31.12.2016

Kirjavuosi 2016: parhaat kirjat


Nyt onkin sitten jo vuoden viimeinen päivä. Eilen kävin läpi vuoden kirjatilastot ja asetin ensi vuoden tavoitteet. Tänään on vuorossa vuoden parhaimmat kirjat. En tee tänä vuonna vuoden parhaimmista lukemistani kirjoista top 10 -listaa. Sen kokoaminen tuskin olisi ollut liian haastavaa, mutta haluan tuoda esiin kaikki ne upeat kirjat, jotka luin tänä vuonna, en vain tiettyä osaa niistä. Monta hyvää teosta jää mainitsematta, mutta tämä valitsemani parinkymmenen kirjan joukko erottuu kuitenkin selkeästi muista, näitä kaikkia uskallan suositella.Vuoden kaunein

Vuoden sukutarina
Tommi Kinnunen: Lopotti

Vuoden hillittömin
Niina Repo: Kompleksi

Vuoden rajoja rikkovin
Karl Ove Knausgård: Taisteluni 1

Vuoden fantasia
Siri Pettersen: Odininlapsi


Vuoden omaperäisin romaani
Han Kang: The Vegetarian

Vuoden omaperäisin novellikokoelma
Adam Johnson: Fortune Smiles

Vuoden sarjakuva
Emily Carroll: Through the Woods

Vuoden puhuttelevin

Vuoden koskettavin


Vuoden herkullisin
Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa

Vuoden kotimainen esikoinen
Minna Rytisalo: Lempi

Vuoden historiallinen romaani
Mike Pohjola: 1827

Vuoden ystävyyssuhde
Elena Ferrante: Napolilaissarja

Vuoden tunnelmallisin
Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta


Vuoden lohduttomin

Vuoden Leena Krohn

Vuoden nyrjähtänein
George Saunders: Joulukuun kymmenes

Vuoden novellikokoelma
Johan Bargum: Novelleja 1965–2015

Vuoden romaani
Riitta Jalonen: Kirkkaus

––

Onko minun vuoden parhaimmissa kirjoissa sinun (vuoden) suosikkejasi? Mitkä olivat sinun suosikkisi tänä vuonna?

Nähdään taas pian vuoden viimeisen neljänneksen koosteen, Helmet-lukuhaasteen, Costa Book Awardsin lyhytlistojen ja erään ensi vuoden kirjallisuustapahtuman myötä.

Toivotan kaikille onnellista ja lukuisaa uutta vuotta!

22 kommenttia :

 1. En ole lukenut listaltasi mitään muuta kuin Pitkän päivän illan (ja sehän on vähän vanhempi kirja).
  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja se onkin oikein hyvä kirja! Täytyy tulla katsomaan, mitkä olivat sinun suosikkisi tänä vuonna, luultavasti aika erilaiset :)

   Kiitos samoin!

   Poista
 2. Olen lukenut kolme kirjaa listaltasi ja kaikista niistä pidin. Yksi on kesken eli tuo Adan Johnsonin Fortune Smiles. Olen lukenut siitä kaksi novellia (luen sitä romaanien välissä) ja todellakin omaperäinen on kuvaava sana!

  Olen alkanut harkita Elena Ferranten lukemista. Se on täälläkin ollut näyttävästi esillä, mutta jotenkin en ole innostunut siitä. Mieleni on kuitenkin alkanut pitkän veivaamisen jälkeen kallistua lukemisen puolelle.  Oikein hyvää ja kirjaisaa vuotta 2017! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa, että pidät Adam Johnsonin novelleista. Se oli varmaan toiseksi parhain lukemani novellikokoelma tänä vuonna, heti Bargumin jälkeen.

   Ferrantea kannattaa ilman muuta kokeilla. Toiset rakastuvat, toiset inhoavat/tylsistyvät, toisista sarja on ihan okei. Jakaa siis mielipiteitä, joten olisi kiva kuulla, mitä mieltä sinä olet siitä. Täytyisi myös lukea ne Ferranten muut kirjat.

   Kiitos samoin <3

   Poista
 3. Paljon hyvänkuuloista luettavaa on vuoteesi mahtunut ja monta sellaista, jotka haluan itse lukea (Kompleksi, The Vegetarian, Sapiens, Leena Krohnin lukemattomat tietysti). Joulukuun kymmenes, Kirkkaus ja Lempi ovat minunkin suosikkejani. Sen sijaan Akvarelleja ja Loistava ystäväni jäivät molemmat kesken.

  Onnea ja lukuiloa uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, ehdottomasti ainakin neljä vahvaa samaa: Lopotti, Säädyllinen ainesosa, Kirkkaus ja Ferranten kirja, jolle odotan jo kuumasti jatkoa.

   Bargumilta olisin lukenut takuulla romaanin. En ole novelleihin pystynyt Tóibínin loistavan Äitejä ja poikia jälkeen. Hyvällä kirjalla on vaikutuksensa.

   Yllättävän paljon samoja<3

   Poista
  2. Suketus, täytyykin tulla katsomaan, mitkä sinun suosikkisi olivat tänä vuonna. Ei ainakaan aivan samat kuin minulla :) Ja kiitos samoin, lukuisaa uutta vuotta!

   Poista
  3. Leena, Lopotti, Säädyllinen ainesosa, Kirkkaus ja Loistava ystäväni olivat kyllä ehdottomia helmiä. Onneksi Ferranten napolilaissarjan toinen osa tulee jo keväällä, ei tarvitse enää kauaa odottaa <3

   Ymmärrän hyvin tuon jälkimmäisen kommenttisi etenkin siinä mielessä, että minun on joskus vaikea tarttua saman kirjailijan seuraavaan kirjaan siinä pelossa, että se onkin paljon huonompi kuin loistavana pitämäni ensimmäinen. Bargumin loputkin novellit kyllä kiinnostavat, samoin romaanit, vaikka tämä lukemani kokoelma olikin ihan älyttömän hyvä.

   Poista
 4. Ihana listaus! Aika paljon on yhteisiä lemppareita, ja tuo 1827 minullakin on alkumetreillä kesken, ihan sinun postauksesi ansiosta. Nyt ei ole oikein lomalla vain saanut aikaiseksi lukea, mutta ehkä rytmi taas arkeen palattua palaa lukemisineenkin. Kirkkautta säästelin myös tälle joululomalle, mutta ehkä nuo neljä kesken olevaa kirjaa pitäisi selättää ensin, edes osa niistä ennen kuin aloitan uutta. Mutta onpa jotain odotettavaa omassa hyllyssä ensi vuoden puolellekin. :D

  Ihanaa uutta vuotta 2017 ja kiitos ihanasta blogistasi, täältä löytyy vaikka millä mitalla lukuinspiraatiota hetkiin jos toisiinkin :-*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1827 oli minusta ihan hulvaton ja siksi juuri niin hyvä. Toivottavasti pidät siitä!

   Minullakin loma on nyt vähän jumiuttanut lukemista (en edes tiedä miksi, koska aikaa minulla on ainakin ollut, paitsi yksi kirjoitelma piti tehdä opintoja varten, mutta näköjään olen käyttänyt sen ajan ihan muuhun) ja minullakin on useampi paksu kirja tällä hetkellä kesken. Mutta eipä se haittaa, ne kuitenkin kaikki kiinnostavat :)

   Kiitos samoin, toivotuksesta ja ihanuudesta <3 Samoin sinun blogisi on ollut minulle inspiraation lähde monin eri tavoin.

   Poista
 5. Hieno lista ja löytyihän sieltä muutama yhteinenkin kirja.
  Tässä oma listani:
  Riitta Jalosen Kirkkaus
  Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista
  Kirsi Alanivan Villa Vietin linnut
  Anja Snellmanin Lähestyminen
  Juuli Niemen Et kävele yksin
  Tuutikki Tolosen Mörkövahti
  Tuutikki Tolosen Mörköreitti
  Aris Fioretoksen Mary
  Sadie Jonesin Kotiinpaluu
  Sara Stridsbergin Niin raskas on rakkaus
  Emma Clinen Tytöt

  Hyvää Uutta Vuotta Laura <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno lista sinullakin! Niistä erityisesti kiinnostaisi Niemen ja Fioretoksen kirjat.

   Kiitos samoin Mai! <3

   Poista
 6. En ole lukenut yhtäkään mainitsemistasi kirjoista, mutta monet niistä olisi tarkoitus lukea tulevaisuudessa.
  Minun on vaikeaa valita suosikkeja, mutta suuriman vaikutuksen minuun lukemistani kirjoista ovat tehneet:
  Anthony Burgess: Kellopeli appelsiini
  Charles Dickens: Joululaulu
  Hermann Hesse: Arosusi
  Grant Morrison: Arkham Asylum
  Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää

  Hyvää uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, suosittelen ehdottomasti kaikkia vuoden parhaimpiani. Toivottavasti niistä löytyy sinullekin uusia lemppareita.

   Sinun suosikeistasi olen lukenut vain Dickensin Joululaulun, taisi olla toissa jouluna. Tykkäsin minäkin! Tulenpa katsomaan, millaisen koosteen sinä olet tehnyt tästä vuodesta :)

   Kiitos samoin!

   Poista
 7. Hieno koonti! Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvää uutta vuotta bleue!

   Poista
 8. Hyvää alkanutta vuotta Lauralle! Ishiguron Yösoittoja on kokoelma herkullisia tarinoita, saattaisi sopia novellihaasteeseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Reijo!

   Luin Ishiguron Yösoittoja viime keväänä, se oli kieltämättä oikein hyvä kokoelma, vaikkei kärkisijoille nyt päässytkään.

   Poista
 9. Vuoden parhaidesi joukossa on useampi, jotka päätynevät omallekin listalleni. Lista on vielä tekemättä, mutta syntyy kyllä, ajan kanssa. Kirkkaus on kyllä yksi vuoden romaaneista, mutta minulla saattaa silti mennä eräs toinen vielä senkin ohi... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan jonkin verran luettu samoja kirjoja viime vuonna ja osaan ehkä arvailla, mitkä kirjat sinun listaltasi tulevat löytymään :) Tosin en kyllä sitä, joka saattaa päihittää Kirkkauden, hmm... Odotan jännityksellä!

   Poista
 10. Ihanaa uutta vuotta! :) Oma vuoden parhaat -postaus on vielä tulossa, mutta top 3 oli ehdottomasti Laura Batesin Everyday Sexism, Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki ja Susinukke Kosolan Avaruuskissojen leikkikalu. Feministinen tietokirjallisuus, fantasia ja runous olivat kantavat teemat viime vuoden lempikirjoissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Katri!

   Minun pitäisi lukea tuo Itärannan kirja. Teemestarin kirja ei tehnyt kovin suurta vaikutusta, mutta uskon Kudottujen kujien kaupungin olevan parempi.

   Sinä jäitkin mieleeni viime vuodelta juuri noiden teemojen kautta :)

   Poista