4.11.2016

Finlandia-palkinto 2016: ehdokkaat

Ihan pian julkistetaan tämän vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat. Ennen kuin voittajat selviävät, kerron, miten Finlandia-palkinto on tänä vuonna uudistunut ja mitkä ovat omat veikkaukseni ehdokkaiksi.

Finlandia-palkintojen nimet ovat muuttuneet. Ennen jaettavia palkintoja oli kolme: Tieto-Finlandia, Finlandia Junior ja Finlandia, joka jaettiin parhaalle kaunokirjalliselle teokselle. Jatkossa niin tietokirjallisuudelle, lasten- ja nuortenkirjallisuudelle kuin kaunokirjallisuudellekin ojennetaan yksinkertaisesti Finlandia-palkinto. Yhteneväinen nimi ei erottele palkintoja eikä kirjallisuudenlajeja toisistaan, ne ovat kaikki samanarvoisia.

Uutta on myös se, että jatkossa myös yleisö pääsee äänestämään omia suosikkejaan kaikissa kolmessa kategoriassa. Äänestys alkaa tänään Finlandiaa luotsaavan Suomen Kirjasäätiön sivuilla ja päättyy 20. marraskuuta. Yleisön suosikit julkistetaan 22. marraskuuta eli kaksi päivää ennen palkintojen jakoa. Yleisön mukaan ottamisella kannustetaan ihmisiä tutustumaan ehdokaskirjoihin ja osallistumaan kirjallisuuskeskusteluun.

Mitä tulee omiin veikkauksiini, niitä on muutama. Lukemistani kirjoista tahtoisin nähdä ehdokkaiden joukossa ainakin osan seuraavista hienoista romaaneista: Riitta Jalosen Kirkkaus, Leena Parkkisen Säädyllinen ainesosa, Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista, Tommi Kinnusen Lopotti, Minna Rytisalon Lempi ja Mike Pohjolan 1827.

Niistä romaaneista, joita en ole itse lukenut, mutta joita on kehuttu niin kirjablogeissa kuin muuallakin, voisin veikkailla esimerkiksi seuraavien olevan vahvoilla: Peter Sandström Laudatur, Terhi Rannelan Frau, Hannele Mikaela Taivassalon In transit, Laura Gustafssonin Korpisoturi, Pajtim Statovcin Tiranan sydän, Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet ja Pirkko Saision Mies, ja hänen asiansa.

Viime vuoden ehdokaslista oli todella kummallinen ja hämmentävä. Vain yksi, varsin helppo, veikkaukseni, Laura Lindstedtin Oneiron, meni oikein, ja sehän sitten myös voitti. Toivotaan, että tämänvuotinen ehdokaslista olisi jollakin tapaa positiivisempi, mutta toki yllätyksetkin aina piristävät.

––

Nyt sitten ehdokkaiden pariin, iik! Tänä vuonna ehdokkaat kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajiksi ovat seuraavat romaanit:


Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

"Viikilä maalaa suuria kuvia pienillä piirroilla, niukoista merkinnöistä rakentuu kaupunki ja Engelin elämänkaari."


Riku Korhonen: Emme enää usko pahaan

"Korhonen on kirjoittanut osuvan aikalaisromaanin rakastamisen vaikeudesta ja miehen alttiudesta pahaan."


Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet

"Yksittäiset ihmiskohtalot kytkeytyvät suuriin maailmantapahtumiin ja muistuttavat siitä, että mikään ei tapahdu jossain muualla."


Peter Sandström: Laudatur

"Sandströmin kieli on kuulasta, filosofoivaa ja lämmintä."


Tommi Kinnunen: Lopotti

"Tommi Kinnunen on tekstissään viisaasti ja lämpimästi läsnä, mutta ilmava teksti jättää tilaa myös lukijalle."


Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä

"Sodan kokenut sukupolvi tekee tiliä menneistä, uusi ja moderni uskoo tulevaan. Historian saranakohdassa on yhtaikaa vaikea ja helppo olla."

––

Siinäpä ne nyt ovat, kenties ei niin kovin yllättävät ehdokkaat. Kaikki ovat vähintään nimiltään minulle tuttuja. Ehkä ihan hyvä näin tällä kertaa, ainakin viime vuoden hämmennystä muistellessa. Olen lukenut ehdokkaista vain kaksi, Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista ja Kinnusen Lopotin, molemmat hienoja romaaneja. Harmi, ettei etenkään Jalosen Kirkkaus mahtunut mukaan.

Mitkä ehdokkaat olet lukenut ja minkä veikkaat tai toivot voittavan?

Kaikkien kategorioiden voittajat julkistetaan 24. marraskuuta. Kaunokirjallisuuden Finlandian voittajan valitsee toimittaja Baba Lybeck, tietokirjallisuuden Finlandian kirjailija ja elokuvaohjaaja Jörn Donner ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian näyttelijä ja laulaja Vuokko Hovatta.

Käy tutustumassa kaikkiin Finlandia-ehdokkaisiin perusteluineen Suomen Kirjasäätiön sivuilla. Voit samalla antaa äänesi suosikeillesi.

14 kommenttia :

 1. Ei kieltämättä ollut mikään ihan hirveän yllättävä ehdokaslista, ja vaikka itse en ihan varauksetta innostunut esim. Viikilän teoksesta, ymmärrän ehdottomasti sen mukanaolon. Ja hieman sama juttu Lopotin kanssa. Muita näistä en olekaan lukenut, tuo Eurooppalaiset unet tosin on jo jonkinaikaa pyörinyt lukulistalla. Pitänee varata se kirjastosta nyt ennen kuin jonot kasvavat aivan mahdottomiksi :D Lempin puuttuminen ehdokkaista hieman harmittaa, olisi ollut hienoa jos tuo esikoinen olisi mukaan mahtunut! Mutta jäi sieltä yksi jos toinenkin hieno kyllä pois, tämä vuosi on ollut hurjan vahva suomalaisessa kirjallisuudessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lempi olisi ollut hienoa nähdä mukana listalla, mutta Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista ajoi kai sen ohi esikoisromaanin "kiintiössä". Minä peukutan ehkä eniten juuri Viikilän kirjaa! Lukemattomista kiinnostaa eniten Sandströmin Laudatur, laitoin sen heti varaukseen samalla ajatuksella kuin sinäkin Puikkosen romaanin. Loput ehtii lukea sitten joskus :) Mitä enemmän katselen tätä listaa, sitä paremmalta se alkaa vaikuttaa (etenkin viime vuoteen verrattuna), vaikka Kirkkautta tai muita suosikkejani ei siltä löydykään.

   Poista
 2. Minä yllätyin kovasti, että Lempi puuttui listalta. Olin aivan satavarma että Lempi kuuluu ehdokkaisiin! Lisäksi toivoin Jalosen Kirkkauden kamppailevan palkinnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi Lempi on sentään Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana ja saa toivottavasti muitakin ehdokkuuksia. Onneksi Finlandia ei ole ainoa suomalainen kirjallisuuspalkinto, vaikka saakin eniten huomiota, mitä itsekin osaltani vahvistan näillä palkintokatsauksilla, mutta aika ei riitä kaikkien huomioimiseen. Kirkkauden odotin kaikista eniten olevan ehdokkaana, se harmittaa.

   Poista
 3. Minä yllätyin sekä Lempin että Kirkkauden puuttumisesta. Sääli! Olen lukenut Eurooppalaiset unet ja Lopotin, enkä mieltynyt täysin kumpaankaan. Siksi vähän harmittaa. Muutkin ovat niminä tuttuja, mutta lukemaan en ole innostunut. Ehkäpä ehdokkuudet tarjoavat hyvän syyn laajentaa reviiriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, todella harmillista ettei kumpikaan mahtunut mukaan. Mutta onneksi tämäkin lista näyttää aivan hyvältä ja monipuoliselta. Kaikki eivät minuakaan innosta, Laudaturin ajattelin vielä lukea ja muut saavat jäädä johonkin tulevaisuuteen. On vähän sellainen kutina, että Laudatur saattaisi jopa voittaa.

   Poista
 4. Minä en ihmettele, että Lopotti on mukana. Sen olen ainoana noista lukenut ja sitä olisin myös itse äänestänyt. Lempi on kyllä ihastuttava, mutta en osaa sanoa, minkä noista tilalle se sitten olisi tullut. Minäkin odotin, että Kirkkaus olisi ollut ehdokkaana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopotti on hieno, pidin siitä myös paljon. En edes osaa sanoa kumpi on parempi, se vai Neljäntienristeys. Olisi ollut mielenkiintoista olla kärpäsenä katossa kuuntelemassa raadin neuvotteluja ehdokkaista, kuulla etenkin syyt miksei Lempi tai Kirkkaus mahtuneet mukaan.

   Poista
 5. Akvarelleja on suosikkini. Olen lukenut myös Lopotin ja Laudaturin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akvarelleja taitaa olla minunkin suosikkini näistä. Tai no kahdesta lukemastani, Lopottikin on kyllä huikea. Täytyy lukea vielä ainakin Laudatur!

   Poista
 6. Olen lukenut ehdokkaista Lopotin ja minä kyllä pidin siitä niin paljon, että minusta se sopii mukaan. Se on ehkä "perinteinen", mutta on se myös pirun vahva kirja. Eurooppalaiset unet ja Viikilän kirja ovat iseasiassa tällä hetkellä lainassa, joten täytyy lukea ne äkkiä, kun nyt niissä on hirveät varausjonot jo... :D

  Kirkkaus ja Lempi olisivat minusta saaneet olla listalla, ihan harmittaa, ettei kumpikaan päässyt ja Parkkinen toki myös, mutta jotenkin arvasin, ettei Parkkisen kirja pääse. No, sitten arvailemaan voittajaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakaan ei nyt jotenkin haittaa ehdokkaiden perinteisyys ja turvallisuus, kun viime vuoden lista oli niin omituinen. Kyllähän perinteinenkin romaani voi olla aivan yhtä hyvä ja parempikin kuin jokin erilainen ja kokeileva. Toki ehdokkaiden joukossa voisi olla enemmän vaihtelua, nytkin on monta historiallista romaania, mutta ehkäpä nämä nyt vain sattuivat olemaan raadin suosikit. Mitään kiintiöitä en yleensä kannata.

   Minäkin varasin Laudaturin heti ehdokkaiden julkistuksen jälkeen ja ehdin pääsemään hyville varaussijoille :D Veikkaisin, että joko se tai sitten oma suosikkini eli Viikilän Akvarelleja voittaa!

   Poista
  2. Kommenttisi blogiini sai minut muistamaan, ettet ole lukenut Puikkosen kirjaa. Lue se!

   Poista
  3. Joo, se onkin alkanut kiinnostamaan enemmän! Jos se voittaa huomenna Finlandian, laitan sen heti varaukseen (ei siksi, että voittaja olis pakko lukea heti, vaan varmasti sadan kilsan pituiseksi kasvavan varausjonon takia :D). Jos ei, saatan odotella jonkin aikaa.

   Poista