Type and press Enter.

Loppu­vuoden kirjat ja pari kirjaos­tosta


Vain toinen kirjaih­minen voi ymmärtää, miten onnel­li­selta loppu­vuosi tuntuu, kun on tällainen kasa kirjoja odotta­massa! Nämä ovat siis suunni­tellut loppu­vuoteni kirjat, mutta vain suunni­tellut. Voi olla, etten ehdi lukea kaikkea tai luen jotain ihan muuta, ainakin osaksi, sillä tuossa kasassa on ainakin muutama sellainen kirja, jotka haluan ehdot­to­masti lukea jo lähiai­koina. Andy Weirin Yksin Marsissa, Hanya Yanagi­haran A Little Life, Anne Tylerin A Spool of Blue Thread ja John Burnsiden The Dumb House ovat sellaisia.
Muutaman kirjan poimin uudestaan mukaan heikoh­kosti menneeltä kesäkir­ja­lis­taltani eli Karl Ove Knausgårdin Taisteluni I, Caitlin Moranin Näin minusta tuli tyttö ja Mark Z. Danie­lewskin The Familiar : One Rainy Day in May. Olkootpa ne sitten loppusyksyn ja alkavan talven kirjojani, ehkä, kun eivät kesällä kelvan­neetkaan.
 
Mutta mitä Kazuo Ishiguron Ole luonani aina tekee pinon päällim­mäisenä? Ishigu­rolta julkaistiin vastikään uusi romaani The Buried Giant, joka vaikuttaa todella kiinnos­ta­valta, mutta en ole lukenut Ishigu­rolta vielä mitään! Siitä syystä lainasin kirjas­tosta myös hänen Yösoittoja-kokoel­mansa. Ole luonani aina on ollut kirja­hyl­lyssäni jo pitkään, sillä menin katsomaan sen pohjalta tehdyn elokuvan ennen kirjan lukemista ja noh, elokuva ei hävinnyt mielestäni niin nopeasti kuin elokuvat yleensä mielestäni häviävät. Mutta enää en muista tarinan päälin­jasta juuri mitään, joten on korkea aika tarttua kirjaan.
 
Siri Petter­senin kehuttu fanta­sia­ro­maani Odinin­lapsi odottelee minua table­tillani. Jatkan yhteis­työtä kuukausi­mak­sul­lisen e-kirja­palvelu Fabulan kanssa ja päätin haastaa itseni tällä heidän valikoi­mastaan löyty­vällä kirjalla. En nimittäin useinkaan lue fantasiaa, mutta kun tätä kirjaa on niin kehuttu, niin kokeillaan. Lopuksi pinon alimmaisena löytyy melkoinen järkäle: Folio Societyn (kannattaa ehdot­to­masti vilkaista heidän netti­kaup­pansa!) kustantama, kauniisti kuvitettu Frank Herbertin Dune. Sen lukeminen kaikista pinon kirjoista on kaikkein epävar­minta, mutta yritetään.
 
Pinoon olisi sopinut vielä monta muutakin kirjaa, kuten vaikkapa kaikki kirjas­to­lainani tai loput kesäkir­ja­listan kirjat, mutta tuo valittu pino ja tuo määrä kirjoja on vielä realis­tista saavuttaa.
 
John Burnsiden The Dumb House, Hanya Yanagi­haran A Little Life ja Frank Herbertin Dune ovat viime aikojen kirjaos­toksia. Tekni­sesti ottaen jälkim­mäinen on poikays­täväni hankinta, mutta kun samaa taloutta tässä ollaan ja aion lukea kirjan itsekin ja niin päin pois. Burnsiden ja Yanagi­haran kirjat ovat omia ostok­siani ja ääk, en millään malttaisi odottaa niiden lukemista! Uskon, että molemmat ovat hyvin vahvoja ja vaikut­tavia lukuko­ke­muksia, kumpikin omalla tavallaan.
 
Onko teillä loppu­vuo­deksi mitään lukusuun­ni­telmia? Tai oletteko tehneet viime aikoina joitain erityisen hyviä kirja­löytöjä, kaupasta tai vaikka kirjas­tosta?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

20 comments

 1. Kiinnostava pino! Yksin Marsissa ja Odinin­lapsi löytyvät minunkin lukulis­tallani. Kirjaos­tok­siakin on tullut tehtyä taas ehkä vähän turhankin tiheään tahtiin. :D Vähän hirvittää kun Helsingin kirja­mes­sutkin kolkut­te­levat jo ihan oven takana…

  1. Kiva, täytyy tulla sitten aikanaan lukemaan, mitä pidit Yksin Marsista ja Odinin­lap­sesta!

   Oi, odotan jo innolla mitä kotiutat messuilta :D Toisaalta toivon puolestasi malttia, mutta jotenkin maltti ja kirjaos­tokset eivät sovi hyvin samaan lauseeseen…

 2. Mulla on tuo Yanagihara varauk­sessa kirjas­tosta. Voi kyllä mennä ensi vuoden puolelle ennen kuin saan sen käsiini. Sateen­kaa­ri­haas­testani on vielä kaksi kirjaa lukematta. Ne nyt ainakin pitää lukea ja kohta­puoliin aloitella varmaan myös jo klassik­ko­haas­tetta johon valitsin Perecin Elämä. Käyttöohje — teoksen. Jännittää, miten sen kanssa käy. Ulits­kajaa haluaisin ehtiä lukea ennen kirja­messuja, mutta en ole varma, ehdinkö kuitenkaan. Paha kirjaa odottelen myös kirjas­tosta ja Econ uusinta.

  1. No niin, katso­taanpa sitten viimeistään ensi vuonna millaiset fiilkset Yanagi­haran kirjasta jää! Minä tosissani yritän lukea sen vielä tämän vuoden puolella, ehkä jo ihan pian. Tovi jos toinenkin varmaan vain vierähtää, kun on sen verran paksu kirja kyseessä.

   Tuo Perecin kirja vaikuttaa aika haasta­valta. Toivot­ta­vasti se on kuitenkin myös antoisa! Mielen­kiin­toisen klassikon olet valinnut. Pahaa kirjaa on kehuttu ihan hirveästi, joten omakin kiinnos­tukseni sitä kohtaan on noussut. Täytyy joskus lukea.

   Mukavaa kuulla muiden lukusuun­ni­tel­mista!

 3. Ihana kirjakasa! Sama juttu minul­lakin että on iso kasa kirjoja jotka olen ajatellut lukea mutta joita en ehkä ehdi lukea :) mutta ei se haittaa… Ne voi lukea myöhem­minkin.

  1. Onneksi monen asian ehtii tehdä myöhem­minkin, kuten juuri tiettyjen kirjojen lukemisen! Välillä vain alkaa ärsyttää, kun jokin kirja on lojunut hyllyssä vuosi­kausia eikä ole vieläkään saanut aikai­seksi lukea sitä. Kuten vaikkapa tuo Ole luonani aina tai Taisteluni I. Pitää vain ottaa itseä niskasta kiinni ja unohtaa hetkeksi kaikki muut houkut­te­levat kirjat, sillä niidenkin pariin vielä ehtii :)

 4. Tilasin kirjoja viikon­loppuna ja odotan innosta kihisten, että ne saapuisi… :-)

  1. Uu, ihanaa! Mitähän sieltä paljastuu… Kerro sitten :)

 5. Hyvältä vaikuttaa :) Ole luonani aina on jo jonkin aikaa hyllyssä pyörinyt, mutta ehkä jo tänä vuonna pääsisin sitä viimein aloit­te­lemaan, mielen­kiin­toista kuulla mitä sinä siitä pidät. Yksin Marsissa ja Dyyni löytyy myös lukulis­talta, vaikka jälkim­mäinen on mukavuusa­lueeni ulkopuo­lella, mutta löytyi kirppik­seltä halvalla niin minkäs teet :D

  1. Toivot­ta­vasti sinäkin ehdit lukea tuon Ishiguron kirjan vielä tämän vuoden puolella, niin voidaan sitten vertailla lukuko­ke­muk­siamme! :)

   Dyyni on myös minun mukavuusa­lueeni ulkopuo­lella. Yksin Marsissa myös, mutta luulen jälkim­mäisen olevan helpommin lähes­tyttävä. Luin toissa vuonna Orson Scott Cardin Ender’s Gamen, joten ehkä selviän Dyynis­täkin :D Itsensä haasta­minen toisinaan on myös ihan kivaa!

 6. Suunni­telmia on, vaan ei aikaa lukea. Itselläni odottelisi kirja­mes­su­löydöt, sekä yksi arvos­te­lu­kappale ja juu, pitäähän se hulla­rei­denkin kirja­tar­jonta käydä katso­massa…

  1. Se on tylsää, kun muu elämä tulee sun ja kirjojen väliin :( Toivot­ta­vasti kuitenkin pystyt edes välillä pihis­tämään aikaa lukemi­sel­lekin! Minä en taida uskaltaa lähteä Hulluille päiville, huomen­nakin menen suosiolla toiselle puolelle kaupunkia ostok­sille :D

 7. Ole luonani aina on ihana, ja Näin minusta tuli tyttö oli myös viihdyttävä. Yksin marsissa kiinnostaa kovasti, sen ainakin haluaisin lukea. Tässä kuussa minulla on jonkin­lainen teema­kuu­kausi menossa halloweenin takia, ja luen siis kaikkea hieman synkempää. Loppu­vuoden yritän kovasti pitäytyä vain oman hyllyn kirjoissa, mutta saa nähdä miten käy.

  1. Hyvä kuulla, uskon myös pitäväni noista kirjoista! Ja Yksin Marsissa on ainakin alkanut lupaa­vasti.

   Halloween-teema vaikuttaa kyllä kivalta. Ehkä siihen menisi tuo pinoni Burnsiden kirja, on kuulemma ällöttävä ja outo ja mitä vielä. Mutta saa nähdä ehdinkö siihen loppu­kuusta.

 8. Kirjoja kirjoja kirjoja!

  Odinin­lapsi ja Ole luonani aina ovat erinomaisia kirjoja, nauti niistä! Muita pinosi kirjoja en olekaan lukenut.

  Minulla on vähän kriisi kun en tunnu ehtivän lukea enää juurikaan. Tosi kiireinen vaihe meneillään ja keskit­ty­mi­nenkin on vaikeaa. Mutta ensi viikolla on syysloma, se varmasti muuttaa tilan­netta edes hetkel­li­sesti.

  1. Ah, niinpä <3 Pinojen kasaa­minen ja suunni­telmien tekeminen on ihanaa, mutta saa nähdä, miten tämän pinon kanssa oikeasti käy! Mukavaa kuulla, että Ole luonani aina ja Odinin­lapsi ovat hyviä, sillä tekee kahta kauheammin jo mieli niiden pariin.

   Hitsit, toivot­ta­vasti tosiaan syyslo­ma­viikko parantaa tilan­nettasi ja ehdit rauhoittua lukemisen pariin. Se kuitenkin rentouttaa jos mikä! Minulla on ollut tähän mennessä mukavan rauhal­linen syksy, mutta tahti alkaa kyllä hiljalleen kiihtyä, kun pitäisi kirjoi­tella yksi graduun liittyvä essee ja pohtia tutki­mus­suun­ni­telmaa ja keväällä olla jo ihan tositoi­missa. Pitää sitten vain yrittää aikatau­luttaa ja etsiä aikaa vapaa-ajan lukemi­sel­lekin!

 9. Knasu! :D Itsel­lä­nikin on Yanagi­haran A Little Life lukulis­talla, mutta saapa nähdä koska sen saan käsiini ja koska oikeasti ehdin lukea. Taitaa olla yli 700-sivuinen?

  Ja kyllä, mikään ei ole ihanampaa kuin korkea pino kiinnos­tavia kirjoja odotta­massa lukemista! Joskus se voi tosin myös vähän stressata :) Kivoja lukuhetkiä oman pinosi seurassa!

  1. Knasu, tuo tbr-listojeni vakio­vieras! :D Nyt kyllä ihan tosissani aion lukea tuon kirjan, vaikka sitten silloin maailman ankeimpana kuukautena eli marras­kuussa. Sinnehän se varmaan sopiikin.

   Jep, A Little Lifessa on tosiaan vähän päälle 700 sivua, joka vähän kauhis­tuttaa, mutta jospa kirja pitäisi sisällään vielä sivumää­rään­säkin suuremman tarinan. Odotan niin mielen­kiin­nolla.

   Pinot voivat tosiaan myös stressata. Tällä hetkellä minua stressaa enemmän kirjas­to­lai­nojen pino, josta on tullut ihan naurettava, kun en ole malttanut pysyä poissa kirjas­toista. Viime keski­viikkona talomme edessä pysähtyi kirjasto-auto ja kävin nakkaa­massa sinne pari palau­tet­tavaa kirjaa, mutta kolme uutta lähti tilalle. Mutta kun ei kirjas­tosta vain voi lähteä pois lainaa­matta jotain!

 10. Laskes­kelin eilen, että olen nyt lukenut 39 kirjaa, joten uskoisin pääseväni jokavuo­tiseen vähim­mäis­ta­voit­tee­seeni eli 50 kirjaan. En kuitenkaan uskalla tehdä kovin tarkkoja suunni­telmia luetta­vista kirjoista, koska luen niin fiilis­poh­jalta. Ainakin tällä hetkellä on menossa lukupii­ri­kirja, Asko Sahlbergin Tammi­lehto ja sen jälkeen aion tarttua Itärannan uutukaiseen ja kirjas­tosta olisi lainassa myös Hoegin Susasin vaikutus. Maalais­mai­semia-lukuhaas­teeseen olisi tarkoitus saada vielä muutama teos luetuksi mutta katsotaan. :-)

  Knasun ensim­mäinen osa on toistai­seksi ainoa lukemani Knasu. Ei ollut minun juttuni. :-D Ole luonani aina on minul­lakin lukematta, vaikka se on kauan jo keikkunut lukulis­talla. Pitkän päivän ilta oli niin ihana!

  1. Sinä olet pysynyt hyvässä vauhdissa! Minul­lakin kesän lukutahti on auttanut pysymään hyvin kiinni tavoit­teessani, joka on 55 kirjaa tänä vuonna. Luettuna on nyt 48. Tällä vauhdilla pääsisin varmaan hyvin tuon ylikin, mutta nuo pinossa olevat muutamat paksut kirjat varmasti hidas­tavat tahtia, samoin kuin tekeillä oleva gradu.

   Ennen minäkin suunnit­telin lukemi­siani hyvin, hyvin vähän. Ehkä joku aavistus oli siitä, että mitä luen seuraa­vaksi. Nyt suunni­telmien teko on alkanut tuntua ihan kivalta, vaikkeivät ne sitten toteu­tui­sikaan (yleensä eivät). Lukuhaas­teisiin en sen sijaan osaa osallistua, jostakin syystä ne taas tuntuvat liian kahlit­se­vilta. Ai mikä logiikka? :D

   En oikein pitänyt Itärannan Teemes­tarin kirjasta, joten suhtaudun hyvin varovaisin odotuksin tuohon uutuuteen. Täytyykin lukea sen saamat blogiarviot ennen kuin teen päätöksen kirjan lukemi­sesta. Toivot­ta­vasti tykkäät siitä, täytyy tulla sitten kurkkimaan blogiisi mitä pidit.

   Haha, pahin pelkoni onkin, että jo kauan suunni­tel­missa ollut Knasu osoit­tautuu lopulta aivan kauheaksi tai tappavan tylsäksi :D Ja kun niin kauan olin suunni­tellut sen lukemista… Mutta katso­taanpa sitten!

   Oi, Pitkän päivän ilta kuulostaa myös mielen­kiin­toi­selta. Pakko lukea läpi kaikki Ishigurot, jotta voin sitten lukea sen uutuu­denkin (ei tietenkään olisi mikään pakko, mutta haluan ensin tutustua vähän kirjai­lijan aikai­sempaan tyyliin), vaikka se on taas tosi tosi erilainen kuin muut kirjai­lijan kirjat.