26.11.2015

Finlandia-palkinto 2015: voittaja

Tänään julistetaan Finlandia-palkinnon saaja. Ehdokasasettelu on herättänyt tänä vuonna paljon kohua ja keskustelua. Ensinnäkin moni on hieman kyseenalaistanut raadin valinnat, sillä usea ehdokkaaksi povattu jäikin rannalle. Minä olisin mielelläni nähnyt ehdokkaiden joukossa esimerkiksi Katja Ketun huikean Yöperhosen sekä J.-P. Koskisen talvisodasta kertovan romaanin Kuinka sydän pysäytetään. Toiseksi kohua on aiheuttanut Panu Rajalan ehdokkaana oleva I. K. Inhasta kertova romaani Intoilija, joka on joutunut plagiointisyytösten kohteeksi, mitä ilmeisemmin ihan aiheellisesti.
 
Olen lukenut ehdokkaista vain Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat ja pidin siitä. Ei harmittaisi ollenkaan jos se voittaa. Mutta povaan, tuttuun tapaan hyvissä ajoin ennen voittajan julistamista, Finlandian menevän Laura Lindstedtin Oneironille. Se vaikuttaa olevan ehdokkaista erilaisin, kokeilevin ja kotimaista kirjallisuutta uudistavin. Useat kirjabloggaajatkin ovat siihen rakastuneet.

Sen pidemmittä puheitta, nyt selviää, mikä kirja miellytti Hectoria eniten, mikä kirja voittaa kirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2015:


Laura Lindstedt: Oneiron

Ei siis mikään suuren suuri yllätys, monen ennakkosuosikki! Hienoa, että niin erilainen romaani palkittiin. Täytyy tarttua siihen itsekin. Mitä mieltä olette voittajasta? Oletteko jo lukeneet kirjan?

Tieto-Finlandian voitti Tapio Tamminen kirjallaan Kansankodin pimeämpi puoli. Finlandia-Juniorin voitti Nadja Sumasen Rambo.


Kirjallisuuspalkintokatsaukset ovat nyt ohi tältä vuodelta. Palataan Costa Book Awardsin kategorioiden voittajien merkeissä ensi vuoden puolella, 4. tammikuuta.

6 kommenttia :

 1. Ansaittu voitto, niin omaperäinen ja hieno teos on kyseessä. Aivan täysin minä en Oneironille lämmennyt: se vaatii lukijaltaan jonkun verran. Se kuitenkin ilahdutti, että lukukokemus tuntui jollakin tavalla ainutlaatuiselta ja sellaiselta, ettei Oneironin tapaista ole tullut aiemmin luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, ainakin siitä päätellen, mitä olen Oneironista lukenut ja kuullut! Minuakin vähän huolettaa kirjan lukeminen, koska se on ihan varmasti vaativa tai vähintään vaativahko ja tarvitsee omanlaisensa lukuhetken. Täytyy lukea silloin kun on aikaa uppoutua.

   Poista
 2. Ainutlaatuinen, sitä Oneiron todellakin on. Naisten tarinat on kerrottu hienosti, ja kokonaisuus haastaa ja palkitsee lukijan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että kirja haastaa, mutta myös palkitsee. Haastavuudessa ei muutoin ole mitään järkeä, enkä halua lukea kirjoja, joita kehutaan pelkästään niiden erikoisuuden tai kokeilevuuden tähden!

   Poista
 3. Ostin Oneironin kirjamessuilta, kun halusin jonkun mulle uuden suomalaiskirjailijan kirjan, ja se kuulosti ja näytti mielenkiintoiselta. Olipa hauska eilen lukea, että tää suht randomilla silmään osunut kirja voitti Finlandia-palkinnon :'D Se on kylläkin edelleen tbr-pinossa, mutta viikon päästä alkaa joululoma niin jospa sitten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska sattuma, että valitsit juuri Oneironin matkaasi! Ennustit hyvin :D Joululomalla onkin hyvin aikaa keskittyä tähän kirjaan, sitä se varmaan hieman vaatii.

   Poista