14.4.2016

The Man Booker International Prize 2016: lyhytlista


Surukseni tänään ilmoitan Man Booker Internationalin tämän kevään lyhytlistan. Jos muistatte kenen kirja oli kuukausi takaperin ilmoitetulla pitkälistalla, ymmärrätte suruni ja kenties jaatte sen. Aivan, Aki Ollikaisen White Hunger (Nälkävuosi, 2013) ei päässyt kisassa enää eteenpäin. Mikä harmi!

No, katsotaan kuitenkin lyhytlistalle päässyt kuusikko, varmasti nekin ovat paikkansa tällä listalla ansainneet:


José Eduardo Agualusa (Angola): A General Theory of Oblivion
Kääntäjä: Daniel Hahn

Angolan itsenäisyyden aattona Ludo-niminen portugalilainen nainen muuraa itsensä asuntonsa sisään. Hän käyttää timantteja houkutellakseen sisään kyyhkysiä ja polttaa huonekalujaan ja kirjojaan pysyäkseen hengissä. Asunnon seinille kirjoitettu tarina, ikkunasta näkyvä maisema ja ulkopuolelta kantautuvat äänet muodostavat kokonaiskuvan Ludon elämästä ja Angolan historiasta.


Elena Ferrante (Italia): The Story of the Lost Child
Kääntäjä: Ann Goldstein

The Story of the Lost Child päättää kahden naisen, Elenan ja Lilan, ystävyydestä kertovan menestyneen Napoli-sarjan.


Han Kang (Etelä-Korea): The Vegetarian
Kääntäjä: Deborah Smith

Järkyttävä painajainen saa Yeong-hyen luopumaan lihankulutuksestaan, mikä puolestaan saa hänen lähipiirinsä reagoimaan Yeong-hyen päätökseen voimakkaasti. Useamman henkilön näkökulmasta kerrottu tarina pakkomielteistä, valinnoista ja ymmärryksestä (tai sen puutteesta) toisiamme kohtaan.


Yan Lianke (Kiina): The Four Books
Kääntäjä: Carlos Rojas

Maon Suuren harppauksen aikaan sijoittuva romaani, joka kertoo Pohjois-Kiinan uudelleenkoulutusleirillä olevien ihmisten selviytymisestä.


Orhan Pamuk (Turkki): A Strangeness in My Mind
Kääntäjä: Ekin Oklap

Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaneen Pamukin romaani kertoo Mevlut-nimisestä katumyyjästä, jonka tarkka katse muodostaa kuvan vuosien 1969-2012 Istanbulista.


Robert Seethaler (Itävalta): A Whole Life
Kääntäjä: Charlotte Collins

Vähäeleinen romaani Itävallan vuoristoseudulla asuvasta miehestä ja hänen suhteestaan ympäröivään luontoon 1900-luvun puolivälissä.

––

No joo, kyllähän tästä porukasta löytyy useampikin hyvin kiinnostava kirja. Agualusan, Ferranten, Lianken ja Seethalerin kirjat osuivat jo pitkälistalta silmiini. Ja nyt tuli ihan sellainen kutina, että Lianken kirja voittaisi. Yhtäkään näistä en ole vielä lukenut (mutta kylläkin ensimmäisen osan Ferranten kirjasarjasta), joten mistä lie tuo kutina sitten tuli. Mikäs näistä kutittaa teitä kaikkein eniten?

Täältä löydät lisää tietoa ehdokkaista ja tuomariston kommentteja. Voittaja julistetaan 16. toukokuuta!

2 kommenttia :

 1. Ferrante ja Pamuk ovat minulle tuttuja muista teoksistaan, joten on kiinnostavaa nähdä miten he pärjäävät. En ole Ollikaisen kirjaa lukenut, mutta olisipa ollut hienoa nähdä se tällä listalla. Mutta hyvä kun edes sillä edellisellä oli suomalaista väriä. Hienoa, että kotimainen kirjallisuus alkaa murtautua näille kansainvälisille palkintolistoille, vaikkei ko. kirja omaan makuun kolahtaisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ferrante saattaa ollakin lupaava voittajakandidaatti, kun tuo hänen trilogiansa on saanut niin paljon suitsutusta viime aikoina.

   Hienoa myös, että ulkomailla paljon Sofi Oksasta ja kumppaneita tuntemattomampi suomalainen kirjailija sai näin upean huomionosoituksen! Jospa vastaisuudessakin :)

   Poista