13.9.2015

Seurannassa kirjallisuuspalkinnot


Olen viettänyt viime viikot Man Booker -huumassa. Olen tutkinut tämänvuotista pitkälistaa, lukenut ja kuunnellut arvioita ehdokkaista ja miettinyt, mitkä niistä haluaisin itse lukea. Yhden vahvan voittajaehdokkaan sitten lopulta hankinkin omakseni.

Huumassani tulin ajatelleeksi, että miksen kirjaisi kiinnostavia kirjallisuuspalkintoja, niiden jokavuotisia ehdokaslistoja ja lopulta voittajia blogiini. Olen alkanut lukea yhä enenevissä määrin englanniksi ja olen kotimaisten uutuuksien lisäksi hyvin kiinnostunut mitä julkaistaan muualla maailmassa. Saan vinkkejä uusista ulkomaisista kirjoista pääasiassa kirjallisuusaiheisilta sivustoilta ja BookTubesta, mutta koska julkaistavien nimikkeiden määrä on hyvin suuri, jotain kiinnostavaa menee aina ohi. Kirjallisuuspalkintojen ehdokaslistat täyttävät tuon aukon ainakin jossain määrin, niistä löytyy yleensä aina edes yksi kiinnostava kirja, joka on aiemmin mennyt minulta ohi.

En kuitenkaan väitä, että kirjallisuuspalkintojen ehdokkaat ja voittajat olisivat tae hyvästä kirjallisuudesta, eivät tietenkään, sillä minusta kirja on aina hyvin yksilöllinen kokemus. Mutta sepä tekeekin ehdokaslistoista ja voittajista niin mielenkiintoisia. On kiinnostavaa, minkälaisia valintoja palkintoraadit tekevät vuoden parhaimmiksi ja lopulta siksi parhaimmaksi kirjaksi ja miten kirjojen lukijat noihin valintoihin suhtautuvat.

Kirjallisuuspalkintoihin liittyvillä teksteilläni on siis vain tarkoitus löytää kiinnostavaa uutta kirjallisuutta, ei korostaa sitä, että nämä ovat nyt ne vuoden absoluuttisesti parhaimmat kirjat. Eteen tulee varmasti paljon sellaisia tilanteita, etten ole edes lukenut mitään julkaistavalta ehdokaslistalta enkä ehkä vuosiin tai jopa koskaan luekaan.

Kiinnostavimmat kirjallisuuspalkinnot, joita alan blogissanikin seurata, olen valinnut puhtaasti omien mielenkiinnonkohteideni ja mieltymysteni mukaan. Luen pääasiassa eurooppalaista ja amerikkalaista kirjallisuutta, joten valitsemani kirjallisuuspalkinnot tulevat näiltä kahdelta alueelta. Toki sekin, etten lue sujuvasti muilla kielillä kuin suomeksi ja englanniksi vaikuttaa asiaan.

Seuraava kymmenikkö pääsee tarkasteluni kohteeksi nyt ja tulevaisuudessa:

The Man Booker Prize – 1969
Tunnettu kirjallisuuspalkinto englannin kielellä ja Isossa-Britanniassa julkaistuille kirjoille. Pitkälista heinäkuussa, lyhytlista syyskuussa.

National Book Award for Fiction – 1950
Amerikkalainen palkinto amerikkalaiselle romaanille. Pitkälista syyskuussa, lyhytlista lokakuussa.

Finlandia-palkinto – 1984
Suomen Kirjasäätiön jakama palkinto suomalaiselle romaanille riippumatta kirjailijan kansallisuudesta. Ehdokkaat ja voittaja marraskuussa.

International IMPAC Dublin Literary Award – 1996
Dublinilainen, englanninkieliselle tai englanniksi käännetylle kirjallisuudelle perustettu kirjallisuuspalkinto, jonka pitkälistalle ehdottavat kirjoja julkiset kirjastot. Pitkälista marraskuussa, lyhytlista seuraavan vuoden huhtikuussa.

Costa Book Award – 1971
Ehtona ehdokasromaanille ovat englannin kieli sekä kirjailijan Ison-Britannian tai Irlannin kansalaisuus. Viisi kategoriaa: romaani, esikoisromaani, lastenkirja, runous ja elämäkerta, joiden voittajista yksi valitaan vuoden parhaimmaksi kirjaksi tammikuussa. Lyhytlistat marraskuussa, kategorioiden voittajat seuraavana tammikuuna.

Baileys Women's Prize for Fiction – 1996
Naiskirjailijoiden kirjallisuuspalkinto, jonka ehtona on, että romaani on julkaistu englannin kielellä Isossa-Britanniassa. Pitkälista maaliskuussa, lyhytlista huhtikuussa.

Pulitzer Prize for Fiction – 1917
Tunnettu amerikkalainen palkinto amerikkalaiselle fiktiiviselle romaanille. Voittaja ja finalistit huhtikuussa.

Dylan Thomas Prize – 2006
Brittiläinen palkinto alle 39-vuotiaille englanniksi julkaisseille kirjailijoille. Kilpailu on avoin monille kirjallisuudenlajeille. Pitkä- ja lyhytlistat keväällä.

Walter Scott Prize – 2010
Palkinto historialliselle fiktiolle, joka on julkaistu englanniksi Isossa-Britanniassa, Irlannissa tai Kansainyhteisön maassa. Pitkä- ja lyhytlistat keväällä.

PEN/Faulkner Award for Fiction – 1981
Amerikkalainen palkinto amerikkalaiselle fiktiiviselle romaanille. Finalistit keväällä.

Blogini kautta aion seurata kyseistä kymmenikköä lähinnä pitkä- ja lyhytlistojen kautta sekä tietenkin mainita voittajat sitä mukaa kuin listoja ja voittajia paljastetaan. Tällä hetkellä on meneillään The Man Booker Prizen pitkälista, josta lisää jo tänään tai viimeistään huomenna – lyhytlista kun julkaistaan jo tiistaina! Pitkälistalla onkin monta minua kiinnostavaa romaania.

Sepä siitä infosta, että miksi blogissani alkaa ajoittain vilistä kirjallisuuspalkintoihin liittyviä listoja! Seuraatteko te kirjallisuuspalkintojen ehdokasasetteluja vai eikö voisi vähempää kiinnostaa? Mitä mieltä yleensä olette kirjallisuuspalkinnoista? Ovatko ne ainoastaan keino lisätä kirjamyyntiä, arvottavatko ne kirjoja vai jotain muuta (positiivista)?

16 kommenttia :

 1. Laura, ihan mahtavaa. Minulle on suuri palvelus, että voin seurata näitä listoja blogistasi. Tosin tuota Baileysia seuraan itsekin ja minulla on blogissa luetteloitu Baileys-teoksetkin viime vuosilta. Aiempiin vuosiin liittyvää listaa olen sitäkin aloittanut, mutta se on varmaan jo yi vuoden ollut kesken.

  Baileyisin kohdalla luen voittajateokset aina - ennemmin tai myöhemmin. Yleensä luen myös lyhytlistalaisest ja pitkälistaltakin poimin kiinnostavia. Minulle tämä kirj.palkinto on ollut aivan huima väylä löytää kiinnostavia teoksia. Tälläkin hetkellä luen yhtä Baileysin kautta löytämääni eli Rose Tremainia.

  Vielä kun kirjamakusi on jossain määrin omaani vastaava niin tämä sinun listailusi on tosiaan aivan huippu juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Omppu! Hauskaa, että listailuistani on iloa muillekin kuin vain itselleni :) Vielä kun harkitsin tätä, ajattelin, että ehkä tyydyn vain merkitsemään Goodreadsin tbr-hyllyyni ne kiinnostavimmat palkintoehdokkaat, mutta tuli tunne, että pääsen ehdokkaisiin paljon paremmin sisälle, kun kirjoitan niistä jotakin. No, blogi tuntui tietysti heti luontevalta paikalta.

   Muistankin Baileys-palkintoon liittyvät jokavuotiset katsauksesi. Niitä on aina mukava tutkia, sillä minustakin Baileys on yksi kiinnostavimmista kirjallisuuspalkinnoista ja sen pitkä- tai lyhytlistalta löytää takuuvarmasti hyvää luettavaa joka ikinen vuosi. Voidaan sitten keväällä vertailla, että mistä samoista kirjoista ollaan kiinnostuttu ja mistä ei niinkään :)

   Kiitos muuten Rose Tremainista, meni vauhdilla tbr-listalle :D

   Poista
 2. Hieno ja tarpeellinen postaus. Seuraisin mielelläni näitä listauksia.

  Baileysia seuraan minäkin. Pulitzerin suhteen olen varauksellinen. Finlandia ei myöskään ole minun juttu. Viime vuonna luin monta, nyt muutaman tärpin itseäni varten.

  En ole niinkään kiinnostunut, kuka voittaa mitäkin, vaan esille tulevista kirjoista. Kirjoja ilmestyy niin valtavasti, että perässä ei pysy. Nämä listat helpottavat löytämistä. Tutulta kirjailijalta ilmestyy uusi, joten sen voi tilata heti. Ei tarvitse odottaa käännöstä. Eli nautin listojen informatiivisuudesta. Tiedän itse, mistä minä pidin. Palkinnot eivät sanele lukemistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla, seuraa ihmeessä! Mukavaa, että muitakin kuin vain itseäni kiinnostaa :)

   Ihan totta, minullekin on se ja sama kuka voittaa mitäkin, mutta ehdokaslistoja on silti mukava tutkia ja löytää uutta luettavaa. Ja toki joskus on hauskaa lukea se voittaja ja miettiä, miksi juuri se voitti (varsinkin jos on itse aivan eri mieltä). En kuitenkaan muista koskaan valinneeni kirjaa sen vuoksi, että se on voittanut jotakin, ellei sitten kannessa oleva mainospuhe ole päässyt vaikuttamaan minuun alitajunnan kautta. Mutta jos ennestään tuntemattoman kirjan takakansi ei innosta ollenkaan, en sitä lainaa tai osta, aivan sama mitkä Pulitzerit ja Bookerit olisi tilillä.

   Poista
 3. En kovinkaan tarkkaan seuraa palkintojen ehdokkuuksia ja niiden jakoja, joskin jälkijättöisesti kyllä esim. Booker-ehdokkuus on kirjalle eduksi ja voittokin. Ja olen päätynyt myös merkkailemaan muutamasta palkinnosta mitä sen saajia (tai ehdokkaita) olen lukenut, Bookerin ja Finlandian lisäksi mm. Runeberg, Goncourt, Strega ja Yomiuri...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin seurasin, tosin en hirveän tarkkaan, ennen vain muutamia (Finlandia, Pulitzer, Booker, Baileys), mutta nyt on hauskaa vähän laajentaa itselleni vähän vieraampiinkin palkintoihin. Ja tuleepahan kunnolla sitten seurattua ja poimittua vinkkejä, kun lupasin itselleni tällä kirjoituksella raportoida niistä tänne.

   Minulla ei riitä tietämys kolmen viimeksi mainitsemasi palkinnon seuraamiseen, mutta olisi kyllä mielenkiintoista, etenkin ranskalaisen kirjallisuuden osalta! Toki sinun tapaasi olisi hauska merkata ylös mitä miltäkin palkintolistalta on lukenut.

   Poista
  2. Ovat kiinnostavien kielialueiden keskeisiä palkintoja :)
   Ja huomasin että Runeberg-palkitut ovat suomalaisista minusta kiinnostavampia kuin Finlandiat...

   Poista
  3. Runebergia tulee minulla seurattua vähemmän kuin Finlandiaa, vaikka kiintoisa sekin on, vähän sellainen rennomman oloinen.

   Poista
 4. Mielenkiintoista. En koskaan seuraa tällaisia juttuja... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt saa seurata, keskitetysti jopa kymmentä eri palkintoa! :D Käynkin tutustumassa blogiisi, huomaan, että olet uusi kasvo, siis täällä minun blogissani :)

   Poista
 5. Hienoa, Laura! Tällainen laajentaa myös kanssa-bloggaajien maailmankuvaa. Monta tuntematonta palkintoa bongasin jo listaltasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, jos tästä on iloa muillekin! :)

   Minullekin suunnilleen puolet listaamistani palkinnoista oli entuudestaan tuntemattomia tai sellaisia, joita ei ole tullut ollenkaan seurattua, joten oli ihan hauska valita mukaan sellaisiakin!

   Poista
 6. Itse en juurikaan seuraile näitä, en ainakaan ehdokkaita, mutta voittajat usein osuvat silmään jotain kautta. Eivät kaikki, mutta osa. Joten hauskaa, jos jaksat listailla näitä, niin on ehkä itsekin vähän enemmän sitten kärryillä, mistä muu maailma meuhkaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Finlandian voittajalta etenkään on vaikea välttyä jos vähänkään pyörii kirjablogeissa tai lukee uutisia :)

   Tervetuloa siis vain seuraamaan! Mietin ensin, että onko kymmenen palkinnon seuraamisessa ihan hirveä työ (enkä osannut valita esim. vain viittä kiinnostavinta palkintoa, kun nuo kaikki kymmenen ovat jo tosi kiinnostavia), mutta aika hyvin pitkin vuotta nuo tuntuvat jakautuvat, joten eiköhän tästä selviydytä :D

   Poista
 7. Olen ollut vähän blogipimennossa, ja vasta nyt tämän huomasin. Itse en juurikaan anna painoarvoa palkituille kirjoille, mutta toki jotkin palkitut kirjat tulevat tietoisuuteeni ja alkavat kiinnostamaan (esimerkiksi Kaikki se valo jota emme näe). Mutta kiinnostusta tällaisen seuraamiseen on, ja ihan mahtavaa, että olet tarttunut tähän! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palkintojen seuraaminen on minusta kiva keino tutustua uusiin kirjoihin, jotka muuten saattaisivat mennä ohi. Muissa maissa kaikkien vuosittain julkaistavien kirjojen seuraaminen olisi todella työlästä! Nyt ainakin näiden kymmenen kirjapalkinnon ehdokkaat tulevat todella tutuiksi :D Ja jo Man Bookerin sekä NBA:n ehdokaslistoilta olen löytänyt monta uutta kiinnostavaa kirjaa, joista en ollut aiemmin kuullutkaan!

   Poista