15.10.2016

Kolmesataakaksitoista kirjaa myöhemmin

Rakas lukupäiväkirjani, kirjallisuuskanavani, leikkikenttäni, harrastukseni ja blogini Lukuisa täytti eilen tasan kuusi vuotta. Hurraa! En ole tainnut joka vuosi muistaa blogini syntymäpäiviä, en ainakaan ajoissa enkä ainakaan viime vuonna, vaikka silloin olisi varmaan ollut ihan syytä (vietetään sitten neljän vuoden päästä todella isot kymmenvuotiskekkerit). Syytän syksyä, sillä lokakuu on useimmiten minulle melkoisen kiireinen kuukausi. Onhan se ollut sitä tänäkin vuonna, mutta nyt muistin ja vain päivän myöhässä.

Kuusi vuotta on aika pitkä aika. Aloittaessani Lukuisan olin hyvin erilaisessa, mutta toisaalta aika samanlaisessa elämäntilanteessa kuin nyt olen. Olin silloin 21-vuotias nuori, mietin mitä tekisin elämälläni. Nyt olen 27-vuotias ei enää niin nuori, lopettelen opintojani ja mietin mitä tekisin elämälläni seuraavaksi. Toivottavasti keksin jotain sellaista, jonka parissa voisi vaikka jopa viihtyä. Lukeminen ja Lukuisa ainakin jatkuvat.

Lukuisa on mielestäni muuttunut näiden kuuden vuoden aikana aika vähän. Pääpaino on edelleen kirja-arvioissa eikä kirjamakunikaan ole radikaalisti muuttunut. Jotkut ihan blogin alkuaikoina luetut kirjat ovat yhä suosikkejani. En vieläkään osaa kovin helpolla keskeyttää huonoa kirjaa. Kirjoitan edelleen jokaisesta lukemastani kirjasta (pl. tentti- ym. kirjat). Samalla olen kuitenkin luopunut suurimmasta osasta haasteista ja kyselyistä, olen alkanut lukea kirjoja englannin kielellä suosien samalla yhä enemmän ja enemmän myös kotimaista kirjallisuutta, luen kriittisemmin ja olen toivoakseni kehittynyt tekstin tuottamisessa.

Koko bloggaamisessa on ollut kaikkein ihaninta se, että luen paljon enemmän kuin ennen blogia ja että se kaikki jää tänne muistiin ja muistoiksi. Ihaninta on myös ne kaikki lukuisat (!) kirjavinkit, joita olen kuuden vuoden aikana saanut kanssabloggaajilta. Ja tietysti kaikki ihanat kanssabloggaajat ja yhteisö, jonka kanssa olla yhteydessä ja vuorovaikutuksessa. Parasta on se, että ylipäänsä on jokin paikka, jonne voin vuodattaa kaiken kirjallisuuteen liittyvän ja kaikki muutkin siellä paikassa tekevät niin.

Blogiarkistoon on kertynyt nyt 312 eri kirjan arviot kuuden vuoden ajalta. Ajattelin vielä lopuksi esitellä läpileikkauksen näihin vuosiin valitsemalla jokaisen bloggausvuoden kolme parasta tai muuten minulle tärkeää kirjaa.

2010: Tove Jansson: Muumipapan urotyöt L. M. Montgomery: Annan nuoruusvuodetRichard Adams: Ruohometsän kansa
2011: Mary S. Lovell: Mitfordin tytötClaudie Gallay: TyrskytRichard Yates: Revolutionary Road
2012: Katja Kettu: KätilöSarah Waters: SilmänkääntäjäSarah Winman: When God Was a Rabbit
2013: Aki Ollikainen: NälkävuosiEowyn Ivey: The Snow ChildVladimir Nabokov: Lolita
2014: Joyce Carol Oates: BlondiTommi Kinnunen: NeljäntienristeysKim Leine: Ikuisuusvuonon profeetat
2015: John Williams: StonerLeena Krohn: Hotel SapiensMark Z. Danielewski: House of Leaves
2016: Elena Ferrante: My Brilliant FriendJohan Bargum: Novelleja 1965–2015Riitta Jalonen: Kirkkaus

Kiitos kaikille Lukuisassa vierailleille ja kanssabloggaajille näistä kuudesta vuodesta!

28 kommenttia :

 1. Onnittelut hienosta blogitaipaleesta. :) Listallasi on monta minullekin hyvää kirjaa. Mm. Ferranten kirjaan ihastuin kesällä ja muumit ovat aina yhtä mahtavia. Yatesin kirjan elokuvaversio on jäänyt mieleen hienona filmatisointina. Bloggausintoa sinulle myös tuleville vuosille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika!

   Ferranten sarja vain paranee edetessään, joten olisin oikeastaan voinut nostaa tuohon vaikka kolmannen osan, mutta laitoin ekan, ettei kukaan vahingossakaan pääse spoilaantumaan seuraavien osien tapahtumista jos haluaa kurkata tuon linkin taakse. Oli muuten vaikea nostaa jokaiselta vuodelta vain kolme kirjaa, sillä joka vuosi kertyy paljon enemmänkin ihan loistavia kirjoja. No, arvoin sitten niistä parhaimmista ne kolme :) Ja totta, Revolutionary Road on loistava sekä kirjana että elokuvana, yksiä suosikkejani myös jälkimmäisistä!

   Poista
 2. Onnittelut kuusivuotisuuden johdosta! Onpas hieno tuo listasi: siinä on monta tuttua mutta monta uutta vinkkiä - kiitos niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna!

   Vanhoja suosikkeja ei tule usein nostettua uudelleen esiin täällä blogissa, joten eipä ihme, että näistä sai nyt uusiakin vinkkejä :) Joskus on käynyt mielessä kirjoittaa vanhoista suosikeista jonkinlainen lista, mutta tässäpä niitä nyt tuli joitakin. Monta jäi silti vielä mainitsematta.

   Poista
 3. Paljon onnea kuusivuotiaalle blogillesi! Ja kiitos myös niistä lukuisista kirjavinkeistä, jotka olen blogistasi saanut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaima! :) On aina niin ilahduttavaa kuulla, että täältä on saatu kirjavinkkejä, kun itsekin niitä saan lähes päivittäin toisten blogeista.

   Poista
 4. Paljon onnea! Ajatuksesi bloggaamisesta kuulostavat samoilta kuin omani. Luen myös paljon enemmän kuin ennen blogia. Kirjavinkkien saaminen muista blogeista on hauskaa. Lukuintoa tulevillekin vuosille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katriina, lukuintoa sinnekin! Kirjavinkit ovat kyllä ihan parasta. En osaa enää ajatellakaan, että miten hukassa sitä oli etenkin kaikkien uusien kirjojen suhteen aikana ennen blogia. Nyt on kyllä hyvin valveutunut, kiitos muiden bloggaajien :)

   Poista
 5. Onnea ihanalle kuusivuotiaalle blogille - se on pitkä ikä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jassu! On se melko pitkä aika niin blogille kuin ihan elämässäkin. Niin moni asia on muuttunut, mutta pysynyt silti aika samana. Onneksi kirjabloggaaminen on harrastus, johon ei edes voi kyllästyä äkkiä!

   Poista
 6. Onnea 6 vuodesta! Ja tiedätkö mitä Laura, on niin huisia, että moni noista vuoden parhaimmistasi kirjoista on sellainen, jonka aina automaattisesti liitän sinuun. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri! Hih, aika hauskaa, mutta ihan totta! Minä yhdistän usein tiettyjä kirjailijoita eri bloggaajiin, en ehkä niinkään yksittäisiä kirjoja. Sinuun yhdistän heti esimerkiksi Tove Janssonin, William S. Burroughsin ja Alice Munron!

   Poista
 7. Onnittelut kuudesta vuodesta! Paljon tuttuja kirjoja listassasi, mutta osa tuntemattomiakin. :)
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia! Kuuteen vuoteen on mahtunut aika kasa kirjoja ja enemmänkin olisi voinut noihin suosikkeihin nostaa, välillä teki jopa tiukkaa valita vain kolme, mutta sitten piti vain arpoa. Ehkä teen vielä joskus kattavamman katsauksen kaikkiin vanhoihin lemppareihin :)

   Poista
 8. Onnea ja pitkää ikää ihanalle blogillesi!

  VastaaPoista
 9. Hurjasti onnea Laura ja Lukuisa! Tuosta kirjalistastasi tulikin mieleen, että olisi ihana lukea Gallayn Tyrskyt pian uudelleen - se oli niiiiiin ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jei, kiitos Maisku! :) Minulla on ollut aikomuksena lukea Tyrskyt uudelleen jo parin vuoden ajan, mutta jostain kumman syystä (=uutuudet, kirjastolainat) ei ole tullut luettua. Uskon, että se olisi yhtä hyvä kuin ensimmäiselläkin lukukerralla!

   Poista
 10. Paljon onnea! Blogiasi on ollut ilo seurata!

  VastaaPoista
 11. Onnea blogisi pitkästä ja kauniista taipaleesta, tätä on ollut aina ilo olla lukemassa :3 Olet Pienen kirjaston Katrin kanssa ensimmäisiä kirjabloggaajia, joita olen seurannut jo pitkään, kommentoinnin tosin taisin aloittaa vasta oman kirjablogin myötä. Ihanana inspiraationa oletkin toiminut, innostanut tähän puuhaan itsekin ryhtyä! Onnea onnea, ja kiitos ihanasta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Laura! <3 Ihanaa kuulla, että täältä on löytynyt inspiraatiota ja innostusta, lämmittää kovasti mieltä. Saan niitä vastavuoroisesti myös sinun kauniista blogistasi!

   Poista
 12. Onnea kuusivuotiaalle blogille täältäkin! Olen viihtynyt muutaman vuoden jo blogisi seurassa, olen välillä vaan kamalan huono kommentoimaan. Kiitos siis useista kirjavinkeistä ja todella kauniista blogista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mirzu ja ihanaa kuulla! <3 Ja tiedätkö, minullakin on jäänyt muiden blogien kommentointi vähemmälle, mikä harmittaa tosi paljon. Voisin tehdä uuden vuoden lupauksen, että olisin paljon aktiivisempi!

   Poista
 13. Olenpas myöhässä tämän kanssa, mutta oikein paljon onnea 6-vuotiaalle blogillesi! Blogiasi on ollut iloa lukea ja kuusi vuotta on pitkä aika - toivottavasti blogillesi tulee vielä monia vuosia lisää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hande :) Toivotaan, että innostuu säilyy. Tähän asti on ainakin ollut oikein rattoisaa. Onneksi kirjablogi on aika rauhallinen harrastus ja sitä voi harrastaa täysin omaan tahtiin.

   Poista
 14. Hurjasti onnea yli kuukauden myöhässä! <3 Blogiasi on ollut ilo lukea ja ihanaa, ettet aio siitä luopua vaikka vuosia mittarissa jo onkin :) Tykkään myös tosi paljon tuosta jokaiset vuoden tärkeimmät kirjat -linkkauksesta, menenpä uteliaana lukemaan niitä ! Ihanaa syksyä sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri <3 Jos sallitaan kökön kliseinen vertauskuva, niin blogit ovat kai kuin viini, paranevat vanhetessaan (jokainen löytää omat juttunsa ja tyylinsä blogata jne.), joten parempaan suuntaan ollaan vain menossa, joten täällä vielä olen ja pysyn :D Mukavaa syksyn jatkoa sinullekin, vaikka sää vähän kurja onkin. Tulen käymään sinunkin blogissasi tänään, kun huomasin tässä kirjallisuuspalkintojen ja gradun muodostaman kaaoksen keskeltä, että olet heräillyt syyshorroksesta, jee!

   Poista