8.6.2016

Miten kävi kevään lukusuunnitelman?


Muistatteko tammikuun alussa laatimani kevään lukusuunnitelman? Ehkä juuri ja juuri, niin kuin minäkin. Rehellisesti sanoen koko suunnitelma ei käynyt mielessänikään koko kevään aikana kuin pari kertaa. Kevät oli aikamoista pyöritystä työharjoitteluineen ja töineen ja opintoineen ja graduineen, että suunnitelmallisemmalle lukemiselle ei oikein ollut aikaa. Olen huomannut, että kiireisinä ajanjaksoina luen enemmän fiilispohjalta, rauhallisempina ehdin suunnitella lukemisiani paremmin. Kaiken kaikkiaan olen silti enemmän fiilislukija: en yleensä tiedä, mitä aion seuraavaksi lukea, vaan valitsen seuraavan ja sillä hetkellä eniten kiinnostavimman kirjan vasta kun olen saanut edellisen päätökseen.

Kevään lukusuunnitelmani sisälsi seuraavat kolmetoista kirjaa:

Novellikokoelmat:

Margaret Atwood: Stone Mattress
Kazuo Ishiguro: Yösoittoja
George Saunders: Joulukuun kymmenes
Adam Johnson: Fortune Smiles
Granta 1

Paksummat romaanit:

Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta
Kate Atkinson: Hävityksen jumala
Mark Z. Danielewski: The Familiar : One Rainy Day in May
John Irving: Avenue of Mysteries

Ohuemmat romaanit:

Jessie Burton: The Miniaturist
Ida Simons: Tyhmä neitsyt
Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö
Ulla-Lena Lundberg: Jää

Näistä kolmestatoista kirjasta luin vain viisi linkitettyä. Ei siis mikään huima saavutus, mutta niin, fiiliksellä mentiin. Harmi, että jo kauan suunnitelmissa olleet Mark Z. Danielewskin, Caitlin Moranin ja Ulla-Lena Lundbergin romaanit jäivät jälleen väliin.

Siitä olen kuitenkin tyytyväinen, että olen lukenut tähän mennessä tänä vuonna jo neljä novellikokoelmaa. Innostuin novelleista viime vuoden puolella ja lupasin, että luen niitä tänä vuonna paljon enemmän. Neljä kokoelmaa nyt ei ole kovin paljon vajaassa puolessa vuodessa, mutta enemmän kuin ennen ja lisää on lukulistalla. Esimerkiksi viimeksi lukemani Johan Bargumin Novelleja 1965–2015 oli ihan huippu, joten eiköhän innostus kantane loppuvuodenkin ajan.

Toiseksi suunnittelin lukevani tänä vuonna enemmän sarjakuvia. No, olenhan minä lukenut pari Fablesia, mutta siinäpä kaikki. Loppuvuosi jatkukoot siis edelleen hyvien sarjakuvien metsästyksellä! Lisäksi lupasin itselleni lukea lisää Leena Krohnia ja Kazuo Ishiguroa. Leena Krohnia en ole vielä lukenut viime vuoden jälkeen, mutta aion kyllä, sillä minulla on jo lainassa pari hänen teostaan. Kazuo Ishigurolta luin Yösoittoja-novellikokoelman huhtikuussa, joten siinä on edistytty hieman. Niin ikään hänen pari muuta teostaan on yöpöydällä odottamassa vuoroaan.

Lupasin vielä myös jättäväni oikeasti huonot kirjat entistä herkemmin kesken. Onneksi olen aloittanut tänä vuonna pääasiassa vain hyviä kirjoja, mutta kesken jätettyjäkin on muutama: Mamen Sánchezin Oli ilo juoda teetä kanssasi oli aivan liian hattarainen ja yksinkertaisesti todella hölmö kirja. Otto Lehtisen Wurlitzer oli makuuni liian kokeellinen enkä päässyt siihen millään sisään. Helen Macdonaldin H niin kuin haukkaa tahkosin sata sivua kunnes luovutin. En ymmärtänyt, miksi haukka ylipäänsä pitäisi yrittää kesyttää ja miten se liittyi kertojan isän kuolemaan, ja miksi puolet sadasta ensimmäisestä sivusta oli T. S. Whiten teosten ja elämän referointia. Ehkä nuo asiat olisivat selvinneet myöhemmin, mutta en vain jaksanut. Elämä onneksi jatkuu ilman tiettyjen kirjojen lukemistakin.

Vielä aiemmin keväällä suunnittelin tekeväni samanlaisen lukusuunnitelman kesälle kuin tämä kevään lukusuunnitelmakin oli. Sitten tuli ahdistus gradusta ja kesätöiden aloittaminen ja kaikenlaista muutakin, joten luovuin suunnitelmasta. Vieläkään ei ole yhtään sellainen olo, että jaksaisin suunnitella mitä nyt kesän aikana ehkä haluaisin ja aikoisin lukea, joten ajattelin, että mennään rennosti, mitään suunnittelematta, luetaan mitä huvittaa. Edellä olleet koko vuoden suunnitelmat (novellikokoelmat, sarjakuvat, Leena Krohn, Kazuo Ishiguro, jätä huonot kirjat kesken) toki pätevät, mutta muuten en lupaa itselleni mitään. No, ehkä sen, että luen ihan järkyttäväksi kasvaneen kirjastolainojen pinon pois. Siinä onkin jo ihan riittävästi.

Mitä te aiotte lukea kesällä vai menettekö fiiliksen mukaan?

8 kommenttia :

 1. Itse olen lähes sataprosenttisesti fiilislukija. Aamulla kun lähden kotoa, on laukussani mukana yleensä useampikin kirja, ihan vaan varoiksi. Eihän sitä koskaan tiedä, millainen lukufiilis tulee ennen seuraavaa kotiinpaluuta. Pahin painajainen olisi, ettei käsilaukussa olisi mitään kivaa luettavaa :D

  Ja kotona odottaa luonnollisesti huojuva pino omia ja lainattuja, lukupuolissa olevia kirjoja. Lisäksi minulla on parhaillaan kesken useampi äänikirja ( mm. Tommi Kinnusen Lopotti, Stephen Kingin Tervetuloa Joylandiin ja Bo Carpelan Kesän varjot).

  P. S.
  Blogissani on sinulle haaste:
  http://minnasiikila.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen miettinyt ottavani käsilaukkukirjan mukaan töihin, mutta en ole ainakaan vielä viitsinyt tehdä niin, että tulisi oltua vähän sosiaalisempi uusien työkavereiden kanssa :D Ehkä sitten kun ihmiset jäävät lomille... Työmatkoilla ehtis kyllä ihan hyvin lukea, mutta tulen pahoinvoivaksi kun luen autossa/bussissa :( Äänikirja voisi olla siihen ihan kiva vaihtoehto.

   Minä luin ennen tiukasti vain yhtä kirjaa kerrallaan (kurssikirjojen kanssa tein toki poikkeuksen), mutta nykyään on kiva, jos on pari kirjaa kerralla kesken. Niin ei toki aina ole, nytkin luen vain yhtä, mutta ei minua myöskään ahdista jos on pari kolmekin kirjaa yhtä aikaa luvussa.

   Mutta niin, enemmän minäkin olen fiilislukija. Ehken sataprosenttisesti, koska tykkään välillä suunnitella lukemisiani jne., mutta en kyllä osaa noudattaa mitään suunnitelmia orjallisesti. Siksi olen vähän onneton kaikenlaisten lukuhaasteiden kanssa.

   Kiitos haasteesta, palaan siihen viikonloppuna :)

   Poista
 2. Sarjakuviin liittyen tuli mieleen Marjane Satrapin Persepolis. Oletko lukenut sitä? Itse lainasin sen just. Tiedoksi myös, että se on Goodreadsissa Emma Watsonin lukupiirin kesäkuun kirja. Vaikuttaa, mitä nyt olen ehtinyt selata, ihan sikakiinnostavalta.

  Mulla on kans tuo Caitlin Moran ollut ajatuksissa, mutta en ole päässyt alkuun vielä. Olen uusinut lainan varmaan jo kolme kertaa ja nyt kun aloitin sen Lisa MicInerneyn The Glorious Heresies, niin taitaa Moran siirtyä -toivottavasti ei niin kovin kuitenkaan -hamaan tulevaisuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä lukenut, vaikka tarkoitus on ollut jo ainakin pari vuotta. Nyt on pakko muistaa napata se kirjastosta seuraavan kerran, mikäli se on paikalla (tai tehdä ihan varaus)!

   Onpa kiinnostavaa sitten kuulla, mitä tykkäsit McInerneyn kirjasta. Minulla on vielä Baileysin voittajan julistus täällä blogissa tekemättä (töissä ei viitsinyt alkaa näpytellä enkä olisi kyllä ehtinytkään :D), täytyy paneutua siihen seuraavaksi.

   Poista
 3. Lukuhaasteet vaikuttavat kesän lukemistooni, mutta aion silti valita lukemiseni fiilispohjalta. Toukokuussa luin vain kolme kirjaa, mutta aion korjata lukemisen vähyyden tässä kuussa.

  Blogissani on sinulle haaste: http://tuntematon-lukija.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi useimmissa lukuhaasteissa on valinnan mahdollisuus, joten pääsee fiiliskin vaikuttamaan kirjojen valintaan. Kesällä on onneksi aikaa lukea, ainakin suurimmalla osa meistä!

   Kiitos haasteesta, palaan siihen viikonlopun aikana :)

   Poista
 4. Mielenkiintoinen katsaus ja muistankin poimineeni sinun alkuperäiseltä listaltasi kirjoja minun kevään lukulistalle:D

  Melkein häpeä myöntää, että luin viime vuonna sen Oli ilo juoda teetä kanssasi, se oli minulla muistaakseni reissukirjana Dubrovnikin rantalomalla. Kirja oli juurikin niin hömelö kuin sanoit, onneksi tänä vuonna ei ole tullut mokomaan tartuttua. Tekee ihan hyvää olla äitiyslomalla niin ei tule luettua kirjakauppakuvioiden takia sitäsuntätä silkasta mielenkiinnosta vaan keskityttyä oikeisiin suosikeihin:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä suunnitelmat menevät kyllä aina mönkään, mutta suunnitteleminen on usein vain niin kivaa :D No, tulipahan kuitenkin muutama luettua näistä suunnitelluista kirjoista.

   Kirjakauppakuviot vaikuttavat ihan varmasti siihen mitä lukee, voin niin kuvitella! Onhan siinä toki niitä hyviäkin puolia, pysyy perillä uutuuksista ja mitkä kirjat sillä hetkellä ovat suosittuja ja myyvät parhaiten, mutta kun siellä on sitten niin kamalasti houkutuksia, että jääkö sitten paljoa aikaa esim. klassikoiden ja muiden vanhempien kirjojen lukemiselle.

   Oli ilo juoda teetä kanssasi oli ihan kamala, tai ainakin se, mitä ehdin siitä lukea :D

   Poista