Type and press Enter.

Baileys Women’s Prize for Fiction 2016: pitkä­lista


Tänään on kansain­vä­linen naisten­päivä ja siksipä myös Baileys Women’s Prize for Fictionin tämän­vuo­tinen pitkä­lista julkaistiin juuri tänään! Baileys on minusta yksiä mielen­kiin­toi­simpia kirjal­li­suus­pal­kintoja – ei pelkästään siksi, että se nostaa esiin juuri naiskir­jai­li­joita ja heidän teoksiaan, vaan myös siksi, että oikeastaan aina, vuodesta toiseen, ehdokkaat ovat olleet minusta sellaisia, jotka voisin lukea melkein kaikki.
Baileys Women’s Prize for Fiction -palkinnon ehdok­kaaksi voi päästä romaani, jonka on kirjoit­tanut naiskir­jailija. Kirjai­lijan kansal­li­suu­della ei ole väliä, mutta romaanin tulee olla julkaistu Isossa-Britan­niassa edellis­vuoden huhtikuun ensim­mäisen ja palkin­non­ja­ko­vuoden maaliskuun viimeisen päivän välillä.
––
Mennään suoraan ehdok­kaisiin, joita on huimat kaksi­kym­mentä kappa­letta!


Kate Atkinson: A God in Ruins
Ei ollut yllät­tävää, että Atkin­sonin romaani löytyy myös Baileysin listalta. Se voitti Costa Book Awardsin paras romaani -kategorian ja on ehdolla myös Walter Scott Prize of Histo­rical Fiction -palkinnon saajaksi. Romaani kertoo Atkin­sonin edelli­sestä romaa­nista Life After Life (suom. Elämä elämältä, 2014) tutun Ursula Toddin pikku­veljen Teddyn tarinan. Tapah­tumat sijoit­tuvat aina 1920-luvulta 2000-luvulle saakka keskittyen etenkin toisen maail­man­sodan aikaiseen Teddyn elämään.


Shirley Barrett: Rush Oh!
Valaan­pyyntiä harjoit­tavan perheen tyttären kasvu­ker­tomus New South Walesissa 1900-luvun alussa. Miten kamala, mutta mielen­kiin­toinen miljöö!


Cynthia Bond: Ruby
Paljon kärsinyt Ruby jättää tukah­dut­tavan teksa­si­laisen kotikau­pun­kinsa heti kun vain pystyy ja muuttaa New Yorkiin nähdäkseen edes vilauk­selta äitinsä punaiset hiukset ja vihreät silmät. Myöhemmin, 30-vuotiaana, Ruby joutuu kuitenkin palaamaan kotiseu­duilleen ja kohtaamaan mennei­syy­tensä.


Geraldine Brooks: The Secret Chord
Vanhan testa­mentin kuningas Daavidin elämän­vai­heista kertova romaani.


Becky Chambers: The Long Way to a Small, Angry Planet
Romaani kertoo aluksesta ja sen matkus­ta­jista, joiden tehtävänä on tehdä avaruuteen madon­reikiä, jotka mahdol­lis­tavat nopeammat pitkän matkan avaruus­lennot. Tämä tuli saatua sopivasti synttä­ri­lah­jaksi viime kuussa ja on kuulemma huikean hyvä!


Jackie Copleton: A Dictionary of Mutual Unders­tanding
Japanista kotoisin oleva nainen avaa Phila­delp­hiassa sijait­sevan kotinsa oven tunte­mat­to­malle miehelle, joka väittää olevansa hänen lapsen­lap­sensa, ja nainen joutuu kohtaamaan jälleen kamalan mennei­syy­tensä. 


Rachel Elliott: Whispers Through a Megaphone
Miriam ei ole poistunut kodistaan kolmeen vuoteen eikä pysty puhumaan kuin kuiskaten. Kolmen vuoden jälkeen hän saa kuitenkin tarpeekseen ja lähtee ulos. Metsässä hän kohtaa Ralphin, joka on paennut kotoaan vaimonsa luota huoma­tessaan, ettei vaimo enää rakas­takaan häntä eikä ole koskaan rakas­ta­nutkaan. 


Anne Enright: The Green Road
Muun muassa Man Booker -ehdok­kaana ollut romaani kertoo Madiganin perheen matriar­kasta ja hänen neljästä lapsestaan, jotka kohtaavat toisensa eräänä jouluna.


Petina Gappah: The Book of Memory
Memory on zimbabwe­lainen albii­no­nainen, joka on tuomittu vankilaan adoptioi­sänsä murhasta. Romaa­nissa Memory pikku­hiljaa avaa, miten asiat oikeasti menivät. 


Vesna Goldsworthy: Gorsky
Goldsworthyn romaani siirtää F. Scott Fitzge­raldin Gatsbyn nykypäivän Lontooseen ja muuntaa hänet venäläi­seksi oligar­kiksi. 


Clio Gray: The Anatomist’s Dream
Pienessä kaivos­ky­lässä asuvalla Philbert-nimisellä pojalla on ollut synty­mästä saakka epämuo­dostuma kallossaan. Hänen vanhem­pansa ovat hylänneet hänet ja seuranaan hänellä on vain possu. Onneksi kylän halki matkaa karni­vaa­li­seurue, erään­lainen friik­ki­sirkus, jonka mukaan Philbert lähtee.


Melissa Harrison: At Hawthorn Time
Costa Book Award­seissa vuoden romaa­niksi ehdolla ollut Harri­sonin romaani kertoo pienessä englan­ti­lais­ky­lässä asuvista ihmisistä ja heidän halustaan kuulua jonnekin. 


Attica Locke: Pleasant­ville
Romaani jatkaa Locken menes­tyk­sekkään Black Water Rising -romaanin päähen­kilön, lakimies Jay Porterin, tarinaa. 


Lisa McInerney: The Glorious Heresies
Tarinan keskiössä on Ryan, viisi­tois­ta­vuotias diileri, joka ei halua päätyä alkoho­listi-isänsä kaltai­seksi. On myös prosti­tuoitu, murhaaja ja gangsteri, ja he kaikki liittyvät käsillä olevaan murhaan. 


Elizabeth McKenzie: The Portable Veblen
Veblen on nainen, joka puhuu oravien kanssa ja suutelee kukkia. Hän on juuri kihlau­tunut neuro­logina työsken­te­levän Paulin kanssa, mutta molempien perheet ja muut ongelmat koette­levat suhdetta. Mihin perheemme päättyvät, mistä alamme me?


Sara Nović: Girl at War
New Yorkiin Jugos­lavian sisäl­lis­sotia paennut Ana päättää aikuisena palata kotiseu­duilleen Kroatiaan, missä hän joutuu kohtamaan mennei­syyden haamunsa.


Julia Rochester: The House at the Edge of the World
Kakoset Morwenna ja Corwin muuttavat pois kotoaan, kun heidän isänsä putoaa humalassa alas jyrkän­teeltä ja kuolee. Kun isoisä Matthew sairastuu, kaksoset palaavat kotiin. Isoisän elämäntyö, suvun vaiheista kertova kartta, vetää kaksosia puoleensa ja kertoo heille ehkä jotain tärkeää heidän mennei­syy­destään. 


Hannah Rothschild: The Impro­ba­bility of Love
Annie McDee on nuori, vasta poikays­tä­västään eronnut, nainen, jonka romukau­pasta äskettäin ostama maalaus paljas­tuukin kauan kadok­sissa olleeksi mesta­ri­teok­seksi, jolla on värikäs menneisyys. 


Elizabeth Strout: My Name is Lucy Barton
Pulitzerin voittaneen kirjai­lijan romaani kertoo äidin ja tyttären vaikeasta, mutta lämpe­ne­västä suhteesta.


Hanya Yanagihara: A Little Life
Rankka romaani seuraa neljän ystävyksen elämää 2000-luvun New Yorkissa. Muun muassa viime vuoden NBA- ja Man Booker -ehdokas ja toinen pitkä­listan kirjoista, jonka olen lukenut.
––
Huh, melko lista! Olen aina mieltänyt Baileysin ehdokas­listat varsin monipuo­li­siksi ja rikkaiksi – niin on tänäkin vuonna. Listalta löytyy niin histo­rial­lisia kuin nykyhet­keenkin sijoit­tuvia romaaneja, jänni­tystä, scifiä, arvoi­tuksia, kasvu­ta­ri­noita, parisuh­teita, perhe­ro­maaneja, erilaisia ja poikkeavia henki­lö­hahmoja, naisia ja miehiä. Voisin lukea ehdok­kaista melkein kaikki. Tällä hetkellä kaikkein kiinnos­ta­vimpia ovat ehkä Shirley Barrettin Rush Oh!, Becky Chambersin The Long Way to a Small, Angry Planet, Rachel Elliotin Whispers Through a Megaphone, Petina Gappahin The Book of Memory, Julia Roches­terin The House at the Edge of the World ja Elizabeth Stroutin My Name is Lucy Barton.
Mitäs te tuumaatte Baileysin listasta? Mitkä ovat sen kiinnos­ta­vimmat kirjat?
Baileys Women’s Prize for Fictionin lyhyt­lista julkaistaan 11. huhti­kuuta ja palkinnon voittaja 8. kesäkuuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

8 comments

 1. Suurin osa listalla olevista on mulle ihan vieraita teoksia. A Little Lifen ostin joku aika sitten ja samoin Gappahin The Book of Memoryn. Atkin­sonia, Stroutia, Enrightia ja Lockea olen lukenut (Lockea jopa blogiaikana). Tässä uudessa on sama päähenkilö kuin hänen edelli­sessään, luen varmaan jossain vaiheessa, mutta odottelen nyt ensin, mitkä pääsevät lyhyt­lis­talle.

  Itse panin merkille tuo The Glorious Heresies (en ole aikoihin lukenut vimmaisia nuoruus­ker­to­muksia) ja Ruby ja sitten The Impro­ba­bility of Love (koska taide­maailma) + Gorsky. Jännää!

  1. Minul­lekin moni oli entuu­destaan aivan tunte­maton, mutta hyvä niin, sivistää vähän itseään ja saapahan myös uusia kirjoja lukulis­talle!

   Minulle nuo sinun luette­lemasi kirjat ovat tältä listalta ehkä kaikkein epäkiin­nos­ta­vimpia, mutta jos ja kun aikanaan niitä luet ja bloggaat, tiedän­pähän sitten, kannat­taisiko minun sittenkin lukea :)

 2. Miksi nuo kannetkin ovat niin kiehtovia…! Monta mielen­kiin­toista mukana: Chambers, Bond ja Barret kuulos­tai­sivat ainakin kiinnos­ta­vilta!
  Suurkiitos sinulle tästä postauk­sesta :)!

  1. Tässä porukassa on kieltä­mättä monta kaunista ja mielen­kiin­toista kantta! Paitsi että kansi­kuvat tuovat eloa näihin kirjal­li­suus­pal­kin­to­kat­sauksiin, on minusta myös kiva tutkis­kella millaisia kansia mihinkin kirjaan on tehty.

   Samoja kiinnos­tavia myös minulla. Chambersin koitan saada lukuun kevään aikana :)

   Kiva, että tästä oli hyötyä!

 3. Jackie Cople­tonin A Dictionary of mutual unders­tanding kiinnostaa kovasti samoin Pettina Cappahin vankilaan sijoittuva romaani The book of memory.

  1. Saapa nähdä pääse­vätkö juuri nämä kaksi lyhyt­lis­talle. Mitähän sitä uskal­taisi alkaa veikata…

 4. Laitoin postauksesi perus­teella varauksen näihin kirjoihin: Elizabeth Stroutin My name is Lucy Barton, Julia Roches­terin The house at the edge of the world, Anne Enrightin The green road (tämä ollut kyllä jo aiemminkin lukulis­talla) ja Cynthia Bondin Ruby.

  Yanagihara ja Gappah odotte­levat niin ikään lukuvuo­roaan. Hieno, kiinnostava lista — kuten Baileys aina!

  1. Oo, hyvä! Tulen sitten aikanaan lukemaan blogistasi mitä noista tykkäsit :)

   Baileysin listoilta löytää joka vuosi paljon mielen­kiin­toista luettavaa. Tässäkään joukossa ei periaat­teessa ole yhtäkään sellaista kirjaa, jota en millään voisi lukea, vaikka toki osa on kiinnos­ta­vampia kuin toiset.