15.9.2015

The Man Booker Prize 2015: lyhytlista


Man Bookerin lyhytlista on juuri julkaistu! Pitkälistan löydät täältä. Mitäs mietteitä seuraavat kuusi ehdokasta herättävät?Huomaa, että lyhytlistalle on valittu aika erilaisia teoksia. Esimerkiksi perheteemaisista kirjoista on päässyt vain yksi, Tylerin A Spool of Blue Thread, mukaan. Obioman ja Sahotan kirjat eivät tulleet yllätyksenä, sillä käsitelläänhän niissä sen verran eri kulttuureja, nigerialaista ja intialaista. McCarthyn Satin Island oli minulle jossain määrin pieni yllätys, sillä se vaikuttaa niin erikoiselta ja kokeilevalta romaanilta muihin verrattuna, mutta ehkä se olikin juuri se valintaperuste. Kaksi kirjailijaa tulee Yhdysvalloista, kaksi Isosta-Britanniasta, yksi Jamaikalta ja yksi Nigeriasta.

Uskaltaisiko tässä alkaa jo povata voittajaa (joka paljastetaan 13. lokakuuta)? Yanagiharan A Little Life on kerännyt ihan kamalasti kehuja ja se lienee ennakkosuosikki, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Mitäs te veikkaatte, ihan mututuntuman perusteella?

8 kommenttia :

 1. En yllättyisi, jos Tyler voittaisi, koska liikkuu juttuja, että tämä kyseinen teos olisi hänen viimeisensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh, no sitten Tyler voi kyllä olla vahva ehdokas! Täytynee hankkia tuo kirja luettavaksi pian, kun tälle lyhytlistallekin pääsi.

   Poista
 2. A Little Lifesta on kyllä kuulunut melkoisen vaikuttavia kehuja. Saisi mun puolestani voittaa niin eiköhän se sitten ainakin saataisi suomeksikin! :) Enpä toki yllättyisi vaikka muutenkin olisi käännös tulossa. Obioma on myös mainittu Book Riotissa moneen kertaan kehujen kera ja kiinnostaa kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, niinpä! Toivottavasti käännöstä tosiaan suunnitellaan jo nyt, vaikkei voittoa ole (vielä) tullutkaan. Mutta jos se ei Bookeria voita, niin varmasti jonkin muun palkinnon.

   Poista
 3. Minä taas jotenkin en yllättynyt, että McCarthy on listalla. Onhan hän kuitenkin hyvä kirjoittaja ja häneltä jokin kokeilevampikin saattaa toimia (vaikka köh köh jollain saattaa edelleen olla Kaikki kauniit hevosetkin kesken...). Olen huono veikkaamaan, mutta Tyler tai Yanagihara voisi olla voittaja, eli luultavasti voittaja on joku ihan muu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidat sekoittaa Tom McCarthyn Cormac McCarthyyn! Tosin luin joku aika sitten, että Cormac on parhaillaan kirjoittamassa "tieteiskirjaa", mitä se ikinä tarkoittaakaan. Sillä on kaiketi jotain tekemistä matematiikan kanssa. No kuitenkin, jotain erilaista häneltäkin on tulossa :)

   Ei näitä kyllä uskalla oikein veikata, kun ei ole lukenut vielä yhtäkään. Mutta spekuloiminen on silti hauskaa!

   Poista
 4. Yhtäkään en ole lukenut, mutta toivon, että a Little life voittaa. Haluaisin kovasti, että se suomennetaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti suomennettaisiin (vaikkei voittaisikaan), sen verran siitä on jo kohkattu :)

   Poista