Type and press Enter.

Bill Willingham: Fables 1 : Legends in Exile

Minua on jo jonkin aikaa kiinnos­tanut Bill Willing­hamin kirjoittama Fables-sarjakuva ja olenkin sen ensim­mäistä osaa metsäs­tänyt kirjas­tosta melkein joka käynnilläni, mutta aina joku muukin on ollut siitä kiinnos­tunut (eikä hinku ole ollut niin kova, että olisin viitsinyt sitä varata). Viime käynnillä lopulta tärppäsi ja päätin lainata ensim­mäisen osan testiin.
 
Fables kertoo Fable­townin asukkaista, jotka elävät keskellä taval­lisia newyor­ki­laisia, vaikka he ovatkin meille tuttuja satukir­jojen sivuilta. He ovat joutuneet pakenemaan omista kunin­gas­kun­nistaan, meidän satumaa­il­mas­tamme, jotka vihol­linen on heiltä valloit­tanut. Jotkut heistä näyttävät ihan taval­li­silta ihmisiltä ja toiset ovat eläin­hahmoja, jotka asuvat Fable­townin ulkopuo­lella sijait­se­valla Farmilla. Henki­löillä on erilaisia, usein omaan satuhah­moonsa liittyviä maagisia kykyjä.
 
Fables: Legends in Exile sisältää viisi ensim­mäistä Fablesin osaa, jotka liittyvät juonel­li­sesti toisiinsa: Snow Whiten, joka työsken­telee Fable­townin yhteisön pormes­tarin apulaisena, sisko Rose Red on kadonnut tai ehkä jopa murhattu. Fable­townin sheriffi Bigby Wolf ryhtyy selvit­tämään asiaa. Tapauksen selvit­tä­misen lomassa lukija tutus­tetaan Fable­townin maailmaan, sen asukkaisiin ja heidän histo­ri­aansa.
 
Luen sarja­kuvia vähän ja vielä vähemmän tällaisia jatku­va­juo­nisia sarjiksia, joten Fables on varsin virkistävä uusi tuttavuus, joka ei ihan heti lopu kesken. Osia on julkaistu yhteensä 150 ja ne on koottu 22 kirjaan. Paksumpia, deluxe edition -albumei­takin on painettu, joihin on koottu kerralla useampi osa. Viimeinen 150. osa julkaistaan tässä kuussa, mikä lienee haikeaa sarja­kuvan faneille.
 
Alkuun voisi luulla, että Fables on jotain herttaista ja söpöä luettavaa satuhah­moineen ja se sopisi lapsil­lekin, mutta väärin menee. Fable­sissa liikutaan ihan aikuisten maail­massa ja aikuisten ongel­missa. Rose Redin katoa­mis­tapaus ei sekään nyt ihan satukirjan sivuilta ole. Olin vähän epäile­väinen, miltä satuhahmot tuntuvat aikuisten sarja­ku­vassa, mutta aika hausko­jahan ne ovat eikä niitä tule sillä tavalla ajateltua tuttuina satuhah­moina, vaikka niillä tiettyjä samoja ominai­suuksia onkin. Nämä satuhahmot ovat myös paljon ronskimpia kuin ne alkupe­räiset. Pinocchio esimer­kiksi on tyyty­mätön jäätyään ikuisiksi ajoiksi pikku­po­jaksi, vaikka haluaisi, että hänen kivek­sensä laskeu­tui­sivat ja pääsisi panemaan!
 
Pidän kovasti Fablesin piirtäjien Lan Medinan, Steve Leialohan ja Craig Hamil­tonin piirros­jäl­jestä. Se on tarkkaa ja yksityis­koh­taista. Erityi­sesti henki­lö­hah­mojen eri ilmeet ja mielen­tilat on tuotu hyvin esille. Sarjakuva myös etenee sujuvasti, sillä tekstiä ei ole liikaa ja ruudut seuraavat toisiaan selkeästi, mutta myös kivasti rytmi­tellen. Sivujen pohjaväri vaihtelee valkoi­sesta mustaan ja välillä ruutujen reunat on koris­teltu hienosti ja tarinan vaiheeseen sopivasti.
 
Innostuin tästä nyt sen verran, että pakko saada lukea lisää! Saatanpa myös kokeilla Fablesiin pohjau­tuvaa The Wolf Among Us -peliäkin.
 

––
 
Bill Willingham: Fables 1 : Legends in Exile
Kuvit­taneet: Lan Medina, Steve Leialoha, Craig Hamilton
Vertigo 2002, 127 s.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

8 comments

 1. Oooh, sullahan on ollut luettavana viime aikoina vaikka mitä mielen­kiin­toista! Tätä minäkin olen yrittänyt metsästää, mutta heikoin tuloksin..

  Sinulle on muuten haaste blogissani:
  http://hh-lukija.blogspot.fi/2015/07/3-kirjaa-haaste.html

  1. Nyt on ollut melkoinen lukudraivi päällä, yleensä etenen vähän maltil­li­semmin, mutta enpä valita :)

   Löytyykö tätä kirjas­tosta sieltä päin? Toivot­ta­vasti joskus saisit metsäs­tettyä, edes sitten vaikka edulli­sesti jostain (netti)kirjakaupasta!

   Kiitos haasteesta!

  2. Kirjas­tosta löytyy vaikkakin pienen varaus­listan takaa, mutta eiköhän tätä jaksa sen verran odottaa :)

   Kiva kun ehdit vastailla!

  3. Ovatpa nämä sitten suosittuja! Minäkin jään ihan rauhal­li­sesti odottamaan, että toinen osa olisi joskus hyllyssä kun kirjas­tossa käyn. En ole muutenkaan oikein sarjojen lukija – siis en ikinä jaksa lukea mitään kirja­sarjaa putkeen, kun kaipaan niin paljon vaihtelua – joten ei haittaa odotella.

   Oli kiva haaste :)

 2. Me pelataan tällä hetkellä poikays­tävän kanssa Wolf Among Usia ja reilu puoli­välin jälkeen olen ihan koukussa! Suosit­telen!

  Fable­sista: luin joskus melkein kymmenen vuotta sitten kahdeksan tai yhdeksän ensim­mäistä albumia. Siinä kohtaa minulle sarja vähän hyytyi, vaikka siihe­nas­ti­sista osista olin tykännyt tosi paljon. Tänä vuonna otin sarjan uudelleen lukuun (vaikka en ole kirjoista blogannut). Tilasin netti­kau­pasta sarjan viisi ensim­mäistä albumia, jotka ahmaisin ja jotka tyrkytin lukuun myös poikays­tä­välle, joka ilokseni innostui myös. Kunhan raaskin pistää eurot likoon, pitää tilata myös lisää. Toivon, että tällä lukukier­rok­sella en koe hyyty­mistä, vaan sarja pitäisi imunsa myös kasi- ja ysial­bumien kohdalla. (Tai jos joku suvan­to­vaihe sarjassa onkin, niin että siitä pääsisi yli nopeasti.)

  1. Minunkin poikays­täväni pelasi sitä ja sen verran mitä sitä seurasin, niin vaikutti hyvältä!

   Toivot­ta­vasti minäkin jaksaisin lukea nämä kaikki läpi. Ehkä jos hitaasti kerrallaan etenee, niin jaksaa? Ja ahmaista sitten sen kasin ja ysin. Sarjan albumit tuntuvat olevan aika suosittuja kirjas­tossa, joten voi olla, että toisen osan saami­sessa menee yhtä kauan kuin tämän ensim­mäisen. Koko sarja näyttäisi varmasti hienolta kirja­hyl­lyssä ja ehkä vähän houkut­taisi ostaa näitä omaksi, mutta yritän nyt hillitä itseni ja pitäytyä kirjas­tossa :D

 3. Oi kiva että tykkäsit tästä :) Minäkin olen nyt jo monta kuukautta yrittänyt metsästää viidettä albumia kirjas­tosta, heikoin tuloksin.. Kuuden­nesta eteenpäin niitä siellä näyttäisi välillä olevan, mutta viides on kuumaa kamaa. Ehkä kun tarpeeksi jaksaa kärkkyä :) Onneksi on muutakin lukemista niin jaksaa kyllä odottaa, varata en myöskään viitsisi.

  Olen myös miettinyt tuota The Wolf Among Usia, poikaystävä ainakin tykkäsi :) Olen kuitenkin muita saman pelitalon pelejä pelannut ja pitänyt niistä.

  1. Voisi­kohan peli olla osasyynä siihen, että nämä ovat nyt niin kuumaa kamaa? Ehkä. Mutta hyvää jaksaa odotella :)

   Jep, peli näytti tosi hyvältä, kun minunkin poikays­täväni sitä pelasi. Olisin silloin voinut jo kokeilla itsekin, mutta halusin ensin lukea ekan sarja­kuvan, jotta olisin vähän perillä siitä, mistä oikein on kyse. Voi ei, keksin koko ajan kaikkea kivaa tekemistä, kun pitäisi vähitellen alkaa orien­toitua kohti syksyä ja opintoja!