24.11.2016

Finlandia-palkinto 2016: voittaja

Tänään ratkesi kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintojen saajat. Keskityn tässä postauksessa kaunokirjallisuuden Finlandian voittajaan, mutta kerron myös muiden kategorioiden voittajat.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat olivat Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista, Riku Korhosen Emme enää usko pahaan, Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet, Peter Sandströmin Laudatur, Tommi Kinnusen Lopotti ja Sirpa Kähkösen Tankkien kesä. Olen lukenut ehdokkaista kaksi, Viikilän ja Kinnusen romaanit. Näistä suosikkini palkinnon saajaksi on Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista, mutta arvelen, että palkinto voisi mennä hyvin Sandströmin Laudaturille. Sen aionkin lukea seuraavaksi.

Tänä vuonna ensimmäistä kerta järjestetyssä yleisöäänestyksessä äänet menivät Kimmo Ohtosen tietokirjalle Karhu – Voimaeläin, Seita Vuorelan nuortenkirjalle Lumi ja Tommi Kinnusen romaanille Lopotti. Saa nähdä, menevätkö palkinnot samoille kirjoille.

Mutta nyt, kaunokirjallisuuden Finlandian vuonna 2016 saa:


Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

Raadin perustelut ehdokasasettelussa: Tämä kirja on pieni helmi. Jukka Viikilä kirjoittaa esikoisromaanissaan Helsingistä sen arkkitehdin Carl Johan Engelin kautta. Tämä tuulinen kaupunki määrittää samalla rakentajansa mielen maiseman. Kun jotain työnnetään syrjään, se työnnetään Helsinkiin. Viikilä maalaa suuria kuvia pienillä piirroilla, niukoista merkinnöistä rakentuu kaupunki ja Engelin elämänkaari. Elämäntyön inhimillinen hinta on kova, mutta maksamisen arvoinen.

Jes, ihanaa, että suosikkini voitti! Viikilä on aikaisemmin julkaissut kaksi runokirjaa ja Akvarelleja Engelin kaupungista on hänen ensimmäinen romaaninsa. Voittopuheessaan Viikilä kertoi runoilla olevan aika suppea lukijakunta Suomessa, ja koska romaani on oikeastaan ainoa myyvä kirjallisuudenlaji, päätti hän salakuljettaa lyriikkaa romaanin muodossa suuremmalle yleisölle. Siinä Viikilä onnistui hyvin. Akvarelleja Engelin kaupungista on melankolisesta tunnelmastaan huolimatta hyvin kaunis lyyrinen kokonaisuus.

Tietokirjallisuuden Finlandian voitti Mari Mannisen Yhden lapsen kansa – Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian voitti Juuli Niemen Et kävele yksin.

Oletteko lukeneet voittajien teoksia? Menikö kaunokirjallisuuden Finlandia oikeaan osoitteeseen?

14 kommenttia :

 1. Viikilän teos oli suosikkini, muut eivät vaan jotenkin iskeneet. Eli kyllä meni aivan oikeaan osoitteeseen palkinto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidin kovasti myös Lopotista, mutta Viikilän kirja on omaperäisempi, joten olen myös todella iloinen sen voitosta :)

   Poista
 2. Viikilä oli suosikkini, se on ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, niinpä! Ihanaa, kun oma suosikki voittaa :D

   Poista
 3. Hieno kirja palkittiin, ja hyviä olivat varmasti muutkin ehdokkaat! Tässä vaiheessa vuotta on jotenkin juhlallinen olo suomalaisen kirjallisuuden puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen myös, ettei Viikilän voitto ollut ollenkaan itsestäänselvä, sillä muut ehdokkaat ovat varmasti myös oikein hyviä kirjoja. Lopotti ainakin. Seuraavaksi luen Sandströmin Laudaturin, joten tiedän siitäkin sitten paremmin.

   Onneksi juhlavuus jatkuu vielä ensi kuussa, kun Runebergin ehdokkaat paljastetaan. Odotan sitäkin innolla!

   Poista
 4. Lukematta on vielä kaikki Finlandia-ehdokkaat, höh. Tommi on lukenut Korhosen kirjan, mutta mä ajattelin nyt pari edes lukea. Kyllä Viikilä voitollaan on aika vahvoilla valinnan suhteen.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en osaa sanoa koko porukasta paljoa mitään, kun olen lukenut niistä vain kaksi, mutta uskoisin kuitenkin kaikkien olevan oikein hyviä kirjoja. Seuraavaksi Sandströmin Laudaturin kimppuun.

   Voittajaan kannattaa kyllä tutustua. Ehkei se tule olemaan tämän vuoden paras kotimainen, jonka olet lukenut, mutta ainakin se on ainutlaatuinen.

   Poista
 5. Kirjoittelin juuri blogiini hieman kriittisen katsauksen koko Finlandia-kisaa ja myös voittajaan heh. Minä olen lukenut ehdokkaista kolme ja jos olisin saanut niistä valita, olisi voiton vienyt varmaan Puikkonen. Viikilän teos on hieno ja kuten siitä blogiini kirjoittelin, sen ansiot tunnistan ja tunnustan. Se ei vain ollut minun kirjani. Mari Mannisen kirjan olen lukenut ja sitä suosittelen ehdottomasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on hyvä suhtautua kriittisesti asioihin ja kirjallisuuspalkinnoissakin on omat epäkohtansa, jotka on hyvä tiedostaa.

   Täytyy jossain välissä lukea vielä Puikkosen ja Mannisen kirjat, mikseipä myös Niemen lanu-voittaja!

   Poista
 6. Kehtaakohan tässä huudellakaan, että itsehän tosiaan jätin tuon Viikilän kirjan keväällä kesken, koska en vain saanut kiinni sen tunnelmasta ja ideasta. Hienoa kuitenkin, että Lybeck palkitsi kirjoista sen, jonka oikeasti arvotti korkeimmalle. Viikilän voittopuhe oli asiaa monin tavoin, oli hienoa olla paikan päällä. Niemen ja Mannisen kirjat aion jossain vaiheessa lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa harmi, mutta ymmärrän hyvin, ettei Viikilän teos todellakaan osu ihan jokaisen makuhermoon. Minullakin lukemishetki vaikutti todella paljon siihen, miten sen koin. Tällä hetkellä, stressaantuneena vähän kaikesta, en tiedä olisinko tarpeeksi keskittymiskykyinen.

   Lybeck vaikutti olevan todella innoissaan tehtävästään (ja vaikuttaa muutenkin olevan kova kirjallisuusintoilija) ja uskon myös, että hän todella valitsi voittajaksi sen, jota arvosti eniten.

   Poista
 7. Viikilän romaani odottelee hyllyssä lukemista ja se on ainut ehdokkaista, johon huomioni kiinnittyi jo ennen Finlandiaa, joten kai se oikeaan osoitteeseen sitten meni :) En ole lukenut keneltäkään ehdokkaalta mitään, mutta Viikilä ja Tommi Kinnusen molemmat kirjat ovat kyllä listalla. Lisäksi tietokirjallisuuskategoriassa kilpaillut Heikki Aittokosken Kuolemantanssi kiinnostaa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikilä erottui hyvin joukosta tässä porukassa (vaikkei olisi kaikkia ehdokkaita lukenutkaan) :) Toivottavasti pidät!

   Hei joo, tuo Kuolemantanssi vaikuttaa tosi kiinnostavalta. Täytyy minunkin lukea se jossain vaiheessa, kun nyt nuo tietokirjat niin himottavat.

   Poista