17.11.2016

National Book Award for Fiction 2016: voittaja


Amerikkalainen National Book Award parhaalle kaunokirjalliselle teokselle jaettiin viime yönä Suomen aikaa. Viisi finalistia olivat Chris Bachelderin The Throwback Special, Paulette Jilesin News of the World, Karan Mahajanin The Association of Small Bombs, Colson Whiteheadin The Underground Railroad ja Jacqueline Woodsonin Another Brooklyn. Ja voittajaksi selviytyi...


Colson Whitehead: Underground Railroad

Cora on orjana Randallin plantaasilla 1800-luvun alun Yhdysvalloissa. Niin on ollut hänen äitinsä ja isoäitinsäkin. Plantaasin uusi tulokas Caesar ehdottaa eräänä päivänä Coralle pakenemista plantaasilta ja lopulta Cora suostuu, vaaroista huolimatta. Randall lähettää orjanmetsästäjän heidän peräänsä ja niin alkaa parin vaaroja täynnä oleva matka pitkin Yhdysvaltoja. Saavuttavatko he lopulta vapauden?

Voittaja ei ollut vaikeasti ennustettavissa, sillä se on ehtinyt saada jo paljon kehuja osakseen. Aihe on myös valitettavasti tätä päivää. Kotikaupunkini kirjasto on myös laittanut kirjan hankintaan, joten jossain vaiheessa aion sen lukea itsekin.

Miltäs voittaja vaikuttaa?

National Book Awardin pitkälistan löydät täältä ja lyhytlistan täältä. Yhteenvedot kaikkien kategorioiden (kaunokirjallisuus, tietokirjallisuus, runous, lasten- ja nuortenkirjallisuus) ehdokkaista ja voittajista näet myös National Book Awardin sivuilta.

4 kommenttia :

 1. Meinasi silmät pullahtaa päästä, kun luin, että Jacqueline Wilson on ollut ehdolla, mutta tarkoittanet Jacqueline Woodsonia..? En kyllä pistäisi pahaksi, jos Wilsonin joltain palkintolistalta bongaisin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! :D Olipa hauska moka, kävi nimittäin sekunnin murto-osan ajan omassakin mielessä, että miten Jacqueline Wilson kuulostaa niin tutulta, kun sen tuonne kirjoitin, vaikka mielestäni Another Brooklynin kirjailijan piti olla minulle ihan tuntematon nimi. Woodson se tietysti on, pitää korjata. Kiitos tarkkasilmäisyydestä, muuten se kai olisi jäänyt tuonne kummittelemaan ties miten pitkään :D

   Poista
 2. Luen juuri tätä ja se teettää työtä sillä sanasto on minulle monimutkaista. Samalla kirjan tarina JA kerronta koukuttaa kovasti. Toistaiseksi en siis ihmettele voittoa. Kiitos kun toit nämä kirjat esiin, Another Brooklynin luinkin jo ja se oli hieno ja tunnelmallinen kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, jos kirjassa on paljon vaikeita sanoja, lukeminen alkaa silloin ikävästi tökkiä. No, pitää vain kokeilla miltä kirja minusta vaikuttaa. Jos tuntuu liian vaikealta, niin luulisin, että tämä suomennetaan lähitulevaisuudessa!

   Hei kiva kuulla, että pidit Woodsonin kirjasta. Se oli minusta lyhytlistan kiinnostavin!

   Poista