20.3.2016

The PEN/Faulkner Award for Fiction 2016: finalistit

 

Tämän vuoden The PEN/Faulkner Award for Fictionin finalistit meinasivat jäädä huomaamatta, niin vaivihkaa ne palkinnon sivuille ilmaantuivat jo tuossa kuun alkupuoliskolla. Mutta ei se mitään, katsotaan silti, mitkä kirjat ylsivät finalistien joukkoon!

The PEN/Faulkner -palkinto jaetaan vuosittain edellisvuoden parhaimmalle amerikkalaiselle teokselle. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1981 ja sen voittaja saa 15 000 dollaria ja muut finalistit 5000 dollaria. Mitään pitkälistoja ei ole, vaan vuosittain vaihtuvat tuomarit, jotka ovat itsekin kirjailijoita, valitsevat suoraan viisi finalistia, joiden joukosta valitaan voittaja. Tänä vuonna voittaja palkitaan 14. toukokuuta.

Viisi finalistia ovat:


James Hannaham: Delicious Foods

Nuori leski ja äiti Darlene on alkanut käyttää huumeita turruttaakseen surunsa hänen miehensä kuoltua äskettäin. Sitten hän kuulee lupaavalta vaikuttavasta työpaikasta Delicious Foods -nimisessä yhtiössä, joka toimii syrjäisellä maatilalla. Darlene saa työn, mutta se osoittautuukin painajaiseksi.


Julie Iromuanya: Mr. and Mrs. Doctor

Nigerialaiset Ifi ja Job aloittavat uuden, mutta järjestetyn aviollisen elämänsä Yhdysvaltojen Nebraskassa. Job kertoo olevansa lääkäri, vaikka on jättänyt koulut kesken jo ajat sitten, ja saa Ifin mukaan valheeseen. Mutta mitä tapahtuu kun Jobin entinen vaimo palaa takaisin kuvioihin?


Viet Thanh Nguyen: The Sympathizer

Vietnamin sodasta, sen vaikutuksista ja Etelä-Vietnamin armeijan kapteenista kertova romaani.Elizabeth Tallent: Mendocino Fire

Novellikokoelma, jonka tarinoissa miehet ja naiset kohtaavat heikkoutensa erilaisissa haasteellisissa ja muuttuvissa tilanteissa.Luis Alberto Urrea: The Water Museum

Yhdysvaltojen ja Meksikon rajamaastoon sijoittuvan novellikokoelman tarinoita yhdistävät rotupoliittiset kysymykset ja kulttuurierot.

––

Olipas jännittävät finalistit, sillä olen entuudestaan kuullut vain Tallentin Mendocino Fire -novellikokoelmasta. Se onkin finalisteista ehkä kaikkein kiinnostavin. Lista vaikuttaa myös varsin monipuoliselta. Mitä olette mieltä ehdokkaista?

2 kommenttia :

  1. Minulla on tuo Sympathizer roikkunut lukulistalla jo jokusen ajan ja oli minulla kirjastosta lainassakin, mutta palautin sen lukemattomana. Aloitin sitä kyllä lukea, mutta keskeytin jo parin sivun jälkeen. En siksi, että kirja olisi ollut huono, mutta aika oli totaalisen väärä. Nyt on niin paljon muita romaaneja, jotka pomppaavat kiinnostuksessa Sympathizerin yli, että päätin suosiolla siirtää lukemisen johonkin rauhallisempaan rakoseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi kiva kuulla mietteesi kirjasta jos ja kun sen joskus luet. Tällä hetkellä se ei ole intresseissäni kovin korkealla, mutta blogijutut aika usein muuttavat ne!

      Poista