Type and press Enter.

National Book Award for Fiction 2016: voittaja

Amerik­ka­lainen National Book Award parhaalle kauno­kir­jal­li­selle teokselle jaettiin viime yönä Suomen aikaa. Viisi finalistia olivat Chris Bachel­derin The Throwback Special, Paulette Jilesin News of the World, Karan Mahajanin The Association of Small Bombs, Colson White­headin The Underground Railroad ja Jacqueline Woodsonin Another Brooklyn. Ja voitta­jaksi selviytyi…
Colson Whitehead: Underground Railroad
Cora on orjana Randallin plantaa­silla 1800-luvun alun Yhdys­val­loissa. Niin on ollut hänen äitinsä ja isoäi­tin­säkin. Plantaasin uusi tulokas Caesar ehdottaa eräänä päivänä Coralle pakene­mista plantaa­silta ja lopulta Cora suostuu, vaaroista huoli­matta. Randall lähettää orjan­met­säs­täjän heidän peräänsä ja niin alkaa parin vaaroja täynnä oleva matka pitkin Yhdys­valtoja. Saavut­ta­vatko he lopulta vapauden?
Voittaja ei ollut vaikeasti ennus­tet­ta­vissa, sillä se on ehtinyt saada jo paljon kehuja osakseen. Aihe on myös valitet­ta­vasti tätä päivää. Kotikau­punkini kirjasto on myös laittanut kirjan hankintaan, joten jossain vaiheessa aion sen lukea itsekin.
Miltäs voittaja vaikuttaa?
National Book Awardin pitkä­listan löydät täältä ja lyhyt­listan täältä. Yhteen­vedot kaikkien katego­rioiden (kauno­kir­jal­lisuus, tieto­kir­jal­lisuus, runous, lasten- ja nuorten­kir­jal­lisuus) ehdok­kaista ja voitta­jista näet myös National Book Awardin sivuilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 comments

  1. Meinasi silmät pullahtaa päästä, kun luin, että Jacqueline Wilson on ollut ehdolla, mutta tarkoit­tanet Jacqueline Woodsonia..? En kyllä pistäisi pahaksi, jos Wilsonin joltain palkin­to­lis­talta bongaisin :D

    1. Oho! :D Olipa hauska moka, kävi nimittäin sekunnin murto-osan ajan omassakin mielessä, että miten Jacqueline Wilson kuulostaa niin tutulta, kun sen tuonne kirjoitin, vaikka mielestäni Another Brooklynin kirjai­lijan piti olla minulle ihan tunte­maton nimi. Woodson se tietysti on, pitää korjata. Kiitos tarkka­sil­mäi­syy­destä, muuten se kai olisi jäänyt tuonne kummit­te­lemaan ties miten pitkään :D

  2. Luen juuri tätä ja se teettää työtä sillä sanasto on minulle monimut­kaista. Samalla kirjan tarina JA kerronta koukuttaa kovasti. Toistai­seksi en siis ihmettele voittoa. Kiitos kun toit nämä kirjat esiin, Another Brooklynin luinkin jo ja se oli hieno ja tunnel­mal­linen kirja!

    1. Harmi, jos kirjassa on paljon vaikeita sanoja, lukeminen alkaa silloin ikävästi tökkiä. No, pitää vain kokeilla miltä kirja minusta vaikuttaa. Jos tuntuu liian vaikealta, niin luulisin, että tämä suomen­netaan lähitu­le­vai­suu­dessa!

      Hei kiva kuulla, että pidit Woodsonin kirjasta. Se oli minusta lyhyt­listan kiinnos­tavin!