29.5.2016

Syksyn 2016 uudet kirjat

Kun kevät alkaa kääntyä kesäksi, on taas perinteisen seuraavan kauden kirjatärppien keräämisen aika! Tuleva syksy ei näytä yhtä massiiviselta kuin tämä kevätkausi oli, mutta sain silti koottua oikein mukavan listan kutkuttavia kirjoja. Ehkä ihan hyväkin, ettei syksyllä ole luvassa ihan kamalasti kiinnostavia kirjoja, sillä silloin pitäisi saada yksi g-kirjaimella alkava juttu kasaan ja valmistua!

Tässä tärppini eli puhtaan subjektiivinen katsaus siihen, mitkä kirjat minua syksyllä kiinnostavat:

Atena:

Tiina Lifländer: Kolme syytä elää (elokuu)

Kaksi vahvaa naista – ja mies heidän välissään. 2000-luvulle sijoittuva romaani, joka palaa 1950-luvun tapahtumiin, lipastolla odottavaan kirjeeseen.

Chigozie Obioma: Kalamiehet (elokuu)

Kylähullu ennustaa veljeksille, että yksi veljistä tulee surmaamaan toisen. Ennustus käynnistää traagisen tapahtumasarjan. Nigeriaan sijoittuva perheromaani, viime vuoden Booker-finalisti.

Satu Grönroos: Tuulen suku (syyskuu)

Kolmetoistavuotiaan Helmin äiti lähtee omille teilleen ja tilalle tulee mustapukuinen kodinhoitaja. Maagis-realistinen romaani, joka on itsenäinen jatko-osa Lumen sylille (2012). Lumen syli täytyy ehdottomasti lukea ennen tätä!

Bazar:

Alan Bradley: Loppusoinnun kaiku kalmistossa (Flavia de Luce, #5) (syyskuu)

11-vuotias harrastelijasalapoliisi Flavia de Luce on tottunut kaivelemaan esiin johtolankoja, mutta ei ruumiita. Miksi kylän urkuri on Pyhän Tancredin haudassa? Flavia de Luce -sarjan viides osa.

Steven Rowley: Lily ja mustekala (lokakuu)

Nelikymppisen Tedin ura kirjailijana ei ole ottanut tulta alleen eikä ihmissuhderintamallakaan mene hyvin. Onneksi hänellä on Lily, hänen rakas mäyräkoiransa. Sitten Lilyn otsasta löytyy mustekala, joka ei aio päästää irti. Hauska ja nokkela esikoisromaani.

Gummerus:

Mike Pohjola: 1827 (heinäkuu)

4.9.1827 Turku palaa, se on Pohjoismaiden historian tuhoisin kaupunkipalo. Mutta kuka sytytti tulipalon ja miksi?

Minna Rytisalo: Lempi (elokuu)

Entisen kirjabloggaajakollegan esikoisromaani kertoo Lapin sodasta, rakkaudesta ja perheestä. Erityismaininta herkän kauniista kannesta!

Muriel Barbery: Haltiaelämää (syyskuu)

Tyttö, joka osaa puhua puille, kiville ja kannoille, ja tyttö, joka osaa soittaa pianoa ylimaallisen kauniisti. Molemmat päätyvät yhteyteen elämää suurempien voimien kanssa, ehkä jopa löytävät toisensa. Siilin eleganssin kirjoittajalta.

Jalava:

Siri Pettersen: Mahti (Korpinkehät, #3) (marraskuu)

Valta, viha ja ylpeys kohtaavat Korpinkehät-trilogian päätösosassa. En ole vielä lukenut toista osaa, mutta aion, ehdottomasti. Loistavaa pohjoismaista fantasiaa.

Like:

Karl Ove Knausgård: Syksystä & Talvesta (elokuu & lokakuu)

Knasusta ei päästäkään hevillä eroon, vaikka Taisteluni-sarja onkin jo kokonaan suomennettu. Syksystä ja Talvesta ovat kaksi ensimmäistä osaa kirjailijan neljäosaisesta henkilökohtaisesta ensyklopediasta. Lyhyitä tarinoita vuoden jokaiselle päivälle.

Sjón: Valaan suusta (syyskuu)

Vuonna 1635 Islantia koettelevat taikausko, köyhyys ja julmuus. Jonas Palmason, runoilija ja parantaja, ilmeisesti myös harhaoppinut, karkotetaan autiolle saarelle. Sieltä käsin hän kertoo lastensa kuolemasta ja kuolleiden herättämisestä

Otava:

S. K. Tremayne: Jääkaksoset (heinäkuu)

On kulunut vuosi siitä, kun toinen perheen kaksostytöistä kuoli onnettomuudessa. Perheen muutettua syrjäiselle Skotlannin majakkasaarelle, henkiin jäänyt tytär alkaa väittää olevansa kuollut sisarensa. Valintani syksyn jännäriksi!

Julian Fellowes: Belgravia (elokuu)

Downton Abbeyn tekijän romaani 1840-luvun Lontoosta ja sen seurapiirejä ravistelleesta salaisuudesta. Ehkä vähän hömppä, mutta jos tässä on mitään samaa kuin Downton Abbeyssa, olen myyty!

Emma Cline: Tytöt (elokuu)

On vuosi 1969. Kaliforniassa asuva Evie on tylsistynyt. Kuin tilauksesta hän kohtaa puistossa kauniin hippitytön, jonka kanssa hän ajautuu mukaan karismaattisen Russellin pyörittämään kommuuniin. Kommuuni ei kuitenkaan ole ihan sitä, miltä se aluksi vaikuttaa. Helter Skelter -vibat.

Siltala:

Helmi Kekkonen: Vieraat (syyskuu)

Kaunis loppukesän päivä, pöytä on katettu, viini on kylmää. Vieraat saavat tulla. Illallisten jälkeen kaikki on toisin. Episodiromaani hetkistä, jotka muuttavat kaiken. Syksyn kaunein kansi?

Maylis de Kerangal: Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät (syyskuu)

Teini-ikäinen surffaripoika makaa koomassa sairaalassa. Toipumisesta ei ole enää toivoa. Surevat vanhemmat päättävät luovuttaa poikansa sydämen sitä kovasti tarvitsevalle. Yhteen vuorokauteen sijoittuva trillerimäinen romaani sydämensiirrosta, elämästä ja kuolemasta. Tämän vuoden Booker International -ehdokas.

George Saunders: Sotapuiston perikato (syyskuu)

Saundersin hauska ja satiirinen esikoisnovellikokoelma painajaismaisesta tulevaisuuden maailmasta.

Klas Östergren: Twist (syyskuu)

Tarina Anne-Mariesta ja hänen läheisistään – jotka ainakin uskoivat olleensa niitä. Romaani hyväksikäytöstä ja siitä mitä on tulla hyväksikäytetyksi. Tapahtumat solmiutuvat lopulta yhdeksi tummaksi yhteiskunnalliseksi freskoksi.

Tammi:

Riitta Jalonen: Kirkkaus (elokuu)

Romaani kuvaa lumoavalla tavalla uusiselantilaisen kirjailijan Janet Framen elämää. Häntä hoidettiin vuosikausia aiheetta psykiatrisessa sairaalassa ja sen jälkeen hänestä tuli menestynyt kirjailija. Romaani siitä, kuinka kieli ja sanat voivat pelastaa ihmisen.

Maja Lunde: Mehiläisten historia (elokuu)

Romaani mehiläisistä, niiden katoamisesta ja maailman tulevaisuudesta, joka keriytyy auki 1800-luvulta lähtien.

Yoko Ogawa: Professori ja taloudenhoitaja (elokuu)

Japanilainen romaani entisestä matematiikan professorista, jonka muisti ulottuu vain 80 minuutin päähän, hänen talouttaan hoitavasta naisesta ja tämän 10-vuotiaasta pojasta, "Juuresta". Kun kolmikko löytää yhteisen sävelen, salaisuudet alkavat selvitä.

Anna-Kaari Hakkarainen: Kristallipalatsi (syyskuu)

Bloggaava ja valokuvaava Dora, häntä pakkomielteisesti seuraava yksinäinen tutkija, Pauliina, joka haluaa olla täydellinen. Taustalla Oscar Wilde omissa mietteissään. Kiehtovan oloinen romaani, joka on kudelma ajastamme.

Maria Turtschaninoff: Naondel (Punaisen luostarin kronikoita, #2) (lokakuu)

Maresin itsenäinen jatko-osa, jossa palataan ajassa taaksepäin, aikaan ennen Punaisen luostarin perustamista.

Teos:

Leena Krohn: Kirjeitä Buddhalle (syyskuu)

Runokertomus Posteljoonista, joka kiirehtii matkaan toimittaakseen Buddhalle kirjeitä. Mutta mistä Buddhan voisi löytää?

––

Kyllähän näitä lukee syksyn jos toisenkin. Jos tärpeistä pitäisi valita vielä tärppien tärpit, valitsisin Minna Rytisalon Lempin, Karl Ove Knaugårdin Syksystä ja Talvesta, Emma Clinen Tytöt, Riitta Jalosen Kirkkauden ja Yoko Ogawan Professorin ja taloudenhoitajan. Ne kiinnostavat suuresti. Aika hauskalta vaikuttaa myös Leena Krohnin uusi teos Kirjeitä Buddhalle, ehkä hänen avullaan pääsisin paremmin sisään runoihin? No, luen häneltä mitä vain!

Haluammeko lukea syksyllä samoja kirjoja? Mitä kirjaa odotatte kaikkein eniten?

8 kommenttia :

 1. Olipas meillä monta samaa listalla! Kyllähän näiden parissa vierähtää syksy jos toinenkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, monta syksyä saa kulumaan, kun lukee samalla myös kaikkia vanhempia kirjoja ja oman hyllyn kirjoja ja kirjastolainoja ja ulkomaisia uutuuksia jne. jne.! :D

   Poista
 2. Näistä meillä oli yhteisiä Haltiaelämää ja Kirkkaus, ja alan kallistua siihen että Professori ja taloudenhoitajakin pitää lukea... Munkin pitäisi saada oppari syksyllä valmiiksi ja valmistua, mutta tuntuu että syyskuussa tulee kaikki mahdolliset kirjat jotka on pakko lukea: Riikka Pulkkisen uusin, Anja Snellmanin uusin, Tolkienin Kullervon tarina, Sarah J. Maasin Empire of Storms, Barberyn Haltiaelämää (alan ehkä kallistua sen puolelle, että odotan suomennosta).... Hirvittää ja innostaa samaan aikaan, mutta enimmäkseen on ihanaa että tulee uusia kirjoja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudet kirjat ovat aina ihana asia, vaikka ne muuta elämää tuppaavatkin häiritsemään! Minä en ole vielä kovin tietoinen, mitä ulkomailla julkaistaan syksyllä enkä tiedä, haluanko edes tietää :D No, lähempänä syksyä ei varmaan enää voi välttyä niiltäkään tiedoilta.

   Minä olen myöntänyt itselleni valmistumisen suhteen armonaikaa vuoden loppuun asti (puuttuu vielä pari kurssia ja gradussa on yhä iso työ, kun en ole koko aineistoa käynyt vielä läpi), joten jospa siinä samalla ehtisi lukea näitä syksyn uutuuksia, kun suurin osa näyttää tulevan jo alkusyksystä!

   Poista
 3. Kiitos vinkkilistasta, kävin varaamassa kirjaston sivuilta jo valmiiksi useamman teoksen mm. Haltiaelämää, Kirkkaus, Jääkaksose...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että tästä oli sinulle hyötyä! Kirjastovarausten kanssa saakin olla hyvissä ajoin liikkeellä, etenkin isommissa kunnissa.

   Poista
 4. Huh, olen oikeasti helpottunut, että näistä ei heti kiinnostanut kuin mainitsemasi Jääkaksoset-jännäri. Äitiysloman ajattelin pyhittää ennen kaikkea vähän vanhemmalle kirjallisuudelle (selkeitä klassikoita ja muutaman vuoden takaisia kiinnostavia kirjoja) ja suunnitelma saisi pahasti takapakkia, jos kiinnostuisin koko ajan uusista kirjoista:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, uskon! Toivottavasti saat luettua mahdollisimman paljon klassikoita ja kaikkea sellaista, jota olet halunnut lukea jo pidemmän aikaa :) Minullakin on nyt kamala määrä kirjastolainoja, osa uudempia, osa vähän vanhempia, ja yritän nyt saada luettua niitä pois alta, eli ehkä ihan hyvä, ettei syksyllä näytä tulevan niiin hirveästi uusia kiinnostavia kirjoja (ainakaan verrattuna tähän kevääseen). Klassikoitakin pitäisi lukea kirjallisuuden kursseille (on pitänyt varmaan jo kaksi vuotta, mutta nyt minä perhana suoritan ne kurssit :D).

   Poista