15.9.2016

National Book Award for Fiction 2016: pitkälista


Toisen tämän syksyn merkittävän kirjallisuuspalkinnon eli amerikkalaisen National Book Awardin pitkälistat on julkistettu. Viimevuotiseen tapaan katsastan täällä blogissani läpi vain kaunokirjallisuuden kategorian ehdokkaat. Muiden kategorioiden eli parhaan lasten- ja nuortenkirjan, runoteoksen ja tietokirjan pitkälistat on myös julkaistu ja löydät ne kaikki täältä.

Ehdolla National Book Awardin saajiksi ovat seuraavat kymmenen kaunokirjallista teosta:


Chris Bachelder: The Throwback Special

Joka vuosi 22 miestä kokoontuu yhteen yhä uudelleen ja uudelleen esittämään vuoden 1985 pelatun karmean jalkapallomatsin. He katsovat yhdessä tuon vanhan ottelun, valitsevat roolinsa ja pukeutuvat sen mukaisesti. Jalkapallo on kuitenkin vain kehys, jonka ympärille varsinainen tarina mieheydestä ja sen eri osasista rakentuu.


Garth Greenwell: What Belongs to You

Poikkeuksellisen lämpimänä lokakuun päivänä Bulgariaan muuttanut amerikkalainen opettaja, tarinan kertoja, menee Sofian National Palace of Culture -kongressi- ja messukeskuksen miestenvessaan. Vessa on paikka, jonne miehet kokoontuvat harrastaakseen keskenään seksiä. Siellä kertoja tapaa Mitkon, miesprostituoidun, ja rakastuu. Mutta onko rakkaus molemminpuolista? Entä millaisia synkkiä muistoja kertoja kantaa mukanaan?


Adam Haslett: Imagine Me Gone

1960-luvun Lontoossa Margaret on vaikean päätöksen edessä. Margaretin kihlattu John joutuu sairaalaan masennuksen vuoksi eikä Margaret tiedä, jäisikö hän suhteeseen ja auttaisi Johnia vai lähtisikö. Hän päättää jäädä. Pari menee naimisiin ja saa kolme lasta, mutta isän sairaus jää. Myös pariskunnan lasten elämä tulee pyörimään pitkälti isän sairauden ympärillä, etenkin kun heidän vanhin poikansa sairastuu itsekin.


Paulette Jiles: News of the World

Kapteeni Kidd matkustelee Yhdysvaltain sisällissodan jälkeisen ajan Texasissa lukemassa ihmisille uutisia, kertomassa muun maailman tapahtumista. Matkallaan hän kohtaa henkilön, joka pyytää häntä toimittamaan kuusivuotiaana kiowa-intiaanien toimesta kaapatun tytön tätinsä ja setänsä, ainoiden elossa olevien sukulaistensa luokse. Nyt tyttö on kymmenen ja haluaisi vain takaisin oman heimonsa pariin. Kiddin ja tytön välille syntyy ainutlaatuinen ystävyys.


Karan Mahajan: The Association of Small Bombs

Hindupariskunta menettää kaksi poikaansa autopommi-iskussa delhiläisellä torilla. Poikien naapuri Mansoor oli heidän kanssaan ja loukkaantuu pahoin. Millaisia vaikutuksia tuolla sattumanvaraisella pommi-iskulla on uhreille, uhrien perheille ja terroristeille itselleen?


Elizabeth McKenzie: The Portable Veblen

Veblen on nainen, joka puhuu oravien kanssa ja suutelee kukkia. Hän on juuri kihlautunut neurologina työskentelevän Paulin kanssa, mutta molempien perheet ja muut ongelmat koettelevat suhdetta. Mihin perheemme päättyvät, mistä alamme me?


Lydia Millet: Sweet Lamb of Heaven

Anna ja hänen kuusivuotias tyttärensä ovat oudossa mainelaisessa motellissa piilossa Annan miestä Nediä. Anna on päättänyt jättää miehensä, joka ei ole ollut pätkääkään kiinnostunut perheestään. Nyt Ned on kuitenkin pyrkimässä mukaan politiikkaan, hän haluaa perheensä rinnalleen hinnalla millä hyvänsä. Samalla kun Ned pyrkii löytämään perheensä, motellissa tapahtuu kummia ja Annan tyttärensä syntymän jälkeen kuulemilla äänillä on niilläkin jokin merkityksensä.


Brad Watson: Miss Jane

Miss Jane on tarina 1900-luvun alussa syntyneestä Jane-nimisestä tytöstä. Hänen synnytyselimensä ovat olleet syntymästä asti epämuodostuneet, joten hän ei voi koskaan olla yhdynnässä tai saada lapsia ja hänellä tulee aina olemaan pidätysvaikeuksia. Vamma tekee Janesta ulkopuolisen, hän ei voi käydä koulua eikä muodostaa "normaaleja" ystävyyssuhteita. Synnytyksessä avustaneessa tohtori Thompsonista tulee kuitenkin Janelle tärkeä hahmo, jonka avulla hän oppii nauttimaan elämästään.


Colson Whitehead: The Underground Railroad

Cora on orjana Randallin plantaasilla 1800-luvun alun Yhdysvalloissa. Niin on ollut hänen äitinsä ja isoäitinsäkin. Plantaasin uusi tulokas Caesar ehdottaa eräänä päivänä Coralle pakenemista plantaasilta ja lopulta Cora suostuu, vaaroista huolimatta. Randall lähettää orjanmetsästäjän heidän peräänsä ja niin alkaa parin vaaroja täynnä oleva matka pitkin Yhdysvaltoja. Saavuttavatko he lopulta vapauden?


Jacqueline Woodson: Another Brooklyn

August palaa parinkymmenen vuoden jälkeen kotiinsa Brooklyniin hautamaan isänsä ja tapaamaan lapsuudenystäväänsä. Vanhat muistot tulvivat Augustin mieleen: naapuruston kadut, millaista oli olla tumma tyttö 1970-luvun Brooklynissa.

––

Huh, varsin mielenkiintoinen ja monipuolinen kymmenikkö! Vain pari entuudestaan tuttua kirjaa, Adam Haslettin Imagine Me Gone (lukulistalla), Elizabeth McKenzien The Portable Veblen (oli myös viime keväänä Baileys-ehdokkaana) ja Colson Whiteheadin The Underground Raildroad (tästä on kohistu jo paljon). Loput ovat minulle aivan uusia tuttavuuksia. Suurin osa ehdokkaista on ehdolla ensimmäistä kertaa, aiemmin NBA-ehdokkaina ovat olleet Adam Haslett, Brad Watson ja Jacqueline Woodson (jälkimmäinen parhaan lasten- ja nuortenkirjan kategoriassa).

Pitkälistan kiinnostavimmat ovat minusta Garth Greenwellin What Belongs to You, Adam Haslettin Imagine Me Gone, Elizabeth McKenzien The Portable Veblen ja Brad Watsonin Miss Jane nyt ainakin. Toivottavasti ainakin osa näistä pääsisi mukaan lyhytlistalle. Jännä muuten, että tänä vuonna mukaan ei päässyt yhtäkään novellikokoelmaa. Viime vuonna niitä oli peräti kolme ja voittajakin, Adam Johnsonin Fortune Smiles, on hieno kokoelma novelleja.

Herättääkö ehdokkaat mielenkiintoa?

Lyhytlista julkaistaan 13. lokakuuta ja palkinnon voittaja 16. marraskuuta.

National Book Award on merkittävä amerikkalainen kirjapalkinto, joka on perustettu vuonna 1950. Se jaetaan vuosittain amerikkalaiselle kirjalle neljässä eri kategoriassa.

4 kommenttia :

 1. Herättää, herättää! Voisin heti lukea Another Brooklynin tai Miss Janen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun olen pari päivää ehtinyt sulatella näitä, lukisin puolestani vaikka heti Miss Janen ja Imagine Me Gonen. Onneksi lyhytlista tulee jo alle kuukauden päästä :D

   Poista
 2. Onpas jotenkin erikoisen oloisia kirjoja ehdolla!

  Itseäni näistä kiinnostaa Miss Jane, What Belongs to You ja The Association of Small Bombs nyt ainakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. McKenzien ja Milletin kirjat ne vasta vaikuttavatkin erikoisilta! Mutta mukavaa, että ehdokkaissa on värikkyyttä :) Novellikokoelmia jäin tosin vähän kaipaamaan, kun olen ollut niistä tänä vuonna niin innostunut.

   Poista