Type and press Enter.

Miten kävi kevään lukusuun­ni­telman?


Muistatteko tammikuun alussa laatimani kevään lukusuun­ni­telman? Ehkä juuri ja juuri, niin kuin minäkin. Rehel­li­sesti sanoen koko suunni­telma ei käynyt mieles­sä­nikään koko kevään aikana kuin pari kertaa. Kevät oli aikamoista pyöri­tystä työhar­joit­te­luineen ja töineen ja opintoineen ja graduineen, että suunni­tel­mal­li­sem­malle lukemi­selle ei oikein ollut aikaa. Olen huomannut, että kiireisinä ajanjak­soina luen enemmän fiilis­poh­jalta, rauhal­li­sempina ehdin suunni­tella lukemi­siani paremmin. Kaiken kaikkiaan olen silti enemmän fiilis­lukija: en yleensä tiedä, mitä aion seuraa­vaksi lukea, vaan valitsen seuraavan ja sillä hetkellä eniten kiinnos­ta­vimman kirjan vasta kun olen saanut edellisen päätökseen.
Kevään lukusuun­ni­telmani sisälsi seuraavat kolme­toista kirjaa:
Novel­li­ko­koelmat:
Margaret Atwood: Stone Mattress
Kazuo Ishiguro: Yösoittoja
George Saunders: Joulukuun kymmenes
Adam Johnson: Fortune Smiles
Granta 1
Paksummat romaanit:
Iida Rauma: Seksistä ja matema­tii­kasta
Kate Atkinson: Hävityksen jumala
Mark Z. Danie­lewski: The Familiar : One Rainy Day in May
John Irving: Avenue of Mysteries
Ohuemmat romaanit:

Jessie Burton: The Minia­turist
Ida Simons: Tyhmä neitsyt
Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö
Ulla-Lena Lundberg: Jää
Näistä kolmes­ta­toista kirjasta luin vain viisi linki­tettyä. Ei siis mikään huima saavutus, mutta niin, fiilik­sellä mentiin. Harmi, että jo kauan suunni­tel­missa olleet Mark Z. Danie­lewskin, Caitlin Moranin ja Ulla-Lena Lundbergin romaanit jäivät jälleen väliin.
Siitä olen kuitenkin tyyty­väinen, että olen lukenut tähän mennessä tänä vuonna jo neljä novel­li­ko­koelmaa. Innostuin novel­leista viime vuoden puolella ja lupasin, että luen niitä tänä vuonna paljon enemmän. Neljä kokoelmaa nyt ei ole kovin paljon vajaassa puolessa vuodessa, mutta enemmän kuin ennen ja lisää on lukulis­talla. Esimer­kiksi viimeksi lukemani Johan Bargumin Novelleja 1965–2015 oli ihan huippu, joten eiköhän innostus kantane loppu­vuo­denkin ajan.
Toiseksi suunnit­telin lukevani tänä vuonna enemmän sarja­kuvia. No, olenhan minä lukenut pari Fablesia, mutta siinäpä kaikki. Loppu­vuosi jatkukoot siis edelleen hyvien sarja­kuvien metsäs­tyk­sellä! Lisäksi lupasin itselleni lukea lisää Leena Krohnia ja Kazuo Ishiguroa. Leena Krohnia en ole vielä lukenut viime vuoden jälkeen, mutta aion kyllä, sillä minulla on jo lainassa pari hänen teostaan. Kazuo Ishigu­rolta luin Yösoittoja-novel­li­ko­koelman huhti­kuussa, joten siinä on edistytty hieman. Niin ikään hänen pari muuta teostaan on yöpöy­dällä odotta­massa vuoroaan.
Lupasin vielä myös jättäväni oikeasti huonot kirjat entistä herkemmin kesken. Onneksi olen aloit­tanut tänä vuonna pääasiassa vain hyviä kirjoja, mutta kesken jätet­ty­jäkin on muutama: Mamen Sánchezin Oli ilo juoda teetä kanssasi oli aivan liian hatta­rainen ja yksin­ker­tai­sesti todella hölmö kirja. Otto Lehtisen Wurlitzer oli makuuni liian kokeel­linen enkä päässyt siihen millään sisään. Helen Macdo­naldin H niin kuin haukkaa tahkosin sata sivua kunnes luovutin. En ymmär­tänyt, miksi haukka ylipäänsä pitäisi yrittää kesyttää ja miten se liittyi kertojan isän kuolemaan, ja miksi puolet sadasta ensim­mäi­sestä sivusta oli T. S. Whiten teosten ja elämän referointia. Ehkä nuo asiat olisivat selvinneet myöhemmin, mutta en vain jaksanut. Elämä onneksi jatkuu ilman tiettyjen kirjojen lukemis­takin.
Vielä aiemmin keväällä suunnit­telin tekeväni saman­laisen lukusuun­ni­telman kesälle kuin tämä kevään lukusuun­ni­tel­makin oli. Sitten tuli ahdistus gradusta ja kesätöiden aloit­ta­minen ja kaiken­laista muutakin, joten luovuin suunni­tel­masta. Vieläkään ei ole yhtään sellainen olo, että jaksaisin suunni­tella mitä nyt kesän aikana ehkä haluaisin ja aikoisin lukea, joten ajattelin, että mennään rennosti, mitään suunnit­te­le­matta, luetaan mitä huvittaa. Edellä olleet koko vuoden suunni­telmat (novel­li­ko­koelmat, sarja­kuvat, Leena Krohn, Kazuo Ishiguro, jätä huonot kirjat kesken) toki pätevät, mutta muuten en lupaa itselleni mitään. No, ehkä sen, että luen ihan järkyt­tä­väksi kasvaneen kirjas­to­lai­nojen pinon pois. Siinä onkin jo ihan riittä­västi.
Mitä te aiotte lukea kesällä vai menettekö fiiliksen mukaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

8 comments

 1. Itse olen lähes satapro­sent­ti­sesti fiilis­lukija. Aamulla kun lähden kotoa, on laukussani mukana yleensä useam­pikin kirja, ihan vaan varoiksi. Eihän sitä koskaan tiedä, millainen lukufiilis tulee ennen seuraavaa kotiin­pa­luuta. Pahin paina­jainen olisi, ettei käsilau­kussa olisi mitään kivaa luettavaa :D

  Ja kotona odottaa luonnol­li­sesti huojuva pino omia ja lainattuja, lukupuo­lissa olevia kirjoja. Lisäksi minulla on parhaillaan kesken useampi äänikirja ( mm. Tommi Kinnusen Lopotti, Stephen Kingin Terve­tuloa Joylandiin ja Bo Carpelan Kesän varjot).

  P. S.
  Blogissani on sinulle haaste:
  http://minnasiikila.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html

  1. Minäkin olen miettinyt ottavani käsilauk­ku­kirjan mukaan töihin, mutta en ole ainakaan vielä viitsinyt tehdä niin, että tulisi oltua vähän sosiaa­li­sempi uusien työka­ve­reiden kanssa :D Ehkä sitten kun ihmiset jäävät lomille… Työmat­koilla ehtis kyllä ihan hyvin lukea, mutta tulen pahoin­voi­vaksi kun luen autossa/bussissa :( Äänikirja voisi olla siihen ihan kiva vaihtoehto.

   Minä luin ennen tiukasti vain yhtä kirjaa kerrallaan (kurssi­kir­jojen kanssa tein toki poikkeuksen), mutta nykyään on kiva, jos on pari kirjaa kerralla kesken. Niin ei toki aina ole, nytkin luen vain yhtä, mutta ei minua myöskään ahdista jos on pari kolmekin kirjaa yhtä aikaa luvussa.

   Mutta niin, enemmän minäkin olen fiilis­lukija. Ehken satapro­sent­ti­sesti, koska tykkään välillä suunni­tella lukemi­siani jne., mutta en kyllä osaa noudattaa mitään suunni­telmia orjal­li­sesti. Siksi olen vähän onneton kaiken­laisten lukuhaas­teiden kanssa.

   Kiitos haasteesta, palaan siihen viikon­loppuna :)

 2. Sarja­kuviin liittyen tuli mieleen Marjane Satrapin Perse­polis. Oletko lukenut sitä? Itse lainasin sen just. Tiedoksi myös, että se on Goodread­sissa Emma Watsonin lukupiirin kesäkuun kirja. Vaikuttaa, mitä nyt olen ehtinyt selata, ihan sikakiin­nos­ta­valta.

  Mulla on kans tuo Caitlin Moran ollut ajatuk­sissa, mutta en ole päässyt alkuun vielä. Olen uusinut lainan varmaan jo kolme kertaa ja nyt kun aloitin sen Lisa MicInerneyn The Glorious Heresies, niin taitaa Moran siirtyä -toivot­ta­vasti ei niin kovin kuitenkaan -hamaan tulevai­suuteen.

  1. En ole vielä lukenut, vaikka tarkoitus on ollut jo ainakin pari vuotta. Nyt on pakko muistaa napata se kirjas­tosta seuraavan kerran, mikäli se on paikalla (tai tehdä ihan varaus)!

   Onpa kiinnos­tavaa sitten kuulla, mitä tykkäsit McInerneyn kirjasta. Minulla on vielä Baileysin voittajan julistus täällä blogissa tekemättä (töissä ei viitsinyt alkaa näpytellä enkä olisi kyllä ehtinytkään :D), täytyy paneutua siihen seuraa­vaksi.

 3. Lukuhaasteet vaikut­tavat kesän lukemis­tooni, mutta aion silti valita lukemiseni fiilis­poh­jalta. Touko­kuussa luin vain kolme kirjaa, mutta aion korjata lukemisen vähyyden tässä kuussa.

  Blogissani on sinulle haaste: http://tuntematon-lukija.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html

  1. Onneksi useim­missa lukuhaas­teissa on valinnan mahdol­lisuus, joten pääsee fiiliskin vaikut­tamaan kirjojen valintaan. Kesällä on onneksi aikaa lukea, ainakin suurim­malla osa meistä!

   Kiitos haasteesta, palaan siihen viikon­lopun aikana :)

 4. Mielen­kiin­toinen katsaus ja muistankin poimi­neeni sinun alkupe­räi­seltä listaltasi kirjoja minun kevään lukulistalle:D

  Melkein häpeä myöntää, että luin viime vuonna sen Oli ilo juoda teetä kanssasi, se oli minulla muistaakseni reissu­kirjana Dubrov­nikin ranta­lo­malla. Kirja oli juurikin niin hömelö kuin sanoit, onneksi tänä vuonna ei ole tullut mokomaan tartuttua. Tekee ihan hyvää olla äitiys­lo­malla niin ei tule luettua kirja­kaup­pa­ku­vioiden takia sitäsuntätä silkasta mielen­kiin­nosta vaan keski­tyttyä oikeisiin suosikeihin:D

  1. Nämä suunni­telmat menevät kyllä aina mönkään, mutta suunnit­te­le­minen on usein vain niin kivaa :D No, tulipahan kuitenkin muutama luettua näistä suunni­tel­luista kirjoista.

   Kirja­kaup­pa­kuviot vaikut­tavat ihan varmasti siihen mitä lukee, voin niin kuvitella! Onhan siinä toki niitä hyviäkin puolia, pysyy perillä uutuuk­sista ja mitkä kirjat sillä hetkellä ovat suosittuja ja myyvät parhaiten, mutta kun siellä on sitten niin kamalasti houku­tuksia, että jääkö sitten paljoa aikaa esim. klassi­koiden ja muiden vanhempien kirjojen lukemi­selle.

   Oli ilo juoda teetä kanssasi oli ihan kamala, tai ainakin se, mitä ehdin siitä lukea :D