Type and press Enter.

National Book Award for Fiction 2015: lyhyt­lista

Amerik­ka­laisen National Book Award for Fictionin finalistit julkis­tetaan aivan pian. Kymmenen pitkä­lis­talle päässyttä on nyt karsittu viiteen parhaaseen romaaniin, joista se kaikkein paras palkitaan 18. marras­kuuta. Pitkä­listan pääset tsekkaamaan täältä.
Kirjoitan tätä noin puolta tuntia ennen finalistien paljas­ta­mista ja voisin veikata ihan täysin mutuna, koska en ole ehdok­kaita lukenut, mitkä viisi kirjaa pääsevät jatkoon. Ennustan finalis­teiksi Hanya Yanagi­haran romaania A Little Life, Adam Johnsonin Fortune Smiles, Angela Flournoyn The Turner House, Nell Zinkin Mislaid ja Bill Cleggin Did You Ever Have a Family. Haluaisin veikata myös Jesse Ballin dysto­pista romaania A Cure for Suicide, mutta olisi­kohan se tähän kisaan lopulta vähän liian erikoinen kirja. No, kohta se nähdään!
 
Nyt finalistit ovat julki eli seuraavat viisi romaania kisaavat National Book Award for Fictionin voitosta:


Karen E. Bender: Refund : Stories


Angela Flournoy: The Turner House


Lauren Groff: Fates and Furies


Adam Johnson: Fortune Smiles


Hanya Yanagihara: A Little Life

Kappas, kolme viidestä! Näistä viidestä minua kiinnos­tavat erityi­sesti kolme viimei­sintä kirjaa. Benderin Refund ei lähtö­koh­tai­sesti sytyt­tänyt silloin kun näin sen pitkä­lis­talla eikä se oikein sytytä vieläkään. Flournoyn The Turner House on vähän siinä ja siinä, mutta veikkasin sitä finalis­tiksi, koska tarinaltaan se vaikuttaa juuri sellai­selta palkin­to­lis­ta­lai­selta, jopa voitta­jalta, positii­vi­sesti sanottuna. A Little Lifesta täytyy sanoa, että kirja mahtaa olla todella hyvä, sillä se on päässyt nyt sekä Man Bookerin että NBA:n lyhyt­lis­talle. Mahtaako se viimein voittaa tämän palkinnon? Ja mahdanko jo pian päästä itsekin sen kimppuun? Varmaan nyt luettavan olevan kirjan jälkeen, mutta jännittää vähän.
 
Muiden NBA:n katego­rioiden (lasten- ja nuorten­kir­jal­lisuus, runous ja tieto­kir­jal­lisuus) finalistit voit käydä katso­massa täältä.
 
Mikä näistä viidestä voisi voittaa?

Leave a Reply

Your email address will not be published.