17.8.2015

Alan Bradley: Piiraan maku makea


Flavia de Luce on 11-vuotias pieni salapoliisi. No, ei oikea salapoliisi, mutta hänellä on pohjattoman uteliaisuutensa vuoksi taipumus laittaa nenänsä vähän joka paikkaan ja ajautua ratkomaan arvoituksia. Flavia on myös ikäänsä nähden loistava kemisti, jonka erityisalaa ovat eri myrkyt. Jokaisen äidin ja isän unelmatytär siis! Mutta Flavia viettää aikaansa runsaasti yksinään, sillä hänen isänsä istuu päivät pitkät työhuoneessaan tutkimassa postimerkkejä ja hänen kaksi isosiskoaan ovat oikeita kiusankappaleita. Flavian äiti on kuollut.
 
Eräänä päivänä de Lucen perheen asuttaman kartanon rappusilta löytyy kuollut lintu, jonka nokassa on vanha postimerkki, ja puutarhan kurkkupenkissä makaa kuollut mies. Onko kuolleella linnulla ja miehellä jotain tekemistä keskenään, oliko lintu varoitus? Miksi sillä oli postimerkki nokassaan? Miksi isän työhuoneesta kuului riitelyn ääniä edellisenä iltana ennen kuolleen miehen löytymistä? Poliisi ei tunnu osaavan ratkaista arvoitusta, joten Flavia ottaa ohjat omiin käsiinsä ja aikoo ratkaista tapauksen itse.
 
Alan Bradleyn Flavia de Luce -sarja on ollut lukulistallani jo jonkin tovin. Minusta useat dekkarit vaikuttavat olevan varsin samanlaisia keskenään (mutuilen vain) enkä siksi lue niitä kovin usein. Piiraan maku makea kuitenkin herätti kiinnostukseni nimenomaan erilaisuudellaan. Minua viehätti ajatus 11-vuotiaasta tyttösalapoliisista ja 1950-luvun brittiläisestä maaseudusta.
 
Piiraan maku makea on hassu ja viihdyttävä kirja. Näennäisen kepeän kuoren alla piileskelee myös painavaa asiaa perheen merkityksestä elämässä ja no, loppupuolella kirjaa tarina menee melko jännittäväksikin. Mikään ihan pienille lapsille sopiva kirja tämä ei ole, mutta ihanan pikkuvanha ja näsäviisas päähenkilö vetoaa muuten kyllä kaikenikäisiin. Flavia onkin minusta kirjan paras asia. Mutta missä oli 1950-luku? Historiallisia romaaneja rakastavana olisin kaivannut kirjaan vähän enemmän aikakauden tuntua. Nyt aikakausi jää liikaa ratkottavan arvoituksen ja juonenkäänteiden alle. Ihastuttavan brittiläinen ja vanhanaikainen kylämaisema sen sijaan näkyy kirjassa paremmin, onneksi!
 
Sanoisin Flavia de Luce -sarjan olevan mitä oivallisinta lomalukemista silloin kun ei halua rasittaa aivojaan liikaa. Olen vain vähän huolissani siitä, miten sarja tulee jatkumaan. Alkaako se toistaa itseään ja tuntua liian epäuskottavalta? Olen kuitenkin jo lainannut toisen osan kirjastosta, kun se vapaana tuli vastaan, joten täytyy vain kokeilla.
 
Agatha Christien, Viisikoiden ja Neiti Etsivien ystäville.
 

––
 
Alan Bradley: Piiraan maku makea
(The Sweetness at the Bottom of the Pie, 2009)
Bazar 2014, 389 s.

8 kommenttia :

 1. Minusta tämä on kouluikäisille sopiva, tosin riippuu lukumausta. Todella hauskoja dekkareita... ihana lukea väliin tällaisia kirjoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On minustakin, tietty riippuen henkilöstä, mutten ensimmäisenä suosittelisi tätä kaikken nuorimmille lukijoille :) Tosin tuli sitä itsekin luettua ja katsottua kaikenlaista ihan pienestä pitäen ilman traumoja.

   Tämä oli oikein sopiva välipalakirja viikonloppureissuni kesäiltojen ratoksi!

   Poista
 2. Oi Flavia on kyllä ihana päähenkilö! Hieman muistuttaa omalla tavallaan Kati Närhen Agnesta, joka on myöskin aivan ihana. Itse pidin paljon kakkososasta, vaikka hieman hitaammanpuoleinen olikin. Aloitankin kohta lukemaan sarjan kolmatta ja uusinta osaa, ja toivon että sekin vielä jaksaa kiinnostaa ja hurmata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ihan totta muuten tuo Agnesiin vertautuminen, tunnistan saman :) Minä taidan pitää ainakin parin kirjan verran taukoa ennen toisen osan lukemista, jotta se varmasti maistuisi.

   Poista
 3. Hauska ajatus kirjoittaa nuorille omaa "agathachristietä". :) Tämä kirja taitaa kiinnostaa enemmän tyttölukijoita kuin poikia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tämän sarjan kirjat onkin ripoteltu kirjastossa sekä aikuisten että lanuosastolle, mikä on hyvä ratkaisu, sillä kirjat uppoavat varmasti melkein kaikenikäisiin – ihan pienimmille nämä saattavat olla vielä vähän liian hurjia, kun on murhatapausta ja ruumiita ja muuta. Ja uskoisin tyttöjen olevan näistä innostuneempia, pelkästään jo päähenkilön vuoksi :)

   Poista
 4. Hei, sinä sait tämän luettua ;)

  Ei käynyt kuten eräällä, jolla kirja jäi puoliväliin kovasta yrityksestä huolimatta. Itselleni jäi tunne, että tämä sopisi paremmin nuoremmalle lukijalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu sain ja ihan hyvin vieläpä :D Niin, aloin miettiä, että olisinko pitänyt tästä teini-ikäisenä tai vielä nuorempanakin enemmän kuin nyt. Nuorempana Flaviaan olisi voinut samastua paremmin, tosin olen aina pitänyt hurjasti lapsipäähenkilöistä, joten vaikea sanoa. Mutta kiva, leppoisa ja välillä sopivan jännäkin dekkari tämä oli, sellainen mukava välipala!

   Poista