20.12.2016

Han Kang: The Vegetarian


Now, the fact that she didn't eat meat, only vegetables and cereal grains, seemed to fit with the image of that blue petal-like mark, so much so that the one could not be disentangled from the other, and the fact that the blood that had gushed out of her artery had soaked his white shirt, drying into the dark, matte burgundy of red bean soup, felt like a shocking, indecipherable premonition of his own eventual fate.

Eteläkorealaisen Han Kangin romaani The Vegetarian (Gummerus julkaisee romaanin keväällä 2017 suomeksi nimellä Vegetaristi) on ollut tänä vuonna kaikkien huulilla. Enkä ihmettele sitä nyt lainkaan. Kuulin Han Kangista ensimmäisen kerran joskus alkuvuodesta ja minua kiinnosti silloin lähtökohtaisesti enemmän hänen toinen romaaninsa Human Acts. The Vegetarian sattui kuitenkin tulemaan kirjaston tietokannassa ensimmäisenä vastaan ja halusin tietysti ottaa selvää, mistä kaikki oikein puhuvat.

Nimestään huolimatta The Vegetarian ei oikeastaan kerro lihansyönnistä luopumisesta ja kasvisruokavalioon siirtymisestä. Se on pikemminkin lähtökohta, alku painajaismaisille tapahtumille. Päähenkilö, naimisissa oleva nainen Yeong-hye näkee eräänä yönä hirvittävän unen ja heti herättyään hän on muuttunut. Hän lopettaa kaiken eläinperäisen syömisen. Itse asiassa hän vähitellen lopettaa syömisen kokonaan. Hän tarvitsee enää vain samoja ravinteita kuin kasvi, vettä ja aurinkoa. Yeong-hyen lähipiirille tämä päätös on kestämätön.

The Vegetarian käsittelee ennen kaikkea ruumista objektina, vallan ja halun kohteena. Se kysyy, kuka saa päättää ruumiistasi, kuka sen omistaa. Romaani on julkaistu alunperin kolmena erillisenä novellina, mikä näkyy sen osien välisissä aukoissa, mutta aukot tuovat kerrontaan siihen hyvin istuvaa epävarmuutta. Romaanin ensimmäisessä osassa näkökulma on Yeong-hyen aviomiehen, joka ensimmäisenä todistaa vaimonsa muuttuvan. Mies ei pidä tästä muutoksesta, sillä hänellä ei enää ole vaimoa, joka tekisi hänelle ruokaa, näyttäisi hyvältä, käyttäytyisi etenkin muiden ihmisten seurassa normaalisti tai harrastaisi hänen kanssaan seksiä silloin kun mies sitä haluaisi. Mies ei enää omista vaimonsa mieltä ja ruumista, mikä tragedia! Toisessa osassa näkökulma on Yeong-hyen siskon miehen. Hän on vaimonsa tuloilla elelevä taiteilija, jonka pakkomielle saa kohteekseen Yeong-hyen ruumiin, hän tekee Yeong-hyesta ikioman taideprojektinsa. Kolmannessa osassa tutustumme paremmin Yeong-hyen siskoon, edellisen osan taiteilijan vaimoon, joka ainakin yrittää ymmärtää Yeong-hyen valintoja ja oikeutta omaan ruumiiseensa.

The Vegetarianista tekee arvoituksellisen Yeong-hyen näkökulman täydellinen puuttuminen. Näemme, kuulemme ja tunnemme hänet vain toisten ihmisten aistien kautta, mikä ei kerro lähellekään kaikkea. Se saakin kysymään, miksi Yeong-hye muuttuu, mikä saa hänet käymään läpi niin radikaalin metamorfoosin. Tekee mieli tulkita The Vegetariania kaikkein helpoimman kautta eli kertomuksena mielen sairastumisesta, mutta yhtälailla sen voi tulkita taisteluksi (väki)valtaa vastaan, satiiriksi kasvissyönnistä ja/tai normeista poikkeamisesta ja mahdottomuudeksi ymmärtää toisia ja toisten valintoja. Romaani rakentuu niin monesta eri kerroksesta ja se kysyy niin monia eri asioita, että yhden ainoan tulkinnan tekeminen on turhaa.

The Vegetarian on surrealistinen, tunnelmaltaan hurjan vaikuttava ja vahva romaani. Sitä ei voi lukea suoraviivaisesti, se kysyy, huutaa, pakottaa ajattelemaan. Se jättää jäljen, joka ei haalistu.


––

Han Kang: The Vegetarian
(Ch'aesikjuuija, 2007)
Kääntänyt koreasta Deborah Smith
Hogarth 2016, 188 s.

8 kommenttia :

 1. Lisätäänpä kevään lukulistalle. Lienee mennyt katalogissa ohi, mutta onnistuit herättämään kiinnostuksen. Mielenkiintoinen kuvio, että Yeong-hye ei toimi kertojana ollenkaan, vaan tilannetta seurataan tois(i)en näkökulmasta.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä on puhuttu tänä vuonna niin paljon, että kannattaa ehdottomasti tutustua. Hienoa, että kirja saadaan myös suomeksi.

   Poista
 2. Tämän olen listannut yhdeksi kevään kiinnostavaksi kirjaksi joka täytyy ehdottomasti lukea. Todella mielenkiintoiselta vaikuttaa, varsinkin päähenkilön oman näkökulman puuttuminen...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, sillä tämä kannattaa ehdottomasti lukea!

   Olisi ollut todella kiinnostavaa päästä kirjan päähenkilön pään sisälle, mutta ilman sitä tämä toimi paljon paremmin, jäi paljon arvoituksellisemmaksi, mistä tykkään lähes poikkeuksetta aina todella paljon!

   Poista
 3. Tämä on kyllä sellainen romaani, joka jää pitkäksi aikaa mieleen ja kestää ehdottomasti toisenkin lukukerran. Monitulkintaisuus on myös kiehtovaa eli kirjaa voi tosiaan lukea ja tulkita usealtakin kantilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Olen oppinut rakastamaan novellejakin juuri siitä syystä, että ne ovat usein aika arvoituksellisia ja niitä voi tulkita monella tavalla. No, novelleistahan tämäkin kirja periaatteessa koostuu. Täytyy lukea myös Human Acts.

   Poista
 4. Odotan tätä kyllä jo paljon, olisin varmasti lukenut englanniksi jos en tietäisi suomennoksen olevan näinkin pian tulossa. Kirja kuulostaa hienolta ja mielenkiintoiselta, postauksesi tekee siitä jo lähes vastustamattoman!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kevään mielenkiintoisimpia suomennoksia, ihan varmasti. Onneksi ei tarvitse enää kovin kauan odottaa :) Ja oi, onpa ihanaa saada jokin hyvä kirja kuulostamaan lähes vastustamattomalta, siihen yritän aina pyrkiä, koska se vain on parasta, jos saa tekstillään toisen kiinnostumaan kirjasta.

   Poista