vähän ahdistunut työelämään siirtymisestä.

   Poista
 8. Ihan vilpittömästi ihailen ihmisiä, kuten sinä, jotka pystyvät näin hienoon tilastointiin. Mulle se on jotenkin täysin mahdotonta. En ole enää edes kirjannut sivumääriä ylös, vaikka kaipa ne tuolta Goodreadsistä aika helpolla saisi.

  2015 luin jotain 115 kirjaa ja tänä vuonna luvuksi tulee 98. Yksi on just loppusuoralla. Tosin luin sitten kaksi kirjaa tänä vuonna kahteen kertaan, joten en tiedä, pitäisikö ne laskea yhteen vai erikseen.

  Sulla on aina hirmu mielenkiintoisia kirjoja ja ne sun palkintokatsaukset on mahtavia. Minä listaan edelleen Baileysin, mutta nuo muut sitten tutkin sulta. :D

  Onnea opintojen loppuun saattamisesta ja myös työn hakuun ja hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eräänä vuonna tein jopa hienot piirakat ja kaikki, mutta viime aikoina olen saanut graduaineistoani pyöritellessä taistella excelin kanssa niin paljon, että en tänä vuonna edes haaveillut moisesta :D Minulla tilastoinnissa auttoi tosiaan Goodreads ja neljännesvuosittain tekemäni koosteet. Jälkimmäisiin merkkaan aina ylös koko kauden kirjojen yhteissivumäärän, joten niistä ne on helppo poimia tähän vuoden koosteeseenkin. Goodreadsissa sivumäärät on saatettu merkitä eri tavoin tai jopa väärin, niin en luota siihen niiden suhteen.

   Noin sata kirjaa on kyllä hyvä määrä, sellainen, johon itsekin vielä pystyisin ilman, että lukeminen menisi pikaluvuksi.

   Kiitos samoin, ensin siis mielenkiintoisista kirjoista. Saan sinunkin blogistasi kuukausittain ihan hirmu hyviä vinkkejä!

   Ja kiitos toivotuksistasi, hyvää uutta vuotta myös sinne!

   Poista
 9. Tarkka tilastointi ei ole minun juttuni, mutta muiden blogeista niitä on kiva tutkia. Tyydyin Goodreadsin tuottamaan dataan. 19 kirjaa nousi ylitse muiden eli annoin niille täydet 5 tähteä. Kun listaa katselin, se tuntui "oikealta" eli kyllä siinä vuoden parhaat kirjat olivat. Ensi vuodelle en ole asettanut mitään erityisiä tavoitteita, mutta Helmet-listan koetan saada täytettyä. :)

  Onnittelut gradun saamisesta päätökseen ja valmistumisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Goodreadsin kooste on myös hauska :) Oletkin lukenut paljon hyviä kirjoja, jos 19 kirjaa sai viisi tähteä. Minulla sellaisia kirjoja taisi olla vain neljä, mutta moni sai sitten jo neljä tähteä.

   Mukavaa, että moni on lähtenyt mukaan Helmet-lukuhaasteeseen!

   Kiitos paljon, eiköhän se valmistu tässä kevään aikana, ei nyt vielä vuoden alussa, mutta toivottavasti mahdollisimman pian kuitenkin ja siinäpä se sitten alkaisi olla, koko tutkinto kasassa :)

   Poista
 10. Mielenkiintoinen kooste! Minulla on ollut sama tilanne koko vuoden, eli olen ollut jumissa kirjastolainojen (ja nyt syksyllä myös muutaman pyytämäni arvostelukappaleen) kanssa, joten omia kirjaostoksia on tullut luettua harmillisen vähän. Ensi vuonna lupaan minäkin korjata sitä puolta. Moni kuulostaa lähtevän Helmet-haasteeseen, ja tuo lista vuodelle 2017 onkin kyllä kivan oloinen, joten laitan harkintaan minäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin käydä heti ensi viikolla kirjastossa palauttamassa ison kasan kirjoja, niitä lukemattomiakin, niin eivätpähän enää ahdista :D Ja sitten maltillisemmin ensi vuosi.

   Helmet-haasteen ensi vuoden lukulista vaikuttaa myös olevan helpompi kuin tämänvuotinen oli, joten on helpompi lähteä mukaan :)

   Poista
 11. Mielenkiintoiset tilastot, minusta on tullut ihan tilastofriikki. Paljon käytät kirjastoa oman hyllyn "kustannuksella". Minunkin piti listata luettujen kirjojen alkuperä eli kirjasto vai oma hylly, mutta unohdin. Noh, täytyy mielenkiinnosta laskea se itselle tiedoksi. :D

  Nyt siirryn tsekkaamaan sinun tämän vuoden lukuhelmet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilastot ja kaikenlaiset listat ovat tosi kivoja! Vielä kun olisi jaksanut vääntää excelillä hienot käppyrät, mutta ei kiitos, olen saanut tarpeekseni excelistä graduaineiston pyörittelyn seurauksena :D

   Kirjastoja on mukava tukea lainaamalla sieltä ahkerasti, mutta nyt on lähtenyt vähän käsistä tämä homma, kun lainoja on kerralla ihan liikaa enkä kyllä millään ehdi lukea niitä kaikkia, vaikka uusin ne ihan tappiin asti. Käyn kyllä heti ensi viikolla palauttamassa ison kasan kirjoja ja sitten mietin, miten parhaiten tasapainoilisin lainojen ja oman hyllyn kirjojen kanssa.

   Poista
 12. Hieno listaus! Itse en ole ehtinyt katsoa vielä yhtään omia tilastoja, ne jää vielä hetkeksi siis pimentoon kaikilta. Saa nähdä milloin kerkeän tehdä koosteen, mutta ehdottomasti sellainen on tulossa! Tuo oman hyllyn kirjojen määrä kiinnostaa kyllä omallakin kohdalla, en muista ihan kovin montaa lukeneeni, mutta silti ehkä jopa enemmän mitä aiempana vuonna... Siinä täytyy itsekin joka tapauksessa tsempata ensi vuonna :)

  Ihanaa uutta vuotta ja onnea opintoihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva päästä katsomaan sitten sinunkin vuoden koosteesi! Toivottavasti sinulla kävi paremmin omien kirjojen lukemisen suhteen :D Täytynee varmaan ihan käydä nuo hyllyt läpi ja tehdä jonkinlainen tbr-lista kirjoista, jotka voisin lukea ensi vuoden aikana.

   Kiitos samoin, onnellista uutta vuotta!

   Poista
 13. Paljon olet ehtinyt lukea sinäkin! Kiinnostavia nämä tilastot aina. Omani teen tosiaan myöhemmin, kuten taisin jo toiseen postaukseesi mainita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että ehdin :) Tulen sitten katsomaan, miltä sinun tilastosi näyttävät!

   Poista