13.9.2015

The Man Booker Prize 2015: pitkälista


Kuten aiemmin tänään kirjoitin, alan tuoda blogiini kiinnostavia kirjallisuuspalkintoja, niiden ehdokaslistoja ja voittajia löytääkseni lisää kiinnostavaa kirjallisuutta. Aina vain mukavampaa, jos näistä on iloa muillekin! Lisää infoa ja valitsemani kymmenen palkintoa löydät täältä. Tänään on vuorossa tämänvuotisen The Man Booker Prizen pitkälista, joka julkaistiin heinäkuun lopulla. Lyhytlista on vuorossa jo ensi tiistaina ja voittaja julkistetaan 13. lokakuuta.

Man Bookerin pitkälista teki minuun vaikutuksen kun se julkaistiin – niin monta niin kiinnostavalta vaikuttavaa kirjaa! Vain kaksi kirjailijaa olivat minulle entuudestaan, mutta vain nimeltään, tuttuja: Marilynne Robinson ja Anne Tyler. Lista vaikuttaa myös varsin monipuoliselta kirjailijoiden alkuperän ja kirjojen teemojen osalta. No, toki joukossa on melko monta amerikkalaista, kilpailu kun on nykyään avoin kaikille englannin kielellä kirjoitetuille ja Isossa-Britanniassa julkaistuille kirjoille.

Ehdokkaat kiinnostavuusjärjestyksessä:

 

Hanya Yanagihara: A Little Life

A Little Life on amerikkalaisen Hanya Yanagiharan toinen romaani. Se kiinnostaa minua ehdottomasti eniten koko pitkälistalta ja laitoinkin sen jo itselleni tilaukseen. Yli 700-sivuinen tiiliskivi seuraa neljän ystävyksen elämää 2000-luvun New Yorkissa. Kirjan luvataan olevan rankka ja koskettava. En oikeasti malta odottaa tätä.


Marilynne Robinson: Lila

Marilynne Robinsonin Lila on viimeinen osa kirjailijan Gilead-trilogiasta (avausosa Gilead voitti vuoden 2005 Pulitzerin). Ehkä osat toimivat itsenäisestikin, kun kolmas osa on päässyt listalle? Robinsonin kirjat, etenkin Gilead-trilogia, ovat kiinnostaneet minua jo pidemmän aikaa, mutta trilogia tulee tietenkin lukea järjestyksessä. Trilogia seuraa tiettyjen Gileadin kaupungissa asuvien ihmisten elämää.

 

Laila Lalami: The Moor's Account

Kirja kertoo fiktiivisesti ensimmäisen Amerikkaan tuodun mustan henkilön kokemuksista uudella mantereella. Pidän historiallisista romaaneista eikä tämä tunnu poikkeukselta.

 

Anne Enright: The Green Road

Irlantilainen Anne Enright on voittanut aiemmin jo yhden Man Booker -palkinnon. Perheteemaan keskittyvä romaani, jossa seurataan Madiganin perheenjäsenten elämää kolmen vuosikymmenen ajan kolmessa eri maanosassa.

 

Bill Clegg: Did You Ever Have a Family

Esikoisromaani perheen menettämisestä ja toivon heräämisestä. Tarinaltaan kirja ei vaikuta mitenkään kovin erikoiselta, mutta jokin tässä kuitenkin vetää koko ajan yhä enemmän ja enemmän puoleensa. Ehkä se on tuo kammottavan kaunis kansikuva.


Anne Tyler: A Spool of Blue Thread

Tuottelias ja palkittu kirjailija, jonka olen aina mieltänyt vähän sellaiseksi vanhemmille naisille suunnattujen viihderomaanien kirjoittajaksi, mutta perehdyttyäni vähän huomasin olleeni kaikki nämä vuodet väärässä. Listan kolmas perheeseen ja perhesuhteisiin liittyvä romaani, se on ilmeisesti suosittu teema. Olen melko kiinnostunut.


Andrew O'Hagan: The Illuminations

En ole ihan varma mistä tämä kirja kertoo. Tarinassa on vanha nainen, joka tuli nuorena tunnetuksi valokuvaajana ja hänen lapsenlapsensa, joka käy sotaa Afganistanissa. Lopulta he kohtaavat. Kirja vaikuttaa jollain tavalla maagiselta ja salaperäiseltä, en oikein saa siitä otetta.


Anna Smaill: The Chimes

Yllätysvalinta listalle, sillä The Chimesin piti alunperin olla young adult -kirja ja sellaisia elementtejä siinä ilmeisesti onkin. Dystooppinen romaani, jossa musiikilla on suuri rooli. Vaikuttaa melko kiehtovalta, erilaiselta.


Chigozie Obioma: The Fishermen

Nuori nigerialainen kirjailija kertoo kirjassaan 1990-luvun puolivälin lapsuudesta Nigeriassa. Käsittääkseni tarinassa realismi kohtaa jollain tavalla myyttisyyden. Semisti kiinnostavaa.


Marlon James: A Brief History of Seven Killings

Tarina Jamaikasta ja sen politiikasta 1970-luvulta 1990-luvulle, jossa kaikki jollain tapaa kietoutuvat Bob Marleyn surmaamisyritykseen vuonna 1976. Aluksi en ollut kiinnostunut tästä ollenkaan, mutta ehkä uskaltaisinkin lukea tämän jos vastaan tulisi.

 

Sunjeev Sahota: The Year of the Runaways

Tarina nuorista Intiasta Britanniaan tulleista miehistä etsimässä elämäänsä uudessa maassa. Tarina vuorottelee nykyisyyden ja menneisyyden, Ison-Britannian ja Intian välillä. Tämä kiinnostaa minua vain hieman.

 

Anuradha Roy: Sleeping on Jupiter

Kertojana on Intiasta kotoisin oleva nainen, jonka lapsuus on ollut traumaattinen. Hän on tullut takaisin kotimaahansa etsimään vastauksia menneisyytensä kysymyksiin. Ja paljon muuta. Kirjan asetelma vaikuttaa sekavalta, se sekoittuu mielessäni koko ajan Sahotan romaaniin.

 

Tom McCarthy: Satin Island

Taatusti kokeilevin listan kirjoista. Kirja on ilmeisesti rakennettu antropologisen tutkimuksen muotoon. Runsaasti filosofointia, ei varsinaista juonta, ei minun juttuni.

––

Eli kolmetoista pitkälistalaista, joista osa pääsee ylihuomenna julkaistavalle lyhytlistalle taistelemaan Booker-palkinnosta. Sanoisin, että ainakin kahdeksan ensimmäistä lukisin, jos kirjat olisivat tässä edessäni ja loput viisi jättäisin odottamaan tulevaisuuteen jos lukisin ollenkaan. Mitkä kirjoista kiinnostavat sinua kaikkein eniten? Oletko jo lukenut niistä jotain? Veikkauksia lyhytlistalle pääsevistä? Minä en uskalla veikata mitään ja vaikeaahan se toki on, kun en ole vielä lukenut yhtäkään pitkälistalaista. A Little Lifea tietysti toivoisin, sillä se on näistä minua kaikkein eniten kiinnostavin kirja.

Palaan tiistaina lyhytlistan kanssa, jännittävää!

12 kommenttia :

 1. Oi että Laura, ihanaa että nostat näitä esiin! Itsekin seurailen kansainvälisiä palkintoja jonkin verran, mutta aina jotain jää huomaamattakin tai unohtuu.

  Tällä listalla mua kiinnostaa ehkä eniten Marilynne Robinson, jota en minäkään ole aiemmin lukenut. Anne Enright on ennestään tuttu, ainakin Valvojaisista tykkäsin kovasti. Chigozie Obioman The Fishermen mulla on jo varauksessa, sillä afrikkalainen kirjallisuus kiinnostaa. Ja kieltämättä myös tuo sinun ykköseksi nostama teos kuulostaa ihanalta - menee varmaankin lukulistalle.

  Kivaa lukuviikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kivaa että innostuit Maisku! :) Hyvähän se vain on, että muutkin saavat näistä vinkkejä.

   Hei hetkinen, Valvojaiset kuulostaa tutulta. En siis ole sitä lukenut, mutta joskus kuullut tai jopa lukenut jonkun arvion tai muun jutun. Eli ehkä voisin sanoa Enrightinkin olevan hieman entuudestaan tuttu nimi! Robinsonin Gileadiin haluaisin jo kovastikin tutustua, jotta pääsisi vielä tuohon Lilaan asti. Täytynee varmaan tehdä hankintaehdotuksia kirjastolle, muidenkin palkintojen ehdokkaita jo ajatellen, ettei tarvitse olla koko ajan ostamassa näitä kaikkia :D

   Mukavaa lukuviikkoa sinnekin!

   Poista
 2. Minä olen lukenut Anne Tylerilta pari kirjaa, joista toinen oli todella mitään sanomaton, mutta toisesta pidin. Vaikka ei olekaan lempparein, niin voisin hyvin ajatella, että jatkossakin lukisin silloin tällöin häneltä jotain.

  Näistä kirjoista kiinnostaa ensimmäinen tarinan ja kannen perusteella (vitsit muuten miten suuri merkitys kannella on!). Myös tuota Lilaa olen katsellut kaupassa, jokin siinä herätti kiinnostukseni, mutten hölmönä yhtään tajunnut, että se on trilogian osa! Noh, ehkä täytyy lukea koko trilogia sitten.

  Hei vitsit Laura, tämä on tosi kiva idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tylerin suhteen pitääkin sitten muistaa valikoida tarkkaan mitä häneltä lukee, ainakin aluksi. Omppu onneksi jo kehui tätä ehdokkaana olevaa kirjaa, ehkäpä luotan häneen ja aloitan siitä.

   Ihan totta, jo kannella on merkitystä siinä miten kirjasta kiinnostuu. Jos olisin laittanut tuohon A Little Lifesta sen kansikuvan (luultavasti brittikansi), joka on Man Bookerin omilla sivuilla, se ei varmaankaan herättäisi niin paljon huomiota. Muutamista muistakin oli eri versioita, mutta nämä valitsemani ovat minusta hienoimmat. Oikeastaan kaikissa listan kirjoissa on minusta hyvät kannet, yksikään ei ole tylsä saatika ruma.

   En tiedä ollenkaan, miten tiukasti tuon Gilead-trilogian teokset ovat kytköksissä toisiinsa. Käsittääkseni ei kovin, ehkä niissä on lähinnä viittauksia aiempien osien henkilöihin tms., mutta ehkä viisainta lukea ne kuitenkin järjestyksessä, näin järjestyksen eteen vannovina ihmisinä :D

   Ja kiitos! Huomenna sitten Bookerin lyhytlista ja torstaina tulee National Book Award for Fiction -palkinnon pitkälista.

   Poista
 3. Hieno lista! Tästä saa paljon lukuideoita :)

  Ainoastaan Anne Tyler on minulle entuudestaan tuttu. Ymmärrän, miksi olet saanut käsityksen "vanhemmille naisille suunnattujen viihderomaanien kirjoittaja", mutta minä innostuin Tyleristä joskus noin 25-vuotiaana! Teokset ovat hyvin ajattomia kuvauksia perheistä ja ihmisten välisistä solmuista - suosittelen kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Melkein kaikki tekisi mieli lukea :)

   Jos sinä innostuit Tylerista 25-vuotiaana, niin alkaahan tuo olla aika jo minunkin innostua :D Ja onneksi tuo mielikuvani hänestä on jo romuttunut lähes kokonaan (jokin pieni epäilys vielä taistelee vastaan), joten voin hyvillä mielin kokeilla hänen romaanejaan, luultavasti aloitan tuosta ehdokkaaksi päässeestä!

   Poista
 4. Hieno listaus. Lukemista on niin paljon tarjolla, että pelaan varman päälle. Eli minua kiinnostavat ennestään tutut eli Marilynne Robinson, Anne Enright ja Anne Tyler. Minulla on 8 Tyleriä hyllyssä, sanoisin tason nouseen sinisen sarjan myötä.Jää hyvästi on hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin. Ja lukulista vain paisuu! Robinsonin, Enrightin ja Tylerin kirjat vaikuttavatkin hyvin mielenkiintoisilta. Robinsonilta pitäisi vain lukea ensin muut Gilead-kirjat. Ja kiitos Tyler-suosituksesta! Jos en aivan lähikuukausina pääse käsiksi tuohon uuteen, listalla olevaan Tyleriin, kokeilen Jää hyvästiä.

   Poista
 5. Hieno esittely! Ainoa minulle ennestään tuttu kirjailija on Anne Tyler, jonka kirjoja olen lukenut muutaman. Minäkin pidin kirjasta Jää hyvästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit, tätä oli hauska koota, kun olen niin innoissani monesta listan kirjasta. Toivottavasti muidenkin palkintojen ehdokkaiden kanssa käy edes osittain samoin.

   Ja toinen maininta Jää hyvästistä, kiitos, laitan sen ehdottomasti lukulistalleni :)

   Poista
 6. Robinsonin puolesta liputan aina. Olen lukenut tuon trilogian, mutta en Lilaa lukiessa kauheasti muistanut niistä aiemmista, koska siinä oli jokunen vuosi välissä. Voi lukea itsenäisinäkin, mutta uskon, että avautuu vielä ihan eri tavalla, jos lukisi koko sarjan peräkkäin. Siitä haaveilen.

  Rose Tremainista, josta oli puhetta toisessa ketjussa, suosittelen erityisesti teosta The Road Home, harvoin olen ollut niin pakahduksissa päähenkilön puolesta kuin tuota teosta lukiessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on kyllä tavoitteena lukea Gilead-trilogia läpi oikeassa järjestyksessä, saa varmaan jollain tasolla enemmän irti.

   Tiedätkö, merkitsin juuri ensimmäisenä The Road Homen lukulistalleni, kun mainitsit Tremainin! Huomasin tosin, että se juuri on voittanut jokunen vuosi sitten Baileysin, ja arvelinkin, että puhut ehkä juuri siitä kirjasta.

   Poista