17.5.2016

The Man Booker International Prize 2016: voittaja


Keväällä käytävien kirjallisuuspalkintomittelöiden voittajia alkaa nyt hyvää vauhtia ripotella. Eilen julistettiin uudistuneen Man Booker International Prizen tämän vuoden voittaja. Muistatte varmaan, että myös muuan Aki Ollikainen oli kirjallaan White Hunger (Nälkävuosi, 2013) ehdolla palkinnon saajaksi, ja voi miten minua harmitti, että hän tippui pois lyhytlistalle päässeiden joukosta. Lyhytlistasta muodostui silti ilman Ollikaistakin varsin kovatasoinen kuusikko. Veikkasin silloin voittajaksi Yan Linken romaania The Four Books, mutta väärässä olin.

Man Booker International Prizen voittaja nimittäin on


Han Kang (Etelä-Korea): The Vegetarian
Kääntäjä: Deborah Smith

Järkyttävä painajainen saa Yeong-hyen luopumaan lihankulutuksestaan, mikä puolestaan saa hänen lähipiirinsä reagoimaan Yeong-hyen päätökseen voimakkaasti. Useamman henkilön näkökulmasta kerrottu tarina pakkomielteistä, valinnoista ja ymmärryksestä (tai sen puutteesta) toisiamme kohtaan.

––

Voittaja ja voittajan kirjan kääntänyt Deborah Smith saavat yhteensä 50 000 puntaa, joka jaetaan puoliksi heidän kummankin kesken. Onhan kyseessä myös parhaan käännöskirjan palkinto, jolloin myös kääntäjä on otettava huomioon. Täältä löydät tuomariston perustelut valinnalleen.

En ole lukenut voittajan kirjoja, mutta sen verran häntä on viime aikoina hehkutettu, että kiinnostaa ehdottomasti. Han Kangin tuoreempi, tänä vuonna julkaistu kirja Human Acts kiinnostaa minua kuitenkin hieman enemmän kuin tämä voiton tuonut kirja.

The Vegetarianista kiinnostuneille on Man Booker Internationalin voiton lisäksi tullut tänään muitakin ilouutisia: Gummerus julkaisee romaanin suomeksi alkuvuodesta 2017 Sari Karhulahden kääntämänä! Jos tykkäät lukea ennemmin suomeksi, ei siis tarvitse odotella kovin kauaa, että pääset kirjan pariin.

Mutta onko kukaan teistä kuitenkin jo lukenut Han Kangin kirjoja englanniksi (tai muulla kielellä)?

4 kommenttia :

 1. Olen lukenut tuon Vegetarianin. En tosin silloin edes tiennyt, että on millään palkintoehdokaslistalla. Ansaittu voitto, erikoinen (hyvällä tavalla) kirja joka yhä kummittelee päässä.

  Human Acts oli minulla kirjastosta lainassa, mutta palautin sen lukemattomana. Uskon että kirja on hyvä, mutta en jaksa kirjan edustamaa tyyliä juuri nyt. Luin sitä vain pari sivua ja selailin sieltä täältä ja päätin siirtää lukemisen johonkin hamaan tulevaisuuteen, kun olen "oikealla" tuulella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että Vegetarian teki vaikutuksen. Eivät ole sitten muutkaan syyttä kehuneet Han Kangia.

   Toivottavasti Human Actsin tyyli ei ollut liian erikoinen, se kun kiinnostaisi enemmän kuin tämä voittaja. No, itse kokeilemallahan se vain selviäisi!

   Poista
 2. Aloitin viime syksynä kasvissyönnin, ja olisi kyllä kiinnostavaa lukea siitä fiktiivinen kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kasvissyönti käsittääkseni menee vain vähän liian överiksi, mutta kuvaa kaiketi ympäristön asenteita aika hyvin!

   Poista