7.10.2015

Loppuvuoden kirjat ja pari kirjaostosta


Vain toinen kirjaihminen voi ymmärtää, miten onnelliselta loppuvuosi tuntuu, kun on tällainen kasa kirjoja odottamassa! Nämä ovat siis suunnitellut loppuvuoteni kirjat, mutta vain suunnitellut. Voi olla, etten ehdi lukea kaikkea tai luen jotain ihan muuta, ainakin osaksi, sillä tuossa kasassa on ainakin muutama sellainen kirja, jotka haluan ehdottomasti lukea jo lähiaikoina. Andy Weirin Yksin Marsissa, Hanya Yanagiharan A Little Life, Anne Tylerin A Spool of Blue Thread ja John Burnsiden The Dumb House ovat sellaisia.

Muutaman kirjan poimin uudestaan mukaan heikohkosti menneeltä kesäkirjalistaltani eli Karl Ove Knausgårdin Taisteluni I, Caitlin Moranin Näin minusta tuli tyttö ja Mark Z. Danielewskin The Familiar : One Rainy Day in May. Olkootpa ne sitten loppusyksyn ja alkavan talven kirjojani, ehkä, kun eivät kesällä kelvanneetkaan.
 
Mutta mitä Kazuo Ishiguron Ole luonani aina tekee pinon päällimmäisenä? Ishigurolta julkaistiin vastikään uusi romaani The Buried Giant, joka vaikuttaa todella kiinnostavalta, mutta en ole lukenut Ishigurolta vielä mitään! Siitä syystä lainasin kirjastosta myös hänen Yösoittoja-kokoelmansa. Ole luonani aina on ollut kirjahyllyssäni jo pitkään, sillä menin katsomaan sen pohjalta tehdyn elokuvan ennen kirjan lukemista ja noh, elokuva ei hävinnyt mielestäni niin nopeasti kuin elokuvat yleensä mielestäni häviävät. Mutta enää en muista tarinan päälinjasta juuri mitään, joten on korkea aika tarttua kirjaan.
 
Siri Pettersenin kehuttu fantasiaromaani Odininlapsi odottelee minua tabletillani. Jatkan yhteistyötä kuukausimaksullisen e-kirjapalvelu Fabulan kanssa ja päätin haastaa itseni tällä heidän valikoimastaan löytyvällä kirjalla. En nimittäin useinkaan lue fantasiaa, mutta kun tätä kirjaa on niin kehuttu, niin kokeillaan. Lopuksi pinon alimmaisena löytyy melkoinen järkäle: Folio Societyn (kannattaa ehdottomasti vilkaista heidän nettikauppansa!) kustantama, kauniisti kuvitettu Frank Herbertin Dune. Sen lukeminen kaikista pinon kirjoista on kaikkein epävarminta, mutta yritetään.
 
Pinoon olisi sopinut vielä monta muutakin kirjaa, kuten vaikkapa kaikki kirjastolainani tai loput kesäkirjalistan kirjat, mutta tuo valittu pino ja tuo määrä kirjoja on vielä realistista saavuttaa.
 
John Burnsiden The Dumb House, Hanya Yanagiharan A Little Life ja Frank Herbertin Dune ovat viime aikojen kirjaostoksia. Teknisesti ottaen jälkimmäinen on poikaystäväni hankinta, mutta kun samaa taloutta tässä ollaan ja aion lukea kirjan itsekin ja niin päin pois. Burnsiden ja Yanagiharan kirjat ovat omia ostoksiani ja ääk, en millään malttaisi odottaa niiden lukemista! Uskon, että molemmat ovat hyvin vahvoja ja vaikuttavia lukukokemuksia, kumpikin omalla tavallaan.
 
Onko teillä loppuvuodeksi mitään lukusuunnitelmia? Tai oletteko tehneet viime aikoina joitain erityisen hyviä kirjalöytöjä, kaupasta tai vaikka kirjastosta?

20 kommenttia :

 1. Kiinnostava pino! Yksin Marsissa ja Odininlapsi löytyvät minunkin lukulistallani. Kirjaostoksiakin on tullut tehtyä taas ehkä vähän turhankin tiheään tahtiin. :D Vähän hirvittää kun Helsingin kirjamessutkin kolkuttelevat jo ihan oven takana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, täytyy tulla sitten aikanaan lukemaan, mitä pidit Yksin Marsista ja Odininlapsesta!

   Oi, odotan jo innolla mitä kotiutat messuilta :D Toisaalta toivon puolestasi malttia, mutta jotenkin maltti ja kirjaostokset eivät sovi hyvin samaan lauseeseen...

   Poista
 2. Mulla on tuo Yanagihara varauksessa kirjastosta. Voi kyllä mennä ensi vuoden puolelle ennen kuin saan sen käsiini. Sateenkaarihaastestani on vielä kaksi kirjaa lukematta. Ne nyt ainakin pitää lukea ja kohtapuoliin aloitella varmaan myös jo klassikkohaastetta johon valitsin Perecin Elämä. Käyttöohje - teoksen. Jännittää, miten sen kanssa käy. Ulitskajaa haluaisin ehtiä lukea ennen kirjamessuja, mutta en ole varma, ehdinkö kuitenkaan. Paha kirjaa odottelen myös kirjastosta ja Econ uusinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, katsotaanpa sitten viimeistään ensi vuonna millaiset fiilkset Yanagiharan kirjasta jää! Minä tosissani yritän lukea sen vielä tämän vuoden puolella, ehkä jo ihan pian. Tovi jos toinenkin varmaan vain vierähtää, kun on sen verran paksu kirja kyseessä.

   Tuo Perecin kirja vaikuttaa aika haastavalta. Toivottavasti se on kuitenkin myös antoisa! Mielenkiintoisen klassikon olet valinnut. Pahaa kirjaa on kehuttu ihan hirveästi, joten omakin kiinnostukseni sitä kohtaan on noussut. Täytyy joskus lukea.

   Mukavaa kuulla muiden lukusuunnitelmista!

   Poista
 3. Ihana kirjakasa! Sama juttu minullakin että on iso kasa kirjoja jotka olen ajatellut lukea mutta joita en ehkä ehdi lukea :) mutta ei se haittaa... Ne voi lukea myöhemminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi monen asian ehtii tehdä myöhemminkin, kuten juuri tiettyjen kirjojen lukemisen! Välillä vain alkaa ärsyttää, kun jokin kirja on lojunut hyllyssä vuosikausia eikä ole vieläkään saanut aikaiseksi lukea sitä. Kuten vaikkapa tuo Ole luonani aina tai Taisteluni I. Pitää vain ottaa itseä niskasta kiinni ja unohtaa hetkeksi kaikki muut houkuttelevat kirjat, sillä niidenkin pariin vielä ehtii :)

   Poista
 4. Tilasin kirjoja viikonloppuna ja odotan innosta kihisten, että ne saapuisi... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uu, ihanaa! Mitähän sieltä paljastuu... Kerro sitten :)

   Poista
 5. Hyvältä vaikuttaa :) Ole luonani aina on jo jonkin aikaa hyllyssä pyörinyt, mutta ehkä jo tänä vuonna pääsisin sitä viimein aloittelemaan, mielenkiintoista kuulla mitä sinä siitä pidät. Yksin Marsissa ja Dyyni löytyy myös lukulistalta, vaikka jälkimmäinen on mukavuusalueeni ulkopuolella, mutta löytyi kirppikseltä halvalla niin minkäs teet :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sinäkin ehdit lukea tuon Ishiguron kirjan vielä tämän vuoden puolella, niin voidaan sitten vertailla lukukokemuksiamme! :)

   Dyyni on myös minun mukavuusalueeni ulkopuolella. Yksin Marsissa myös, mutta luulen jälkimmäisen olevan helpommin lähestyttävä. Luin toissa vuonna Orson Scott Cardin Ender's Gamen, joten ehkä selviän Dyynistäkin :D Itsensä haastaminen toisinaan on myös ihan kivaa!

   Poista
 6. Suunnitelmia on, vaan ei aikaa lukea. Itselläni odottelisi kirjamessulöydöt, sekä yksi arvostelukappale ja juu, pitäähän se hullareidenkin kirjatarjonta käydä katsomassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tylsää, kun muu elämä tulee sun ja kirjojen väliin :( Toivottavasti kuitenkin pystyt edes välillä pihistämään aikaa lukemisellekin! Minä en taida uskaltaa lähteä Hulluille päiville, huomennakin menen suosiolla toiselle puolelle kaupunkia ostoksille :D

   Poista
 7. Ole luonani aina on ihana, ja Näin minusta tuli tyttö oli myös viihdyttävä. Yksin marsissa kiinnostaa kovasti, sen ainakin haluaisin lukea. Tässä kuussa minulla on jonkinlainen teemakuukausi menossa halloweenin takia, ja luen siis kaikkea hieman synkempää. Loppuvuoden yritän kovasti pitäytyä vain oman hyllyn kirjoissa, mutta saa nähdä miten käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, uskon myös pitäväni noista kirjoista! Ja Yksin Marsissa on ainakin alkanut lupaavasti.

   Halloween-teema vaikuttaa kyllä kivalta. Ehkä siihen menisi tuo pinoni Burnsiden kirja, on kuulemma ällöttävä ja outo ja mitä vielä. Mutta saa nähdä ehdinkö siihen loppukuusta.

   Poista
 8. Kirjoja kirjoja kirjoja!

  Odininlapsi ja Ole luonani aina ovat erinomaisia kirjoja, nauti niistä! Muita pinosi kirjoja en olekaan lukenut.

  Minulla on vähän kriisi kun en tunnu ehtivän lukea enää juurikaan. Tosi kiireinen vaihe meneillään ja keskittyminenkin on vaikeaa. Mutta ensi viikolla on syysloma, se varmasti muuttaa tilannetta edes hetkellisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, niinpä <3 Pinojen kasaaminen ja suunnitelmien tekeminen on ihanaa, mutta saa nähdä, miten tämän pinon kanssa oikeasti käy! Mukavaa kuulla, että Ole luonani aina ja Odininlapsi ovat hyviä, sillä tekee kahta kauheammin jo mieli niiden pariin.

   Hitsit, toivottavasti tosiaan syyslomaviikko parantaa tilannettasi ja ehdit rauhoittua lukemisen pariin. Se kuitenkin rentouttaa jos mikä! Minulla on ollut tähän mennessä mukavan rauhallinen syksy, mutta tahti alkaa kyllä hiljalleen kiihtyä, kun pitäisi kirjoitella yksi graduun liittyvä essee ja pohtia tutkimussuunnitelmaa ja keväällä olla jo ihan tositoimissa. Pitää sitten vain yrittää aikatauluttaa ja etsiä aikaa vapaa-ajan lukemisellekin!

   Poista
 9. Knasu! :D Itsellänikin on Yanagiharan A Little Life lukulistalla, mutta saapa nähdä koska sen saan käsiini ja koska oikeasti ehdin lukea. Taitaa olla yli 700-sivuinen?

  Ja kyllä, mikään ei ole ihanampaa kuin korkea pino kiinnostavia kirjoja odottamassa lukemista! Joskus se voi tosin myös vähän stressata :) Kivoja lukuhetkiä oman pinosi seurassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Knasu, tuo tbr-listojeni vakiovieras! :D Nyt kyllä ihan tosissani aion lukea tuon kirjan, vaikka sitten silloin maailman ankeimpana kuukautena eli marraskuussa. Sinnehän se varmaan sopiikin.

   Jep, A Little Lifessa on tosiaan vähän päälle 700 sivua, joka vähän kauhistuttaa, mutta jospa kirja pitäisi sisällään vielä sivumääräänsäkin suuremman tarinan. Odotan niin mielenkiinnolla.

   Pinot voivat tosiaan myös stressata. Tällä hetkellä minua stressaa enemmän kirjastolainojen pino, josta on tullut ihan naurettava, kun en ole malttanut pysyä poissa kirjastoista. Viime keskiviikkona talomme edessä pysähtyi kirjasto-auto ja kävin nakkaamassa sinne pari palautettavaa kirjaa, mutta kolme uutta lähti tilalle. Mutta kun ei kirjastosta vain voi lähteä pois lainaamatta jotain!

   Poista
 10. Laskeskelin eilen, että olen nyt lukenut 39 kirjaa, joten uskoisin pääseväni jokavuotiseen vähimmäistavoitteeseeni eli 50 kirjaan. En kuitenkaan uskalla tehdä kovin tarkkoja suunnitelmia luettavista kirjoista, koska luen niin fiilispohjalta. Ainakin tällä hetkellä on menossa lukupiirikirja, Asko Sahlbergin Tammilehto ja sen jälkeen aion tarttua Itärannan uutukaiseen ja kirjastosta olisi lainassa myös Hoegin Susasin vaikutus. Maalaismaisemia-lukuhaasteeseen olisi tarkoitus saada vielä muutama teos luetuksi mutta katsotaan. :-)

  Knasun ensimmäinen osa on toistaiseksi ainoa lukemani Knasu. Ei ollut minun juttuni. :-D Ole luonani aina on minullakin lukematta, vaikka se on kauan jo keikkunut lukulistalla. Pitkän päivän ilta oli niin ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet pysynyt hyvässä vauhdissa! Minullakin kesän lukutahti on auttanut pysymään hyvin kiinni tavoitteessani, joka on 55 kirjaa tänä vuonna. Luettuna on nyt 48. Tällä vauhdilla pääsisin varmaan hyvin tuon ylikin, mutta nuo pinossa olevat muutamat paksut kirjat varmasti hidastavat tahtia, samoin kuin tekeillä oleva gradu.

   Ennen minäkin suunnittelin lukemisiani hyvin, hyvin vähän. Ehkä joku aavistus oli siitä, että mitä luen seuraavaksi. Nyt suunnitelmien teko on alkanut tuntua ihan kivalta, vaikkeivät ne sitten toteutuisikaan (yleensä eivät). Lukuhaasteisiin en sen sijaan osaa osallistua, jostakin syystä ne taas tuntuvat liian kahlitsevilta. Ai mikä logiikka? :D

   En oikein pitänyt Itärannan Teemestarin kirjasta, joten suhtaudun hyvin varovaisin odotuksin tuohon uutuuteen. Täytyykin lukea sen saamat blogiarviot ennen kuin teen päätöksen kirjan lukemisesta. Toivottavasti tykkäät siitä, täytyy tulla sitten kurkkimaan blogiisi mitä pidit.

   Haha, pahin pelkoni onkin, että jo kauan suunnitelmissa ollut Knasu osoittautuu lopulta aivan kauheaksi tai tappavan tylsäksi :D Ja kun niin kauan olin suunnitellut sen lukemista... Mutta katsotaanpa sitten!

   Oi, Pitkän päivän ilta kuulostaa myös mielenkiintoiselta. Pakko lukea läpi kaikki Ishigurot, jotta voin sitten lukea sen uutuudenkin (ei tietenkään olisi mikään pakko, mutta haluan ensin tutustua vähän kirjailijan aikaisempaan tyyliin), vaikka se on taas tosi tosi erilainen kuin muut kirjailijan kirjat.

   Poista