31.12.2015

Kirjavuosi 2015

 
On vuoden viimeinen päivä ja aika laittaa koko vuosi 2015 pakettiin.

Tämä vuosi on kenties ollut koko blogihistoriani paras eikä pelkästään siksi, että luin enemmän kuin koskaan. Lukemani kirjallisuuden laatukin (omilla mittareillani mitattuna) on ollut hyvä ja en tiedä, muutenkin tämä vuosi on tuntunut blogin osalta todella mukavalta. Etenkin kesä ja syksy olivat kivoja, sillä ehdin keskittyä lukemiseen paremmin kuin ennen. Lisäksi kesällä/syksyllä hurahdin aikuisten värityskirjoihin (hullaantuminen on laantunut jonkin verran, en ole värittänyt vähään aikaan mitään), sain vinkata lempikirjojani Oulun kaupunginkirjaston sivuilla ja Lukuisa sijoittui kahdeksanneksi Cisionin kirjallisuusblogien top 10 -listalle. Jo näiden vuoksi vuosi on ollut hieno.

Tarkastelen seuraavassa tilastoja eli kuinka paljon luin, minkä tyyppisiä kirjoja luin, millä kielillä luin, mistä kirjat olivat peräisin ja niin edelleen, lukemiani kirjoja kirjallisten kysymysten valossa, vuoden top 10 -listaa ja vuoden 2016 (luku)suunnitelmia.
 


Vuonna 2015 luin yhteensä 61 kirjaa. Se on jopa seitsemän kirjaa enemmän kuin viime vuonna. Blogiini kirjoitin 55 kirjasta, loput kuusi olivat nimittäin tentti- tai gradukirjoja. Olen vuosien saatossa kirjoittanut blogiini muutamista mielenkiintoisista tenttikirjoistakin, mutta tänä vuonna esimerkiksi Janne Tienarin Johtaminen ja organisointi globaalissa taloudessa tuskin olisi herättänyt kovin mielenkiintoista pohdintaa. Luettuja sivuja kertyi yhteensä 21 408, jolloin keskiarvo per kirja oli 351 sivua. Joukkoon mahtui siis paksumpiakin kirjoja.

Kaunokirjallisuuden osuus lukemastani oli jälleen suuri, nimittäin 51 kirjaa. Tietokirjoja luin kahdeksan (näistä kuusi oli tenttikirjoja) ja sarjakuvia vaivaiset kaksi. Ensi vuonna aion ehdottomasti yrittää parantaa sarjakuvien osuutta.

Kirjailijan sukupuolella ei ole minulle väliä, mutta katsotaan silti, miten se jakaantui luettujen kirjojen osalta. Naisten kirjoittamia kirjoja luin 35 ja miesten 26. Suhteellisesti luin siis hieman vähemmän naisten kirjoittamia kirjoja ja hieman enemmän miesten kirjoittamia kirjoja kuin viime vuonna.

Ulkomaalaisen kirjallisuuden osuus oli tänä vuonna 41 kirjaa, kotimaisen jäädessä 20 kirjaan. Kuitenkin viime vuonna luin vain 13 kotimaista kirjaa, joten paransin niiltä osin. Paransin silti myös ulkomaisen kirjallisuudenkin määrässä.

Luin kirjoja suomeksi ja englanniksi, edelleen valtaosan suomeksi. Suomeksi kirjoitettuja tai suomennettuja kirjoja luin 43, englanniksi 18 kappaletta. Englanninkielisten kirjojen osuus on kasvanut huomattavasti viime vuodesta, jolloin luin englanniksi vain seitsemän kirjaa.

Kuten aikaisempinakin vuosina, myös tänä vuonna suurin osa lukemastani on julkaistu 2000-luvulla. Vuoden 2015 uutuuksia (myös Suomessa vuonna 2015 julkaistut käännösromaanit) luin 20 kappaletta. Vanhempia, mutta 2000-luvulla kirjoitettuja kirjoja luin 33 kappaletta. Ennen 2000-lukua kirjoitettuja kirjoja luin kahdeksan kappaletta. Vanhin lukemani kirja oli Alice Munron Kerjäläistyttö: Tarinoita Flosta ja Rosesta, joka on alunperin julkaistu vuonna 1977. Vanhempikin löytyisi, nimittäin John Williamsin Stoner (1965), mutta laskin sen mukaan vuoden 2015 uutuuksiin, sillä luin käännöksen.

Mikä oli lukemieni kirjojen alkuperä, mistä ne päätyivät luettavikseni? Kirjastosta lainasin huikeat 36 kirjaa. Omaksi ostettuja tai lahjaksi saatuja kirjoja oli 12. Arvostelukappaleita luin 11 ja kuukausimaksullisen e-kirjapalvelu Fabulan kanssa yhteistyössä luin kaksi kirjaa. Viime vuoteen verrattuna osuudet ovat todella erilaiset, sillä silloin luin melko tasaisesti näitä kaikkia alkuperiä (pl. Fabula) edustavia kirjoja, mutta tänä vuonna olen selvästi ollut kirjaston aktiivinen käyttäjä.


Viime vuoden tapaan tarkastelen seuraavaksi vuoden luettuja kirjoja erilaisten kirjallisten kysymysten kautta.
 
Kirja, johon kuvittelit rakastuvasi, mutta et sitten rakastunutkaan?
Ali Smithin Oli kerran kello nolla. Ensimmäinen kirjani häneltä ja odotin löytäväni uuden lempikirjailijan, sellaisen jolta haluan lukea paljon lisää, mutta ei. Oli kerran kello nolla on hyvä, mutta ei tarpeeksi hyvä. Olisin ehkä halunnut lukea sen ennemmin englanniksi.

Yllättävin kirja?
J.-P. Koskisen Kuinka sydän pysäytetään pysäytti sydämeni. En olisi uskonut, että talvisodan aikaan ja talvisodasta kertova kirja voisi olla niin hieno, niin hieno.

Uusi kirjailijasuosikki?
Leena Krohn. Ehdottomasti. Luin tänä vuonna häneltä kolme kirjaa, kaikki hienoja.

Löytö mukavuusalueen ulkopuolelta?
Roman Sentšinin Jeltyševit, erään perheen rappio. Venäläisen kirjallisuuden tuntemukseni on olematon, joten tällä romaanilla sitä tuli paikattua – varsin menestyneesti.

Ärsyttävin kirja?
John Boynen This House Is Haunted. Kirja on ihan ok, mutta ärsyttää, ettei se ollut lainkaan pelottava kuten toivoin!

Kirja, jonka lukisit uudestaan?
Aki Ollikaisen Mustassa sadussa riittäisi vielä oivallettavaa.

Lempikansi?John Williamsin Stoner. Katsokaa nyt.

Paras henkilöhahmo?
John Williamsin romaanin Stonerin päähenkilö William Stoner. Niin aito.

Ärsyttävin henkilöhahmo?
Kazuo Ishiguron teoksen Ole luonani aina Ruth. Tuntuu, että hän halusi jatkuvasti tehdä kaikkien olon pelkästään epämukavaksi.

Kaunein kirja?
Colm Tóibínin The Testament of Mary, joka on kaunis, mutta myös surullinen.

Ällöttävin kirja?
John Burnsiden The Dumb House on todella iritsevä, kammottava ja ällöttävä. Mutta silti niin mielenkiintoinen.

Eniten ajatuksia herättävin kirja?
Jonnekin tulevaisuuteen sijoittuva Margaret Atwoodin Oryx and Crake pohditutti maalaamallaan tulevaisuuskuvalla, jonka en väittäisi voivan olla ollenkaan mahdoton.

Kirja, jonka luit vasta vuonna 2015, vaikka se olisi ollut syytä lukea jo aiemmin?
Mark Z. Danielewskin House of Leaves. Yritin lukea sen jo 2013 kesällä, mutta vasta viime kesänä olin tarpeeksi sinnikäs. Palkitsi.

Lyhyin ja pisin lukemasi kirja?
Lyhyin on Lars Janssonin sarjakuvakirja Muumit. Sarjakuvaklassikot VIII (94 sivua) ja pisin J.K. Rowlingin Harry Potter and the Order of the Phoenix (766 sivua).

Vuoden paras esikoinen?
Sarah Watersin Tipping the Velvet. Luin tänä vuonna hyvin vähän esikoisromaaneja, mutta niistä Watersin kirja oli kyllä oikein hyvä.

Paras lapsikertoja?
Mari Strachanin Hiljaisuus soi h-mollissa -kirjan Gwenni on hyvin uskottava 12-vuotias. Muutenkin kirja yllätti todella positiivisesti.

Hauskin kirja?
Andy Weirin Yksin Marsissa. Hauskan kirjasta teki sen älyttömän hyvän huumorintajun omaava päähenkilö.

Masentavin kirja?
Hanya Yanagiharan A Little Life, ehdottomasti. Sen keskeisin henkilö, Jude, on kokenut kammottavia asioita lapsuudessaan eikä mikään tunnu menevän hänellä hyvin aikuisenakaan.

Kirja, joka sai sinut (melkein) itkemään?
Harvemmin itken lukiessani (ellen sitten naurusta), mutta tähänkin täytyy valita Hanya Yanagiharan A Little Life, jonka parissa silmänurkat jo kostuivat.

Suurin pettymys?
Delphine de Viganin Yötä ei voi vastustaa oli ehkä suurin pettymys, sillä odotukseni siitä olivat erit mitä lopulta sain. Kuvittelin sen muutenkin olevan erilainen.

Huonoin kirja?
Erik Axl Sundin Varistyttö-trilogian päätösosa Varjojen huone on aika helppo valinta, sillä se oli todella laimea ja yllätyksetön.

Kirja, jota suosittelet kaikille?
Kaikkia kolmea Leena Krohnilta lukemaani kirjaa: Tainaron, Hotel Sapiens ja Erehdys. Jos et ole vielä lukenut Krohnia, niin lue.


Nyt vuorossa on vuoden top 10:n paljastaminen. Luin tänä vuonna niin monta hyvää kirjaa, että on mahdotonta laittaa kymmentä parasta järjestykseen. Paitsi ensimmäisen osalta, sen uskallan sanoa olevan koko vuoteni paras lukuelämys.

1. John Williams: Stoner
2. Leena Krohn: Hotel Sapiens
3. Katja Kettu: Yöperhonen 
4. Margaret Atwood: Oryx and Crake
5. J.-P. Koskinen: Kuinka sydän pysäytetään
7. Mark Z. Danielewski: House of Leaves 
8. Sirpa Kähkönen: Graniittimies
9. Anneli Kanto: Pyöveli
10. Hanya Yanagihara: A Little Life

Luitteko samoja kirjoja vuonna 2015, löytyykö samoja suosikkeja? 


Vuosi 2016 tulee todennäköisesti olemaan minulle jonkin uuden alku. Olisi nimittäin tarkoitus saada gradu valmiiksi ja valmistua ensi syyslukukauden aikana. Uuteen elämänvaiheeseen hyppääminen hieman jännittää (tähän asti olen päätoimisesti lähes aina ollut opiskelija), mutta myös innostaa.

Huvittaa muuten, kun luin mitä opintoihin liittyviä tavoitteita minulla oli vuosi sitten tälle vuodelle. Kerroin tekeväni loppuun kirjallisuuden perusopinnot, mutta enpä ole joutanut. No, ne on pakko hoitaa ensi vuonna jos aion valmistua, joten ehkäpä siis ensi vuonna täällä tulee vihdoin näkymään enemmän klassikoita.

Kirjojen ja lukemisen suhteen en ennusta blogissani tapahtuvan mitään sen suurempia muutoksia. Luettujen kirjojen juttujen ohella jatkan kirjallisuuspalkintokatsausten tekoa. Ensimmäisenä eli jo 4. tammikuuta on vuorossa Costa Book Awardsin kategorioiden/lyhytlistojen voittajat ja pitkin kevättä muita palkintoja, kuten Baileys ja Pulitzer. Syksyllä kierros alkaa taas alusta.

Jatkan myös yhteistyötä kuukausimaksullisen e-kirjapalvelu Fabulan kanssa. Lisäksi jatkan tuttuun tapaan neljännesvuosittaisten koosteiden laatimista. Ajattelin myös ottaa kausittaisten lukusuunnitelmien teon ihan tavaksi, sillä ne motivoivat minua lukemaan etenkin niitä omaan hyllyyn pölyttymään jääneitä kirjoja. Heti alkuvuodesta otan pohdittavakseni ne kymmenkunta kirjaa, jotka yritän kevään aikana lukea.

Kirjallisia lupauksia minulla on vain kaksi: lue enemmän sarjakuvia ja ihan oikeasti jätä ne huonot kirjat kesken.

Toivon vuodesta 2016 tulevan kirjallisesti (ja tietysti muutenkin) yhtä hienon kuin tämäkin vuosi on ollut. Nyt kääriydyn vilttiin, aloitamme poikaystäväni kanssa Downton Abbeyn alusta (tietenkin se täytyy katsoa heti uudestaan) ja loppuillan vain luen kesken olevia kirjoja.

Onnellista ja tietysti lukuisaa uutta vuotta 2016! 

24 kommenttia :

 1. Hauskoja nuo sinun tilastosi, saavat miettimään asioita tuolta kannalta. Mutta samoja olen lukenut Yöperhosen, Stonerin ja Kuinka sydän pysäytetään. Jari Järvelä miellytti kovasti: Mistä on mustat tytöt tehty, Tyttö ja pommi, Tyttö ja rotta mm. Ja jännitystä norjalaisittain tietenkin, Nesbön Verta lumella 1 ja 2. Varistytön trilogiasta olen samaa mieltä: pojat vedättivät.

  Hyvää uutta vuotta, Laura!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilastoja on aina hauska vääntää. Vaikkeivät ne yleensä kamalasti poikkea edellisistä vuosista, on kuitenkin kiva nähdä kuinka paljon mitäkin tuli luettua.

   Kiitos Jari Järvelästä, etenkin tuo Mistä on mustat tytöt tehty alkoi nyt kiinnostaa! Sinullakin taisi olla oikein hyvä kirjavuosi.

   Kiitos samoin Reijo!

   Poista
 2. Hyviä kirjanostoja ja lukukokemuksia! Hyvää uutta lukuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuosi (olen koko ajan kirjoittamassa, että tämä vuosi :)) oli kieltämättä oikein hyvä lukuvuosi, top 10 -listallekin oli tunkua, joten sai vähän aikaa miettiä, mitä sinne laittaisi.

   Kiitos samoin!

   Poista
 3. Oi että, Stoner ja Kuinka sydän pysäytetään ovat hyllyssäni jo hyvän tovin odotelleet. Luvassa lienee hyviä lukukokemuksia, kunhan niiden pariin ennätän. Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että nuo kirjat ovat sinulla vielä edessäpäin, toivottavasti nautit!

   Kiitos samoin!

   Poista
 4. Minullakin on tarkoitus lukea Krohnia enemmän tänä vuonna, varsinkin Tainaron kiinnostaa ja Ihmisen vaatteissa haluaisin lukea uudestaan. Jos et ole lukenut Krohnilta Unelmakuolemaa, niin suosittelen vahvasti! Upea teos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lukenut Krohnilta vielä mitään muuta kuin nuo kolme tänä vuonna lukemaani kirjaa, joten suositukset ovat tervetulleita! Kiva kuulla, että suosittelet Unelmakuolemaa, seuraavalla kirjastoreissulla on pakko lainata lisää Krohnia :) Tainaron on hieno, joten siitä suositteluni sinulle!

   Poista
 5. En lukenut suosikeiksi nostamistasi kirjoista yhtään. Noista ainakin Stoner on tarkoitus lukea tänä vuonna kunhan se ehtii varausjonosta minulle. Haluaisin tänä vuonna lukea ainakin muutaman kirjan englanniksi. Toivon, että jossain vaiheessa ainakin A little life suomennetaan. Ja on minulla mielessä muutama muukin, jos niitä ei käännetä kahlaan ne huonolla englannillani. Toivon sanavaraston karttuvan samalla ja uusien mahtavien maailmojen avautuvan.

  Hyvää vuotta 2016 sinulle. Täällä on aina mukava vierailla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pidät Stonerista (harva siitä on kyllä ollut pitämättä)!

   A Little Life olisi kiva saada suomeksi, sillä englanniksi se on aika raskas ihan jo pituudenkin takia. Ja kokeile ihmeessä englanniksi lukemista. Minäkin luin ekat englanninkieliset kirjani vasta muutamia vuosia sitten ja pelkäsin, että mitenköhän onnistuu, mutta hyvinhän se meni ja sanavarasto kehittyy siten uskomattoman nopeasti. Ja edelleen varmaan jokaisen kirjan kohdalla on joitakin sanoja, joita ei ymmärrä, mutta ei kannata tuskastua, vaan mennä vain eteenpäin, sillä jos ymmärtää kuitenkin mistä on kyse, niin ei se ole niin vaarallista. Eihän sitä välttämättä aina ymmärrä joitain suomenkielisiäkään sanoja, jos teksti on kovin kiemuraista.

   Keväällä onkin muuten tulossa, ainakin minusta, paljon mielenkiintoisia käännösromaaneja, joten niitä ei ainakaan tarvitse lukea englanniksi.

   Kiitos Mari, kiva kuulla. Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 6. Onpa kiva kooste, kiitos! Suosikkilistallamme on yksi sama eli Kuinka sydän pysäytetään, se pääsi totaalisesti yllättämään, en olisi uskonut pitäväni siitä niin paljon. Muita samoja ei tainnut juuri ollakaan, en ole näistä mainitsemistasi montaa lukenut, Atwoodia on tarkoitus vihdoin lukea tänä vuonna.

  Loistavaa lukuvuotta 2016 ja tsemppiä opintoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, Kuinka sydän pysäytetään on äärettömän hieno! Odotin jotain raskasta sotaromaania, mutta eihän se pelkästään sitä ollut.

   Atwoodin MaddAddam-trilogia on ainakin ollut älyttömän hyvä, luen paraikaa toista osaa. Päätyneeköhän se sitten tämän vuoden top 10 -listalle, saa nähdä! Vahva suositus siis sille.

   Kiitos samoin!

   Poista
 7. Stoner, voi Stoner <3 Minäkin nostin sen vuoden parhaaksi kirjaksi. A Little Life on puolestaan kirja, jonka haluan ehdottomasti lukea vuonna 2016. Sinulla on ollut hieno blogivuosi, onnea ja menestystä myös tälle vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stoner lienee ollut kirjabloggaajien viime vuoden suosikkikirja!

   Kiva kuulla sitten mitä olet mieltä A Little Lifesta. Se ei ihan ollut niitä ykköslemppareitani viime vuonna (sen paikka top 10 -listallani on ehkä juuri tuo kymmenes, vaikken sinällään osannut laittaa listan kirjoja järjestykseen), mutta sen vaikuttavuutta ei voi kiistää.

   Kiitos samoin Maisku!

   Poista
 8. Kirjavuotesi vaikuttaa hyvältä ja myös Stoner on ehdottomasti oman kymmenen parhaan joukossa - vaikka tuota listaa en tosiaan ole vielä aikaiseksi saanut.

  Ja tulevan vuoden suunnitelmasikin kuulostavat hyviltä. Hitsit kun itsellä on niin kiire vaihe elämässä, ettei oikein ehdi (eikä jaksa) suunnitella lukemisiaan sen paremmin. Pieniä tavotteita minulla on, mutta ne liittyvät enemmänkin kirjojen ostamiseen kuin lukemiseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stoner <3

   Toivotaan, että kiireesi helpottavat jossain vaiheessa vuotta. Eivätköhän ne aina!

   Kiva kuulla sitten tavoitteistasi, jos niitä avaat tarkemmin blogissasi. Toivottavasti kirjojen ostaminen ei ainakaan vähenny ihan radikaalisti :D

   Poista
 9. Hieno kooste, pitäisi jaksaa tehdä omakin tässä lähipäivinä. :) Stoner on minulla seuraavana lukuvuorossa, toivon mukaan ehdin aloittaa sen jo aivan lähipäivinä. Kivaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, kiva kuulla sitten mitä tykkäät Stonerista! Ja siitäkin, millainen sinun kirjallinen vuotesi oli.

   Kiitos samoin!

   Poista
 10. Kiinnostava kooste, josta bongasin Jeltysevit, joka mulla vielä vähän kesken. No, tuleepahan tähän vuoteenkin jotain luettavaa

  Hyvää uutta vuotta ja tsemiä opiskeluihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeltyseveistä en ole nähnyt paljoa bloggauksia, joten kiinnostavaa nähdä, mitä olet siitä mieltä. Minullakin on ollut jo pidemmän aikaa kaksi kirjaa kesken enkä vieläkään ole saanut kumpaakaan luetuksi. Pari päivää on mennyt Downton Abbeyn parissa, kun sain koukutettua poikaystäväni siihen, joten lukeminen on jäänyt aika minimiin.

   Kiitos samoin!

   Poista
 11. Vau, mikä kooste! Stonerin voittanutta ei ole. Luin itse todella paljon tuoreita kotimaisia ja laillasi mieleen painuivat Yöperhonen ja Erehdys. Krohnilta aion lukea ehdottomasti tänä vuonna lisää, joten mainitsemasi pari kirjaa muistiin. Myös J-P Koskisen teos houkuttaa.

  Mainioita suunnitelmia tälle vuodelle. Minä olen hyvä jättämään kirjat kesken, jos ne eivät koukuta, mutta voisin koittaa kirjoittaa ajatuksia ylös luetusta kirjasta heti lukemisen jälkeen. Aika usein tämä jää ja sitten onkin muisteleminen, jos bloggausta ei ehdi heti tehdä.

  Mahtavaa uutta vuotta, Laura! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka ei Stonerista pitäisi?!

   Kivaa, että on muitakin Krohnin ihastuneita. Saa sitten hyviä vinkkejä hänen niistä kirjoista, joita ei itse ole vielä lukenut. Suosittelen kovasti tuota Koskisen kirjaakin, lue!

   Vielä pari vuotta sitten piiskasin itseni bloggaamaan kirjasta melkeinpä heti sen luettuani, mutta nyt olen ollut itselleni armollisempi ja kirjoitan kirjasta vasta sitten kun ehdin ja jaksan. Tosin toisinaan siinä on käynyt noin miten kuvailet eli kirja alkaa jo pahasti unohtua, etenkin jos se ei ylipäänsä ole ollut kovin kiinnostava.

   Kiitos samoin Kaisa!

   Poista
 12. Kiva katsaus! Piti ihan ottaa kalenteri kauniiseen käteen ja pistää muutama lukuvinkki ylös:)

  Stoner olisi minullakin voinut olla top-10:ssä, mutta lopulta se putosi pois. En kyllä enää muista miksi. Leena Krohnia pitäisi minunkin lukea uudelleen, elämän suuria mysteerejä miksi en ole saanut tehtyä niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sait näistä vinkkejä :)

   Lue ehdottomasti lisää Krohnia, nuo kaikki kolme mainitsemaani ja lukemaani ovat olleet ihan mahtavia!

   Poista