Type and press Enter.

Pulitzer Prize for Fiction 2016: voittaja ja finalistit


Eilen illalla Suomen aikaa jaettiin sadan­netta vuottaan juhlivan Pulitzerin journa­lis­tiikan, kirjal­li­suuden ja musiikin alan palkinnot. Mielen­kiintoni kohdistui tietysti parhaimpana palkit­tavaan kauno­kir­jal­liseen teokseen ja samaisen kategorian ehdok­kaisiin. Palkinto myönnetään edellisen kalen­te­ri­vuoden aikana julkais­tulle yhdys­val­ta­lai­selle romaa­nille, joka kuvaa ensisi­jai­sesti elämää Yhdys­val­loissa. Vuodesta 1980 lähtien palkinnon voittajan ohessa on julkis­tettu myös finalistit, joita on yleensä ollut kaksi, niin myös tänä vuonna. Kaikki Pulitzerin voittajat näet täältä.
Tämän vuoden Pulitzerin kirjal­li­suus­pal­kinnon sai


Viet Thanh Nguyen: The Sympat­hizer
Romaani kertoo Vietnamin sodasta ja sen jälki­vai­ku­tuk­sista Yhdys­val­toihin palaavan kapteenin ja kaksoi­sa­gentin kertomana.
Kaksi finalistia olivat


Kelly Link: Get in Trouble : Stories
Maagista realismia edustava novel­li­ko­koelma, jonka tarinoita yhdistää vaikeuksiin joutu­minen.
Margaret Verble: Maud’s Line
18-vuotiaan cherokee-heimoon kuuluvan Maudin elämästä 1920-luvun Oklaho­massa kertova romaani.
––
Sellainen voittaja ja sellaiset finalistit tänä vuonna. Viime vuoden voittaja Anthony Doerrin All the Light We Cannot See herätti paljon keskus­telua puolesta ja vastaan, mutta luulen, että The Sympat­hizer sopii paremmin yleiseen “Pulitzer-muottiin”. Vai sopiiko? Romaani oli ehdolla myös PEN/Faulkner Award for Fictionin saajaksi.
Minussa voittaja ei herätä sen kummempia tunteita, finalis­ti­kak­sikon teokset vaikut­tavat kiinnos­ta­vam­milta. Entä teistä?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

6 comments

 1. Maud´s line vaikuttaa tosi kiinnos­ta­valta.
  Minä tykkäsin Anthony Doerrin kirjasta ja nyt odotan hänen uusinta kirjaa.
  Anthony Doerrin kirjan päähenkilö oli sokea tyttö ja Tommi Kinnusen Lopotin toinen päähenkilö oli sokea tyttö.

  1. Minä en ole vielä lukenut tuota Doerrin palkittua kirjaa, mutta kiinnostaa! Kiinnostaa myös tietää, miten itse siihen suhtaudun, oliko se sitten lopulta Pulitzerin “arvoinen”.

   Hauska yhteen­sattuma tuo sokeus.

 2. Voittaja ei tosiaan vaikuta yhtä kiinnos­talta kuin Maud’s Line. Saa nähdä suomen­ne­taanko, sillä voisin lukea:)

  1. Maud’s Line tuntuu herät­tävän kiinnos­tusta :) Minä lukisin näistä ensim­mäisenä Linkin kirjan, mutta heti perään Verblen. Toivot­ta­vasti se tulisi joskus suomek­sikin.

 3. Voittaja ei tosiaan ainakaan heti herätä mitään suurta kiinnos­tusta. Vähän kulunut aihe, eikö tästä nyt ole jo kuultu?

  Toisaalta riippuu toki paljon miten tarina on kerrottu ja mitä kaikkea muuta siihen liittyy :)

  1. Aihe tuntuu varmaan meistä suoma­lai­sista vähän tylsältä, mutta on jenkeille tärkeämpi. Jenkke­jäkään ei varmaan pahemmin kiinnosta meidän talvisota :D Eli sinällään ymmärrän kyllä voiton, mutta itsel­le­nikin Vietnamin sota aiheena ei herätä sen kummempaa paloa.