29.3.2016

The Walter Scott Prize for Historical Fiction 2016: lyhytlista


Historialliselle romaanille annettavan The Walter Scott Prizen lyhytlista julkaisiin viime viikolla. Pitkälistan löydät täältä. Tuomariston mielestä viime vuosi oli historiallisten romaanien osalta hyvin rikas, minkä vuoksi he päätyivät valitsemaan lyhytlistalle mahdollisimman aidosti historiallista aikaa kuvaavia teoksia, ei niinkään muistin tai muistojen kautta kuvattua historiaa.

Lyhytlistalle pääsivät seuraavat kuusi romaania:


William Boyd: Sweet Caress

Kun Amory Clay syntyy vuonna 1908, hänen isänsä antaa hänelle androgyynin nimen ja kuuluttaa saaneensa poikalapsen. Mutta Amory on oikeasti tyttö eikä anna isänsä määrittää häntä, ja hänestä tuleekin maailmaa kiertävä, kunnianhimoinen valokuvaaja.


Patrick Gale: A Place Called Winter

Galen kirjan olemme nähneet aiemmin ehdolla Costa Book Awardsin vuoden romaaniksi. Harry Cane viettää tavallista ja hiljaista perhe-elämää perheensä kanssa 1900-luvun Englannissa. Hän ajautuu lopulta intohimoiseen suhteeseen, joka lopulta pakottaa hänet lähtemään Kanadan preerioille, paikkaan nimeltä Winter, etsimään uutta suuntaa elämälleen.


Gavin McCrea: Mrs. Engels

Mrs. Engels on tarina irlantilaisesta työväenluokkaisesta Lizzie Burnsista, josta tuli Friedrich Engelsin, toisen Kommunistisen manifestin kirjoittajista, vaimo, ja pariskunnan elämästä Lontoossa.


Allan Massie: End Games in Bordeaux

Historiallinen dekkari, joka sijoittuu natsi-Saksan nukkehallituksen ohjaamaan Vichyn Ranskaan vuonna 1944. Sarjan neljäs osa.


Simon Mawer: Tightrope

Toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani, jossa erikoisagenttina työskennellyt Marian Sutro on selvinnyt hengissä sodasta ja palaa perheensä luokse Englantiin. Siellä häntä pidetään sankarina, mutta Marian ei pysty jättämään mennyttä taakseen. Sarjan toinen osa.


Lucy Treloar: Salt Creek

15-vuotias Hester Finch asuu onnellisesti perheensä kanssa 1850-luvun Adelaidessa Australiassa. Sitten Hesterin isän bisnekset menevät huonosti ja perhe joutuu muuttamaan syrjäiseen Salt Creekiin Etelä-Australiaan. Millaiseksi uusi elämä rakentuu aboriginaaliheimon naapurina?

––

Pitkälistalta pääsi mukaan vain kaksi niistä romaaneista, jotka minua eniten sillä kiinnostivat: Patrick Galen A Place Called Winter ja Gavin McCrean Mrs. Engels. Höh! Mutta eivät nuo loputkaan lyhytlistalaiset huonoilta kuulosta. Boydin ja Treloarin kirjat voisin aivan hyvin lukea, mutta Massien ja Mawerin kirjat ovat sen sijaan osia sarjoista, toinen neljäs ja toinen toinen osa, eivätkä ne muutenkaan vaikuta minusta erityisen kiinnostavilta.

No, miltäs lyhytlista vaikuttaa?

Voittaja julkistetaan 18. kesäkuuta.

2 kommenttia :

  1. Näistä ensimmäisenä kyllä osui tuo Boydin kirja. Sen voisin minäkin lukea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekin vaikuttaa ihan kiinnostavalta :)

      Poista