Type and press Enter.

Kesän kirjaos­tokset ja miten kävi kesäkir­ja­listan

Kesäni oli yhtä kirjojen juhlaa. Olin töissä vain alkukesän enkä tehnyt kesäopintoja (gradusta puhumat­takaan), joten kirjoille ja lukemi­selle on jäänyt aikaa enemmän kuin ehkä koskaan ennen, ainakaan opintojen aikana. Akkujen lataa­minen onkin tullut tarpeeseen.
 
Mutta kesä jatkuu vielä. Vasta syyskuun alusta lähtien saa puhua syksystä. Koska en mitä luulta­vimmin tule enää ostamaan tälle kesälle uusia kirjoja, esittelen nyt mitä tulin ostaneeksi toukokuun ja tämän päivän välillä. Runsas vapaa-aika näkyy kirjaos­tok­sis­sa­nikin, sillä normaa­listi en osta lähel­lekään näin monta kirjaa näin lyhyen ajan sisällä.

Ensim­mäisenä ovat vuorossa netti­kir­ja­kaup­paos­tokseni, jotka tein touko­kuussa: Mark Z. Danie­lewskin The Familiar : One Rainy Day in May ja Aki Ollikaisen Musta satu. Jälkim­mäisen luin heti tuoreeltaan, mutta Danie­lewskin kirja on vielä lukematta.

Toinen netti­kir­ja­kaup­pa­ti­laukseni heinä­kuulta koostui Sarah Winmanin uudesta romaa­nista A Year of Marvellous Ways, jonka luin eilen loppuun, joten siitä lähipäivinä lisää (voin jo paljastaa, että kirja on ääret­tömän kaunis, muttei aivan vedä vertoja When God Was a Rabbi­tille), ja poikays­tä­välle tilatusta Ernest Clinen Armadasta. En ole lukenut hyllys­sämme olevaa Ready Player Onea enkä tiedä, olisiko se ihan minun kirjani, joten en tiedä olisiko tämä uutuuskaan.

Sitten päästään Akatee­misen alennus­myyn­teihin. Vierailin siellä pian alennusten alkaessa, mutta mukaani tarttuivat vain normaa­li­hin­tainen Matthew Thomasin We Are Not Ourselves, josta en etukäteen tiennyt mitään, mutta jonka takakansi veti puoleensa, sekä alennuk­sessa ollut Karen Thompson Walkerin dystoop­pinen The Age of Miracles. Näitä en ole vielä lukenut.

Akatee­misen alennus­myynnit houkut­te­livat minua puoleensa toista­miseen, kun alennus­pro­sentit olivat kivunneet jo seitse­mään­kym­meneen. Nyt tärppäsi paremmin, sillä kotiutin sieltä peräti neljä alekirjaa: David Mitchellin The Bone Clocks, Richard Flana­ganin The Narrow Road to the Deep North, Granta 2: Outo ja Maggie O’Farrellin Instruc­tions for a Heatwave. Näidenkään pariin en ole vielä ehtinyt, vaikka ne kovasti houkut­te­le­vatkin.
 
Ostin siis kymmenen kirjaa, joista puolet oli alennus­löytöjä. Tällä hetkellä näistä eniten kiinnos­tai­sivat Danie­lewskin The Familiar : One Rainy Day in May, Thompson Walkerin The Age of Miracles ja O’Farrellin Instruc­tions for a Heatwave, mutta monta muutakin kiehto­valta vaikut­tavaa kirjaa jonottaa tällä hetkellä vuoroaan. Oletteko te lukeneet näistä jotain ja tykkä­sittekö?
 
––

Ajattelin myös tehdä katsauksen kesäkuun alussa luomaani kesäkir­ja­listaan. Tarkoi­tukseni oli yrittää lukea tuolta listalta mahdol­li­simman monta kirjaa kesän aikana, mutta kuinkas kävikään? Listan kymme­nestä kirjasta luin vain neljä kirjaa. No, eipä tuo lista mikään velvoittava ollutkaan, mutta olisi ollut kiva saada luettua edes pari kirjaa enemmän, etenkin niitä, jotka ovat pyörineet kirja­hyl­lyssäni jo pidemmän aikaa.
 
Luetut kirjat olivat
 
Mark Z. Danie­lewski: House of Leaves
J. K. Rowling: Harry Potter and the Deathly Hallows
Margaret Atwood: Oryx and Crake
Sarah Winman: A Year of Marvellous Ways (bloggaus tulossa)
 
Kaikki neljä olivat listallani vähän eri syistä: House of Leaves oli kesken jäänyt ikuisuus­pro­jektini, jonka lukeminen päätökseen oli lopulta hyvin palkit­sevaa. Harry Potter and the Deathly Hallows päättää Harry Potter -sarjan, joten hyvä etten venyt­tänyt sen lukemisen enää pidempään. Oryx and Crake oli puolestaan kirja, jonka lukemista olin suunni­tellut jo pitkään. A Year of Marvellous Ways taas oli hirveän kiinnostava uutuus.
 
Lukematta edelleen jäivät
 
Mark Z. Danie­lewski: The Familiar : One Rainy Day in May
Joyce Carol Oates: Sisareni, rakkaani
Ulla-Lena Lundberg: Jää
Karl Ove Knausgård: Taisteluni I
George R. R. Martin: A Game of Thrones
Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö
 
Näistä minua jäi eniten harmit­tamaan Sisareni, rakkaani, Taisteluni I ja A Game of Thrones. Kaikki kolme ovat olleet lukulis­tallani jo kauan enkä tiedä miksen ihmeessä jo tartu niihin. Ehkä pelkään paksuja romaaneja, jollaisia kaksi noista ovat. Siispä syksyn kirja­listaa kokoamaan?
––
Palaan vielä kaikkiin kesäkuun jälkeen ja alkusyk­systä luettuihin kirjoihin seuraa­vassa vuosi­nel­jän­nes­kat­sauk­sessa syys-lokakuun taitteessa. Toivot­ta­vasti syksystä tulee yhtä kirjaisa kuin kesäkin on ollut – jos ei määrältään niin ainakin laadultaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

10 comments

 1. We are not ourselves on kovasti yrittänyt lähteä mukaani, mutta toistai­seksi olen ravis­tanut sen irti hihastani. Tuota Flana­gania olin myös ostamassa, mutta jostain löysin rippeen itsehil­lintää. :) O’Farrellin Heatwaven olen lukenut. Oi miten kovasti pidinkään sen lopusta. Nythän muuten olisi hyvä hetki tarttua siihen, kun Suomessa on helteet. Ai mitkä helteet? No suoma­laiset helteet. :)

  1. Ollaanpa oltu samoissa aikeissa, minun itsehil­lintäni tällä kertaa vain petti :) Toivot­ta­vasti ovat sitten itsehil­linnän pettä­misen arvoisia kirjoja.

   Oi, hyvä kuulla peukuista O’Farrellin kirjalle! Saa vain nähdä ehdinkö sen pariin ennen helteiden (täälläkin noin 22 astetta tuntuu ihan helteeltä, kun se on ollut niin harvi­naista herkkua) väisty­mistä, kun olisi pari kirjaa jonossa ennen sitä. Ehkä luen kirjan sitten pahimpien paukku­pak­kasten aikaan, jotta edes jokin lämmit­täisi :D

 2. Kiinnos­tavia ostoksia olet tehnyt! Erityi­sesti Winman kiinnos­taisi mua, ja ehkä Mitchell.

  Mulla on muuten aivan sama homma tuon Knasun kanssa — en vain saa sitä aloitettua. Keväällä tein päätöksen, että kesän aikana luen vähintään ekan osan, lainasin kirjan kesäkuun alussa, mutta tuossa se vaan pöydällä yhä nököttää avaamat­tomana. Olen aika varma, että tykkäisin siitä kyllä, mutta jotenkin en vain saa aloite­tuksi! Kyllä on ongelmat lukijalla ;)

  1. Winmanin uusi on tosi kaunis ja herkkä kirja, ei niin hupsu kuin When God Was a Rabbit. Suosit­telen siis ja täytyykin bloggailla siitä viikon­lopun aikana. Oletko lukenut Mitchellin muita kirjoja? Luin pari vuotta sitten Cloud Atlaksen enkä nyt aivan ihastunut siihen, mutta nyt viime aikoina on tullut sellainen olo, että pitäisi lukea lisää Mitchellin kirjoja.

   Mikähän meitä Knasussa nyt oikein pelottaa? Minäkin luulen, että kirja olisi kyllä hyvä, mutta ei sitä vain saa avatuksi asti. Mutta luulen myös, että sille tarvitsee oikean­laisen mielen­tilan, sillä se ei ole mitään maailman kevyintä ja iloisinta luettavaa. Ehkä pimeä ja masentava loppusyksy voisi olla otollista aikaa masentaa itseään lisää? :D Laitetaan tavoit­teeksi!

  2. En ole lukenut Mitchelliä lainkaan. Kiinnos­tavan oloinen kirjailija, mutta ehkä myös vähän vaikea? En tiedä.

   Joo, syksyn pimey­dessä Knasu voisi toimia paremmin kuin leppoisina kesäpäivinä! Vuoden loppuun mennessä olen lukenut ainakin 1. osan. Lupaan! :D

  3. Cloud Atlas oli joo sinällään vähän vaikea, kun siinä on monta eri tarinaa ja ne limit­tyvät jännästi toisiinsa. Luonnol­li­sesti muista Mitchellin kirjoista en oikein tiedä, mutta täytyy vain kokeilla.

   Minäpä koitan muistaa lupauksesi (jos minäkin sitten lupaan vuoden loppuun mennessä lukevani ekan osan) ja tulen marras-joulukuun vaihteessa huute­lemaan blogiisi, että onkos Knasu jo luettu jos ei ole vielä näkynyt :D

 3. Oon katellu tota The Bone Clocksia, sen kansi on niin kaunis<3 Mutta en oo varma, onko se löyhästi jatko-osa The Thousand Autumns of Jacob de Zoet:ille, näin joskus googlailin kun mietin The Bone Clocksin lukemista? Tiedätkö sä tarkemmin? :)

  1. Sen on kansi on kyllä vetoava!

   Hmm, tutkailin myös asiaa ja vaikut­taisi siltä, että tyyliin kaikki Mitchellin kirjat ovat yhtey­dessä toisiinsa esimer­kiksi joidenkin samojen henki­lö­hah­mojen kautta, mikä ei kuitenkaan estä lukemasta kirjoja missä järjes­tyk­sessä haluaa. Mutta jos haluaa edetä turval­li­sinta reittiä, paras varmaan olisi lukea hänen kirjansa julkai­se­mis­jär­jes­tyk­sessä. Ilmei­sesti The Bone Clocks ja The Thousand Autumns of Jacob de Zoet ovat vähän lähemmin yhtey­dessä toisiinsa kuin muut kirjat niihin, mutta The Bone Clock­sissa on myös viittauksia ja henki­löitä esim. Cloud Atlak­sesta ja Black Swan Greenis­täkin, joten. Niin, turval­li­sinta varmaan lukea kaikki julkai­su­jär­jes­tyk­sessä :D Minus­takin alkoi nyt tuntua siltä, että pitäi­si­köhän jättää tuo The Bone Clocks vielä odottamaan ja lukea muut ennen sitä!

  2. Joo, lueskelin myös, että joku kaikki romaanit yhteen liittävä yberro­maani on Mitchel­lillä ollut ajatuksena :D Mua ton kaiken suuruus vähän pelottaa ja siks en oo tarttunut Mitchellin kirjoihin, seuraan liiankin orjal­li­sesti sitä “oikeaa järjes­tystä” jossa kirjat pitäisi lukea, niin tuo vyyhti pistää pään sekaisin :D

  3. Minäkin olen melko järjes­tel­mäl­linen ihminen, etenkin kirjojen suhteen, joten pitääpä huolella miettiä, miten alkaisi noita Mitchellin kirjoja lukemaan. Jos julkai­su­jär­jes­tyk­sessä lukemi­sesta ei muuta tyydy­tystä saa irti, niin ainakin sen mahdol­lisen ilon siitä, että tunnistaa henki­lö­hahmoja tai muita viittauksia edelli­sistä kirjoista. Jos niitä enää muistaa :D