7.1.2016

Kevään 2016 lukusuunnitelmat

Kun ulkona paukkuu pakkanen, on hyvä hetki suunnitella kirjallista kevättä täältä viltin kätköistä. Nämä suunnitelmani koskevat koko kevätkautta, sanotaanko nyt toukokuun lopulle saakka. Kesälle on hyvä tehdä aivan omat suunnitelmansa.

Ensin kuitenkin vielä sananen tästä koko vuodesta. Lupasin vuoden 2015 koosteessani lukea tänä vuonna enemmän sarjakuvia ja oikeasti jättää ne huonot kirjat kesken. Sarjakuvat eivät näy näissä kevätsuunnitelmissani, sillä minun pitäisi oikeastaan tehdä niistä ihan oma tärppilistansa, ainakin itselleni. On minulla jo pari kiinnostavaa mielessä, mutta turhan usein vaivun epätoivoon kirjaston melko laajan sarjakuvavalikoiman edessä enkä lopulta tule lainanneeksi sieltä mitään. Mutta yritän kuitenkin lukea tänä vuonna enemmän sarjakuvia, joku kymmenkunta voisi olla aika hyvä tavoite. Mitä taas tulee huonoihin kirjoihin – toivon, ettei niitä edes tule vastaan.

Minulla on myös pari tarkempaa suunnitelmaa tälle vuodelle, joita en kuitenkaan lupaa: lue enemmän novellikokoelmia ja lue mahdollisimman paljon Leena Krohnia ja Kazuo Ishiguroa. Novellikokoelmat näkyvätkin jo keväässä. Leena Krohnia haluan lukea tänäkin vuonna paljon, sillä tutustuin hänen tuotantoonsa ensi kerran vasta viime vuonna, rakastuin ja haluan lisää. Kazuo Ishiguron kirjat puolestaan ovat olleet mielessäni kauan ja joulukuussa luinkin hänen kenties tunnetuimman romaaninsa Ole luonani aina. Pyrin siis jatkamaan hänen varsin monipuoliselta vaikuttavan tuotantonsa parissa tänä vuonna.
Mutta sitten kevään suunnitelmiin eli niihin kirjoihin, jotka haluaisin ja pyrin lukemaan kevään aikana. Ja kyllä, tälläkin kertaa suunnitelma on vain suunnitelma, tuskin tulen lukemaan kaikkia sen sisältämiä kirjoja, ja kyllä, luen varmasti jotain ihan muutakin. Tälläkin hetkellä luen. Mutta lopputulos sitten kevään päätyttyä onkin tässä se hauskin osuus (ellei oteta lukuun sitä, että olen toivottavasti myös monta ihanaa lukuelämystä rikkaampi).

Olen jakanut kirjat kolmeen osaan: novellikokoelmiin, paksuihin romaaneihin ja ohuempiin romaaneihin.

Novellikokoelmat:


Margaret Atwoodin Stone Mattressin sain joululahjaksi poikaystävältäni. Olen hullaantunut Atwoodiin hänen MaddAddam-trilogiansa myötä ja onkin hauskaa lukea häneltä lyhyempiäkin tekstejä. Kazuo Ishiguron Yösoittoja on osa vuoden Ishiguro-projektiani. George Saundersin kokoelmaa Joulukuun kymmenes on kehuttu niin paljon, etten enää tiedä miten päin olisin. Granta 1: Ruoka tarttui näppeihini joskus alennusmyynneistä, mutta en ole sitä vielä ehtinyt lukemaan, vaikka toinenkin osa minulla jo on. Grantat eivät kylläkään ole novellikokoelmia, mutta sisältävät lyhyitä tekstejä, novellejakin, eri kirjailijoilta, joten olkoot se tässä pinossa. Viimeisenä novellikokoelmana on Adam Johnsonin Fortune Smiles, joka voitti viime vuoden National Book Awardin.

Viisi novellikokoelmaa kevään aikana ei tunnu paljolta ja novellejahan on myös kiva lueskella hiljalleen jonkun paksumman romaanin kanssa samanaikaisesti.

Paksummat romaanit:

 

Iida Rauman Seksistä ja matematiikasta on viime syksyn uutuuksia. Pidin aikoinaan Rauman esikoisesta, Katoamisten kirjasta, joten täytyy kokeilla, miltä hänen toinen romaaninsa tuntuu. Suunnitelmissani ei myöskään ole nyt montaa muuta kotimaista kirjaa. Kate Atkinsonin Hävityksen jumala on tämän kevätkauden ensimmäisiä uutuuskirjoja. Pidin Atkinsonin edellisestä romaanista Elämä elämältä, jonka sisarteos tämä uutuus on. Mark Z. Danielewskin The Familiar: One Rainy Day in May oli suunnitelmissani jo viime kesänä ja jos koskaan haluan lukea koko 27-osaiseksi aiotun sarjan (toinen osakin on jo tullut), olisi hyvä jo aloittaa. Avenue of Mysteries on John Irvingin uusin romaani, joka tulee keväämmällä myös suomeksi.

Ohuemmat romaanit:


Jessie Burtonin The Miniaturist oli tarkoitus lukea jo joulun aikaan, mutta uppouduin niin Margaret Atwoodin maailmaan, että se jäi lopulta kokonaan avaamatta. Ida Simonsin Tyhmä neitsyt on myös alkavan kevätkauden uutuuksia ja sen lukee varmaan parilta istumalta. Caitlin Moranin Näin minusta tuli tyttö oli sekin jo viime kesän lukulistalla, koska ajattelin sen olevan hauskaa kesälukemista, mutta sopii se varmaan kevätpäiviinkin. Ulla-Lena Lundbergin Jää, sekin kesäkirjalistalainen ja kirjahyllyssä pitkään roikkunut, sopisi varmaan parhaiten talveen, joten pitääkin yrittää olla jättämättä sitä kovin myöhään kevääseen.

––
Sunnitelmissa olisi siis yhteensä kolmentoista kirjan lukeminen. Ei ollenkaan mahdoton tehtävä, vaikka ihan muutakin tulen pitkin kevättä lukemaan, minkä lisäksi luvassa on myös graduahdistusta ja lyhyt työharjoittelu. Mikään kirjoista ei myöskään tunnu pakkopullalta, vaan tarttuisin niistä ihan mihin tahansa vaikka heti. Prioriteettilistan kärkipäässä ovat kuitenkin ne kirjat, joiden lukemista olen suunnitellut kauimmin sekä mainitut pari uutuutta.
Mitä kirjallisia lupauksia te olette tehneet tälle vuodelle vai menettekö aivan fiilispohjalta? Entä mitenkäs nämä kevään lukusuunnitelmani kirjat, oletteko lukeneet niitä?

20 kommenttia :

 1. Uusi vuosi, uudet kirjakujeet, ihanaa!

  Olen ottamassa osaa moneen lukuhaasteeseen (ja järkännyt itsekin sen yhden), joten ne jossain määrin ohjannevat lukemisvalintoja (ainakin itäaasialaista ja Neuvostoliiton aikaista kirjallisuutta ja alkuperäiskansoja tulee toivottavasti näkymään). Pyrin välttelemään kaikkein suurinta uutuushypetystä, koska niin paljon on jälleen kerran odottamassa vanhempaakin kirjallisuutta omassa hyllyssä. Paitsi uutta Irvingiä en tietenkään ohita mistään suunnasta.

  Olen varmaan osasyyllinen Joulukuun kymmenes -hehkutukseen, mutta se vaan nyt on niin hemmetin hyvä. Tyhmä neitsyt tulee myös lukuun ja tuo Seksistä ja matematiikasta kiinnostaa.

  Kaikkein kivoin fiilis on ehkä siitä, että olo on odottavainen kaikkien tulevien lukukokemusten vuoksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, niinpä! Kutkuttavaa, mitä kaikkia ihania kirjoja onkaan tänä vuonna edessäpäin. Ja totta tuo mitä sanoit lopuksi, näiden lukusuunnitelmienkin suola on siinä, että näkee ihan konkreettisesti mitä hienoja kirjoja onkaan lähikuukausina luvassa.

   Lukuhaasteidesi teemat ovat mielenkiintoisia. Tulee kyllä luettua aivan olemattomasti mitään itäaasialaista, Neuvostoliiton aikaista tai alkuperäisväestöjä käsittelevää kirjallisuutta! Ehkä monella muullakin, joten noista haasteista saa varmaan potkua. Erityisesti minua kiinnostaa, mitä porukka lukee Itä-Aasia-haasteseen, koska sikäläinen kirjallisuus on alkanut hieman kiinnostaa minua viime aikoina.

   Keväällä on tulossa niin mielettömän hyviä kirjoja, että saa nähdä miten käy. Minunkin olisi tarkoitus lukea enemmän oman hyllyn sisältöä (tässä suunnitelmassakin suurin osa on omasta hyllystä), mutta saapa nähdä.

   Kyllä, olet todellakin yksi Saundersin novellikokoelman hehkutukseen syyllistyneistä :D Eihän siitä varmasti voi kuin pitää!

   Poista
 2. Onpa lupaava kattaus! Tuohon John Irvingin uutukaiseen on perehdyttävä, se oli jotenkin ennen tätä postaustasi mennyt kokonaan minulta ohi. Mutta tuo Rauman Seksistä ja matematiikasta on todella hyvä, et takuulla tule pettymään! -Petter

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Olen tällä hetkellä eniten innoissani noista novelleista. Pääsin vähän tykästymään niihin viime vuonna Alice Munron vuoksi.

   Uusi Irving on aina ihan must read. Vaikkei olisikaan lukenut läheskään kaikkia hänen vanhempia kirjojaan... Suomeksi, nimellä Ihmeiden tie, se tulee kustantajan mukaan toukokuussa.

   Huippua kuulla kehuja Rauman kirjasta. Hänen ensimmäisensä oli tosiaan oikein hyvä, joten odotan paljon myös tältä uudelta!

   Poista
 3. Säestän Opus ekan Petteriä: Rauman teos on tosi kiinnostava. Luin sen juuri, mutta en ole vielä ehtinyt bloggausta kirjoittaa.

  Moranin lukeminen minullakin on ollut mielessä, mutta on joku sellanen haiku, että se kannattaisi lukea englanniksi ja siksi se on jäänyt, kun engl.kielinen versio ei ole toistaiseksi kävellyt vastaan.

  Ihailen kiinnostustasi Atwoodin. Itse olen pudonnut hänen tuotannostaan, mutta kenties joskus tulee Atwoodinkin vuoro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, kiva kuulla! Nyt avaan Rauman kirjan kannet luottavaisin mielin :)

   Minullakin on pieni kutina, että Moranin kirjassa voi olla juttuja, jotka toimivat paremmin englanniksi kuin suomeksi. Mutta katsotaan, katsotaan. On muuten välillä vähän ärsyttävää arpoa, että lukisiko jonkun kirjan suomeksi vai englanniksi, kun ei ole ihan varma, että toimiiko käännös.

   Atwood on kyllä yksiä niistä kirjailijoista, joista olen tällä hetkellä eniten kiinnostunut ja innoissani. Kokeile joskus, vaikka tuota MaddAddam-trilogiaa. Tai onhan hänen tuotannossaan varaa valita.

   Poista
 4. Voi sinulla on Jää vielä edessä <3! Oihhh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, en itsekään ymmärrä miksi! Siis se on majaillut kirjahyllyssäni jo iäisyyden, en edes muista mistä olen sen ostanut enkä vain suostu sitä lukemaan. Nyt kevään aikana on ihan pakko!

   Poista
  2. Luulen, että tykkäät! Minä luin ennen joulua ja kyllä kannatti.

   Poista
  3. Huippua kuulla Reijo! Hilaan Jään korkeammalle kirjapinossani :)

   Poista
 5. Jäässä on yllättävän paljon kesäaikaa mukana, joten minusta se sopii myös kevään ja kesän lukemistoon. :) Mukavaa lukea näitä lukusuunnitelmia. Itselläni ei oikeastaan ole sen ihmeempiä suunnitelmia ja haasteisiinkin aion osallistua rennosti. Fiilispohjalla siis etenen kohti kevättä, mitä nyt TBR-listalta koetan muistaa poimia silloin tällöin kirjan luettavaksi. Minullakin on muuten tuo Miniaturist hyllyssä. Se oli toissakesänä näyttävästi esillä Amsterdamin kirjakaupassa ja kun kansikin oli kaunis, otin sen ikään kuin lukumuistoksi mukaan. Toivottavasti on edes keskinkertainen kun innostun joskus lukemaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan kevättalvi sitten hyvä ajankohta Jäälle? First world problems :)

   Fiilispohjakin on hyvä. Niin minäkin enimmäkseen teen, en osallistu haasteisiin, vaan yritän vain edes jollakin tasolla noudattaa näitä suunnitelmiani, mutta eipä se mitään, jos eivät toteudukaan. Onpahan sitten edelleen upeilta vaikuttavia kirjoja edessäpäin :)

   Kiva sitten aikanaan kuulla, mitä pidit The Miniaturistista. Se vaikuttaa kyllä kiehtovalta, toivottavasti onkin sitä.

   Poista
 6. Hyvän kuuloisia suunnitelmia!

  Minulla on suunnitelmissa lukea paljon niitä, joita on ikuisuus pitänyt, muttei ole saanut aikaiseksi (luin hetki sitten Leena Krohnin Erehdyksen ja julkaisen tekstini siitä varmaan viikonlopun aikana) ja oman hyllyn lukemattomia tietenkin. Ja omia lemppareita! Munroa ehdin jo lukea yhden teoksen verran.

  Uutuuksia luen varmaan jälleen kerran maltillisesti, mutta muutaman olen jo merkannut ylös. Tuo Atkinson on yksi niistä, mutta varoen, koska Elämä elämältä ei ollut itselleni niin huippu, vaikka hyvä olikin. Mutta Irving ehdottomasti. En tiedä ehdinkö keväällä lukea uutuutta, mutta ehkä kesällä.

  Minullakin Jää tulossa varmaan pian lukuun, sillä se on lainassa kirjastosta ja laina uusittu jo niin monesti, että pian alkaa hävettää jos en saa kirjaa luettua. Olen lukenut kirjailijalta aiemmin romaanin Leo ja siitä pidin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kuulostavatkin hyviltä suunnitelmilta! Olisi ihanaa saada luettua paljon oman hyllyn kirjoja, koska siten todennäköisesti sinne saisi lisää tilaa, kun voisi laittaa eteenpäin ne, jotka eivät ole kovin hyviä. Oo, odotan innolla kirjoitustasi Krohnin Erehdyksestä, samoin Jäästä!

   Minullekaan Elämä elämältä ei ollut mikään paras kirja ikinä, mutta virkistävän erilainen. Hävityksen jumalassa ei liene samanlaista rakennetta, joten se voi olla siinä mielessä vähän helpompi. Toivottavasti on kuitenkin hyvä!

   Poista
 7. Hyviä suunnitelmia! Odotan mielenkiinnolla, mitä pidät aikanaan Joulukuun kymmenennestä. ;-) Itseänikin kiinnostaa Rauman, Simonsin ja Moranin teokset. Ishiguron novelleja aion minäkin lukea. Tuo Yösoittoja oli joskus lainassa, mutta en ehtinyt sitä silloin lukea.

  Mun lupaus on keskittyä omaan hyllyyn ja aion lainata kirjastosta lähinnä runoja ja nuortenkirjallisuutta. Runoteoksia toivoisin lukevani vähintään kymmenen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, minäkin odotan Saundersin kirjaa erittäin, erittäin innoissani! Olenkin nyt sellaisessa tilanteessa, etten tiedä minkä kirjan seuraavaksi aloittaisin. Katsotaan... :)

   Voi, runoihin pitäisi itsekin tutustua. Olen lukenut niitä aivan liian vähän. Minulla on kirjastosta lainassa Edith Södergranin elämäkerta, joten ajattelin lukea sen rinnalla jonkun Södergranin runoteoksen.

   Poista
 8. Suunnitelmasi kuulostavat hyvältä!:) Ja ylipäätänsä houkutteleva idea tehdä tuollainen sesonkiajan suunnitelma. Vaan enpä saa lähteä innostumaan, kun oma suunnitelmani puolestaan on lukea enemmän fiilispohjalta ja hankkia luettavat kirjat kirjastossa haahuilemalla.

  En tiennytkään että Atkinsonin uutuus on sisarteos edelliselle kirjalle - se pitääkin ehdottomasti lukea! Niin sitä vaan heti putoaa uutuuksien maailmasta pois kun jää hetkeksi pois työelämästä:D

  Ishigurolta suosittelen sinulle _ehdottomasti_ Pitkän päivän iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapa vain nähdä miten fiiliksen mukaan tässä itse mennään eli tuleeko tätä suunnitelmaa edes noudatettua, mutta yritän :)

   Aivan, tuo Hävityksen jumala kertoo Ursulan pikkuveljen Teddyn tarinan. Toivottavasti se on yhtä hyvä kuin Elämä elämältä!

   No nyt tuli niin vahva painotus tuohon suositukseesi, että luen kyllä ehdottomasti Pitkän päivän illan Yösoittojen jälkeen! :)

   Poista
 9. Olen lukenut Ishigurolta vain Ole luonani aina -romaanin, haluaisin lukea sen uudelleen ja sitten lukea muitakin hänen kirjojaan! Muistan, että tykkäsin siitä paljonkin, mutta sen lukemisesta on nelisen vuotta enkä muista paljon mitään. Itselläni on 10 kirjaa koko vuodelle, jotka haluaisin saada luettua. Lukumääräisesti haluaisin lukea 25 kirjaa, mutta jotenkin on sellainen fiilis, että tulen nostamaan tuota lukumäärää :D Mutta olen niin fiilispohjalta lukija, että ihan kamalasti en mene suunnittelemaan, ettei tule epäonnistunut olo, suorittamisestahan tässä lukemisessa ei pitäisi olla kyse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidä sinäkin Ishiguro-vuosi! Voidaan sitten hehkuttaa (tai pettyä) yhdessä :D

   Minä asetin tavoitteekseni 55 kirjaa, sama kuin viime vuonna, vaikka luinkin silloin 61 kirjaa. Ei vielä heti alkuvuodesta uskalla ennustaa, kuinka paljon tulee luettua, niin mennään tuolla turvallisella 55 kipaleella, joka on joinakin vuosina ollut liian paljon eli on ainakin jotain haastetta :) Mutta totta, suorittamiseksihan tämä ei missään nimessä saa mennä, joten tähänkin lukusuunitelmaani lähden rennoin mielin!

   Poista