4.9.2016

Kesän 2016 kirjahankinnat


Kesä tuli ja meni, mutta onneksi kirjat jäivät. Kesän aikana tuli ostettua tai muuten vastaanotettua jonkin verran kirjoja, sillä olin taas pitkästä aikaa rahoissani, kiitos kesätyön. Mihinkäs muuhunkaan sitä palkkansa laittaisi kuin kirjoihin. No, ostin myös uudet silmälasit (näkee taas paremmin lukeakin, hah) ja pari uutta vaatekappaletta, sellaisia oikeasti tarpeellisia hankintoja.

Mutta kirjat! Kesän aikana niitä kertyi hyllyyni yhteensä yhdeksän kappaletta, joista seitsemän on uutena ostettuja, yksi Ullan luettujen kirjojen arvonnasta alkukesästä voitettu ja yksi kirjaston vaihtokärrystä löydetty. Pari ostetuista on oikeastaan poikaystävälle ostettuja (jonkun hän niistä itse taisi maksaakin, en muista), mutta saatan minäkin ne joskus lukea, ja pari yhteistuumin hankittuja eli kirjoja, jotka kiinnostivat meitä molempia.

Minulla on vähän paha tapa ostella kirjoja, mutta lukea ne vasta sitten joskus. En varmaan ole ainoa. Näitäkään en ole siis vielä lukenut (paitsi yhden suomenkielisenä käännöksenä). Vähän huono systeemi, koska lukemattomia kirjoja vain kertyy ja kertyy. Onneksi vielä ei ole käynyt niin, että ostettu kirja ei joskus myöhemmin enää kiinnostaisikaan, mutta onhan siinä sellainenkin vaara olemassa.

Vasen pino:

Kelly Link: Get in Trouble
Scifiä ja maagista realismia edustava novellikokoelma oli toinen tämän vuoden Pulitzer-palkinnon finalisteista. Erikoinen valinta kiinnitti huomioni, joten lopulta ostin kirjan itselleni.

Miranda July: Avokämmen
Joukon ainoa käännöskirja. Voitin tämän Ullan luettujen kirjojen kesäarvonnasta, kiitos vielä!

David Mitchell: Cloud Atlas
Olen lukenut tämän Mitchellin kirjan aiemmin suomeksi, mutta kun se tuli englanninkielisenä vastaan kirjaston vaihtokärryssä, nappasin sen mukaani, sillä Mitchell on kiinnostava kirjailija ja Cloud Atlas tullee luettua joskus vielä toisenkin kerran.

Sarah Moss: The Tidal Zone
Perhetarina, josta olen lukenut ja kuullut paljon paljon hyvää. Kaunis kansikuva on myös houkutteleva.

Helen Oyeyemi: What Is Not Yours Is Not Yours
Olen jo kerran aiemmin tutustunut Oyeyemin tuotantoon, mutta haluan lisää. Tässä novellikokoelmassa on myös upea kansi.

Oikea pino:

Blake Crouch: Dark Matter
Poikaystävääni kiinnostanut kirja, jota hän ei tainnut lopulta lukea loppuun, koska se ei ollutkaan niin hyvä. Katsotaan, jos minäkin kokeilisin joskus.

Ada Palmer: Too Like the Lightning
Edelleen poikaystävälleni hankittu, mutta minuakin vähän kiinnostava kirja. Ilmeisesti tähän mennessä vuoden parhaimpia scifikirjoja, jonkin listauksen mukaan.

Sylvain Neuvel: Sleeping Giants
Yhteishankinta. Uuden scifisarjan aloitus.

Iain Pears: Arcadia
Scifiä ja fantasiaa yhdistelevä aikamatkustustarina. Tällainen kökkö tiivistys ei taida tehdä tälle oikeutta.

Kirjaostokseni näyttävät painottuvan vahvasti englanninkieliseen kirjallisuuteen, en pahemmin osta kotimaisia tai suomeksi käännettyjä kirjoja. Syynä ovat pitkälti hinta, kirjasto ja arvostelukappaleet. Suomalaiset kirjat ovat kalliita ja vaikka minun tekisikin mieli tukea rahallisesti suomalaisia kustantamoita, en siihen aina pysty, sillä en ole vakituisesti työssäkäyvä ihminen ja vajaan 500 euron opintotuesta kirjoihin voi uhrata aika vähän, kun on vuokra, laskut ja ruokakin maksettavana. Kun valmistun ja saan töitä, olen valmis tuhlaamaan rahojani enemmän kotimaiseen ja käännettyyn kirjallisuuteen.

Lisäksi saan ja pyydän toisinaan arvostelukappaleita, joten niitä en tule hankkineeksi enää uudestaan kaupasta. Käytän myös paljon kirjastoa, josta löytyy takuulla kaikki suomenkieliset uutuudet ja suurin osa vanhemmistakin kirjoista. Englanninkielisen kirjallisuuden osuus on kirjastossani luonnollisesti suppeampi enkä aina jaksa odotella minua kiinnostavien kääntämättömien kirjojen saapumista (eikä niitä kaikkia satoja varmaan sinne hankittaisikaan). En myöskään aina jaksa odotella suomenkielisiä käännöksiä, jos alkukielisiä koskaan edes käännetään, joten siksi ostamistani kirjoista suurin osa on juuri englanninkielisiä.

No tulipahan käytyä läpi ostokäyttäytymiseni mitä tulee kirjoihin. Ai niin, ostan myös lähes kaikki kirjani netistä. Olisi mukavaa tukea suomalaisten kustantamoiden lisäksi vielä kivijalkakauppoja, mutta niissä kirjat ovat kalliimpia (edelleen vähän liikaa opiskelijabudjetille) ja valikoima varsin suppea (muuten vain huono asia). Nettikaupasta saan kirjat kotiini yleensä nopeammin kuin kivijalkakaupasta tilaamalla, jos heillä ei ole kirjaa hyllyssä. Tällä hetkellä Oulun keskustassa oleva kirjakauppatarjonta rajoittuu vain yhteen ketjuun, joten sekin vielä entisestään kaventaa valikoimaa.

Ostitteko (tai muilla tavoin vastaanotitte) te kirjoja kesän aikana? Olisi myös kiva kuulla, miten te hankitte kirjanne!

12 kommenttia :

 1. Siihen nähden, että haluaisin hankkia omaan hyllyyni vaikka mitä kirjoja, ostan kirjoja aika vähän. Niin kuin sinulla, siihen on syynä pitkälti opiskelijabudjetti. Tämän kesän kirjaostokseni rajoittuvat antikvariaatin tyhjennysmyynnissä mukaan tartuuneisiin Eeva-Kaarina Arosen Kallorumpuun ja Carlos Ruiz Zafonin Tuulen varjoon. Yuval Noah Hararin Sapiensin pyysin ylioppilaslahjaksi.

  Kirjojen ostelusta tulee aina mieleen se, kuinka loistava kirjastolaitos Suomessa on. Toisinaan siellä "shoppailu" on oikeaa ostamista hauskempaa, saa haahuilla kirjahyllyjen välissä ja hamstrata kirjoja ilman budjettihuolia. Eihän niitä omaksi saa, mutta luettavaksi kuitenkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti en koskaan saa hyväpalkkaista työtä, sillä voi arvata mihin ne rahat sitten menevät :D No, jospa opiskeluaikoina opittu pihistely ja itsekurin kasvatus toimisivat vielä myöhemminkin elämässä.

   Huomasin muuten ajattelevani kirjastoa, kun kävin tässä lähiaikoina parilla kirppiksellä. Olisi siellä ollut pari kirjaa, jotka olisin voinut ostaakin, mutta sitten järkeilin, että saan nämä samat kirjastosta, säästän ne muutamat eurot vaikka niihin englanninkielisiin yms., joita en kirjastosta saa. Kirjastoa on tullut käytettyä vuoden sisään entistäkin ahkerammin kun varausmaksut poistuivat, ja sieltä kyllä löytyy suurin osa mitä haluaa lukea. Ja tunnistan niin hyvin tuon "kirjastoshoppailun", sieltäkin tekee suorastaan löytöjä! :D

   Poista
 2. Minä ostin kesällä viisi kirjaa, joista kaksi kirpparilta ja kaksi alennusmyynnistä. En millään saa päähäni mikä on se mystinen viides ostamani kirja, mutta tilastojeni mukaan sellainenkin on :D

  Nyt harkitsen yhden uutuudeen ostoa. Kävin eilen kiertelemässä kirjakauppoja, mutta totesin, että netistä saa niihin verrattuna melko halvalla. Tosin siitä on myös varaus kirjastoon, mutta jono on aika pitkä... ja saman kirjailijan teoksia löytyy hyllystäni useampi (luettuna!) ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, eiköhän se viideskin vielä löydy :D Kävin viime viikolla kiertelemässä parilla kirpparilla, mutta ei siellä ollut mitään oikein houkuttelevia kirjoja. Yhden olin jo ottamassa mukaani, kun se maksoi vain 50 senttiä, mutta sitten järkeilin, että saan sen myös kirjastosta, joten sinne jäi.

   Se on sinällään harmi, ettei kivijalkakauppoja tule oikein tuettua, kun netistä saa lähes aina halvemmalla. Sitten voikin katsoa peiliin ja miettiä, miksei täälläkään ole keskustassa kuin se yksi kirjakauppa.

   Jo hyväksi todetun kirjailijan kirjoja on kieltämättä helpompi ostaa ihan uutena... :D

   Poista
 3. Olen kirjaston kirjojen lukija, mutta toisinaan poistokärryistä lähtee mukaani jokin aarre euron kappalehintaan. Kirjakaupoissakin on näitä poistohyllyjä, joista olen tehnyt hyviä löytöjä. En uskalla mennä paikallisen Kontin kirjahyllyjä katsomaan, sillä siellä on niin paljon ihanuuksia, että en luota itseeni, vaan ostaisin liikaa, eikä ole niitä säilytystiloja.
  Kirjat ovat todella kalliita kirjakaupoissa 35-45 euroa kpl. Olen ostanut tuohon hintaluokkaan Tommi Kinnusen Lopotin tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastojen poistomyynnit ovat kivoja tapahtumia, mutta en ole nyt pariin vuoteen käynyt. Ymmärsin, että siellä sinun suunnallasi on tyyliin jatkuvasti poistokärryjä, joissa on kirjoja myytävänä? Täällä on vain vaihtokärryjä, joihin saa tuoda omia kirjojaan ja ottaa toisten kirjoja, ja poistomyyntejä on yleensä pari kertaa vuodessa.

   Kirjakauppojen löytö- tai poistohyllyistä olen myös tehnyt välillä erinomaisia löytöjä, joten niistäkin voi löytää edullisesti luettavaa. Alennusmyyntejä tulee toki myös välillä hyödynnettyä. Tuntuu kuitenkin siltä, että nykyään tulee ostettua kirjoja paljon harkitummin, vaikka kirja olisikin edullinen, koska sen kirjan voi lainata useimmiten myös kirjastosta.

   Huh, olipa Lopotilla hintaa! 35-45 euroa on jo todella kova hinta romaanista, jonkun kattavan tieto- tai taidekirjan vielä hyväksyn tuollaisella hintalapulla. Mutta taitaa olla niin, että useimmat suositut, paljon jo etukäteen kohutut kirjat saavat sen kalliimman hinnan?

   Poista
 4. Olen tainnut ostaa tänä vuonna kirjakaupasta kolme kirjaa (Oneironin, Lopotin ja Ketun Yöperhosen), ja sitä ennen uutena olen ostanut kirjan kesällä 2013 :D Suurin osa kirjahyllystäni on kierrätyskeskuslöytöjä, PK-seudun kierrätyskeskusten kirjahyllyt ovat varsinaisia aarreaittoja. Etenkin nyt kun ovat ymmärtäneet tiputtaa kirjojen hinnat ihan muutamiin hassuihin euroihin, ennen niistä joutui maksamaan jopa 10 euroa kappaleelta, mikä on aika paljon käytetystä kirjasta. Ja onneksi on myös kirjastot, on ihana ollut oppia käyttämään niitä uudelleen ilman ikuista velkakierrettä, jollaisessa ennen kirjastoasiakkaana jatkuvasti olin :D Ja tunnistan kyllä tuon tapasi ostaa kirjoja, ja lukea ne "sitten joskus", hurjat pinot niitä kertyykin odottelemaan tuonne vuoroaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet ollut maltillinen uusien kirjojen suhteen :) Mutta kirjoja on kyllä kamalasti kierrossa, joten miksei hyödyntäisi sitten kirppiksiä ja kierrätyskeskuksia? Ostin kans ennen aika paljon kirjoja kirppiksiltä, mutta nykyään olen krantumpi ja ostan vain sellaiset todelliset löydöt, loput voin lainata hyvin kirjastostakin.

   Velkakierteestä puheen ollen en eilen ehtinyt palauttaa kirjaläjää kirjastoon ja päätin odottaa tämän päivän kirjastoautoa, kun se tulee kätevästi tuohon meidän talon eteen, ja velkani pompsahti sitten hieman. Pitäisi maksaa se pois, häiritsee olla velkaa kirjastolle :D

   Poista
 5. Kesä sujahti ohi ilman sen ihmeempiä kirjallisia ostoksia, mutta pinostasi löytyi pari tuttua tapausta. Avokämmentä olen yrittänyt aloitella niin kotimaisella kuin englannin kielelläkin eikä ole lähtenyt kulkemaan sitten yhtään - ehkäpä kolmas kerta sanoo toden? Mitchellin Pilvikartaston olen lukenut pariin otteeseen, ja nyt kirjahyllyssä odottaa miehen uusin Bone Clocks, joka on ilmeisesti edellä mainitun kaltainen tyylien ja tarinoiden sekamelska. Minulla on myös samanlainen tapa hommata kirjoja milloin mistäkin ja syventyä niihin vasta reilusti myöhemmin - nykytahdillani tuo Bone Clockskin ehtinee ilmestyä suomeksi ennen kuin pääsen sen kimmppun! -Petter

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, toivottavasti Avokämmen lähtisi kulkemaan minulla paremmin sitten kun sen luen. Eli myös tässä tapauksessa varmaan joskus kymmenen vuoden päästä.

   Pilvikartasto on kyllä mielenkiintoinen, mutta en täysin varauksettomasti siihen ihastunut silloin kun sen joitakin vuosia sitten luin. Olisi kiva lukea se uudelleen. Olen vähän suunnitellut lukevani Mitchellin kirjat ilmestymisjärjestyksessä, ne kun tuntuvat kaikki jotenkin linkittyvän toisiinsa. Siitä syystä en ole vielä lukenut Bone Clocksia, vaikka minullakin on se hyllyssäni.

   Poista
 6. Itselläkin vähän paha tapa ostaa kirjoja ja ajatella, että "tuleehan ne sitten kuitenkin luettua", joskus vaan jotkut saattavat hautautua muiden luettavien alle pitkäksikin aikaa :D

  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sitten yllättyy iloisesti, kun löytää sen sata vuotta sitten ostetun kirjan jonkun pinon alta eikä edes muistanut, että tällainen kiinnostava kirja oli edes olemassa :D

   Poista