30.12.2015

Vuoden viimeisen neljänneksen luetut kirjat


Ennen koko kirjavuoden pistämistä pakettiin täytyy vielä tehdä katsaus vuoden viimeisen neljänneksen luettuihin kirjoihin. Ennustin toiseksi viimeisessä vuosikatsauksessa syyskuussa, että loppuvuosi voi olla kiireisempi enkä välttämättä ehdi lukea niin paljon. Mutta luinhan minä sittenkin aika hyvin:

Alice Munro: Sanansaattaja
Andy Wier: Yksin Marsissa
Hanya Yanagihara: A Little Life
Colm Tóibín: The Testament of Mary
John Burnside: The Dumb House
Alice Munro: Liian paljon onnea
Leena Krohn: Erehdys
Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina

Luin siis yhteensä 14 kirjaa, kahdeksan naisen kirjoittamaa, kuusi miehen kirjoittamaa. Tällä hetkellä minulla on pari kirjaa kesken, mutta en tiedä, ehtivätkö ne tulla luetuiksi enää tälle vuodelle. Jos ehtivät, täytyy lisätä ne tälle listalle. Aikomuksenani tänään olisi kyllä vain lukea koko loppuilta!

Viimeisen neljänneksen parhaimpia kirjoja olivat Andy Weirin hauska avaruusseikkailu Yksin Marsissa, Hanya Yanagiharan masentavan koskettava A Little Life, Colm Tóibínin vaikuttava The Testament of Mary, John Burnsiden kuvottava, mutta silti hyvin kiehtova The Dumb House, Selja Ahavan Finlandia-ehdokkaana ollut ja hienon lapsikertojan sisältä Taivaalta tippuvat asiat, Alice Munron taidokas novellikokoelma Liian paljon onnea ja tutun huikeaa sisältöä tarjonnut Leena Krohnin Erehdys. Monta suosikkia siis, mutta eivätpä nuo loput luetutkaan ollenkaan huonoja olleet, vaan erittäin hyviä nekin. Heikoin oli varmaankin Vesa Sisätön Unohtunut avain joka upotti Titanicin + muita historian mokia, sillä useimmat mokista olivat minulle jo varsin tuttuja ja kirja oli muutenkin välillä vähän puuduttava.

Luettuja sivuja kertyi yhteensä 4727 eli keskiarvo tästä on 338 sivua.

Oletteko lukeneet samoja kirjoja ja mitkä niistä vaikuttavat kiinnostavimmilta?

––

Kirjojen lisäksi loppuvuosi on sisältänyt myös lisää kirjallisuuspalkintokatsauksia, joiden pariin ajauduin alunperin syyskuussa. Lokakuussa selvisi Man Bookerin voittaja ja National Book Awardin lyhytlista. Marraskuussa julkaistiin International Dublin Literay Awardin huikean pitkä pitkälista, Costa Book Awardin lyhytlistat ja lopulta National Book Awardin voittajakin. Niin ikään marraskuussa selvisi myös Finlandia-ehdokkaat ja palkinnon voittaja. Joulukuu on ollut taukoa kirjallisuuspalkinnoista, mutta pian, 4. tammikuuta, kerrotaankin jo Costa Book Awardin kategorioiden/lyhytlistojen voittajat.

Pari muutakin kivaa juttua mahtui loppuvuoteen. Nimittäin ryhdyin yhteistyöhön kuukausimaksullisen e-kirjapalvelu Fabulan kanssa, sain vinkata kirjoja Oulun kaupunginkirjaston sivuilla ja blogini pääsi Cisionin kirjallisuusblogien top 10 -listalle sijalle kahdeksan. Eipä loka-marraskuu tuntunutkaan enää niin ankealta.

Pohdin ensi vuotta, mukaan lukien sen ensimmäistä neljännestä, tarkemmin huomenna, kun on koko kirjavuoden koosteen aika, mutta toivon jo nyt sen olevan yhtä hieno ja lukuisa kuin tämäkin vuosi on ollut!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti