28.7.2016

Leena Krohn: Pereat mundus : romaani, eräänlainen


Lukujumiin kannattaa lukea Leena Krohnia, ainakin tällä kertaa se toimi loistavasti. Tai en tiedä, auttoiko juuri Krohn, vaikka niin haluan uskoa, vai oliko syynä novellit. Vaikka tämä Krohnin kirja kertoo olevansa romaani, eräänlainen, voisi sen yhtä hyvin luokitella myös novellikokoelmaksi.

Nimi Pereat mundus kuvaa oivallisesti Krohnin kirjaa. Se on peräisin latinankielisestä sanonnasta fiat justitia, pereat mundus, joka tarkoittaa tapahtukoot oikeus vaikka maailma tuhoutuisi. Eli maailman tuhoutuminen, erilaiset loput ja ihmisen toiminta ja kohtalo näissä tilanteissa ovat kirjan novellien keskeisiä teemoja ja yhdistäviä tekijöitä.

Toinen inspiraation lähde tälle kirjalle on ollut Carl Sundburgin runo, etenkin sen ensimmäinen lause: "There is only one man in the world and his name is All Men". Nimittäin toinen kirjan novelleja yhdistävä tekijä on Håkan, Håkan-nimiset miehet tai sitten Håkanin eri muodot, Håkan eri ulottuvuuksissa, miten sen nyt haluaakin tulkita. Kirjan 36 novellista suurimmassa osassa kerrotaan eri ikäisistä, eri ajassa ja eri tilanteissa elävistä Håkaneista. Loput novellit taas kertovat tohtori Keinolemmestä, terapeutista, joka aloittaa varsin erikoisen ja tuskastuttavan sähköpostikeskustelun kenenpä muunkaan kuin Håkanin kanssa. Nämä Keinolemmestä ja hänen työstään kertovat novellit ovat yhtenäisiä eli tarina jatkuu siitä mihin se edellisessä Keinolempi-novellissa jää.

Parin ensimmäisen kirjan kertomuksen jälkeen olo oli hiukan skitsofreeninen, kaikki ne Håkanit, mutta sitten tapahtui jotain. Haltioiduin, mykistyin. Miten joku osaa kirjoittaa näin viisaasti, taitavasti, mielikuvituksellisesti. Kertomukset Håkanista limittyvät toisiinsa niin fiksusti, vaikka samalla ne ovat myös erillisiä. Keinolemmen linja taas vaikutti alkuun vähän tylsemmältä, mutta loppua kohden sekin kasvoi ja kasvoi, yhdistyi Håkaniin. Tai Håkaneihin. Krohnilla on pelottavan mahtava huumorintaju ja vielä pelottavan mahtavampi mielikuvitus.

Olen aiemmin lukenut Krohnilta Hotel Sapiensin, Tainaronin ja Erehdyksen, jotka kaikki ovat upeita romaaneja. Pereat Mundus liittyy vaivatta niiden jatkoksi. En uskalla ajatellakaan, että Krohn joskus pettäisi, eihän niin voi käydä! Siksi olen tyytyväinen, että minulla on vielä monta ihanaa lukuelämystä edessäni.

––

Leena Krohn: Pereat mundus : romaani, eräänlainen
Teos 2010 (1998), 330 s.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti