8.10.2016

National Book Award for Fiction 2016: lyhytlista


NBA:n kaunokirjalliselle teokselle jaettavan palkinnon lyhytlista meinasi mennä ihan ohi suun, sillä finalistit julkistettiinkin etuajassa. Mutta ei se mitään, vähemmän aikaa jännittää! NBA:n muiden kategorioiden lyhytlistat valittiin myös samalla kertaa ja pääset katsomaan ne täältä. Pitkälistasta kirjoittamaani postaukseen pääset tästä.

Vuoden 2016 viisi finalistia ovat:


Chris Bachelder: The Throwback Special

Joka vuosi 22 miestä kokoontuu yhteen yhä uudelleen ja uudelleen esittämään vuoden 1985 pelatun karmean jalkapallomatsin. He katsovat yhdessä tuon vanhan ottelun, valitsevat roolinsa ja pukeutuvat sen mukaisesti. Jalkapallo on kuitenkin vain kehys, jonka ympärille varsinainen tarina mieheydestä ja sen eri osasista rakentuu.


Paulette Jiles: News of the World

Kapteeni Kidd matkustelee Yhdysvaltain sisällissodan jälkeisen ajan Texasissa lukemassa ihmisille uutisia, kertomassa muun maailman tapahtumista. Matkallaan hän kohtaa henkilön, joka pyytää häntä toimittamaan kuusivuotiaana kiowa-intiaanien toimesta kaapatun tytön tätinsä ja setänsä, ainoiden elossa olevien sukulaistensa luokse. Nyt tyttö on kymmenen ja haluaisi vain takaisin oman heimonsa pariin. Kiddin ja tytön välille syntyy ainutlaatuinen ystävyys.


Karan Mahajan: The Association of Small Bombs

Hindupariskunta menettää kaksi poikaansa autopommi-iskussa delhiläisellä torilla. Poikien naapuri Mansoor oli heidän kanssaan ja loukkaantuu pahoin. Millaisia vaikutuksia tuolla sattumanvaraisella pommi-iskulla on uhreille, uhrien perheille ja terroristeille itselleen?


Colson Whitehead: The Underground Railroad

Cora on orjana Randallin plantaasilla 1800-luvun alun Yhdysvalloissa. Niin on ollut hänen äitinsä ja isoäitinsäkin. Plantaasin uusi tulokas Caesar ehdottaa eräänä päivänä Coralle pakenemista plantaasilta ja lopulta Cora suostuu, vaaroista huolimatta. Randall lähettää orjanmetsästäjän heidän peräänsä ja niin alkaa parin vaaroja täynnä oleva matka pitkin Yhdysvaltoja. Saavuttavatko he lopulta vapauden?


Jacqueline Woodson: Another Brooklyn

August palaa parinkymmenen vuoden jälkeen kotiinsa Brooklyniin hautamaan isänsä ja tapaamaan lapsuudenystäväänsä. Vanhat muistot tulvivat Augustin mieleen: naapuruston kadut, millaista oli olla tumma tyttö 1970-luvun Brooklynissa.

––

Kävi niin, ettei mikään suosikeistani päässyt mukaan lyhytlistalle, ei yksikään! No, kerrankin myös näin päin. Lyhytlistaa täytyykin nyt katsoa ihan uusin silmin. Heti suorilta voin sanoa, ettei Bachelderin romaani kiinnosta minua yhtään, mutta loput neljä eivät vaikuta ollenkaan huonoilta, vaikkeivät ne pitkälistalla kiinnostaneetkaan niin paljon kuin monet muut. Nyt voisin veikata voittajaksi joko Whiteheadin The Underground Railroadia (sen ympärillä onkin ollut jo hyvin pöhinää) tai Woodsonin Another Brooklynia (koska se kiinnostaa aiheensa puolesta minua eniten tästä viisikosta).

Mitä kirjaa veikkaat voittajaksi?

Voittaja julistetaan 16. marraskuuta (tai ennen sitä tai sen jälkeen).

2 kommenttia :

  1. Voih, voisin lukea nämä kaikki! Tosi kiinnostavia (eka vähiten) tiivistelmiesi mukaan, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kyllä kiinnostavia, vaikka minua jäikin vähän harmittamaan, ettei ne minusta kaikkein kiinnostavimmat päässeet enää lyhytlistalle mukaan!

      Poista