29.4.2016

NY Times By the Book Tag

Heippa hiljaisuudesta! Aloitin kaksi viikkoa sitten puolipäiväisen työkeikan, olen viettänyt viikon lukien tiiviisti tenttiin, joka on nyt vihdoin tehty, ja tuskaillut gradun kanssa. Olen kaivannut ihan kamalasti kunnon lukemista, sillä olen tälläkin viikolla ehtinyt lukea vain iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Tänään tentin jälkeen olenkin istunut tiiviisti nenä kiinni kirjassa, miten luksusta! Nyt pidän pientä taukoa ja päätin tehdä tämän BookTubessa ja muutamissa suomalaisissakin kirjablogeissa pyörineen NY Times By the Book Tagin, jossa vastataan kymmeneen eri kirjalliseen kysymykseen.

1. Mikä kirja on tällä hetkellä yöpöydälläsi?

Minulla ei ole yöpöytää, mutta peilipöydän jakkara toimittaa samaa virkaa, vaikka sijaitseekin sängyn jalkopäässä. Luen paraikaa Lauren Groffin Fates and Furiesia, joka oli esimerkiksi National Book Award -ehdokkaana. Vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta, hauskaltakin, ja minulla on koko ajan sellainen tunne, että kohta tapahtuu jotain kamalaa tai järisyttävää tai jotain.

2. Mikä on viimeisin todella upea kirja jonka luit?

Itse asiassa ainoa kirja, joka on saanut minulta tähän mennessä tänä vuonna täydet viisi tähteä Goodreadsissa, on Tommi Kinnusen Lopotti. Joten se lienee viimeisin upea kirja.

3. Jos voisit tavata kenet tahansa kirjailijan – elävän tai kuolleen – kuka se olisi? Mitä haluaisit kysyä häneltä?

En liiemmin fanita kirjailijoita, fanitan heidän kirjojaan. Mutta jos täytyisi nyt tavata joku, haluaisin tavata John Irvingin tai Margaret Atwoodin. En tiedä, mitä heiltä kysyisin, ehkä haluaisin vain jutella heidän kirjoistaan.

4. Mistä hyllystäsi löytyvistä kirjoista muut olisivat yllättyneitä?

Varmaankin Hans Feneisin Anatomisk bildordbokista, sillä a) en opiskele alaa, jossa tarvitsisi anatomian tuntemusta ja b) en osaa ruotsia niin hyvin, että pystyisin lukemaan selitykset. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, milloin täytyy tietää, mitä mikäkin ihmiskehon osa on latinaksi.

5. Miten olet järjestänyt henkilökohtaisen kirjastosi?

Sanotaanko, että en mitenkään. Hyvin sattumanvaraisesti. Yritin aluksi järjestää kirjat siten, että toisessa hyllyssä olisi suurin piirtein ne kirjat, jotka olen jo lukenut, lempparit ylimmillä hyllyillä, ja lukemattomat toisessa hyllyssä, mutta nykyään ne ovat onnellisesti sekaisin. Suurin osa kirjoista on kahdessa normaalikokoisessa kirjahyllyssä ja loput pitkin poikin asuntoa: sohvan käsinojalla, makuuhuoneen lattialla, kirjoituspöydällä, tuolilla, keittiön pöydällä, mitkä missäkin.

6. Minkä kirjan aina vannot lukevasi, mutta et ole vieläkään saanut aikaiseksi? Kirja, jonka lukemattomuudesta tunnet suorastaan häpeää?

Maailmassa on niin paljon kirjoja ja lisää tulee koko ajan, etten ainakaan tunne häpeää siitä, etten ole lukenut joitain tiettyjä kirjoja. Toki haluaisin lukea vaikka ja mitä, mutta jos en koskaan ehdi, en ehdi. Klassikoita olisi tietysti kiva lukea enemmän, mutta onneksi se vähän paikkaantuu kirjallisuuskurssien tenttimateriaalien avustuksella. George R. R. Martinin A Game of Thrones on yksi sellainen kirja (ja A Song of Ice and Fire sellainen sarja), jonka vannon lukevani aina ennen kuin uusi Game of Thrones -televisiosarjan kausi alkaa, mutta tiedän joka vuosi miten käy. Niin tänäkin vuonna.

7. Pettymys, yliarvostettu, ei vain hyvä – mistä kirjasta et pitänyt, vaikka oletit, että pitäisit? Muistatko viimeisintä kirjaa, jonka jätit kesken?

Viimeisin pettymys on ollut Jessie Burtonin The Miniaturist. Luulin, että pitäisin siitä, sillä se vaikutti kuvausten perusteella niin kiehtovalta, mutta kun tarina sitten olikin ihan muuta, petyin pahasti. Viimeisin kesken jättämäni kirja oli ihan äskettäin Otto Lehtisen Wurlitzer, johon en parinkymmenen ensimmäisen sivun jälkeen päässyt ollenkaan sisälle.

8. Millaiset tarinat kiehtovat sinua? Millaisista pysyt erossa?

Genrejen suhteen olen melko kaikkiruokainen. Pidän erityisesti lapsikertojista (silloin kun ne ovat uskottavia), kasvutarinoista sekä perhe- ja sukupolviromaaneista. Itsestäänselvästi rakastan myös historiallisia romaaneja. Tiivis, mutta taitava ja kaunis kerronta viehättää minua. Toki haluan myös jotain henkilöhahmoilta, en pidä siitä, jos ne ovat liian ohuita. En myöskään pidä liian romanttisista kirjoista enkä liian kokeellisista romaaneista enkä liiasta toistosta tehokeinona. Liian kauniit kielikuvat ovat nekin häiritseviä.

9. Minkä kirjan antaisit luettavaksi presidentille?

Antaisin Sauli Niinistölle luettavaksi Fredrik Backmanin romaanin Mies, joka rakasti järjestystä, joka voisi tuoda hänelle hymyn huulille näinä ankeina aikoina.

10. Mitä aiot lukea seuraavaksi?

Seuraavaksi suunnittelin lukevani Rosa Liksomin romaanin Hytti nro 6, sillä sen laina-aika loppuu pian enkä voi enää uusia sitä. Saatan aloittaa samoihin aikoihin myös Helen Oyeyemin Boy, Snow, Birdin.

Haastan tähän tagiin mukaan kaikki, jotka lukivat tämän postauksen tänne loppuun asti, olkaa hyvät!

10 kommenttia :

 1. Hienot vastaukset. Tykkään lukea muiden vastauksia. Ja suloinen tuo sinun otus. Otus on ihan lemmparinimi kateille. Meillä on kahdeksan aikuista. Ja koirakin. Ja...pennut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on kiva lukea ja väliin myös kiva tehdä. Jossain vaiheessa blogeissa pyöri yhtenään kaikenlaisia haasteita ja kyselyjä ja tunnustuksia, etten enää jaksanut, mutta nyt tuntui taas virkistävältä vastata tällaiseen.

   Nella on ihana otus, harmi vain, ettei asu luonani (hän on pikemminkin äitini otus). Huh, teillä riittääkin sitten vilinää! Kun olin nuorempi ja asuin vielä kotona, meillä oli parhaimmillaan kolme kissaa kerralla ja sekin tuntui jo kunnon kattilaumalta :D Haluaisin kovasti meillekin kissan, mutta ensin haluaisin tilavamman asunnon ja säännöllisemmät ja paremmat tulot.

   Poista
 2. Mies, joka rakasti järjestystä oli kyllä ihana kirja, veikkaan että Saulikin tykkäisi siitä :) Hytti nro 6 on minunkin pitänyt lukea, ehkä joskus on senkin aika. Ja The Miniaturist kiinnostaa edelleen. Ja onpa tosiaan suloinen kissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Backmanin kirjaa voisin suositella ihan jokaiselle :) Hytti nro 6 on ollut minulla jo ikuisuuden lainassa, joten se on kyllä jo pakko lukea, toivottavasti on hyvä.

   Nella on <3

   Poista
 3. Wurlitzer oli minullekin vähän pettymys. Halusin pitää siitä, mutta se ei kuitenkaan lunastanut odotuksiani. Kahlasin sen kanssa loppuun saakka odottaen hetkeä, jolloin se alkaa vetämään. Sitä ei sitten koskaan tullut. Kirjassa oli osittain mukavaa kieltä, mutta tarina oli kyllä melko höttöisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, lohduttavaa kuulla, että oli ihan hyvä idea jättää se jo alkumetreillä kesken. En millään päässyt kärryille, että mistä se lopulta kertoo, vaikka kieli oli tosiaan ihan mukavan oloista.

   Poista
 4. Ihania vastauksia! Pitääpä tehdä tämä tagi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee! Olisi kiva lukea sinunkin vastaukset tähän :)

   Poista
 5. Kiva postaus, taidanpa tehdä samanlaisen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee ihmeessä! Kiinnostaa kuulla, mitä sinä vastaisit näihin :)

   Poista