Type and press Enter.

National Book Award for Fiction 2016: lyhyt­lista

NBA:n kauno­kir­jal­li­selle teokselle jaettavan palkinnon lyhyt­lista meinasi mennä ihan ohi suun, sillä finalistit julkis­tet­tiinkin etuajassa. Mutta ei se mitään, vähemmän aikaa jännittää! NBA:n muiden katego­rioiden lyhyt­listat valittiin myös samalla kertaa ja pääset katsomaan ne täältä. Pitkä­lis­tasta kirjoit­ta­maani postaukseen pääset tästä.
Vuoden 2016 viisi finalistia ovat:
Chris Bachelder: The Throwback Special
Joka vuosi 22 miestä kokoontuu yhteen yhä uudelleen ja uudelleen esittämään vuoden 1985 pelatun karmean jalka­pal­lo­matsin. He katsovat yhdessä tuon vanhan ottelun, valit­sevat roolinsa ja pukeu­tuvat sen mukai­sesti. Jalka­pallo on kuitenkin vain kehys, jonka ympärille varsi­nainen tarina miehey­destä ja sen eri osasista rakentuu.
Paulette Jiles: News of the World
Kapteeni Kidd matkus­telee Yhdys­valtain sisäl­lis­sodan jälkeisen ajan Texasissa lukemassa ihmisille uutisia, kerto­massa muun maailman tapah­tu­mista. Matkallaan hän kohtaa henkilön, joka pyytää häntä toimit­tamaan kuusi­vuo­tiaana kiowa-intiaanien toimesta kaapatun tytön tätinsä ja setänsä, ainoiden elossa olevien sukulais­tensa luokse. Nyt tyttö on kymmenen ja haluaisi vain takaisin oman heimonsa pariin. Kiddin ja tytön välille syntyy ainut­laa­tuinen ystävyys.
Karan Mahajan: The Association of Small Bombs
Hindu­pa­ris­kunta menettää kaksi poikaansa autopommi-iskussa delhi­läi­sellä torilla. Poikien naapuri Mansoor oli heidän kanssaan ja loukkaantuu pahoin. Millaisia vaiku­tuksia tuolla sattu­man­va­rai­sella pommi-iskulla on uhreille, uhrien perheille ja terro­ris­teille itselleen?
Colson Whitehead: The Underground Railroad
Cora on orjana Randallin plantaa­silla 1800-luvun alun Yhdys­val­loissa. Niin on ollut hänen äitinsä ja isoäi­tin­säkin. Plantaasin uusi tulokas Caesar ehdottaa eräänä päivänä Coralle pakene­mista plantaa­silta ja lopulta Cora suostuu, vaaroista huoli­matta. Randall lähettää orjan­met­säs­täjän heidän peräänsä ja niin alkaa parin vaaroja täynnä oleva matka pitkin Yhdys­valtoja. Saavut­ta­vatko he lopulta vapauden?
Jacqueline Woodson: Another Brooklyn
August palaa parin­kym­menen vuoden jälkeen kotiinsa Brooklyniin hautamaan isänsä ja tapaamaan lapsuu­de­nys­tä­väänsä. Vanhat muistot tulvivat Augustin mieleen: naapu­ruston kadut, millaista oli olla tumma tyttö 1970-luvun Brookly­nissa.
––
Kävi niin, ettei mikään suosi­keistani päässyt mukaan lyhyt­lis­talle, ei yksikään! No, kerrankin myös näin päin. Lyhyt­listaa täytyykin nyt katsoa ihan uusin silmin. Heti suorilta voin sanoa, ettei Bachel­derin romaani kiinnosta minua yhtään, mutta loput neljä eivät vaikuta ollenkaan huonoilta, vaikkeivät ne pitkä­lis­talla kiinnos­ta­neetkaan niin paljon kuin monet muut. Nyt voisin veikata voitta­jaksi joko White­headin The Underground Railroadia (sen ympärillä onkin ollut jo hyvin pöhinää) tai Woodsonin Another Brooklynia (koska se kiinnostaa aiheensa puolesta minua eniten tästä viisi­kosta).
Mitä kirjaa veikkaat voitta­jaksi?
Voittaja julis­tetaan 16. marras­kuuta (tai ennen sitä tai sen jälkeen).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 comments

  1. Voih, voisin lukea nämä kaikki! Tosi kiinnos­tavia (eka vähiten) tiivis­tel­miesi mukaan, kiitos!

    1. Ovat kyllä kiinnos­tavia, vaikka minua jäikin vähän harmit­tamaan, ettei ne minusta kaikkein kiinnos­ta­vimmat päässeet enää lyhyt­lis­talle mukaan!