Type and press Enter.

The Man Booker Prize 2016: lyhyt­lista

Man Bookerin heinä­kuussa julkis­tettu pitkä­lista on tänään supis­tunut kuusi teosta käsit­tä­väksi lyhyt­lis­taksi. Tuolloin heinä­kuussa veikkasin, mitkä teokset pääsi­sivät lyhyt­lis­talle ja aika hyvin meni, neljä kuudesta meni oikein. Yksi minusta aika yllättävä valinta listalle päätyi, arvaatko mikä?
Man Booker 2016 lyhyt­lista:
 
Paul Beatty: The Sellout
Satiiri miehestä, jota syytetään oikeu­dessa orjuuden uudel­leen­käyn­nis­tä­mi­sestä hänen kotikau­pun­gissaan Dicken­sissä, Kalifor­niassa. Ai niin, mies on muuten musta.
Deborah Levy: Hot Milk
Äiti ja tytär saapuvat pieneen espan­ja­laiseen kylään yrittääkseen löytää paran­nus­keinon äidin selit­tä­mät­tömään halvaukseen. Romaani seksu­aa­li­suu­desta, feminii­ni­syy­destä ja äiti–tytär-suhteesta.
Graeme Macrae Burnet: His Bloody Project
Kuvit­teel­lisen Roderick Macraen kertoma tarina oikeu­den­käyn­nistä, jossa häntä syytetään kolmen ihmisen murhasta vuonna 1869. Ja hän myöntää kaiken, mutta miksi?
Ottessa Moshfegh: Eileen
1960-luvulla poikien vanki­lassa sihteerinä työsken­televä ja jollakin tavalla häiriin­tynyt Eileen yrittää pärjätä raskaan työnsä ja alkoho­listi-isänsä kanssa. Lopulta hän ajautuu keskelle hyvin outoa rikosta.
David Szalay: All That Man Is
Yhdeksän eri ikäistä ja eri puolilla maailmaa olevaa miestä, kaikki poissa kotoa. Yhdeksän tarinaa, jotka yhdis­tävät heidät toisiinsa.
Madeleine Thien: Do Not Say We Have Nothing
Nuoren Ai-Ming-nimisen naisen kertoma tarina vallan­ku­mouksen ajan Kiinasta, perheestä, rakkau­desta, menet­tä­mi­sestä ja surusta.
––
Aivan, Graeme Macrae Burnetin His Bloody Project oli minusta aika yllättävä valinta, sillä se vaikuttaa jotenkin kepeäm­mältä kuin nämä muut, ei sellai­selta perus “palkin­to­kir­jalta”, mitä se ikinä sitten tarkoit­taakin, mutta tiedätte ehkä mieli­kuvan. Muut listalle päässeet eivät sitten niin yllät­tä­neetkään. David Szalayn All That Man Is oli Burnetin kirjan lisäksi ainoa, jota en veikannut mukaan lyhyt­lis­talle, mutta sekin tuo kyllä hyvin monipuo­li­suutta ehdok­kaiden joukkoon.
Heti pitkä­listan julkaisun jälkeen minulla oli sellainen kutina, että Paul Beattyn The Sellout tulee olemaan se voittaja ja tunne on yhä sama. Se olkoot siis veikkaukseni. Man Booker -palkinnon voittaja julkis­tetaan 25. lokakuuta, joten jäämme vielä jännit­tämään.
Täältä löydät vielä tuoma­riston kommentteja lyhyt­lis­tasta.
Mitä kirjaa sinä veikkaat voitta­jaksi?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

8 comments

 1. Levy tai Thien.

  1. Varmat valinnat! Jänni­tetään, miten käy :)

 2. Kirjoista tämän enempää tietä­mättä veikkaisin, että voiton vie Szalay tai Thien. Kaikki vaikut­tavat jollain tavalla kiinnos­ta­vilta!

  1. Näistä voisi kyllä lukea vaikka kaikki eli ei ollenkaan huono lista. Katsotaan miten käy!

 3. Veikkaan näistä Paul Beattyä. Varasin kirjas­tosta, tulis nyt vaan äkkiä, niin sitten voisi veikkaus olla vähän varmem­malla pohjalla. Levyn olen lukenut (postausta siitä parhaillaan rustaan), mutta en oikein usko sen voitto­mah­dol­li­suuksiin.

  1. Beattyn kirja olisi tosissaan kiva lukea, mutta en tiedä, haluai­sinko ostaa sitä omaksi, en ainakaan vielä (ei löydy meidän kirjas­tos­tamme). Täytyykin tulla jossain välissä lukemaan postauksesi Levyn kirjasta, sekin vaikuttaa ihan kiinnos­ta­valta, mutta ei kuitenkaan pomppaa tuolta ehdokas­lis­talta niin selkeästi esiin kuin tuo Beattyn kirja.

 4. Beattyä voisin itsekin veikata. Toki näistä kyllä moni kuulostaa sellai­selle että voisi voittaa, kuten vaikka Szalay tai Levy. Ja tuo Burnetin kirja kiinnostaa myös kovasti. Hieno lista kun jokainen herättää kiinnos­tusta!

  1. Näissä kisoissa voi sattua kyllä ihan mitä tahansa, joten ihan varmasti jokainen tästäkin kuusi­kosta on poten­ti­aa­linen voittaja! Viime vuoden voitta­jakaan ei ollut ihan se ennak­ko­suo­sikki. Mutta jäädäänpä jännit­tämään :)