5.10.2016

Janet Ellis: The Butcher's Hook


Janet Ellisin esikoisromaani The Butcher's Hook päätyi luettavien listalleni muistaakseni jonkun kirjavloggaajan suosituksesta. Sattumoisin kirja löytyi kirjastosta, lasten- ja nuortenosastolta, joka näin jälkikäteen tuntuu oudolta luokitukselta, sillä The Butcher's Hook on melko hurja kirja.

Tarina sijoittuu vuoden 1763 Yrjöjen aikaiseen Lontooseen. 19-vuotias keskiluokkaisessa perheessä varttunut Anne Jaccob on juuri saanut pikkusiskon, mutta uusi vauva ei korvaa parin vuoden iässä kuollutta pikkuveljeä. Lisäksi Annen äidin huomio on nyt vain vauvassa, Annen isää ei tunnu kiinnostavan muu kuin raha eikä Anne ole sosiaalisesti kovinkaan taitava, joten hänen elämänsä on aika yksinäistä ja tylsää. Sitten hän tapaa teurastajan pojan ja rakastuu, alkaa suorastaan himoita tätä. Alempaan yhteiskuntaluokkaan kuuluvaan mieheen rakastumisessa on omat ongelmansa ja lisää ongelmia aiheuttaa Annen isän aikomus naittaa tyttärensä paljon vanhemmalle, varakkaalle ja hyvin epämiellyttävälle miehelle. Anne ei aio alistua isänsä tahtoon, hän ei aio sallia minkään seistä onnensa tiellä. Ei, vaikka se tarkoittaisi rajujakin toimenpiteitä.

Anne on henkilöhahmo, johon en kovin usein törmää historiallisissa romaaneissa. Mieleeni tulevat lähinnä Sarah Watersin romaanien vahvatahtoiset, itsenäiset naiset, mutta Annessa on jotain muutakin. Periksiantamattomuus ja vahvuus yhdistettyinä pakkomielteisyyteen ei nimittäin ole hänelle eduksi. Annen käyttäytymistä ja toimia selittää toki myös menneisyyden traumatisoivat tapahtumat, joista yksi on rakkaan pikkuveljen menettäminen. Anne on kiehtova ja virkistävän erilainen, mutta häikäilemätön ja ällöttävä henkilöhahmo. Usein pidän kirjallisuudessa Annen kaltaisista hahmoista, jos ne vain ovat uskottavia ja toteutettu hyvin. Anne on niitä molempia, mutta silti hän on vähän liian ärsyttävä, mikä vaikutti lukukokemuksen miellyttävyyteen.

The Butcher's Hook on aika makaaberi kirja ja siksi ihmettelen (edelleen), miksi se on sijoitettu kirjastossa lasten- ja nuortenosastolle, sillä lasten- tai nuortenkirja se ei ole. Yksityiskohtaiset kuvaukset seksistä, rajusta väkivallasta, verestä ja eläinten teurastamisesta ovat melko rajua luettavaa herkemmälle aikuisellekin.

Ellis kertoo kirjan lopussa valinneensa tarinan tapahtumavuodeksi Yrjöjen ajan vuoden 1763, sillä aikakausi ja sen tunnelma kiehtovat häntä, ja sinä vuonna ei tapahtunut mitään erityisen merkittävää. Luulen Ellisin halunneen kertoa mahdollisimman vähän historiallisesta kontekstista ja sitäkin enemmän Annesta. Se toimii hyvin, sillä en oikeastaan jäänyt kaipaamaan tapahtumien sen kummempaa sitomista aikaan. En ole 1700-luvun Britannian asiantuntija, joten en tiedä tai ainakaan muista, oliko tarinassa mitään, mikä olisi vihjannut sen sijoittuvan juuri vuoteen 1763 tai edes 1700-luvun jälkipuoliskolle, mutta se ei haitannut. Toki Ellis kuvaa aikaa esimerkiksi ympäristön, tapojen ja käyttäytymisen kautta, joten tarina ei kuitenkaan kellu täysin tyhjiössä.

The Butcher's Hook oli lopulta ristiriitainen lukukokemus. Pidin tarinasta, pidin makaaberiudesta, pidin ja en pitänyt Annesta, joista jälkimmäinen oli kenties suurin ongelma. Romaani on paikoitellen vähän junnaava, joten siinä olisi ollut myös pientä tiivistämisen varaa. Varsin mielenkiintoinen romaani, kuitenkin.

––

Janet Ellis: The Butcher's Hook
Two Roads 2016, 347 s.

2 kommenttia :

  1. Kuulostaapa erikoiselle kirjalle, eikä tosiaan kyllä lasten- tai nuortenkirjalle. Tämän lukemista voisin ajatella, tuollaiset rasittavatkin henkilöhahmot kiinnostavat ja juoni kuulostaa aika jännälle. Varmaan en lähde tätä etsimällä etsimään mistään, mutta jos joskus hyvään aikaan tulee vastaan niin mikä ettei :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, jos tulee joskus sopivasti vastaan :) En muista, oletko lukenut Sarah Watersia, mutta jos olet, niin tää on aika hyvä erityisesti sen tyyppisen kirjallisuuden janoon.

      Poista