Type and press Enter.

Kesäkirjat 2015

Ihanaa, kesä on täällä! No, sään puolesta ei ihan vielä, mutta toivot­ta­vasti pian. Olin keväällä kaksi kuukautta työhar­joit­te­lussa, pidin viime viikon lomaa ja nyt olen vielä kuukauden kesätöissä oman alan työteh­tä­vissä. Olen onnel­linen, että sellaisia töitä on riittänyt humanis­tille, jospa sitten valmis­tut­tua­nikin.
 
Tämän kuukauden mittaisen kesätyö­pätkän jälkeen minulla on vihdoin ja viimein lomaa aina syyskuulle asti. Viime kesä oli todella raskas, sillä olin siitä puolet töissä sekä samaan aikaan ja loput kesästä tein kuin hullun lailla tenttejä ja esseitä. Vannoinkin jo silloin, että seuraavana kesänä en tee mitään opintojeni eteen! Tentit ja esseet saakin todella odottaa, mutta graduahan sitä pitäisi aloitella. Onneksi sen aloittelu ei ole vielä kovin inten­sii­vistä työtä (tai niin ainakin suunnit­telin…), lähinnä aihepiiriin tutus­tu­mista ja arkis­tossa istumista, joten enköhän ehdi myös rentoutua.
Ja mikäpä muu on parempi keino rentoutua kuin kirjojen lukeminen? Pari viime viikkoa olen pyöri­tellyt päässäni listaa kirjoista, jotka haluaisin lukea kesän aikana ja muodos­tanut niistä top kympin. Luulen kyllä, etten todel­lakaan tule lukemaan niitä kaikkia kesän aikana, mutta haavei­le­mi­nenkin on jo ihanaa. Ja minulla on ollut hieman ikävä listojen tekemistä.
 
1. Mark Z. Danie­lewski: House of Leaves
Aloitin House of Leavesin jo kerran, melkein kaksi vuotta sitten (!), mutta paksuna ja painavana kirjana se jäi vähitellen muiden kirjojen jalkoihin ja unohtui. Nyt aion ryhdis­täytyä ja kokeilla sitä uudelleen, sillä se on kyllä varsin kiinnostava ja varmasti yksi erikoi­sim­mista näkemistäni kirjoista.
 
2. Mark Z. Danie­lewski: The Familiar: One Rainy Day in May (vol. 1)
Jotta kesäkir­ja­listani olisi mahdol­li­simman monipuo­linen, täytyy sillä olla toinenkin Danie­lewski! Tilasin kirjan poikays­tä­välleni, joka ihastui House of Leavesiin, ja sitten luin, että The Familiar tulee olemaan sarja. 27-osainen sarja. Mitä helv… oli ensim­mäinen reaktioni, mutta ihan totta se on! Danie­lewski suunnit­telee ilmei­sesti julkai­se­vansa kaksi kirjaa vuodessa, joten minulla ei tule olemaan pulaa synttäri- ja joulu­lah­jai­deoista reiluun 13 vuoteen! Pitää se sitten kai itsekin tämä sarja lukea, jos se kerta tulee viemään puolet kirja­hyl­lystä.
 
3. Joyce Carol Oates: Sisareni, rakkaani
Suunnit­telin jo joskus viime vuoden lopulla lukevani tämän tänä vuonna, ehkäpä juuri kesällä. En ole vielä lukenut, joten kesäkir­jakseni se siis päätykööt. Enpä ole lukenut Oatesia pitkään aikaan.
 
4. Ulla-Lena Lundberg: Jää
Ikuisesti lukulis­toillani roikkuva teos. Jospa ihan aikuisten oikeesti jo tänä kesänä? Onko tämä muuten edes mitenkään kesäinen kirja? No, ei se haittaa.
 
5. Karl Ove Knausgård: Taisteluni I
Vähän sama kohtalo kuin edelli­sellä. Viides osa tuli juuri kauppoihin, joten kiirettä pitää.
 
6. J. K. Rowling: Harry Potter and the Deathly Hallows
En ole uskal­tanut vielä lukea Potte­reita loppuun, apua! Half-Blood Princen luin kuitenkin jo maalis­kuussa, joten jotta vielä muistaisin tarpeeksi hyvin, olisi tämä viimeinen luettava aika pian. Tämä on kyllä varmasti niin paras kesäkirja.
 
7. George R. R. Martin: A Game of Thrones
Saapa nähdä, miten Game of Thronesin käy tässä paksujen romaanien kilvassa. Kovasti haluaisin kyllä lukea tämän ja kaikki muutkin sarjassa ilmes­tyneet kirjat, sillä tv-sarjakin on niin raivos­tuttava ja huippu yhtä aikaa. Kirjan paksuus ja sen hieman pelot­ta­valta vaikuttava englan­nin­kie­linen sanasto ovat kuitenkin pidätelleet minua, ainakin tähän kesään asti. Onko tämä sarja kuitenkin suhteel­lisen helppo lukea englan­niksi?
 
8. Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö
Jotain vähän nauruja kirvoit­ta­vaakin tälle listalle. Sain kirjan Ullan luettujen kirjojen arvon­nassa ja veikkai­lisin, että tämä on aika otollinen kesään.
 
9. Margaret Atwood: Oryx ja Crake
Kuinkahan kauan olen halunnut lukea Atwoodin MaddAddam-trilogian? KAUAN. Tämä kirja on pakko muistaa lainata kirjas­tosta seuraavan kerran kun siellä asioin.
 
10. Sarah Winman: A Year of Marvellous Ways
Winma­nilta tulee uusi kirja tämän kuun puoli­välin tienoilla, apua! Ehdot­to­masti haluan lukea sen heti heti heti. Jos se on lähel­läkään When God Was a Rabbitia, niin…
 
Ja listan ulkopuo­lel­lehan jäi tietysti vaikka ja mitä muitakin kirjoja, jotka tekisi mieli lukea jo tämän kesän aikana. Esimer­kiksi ne noin sata kirjas­to­lainaa, joista varmaan ainakin suuri osa tuleekin myös luettua jo ihan siitä syystä, ettei niitä tarvitsisi palauttaa kirjastoon lukemat­tomina.
 
Mitenkäs teillä muilla, ehdittekö viettämään kesälomaa lukemalla kirjoja? Oletteko suunni­telleet mitä haluai­sitte lukea kesän aikana?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

22 comments

 1. Ihana kirja­lista! Ja kiva kuulla, että saat tänä kesänä viettää aikaa vähän rennommin :)

  Minul­lakin pyörii päässä kymmeniä kirjaeh­do­tuksia kesäksi, mutta koska yritän vähentää lista­suo­rit­ta­mista, niin taidan jättää ne toistai­seksi julkai­se­matta. Vaikka en voi kiistää, etteikö omista tbr-listoista olisi kiva bloggailla.. :p

  1. Odotan niin innolla heinäkuun alkua, ihanaa päästä vain loikoi­lemaan (ja siivoamaan kämppä lattiasta kattoon, käymään läpi kaikki kaapit ja niiden sisäl­tämät turhat tavarat, pohtimaan sitä gradua… eikä, nyt en halua kyllä ajatella moisia!)

   Saapa nähdä, miten hyvin onnistun sitou­tumaan tähän(kään) listaan. Palataan asiaan sitten syyskuussa :D

 2. Mukava listaus. :) Minulla ei ole juuri vapaata, joten ei uskalla kovia haaveilla, mutta mainit­takoon Taivaan pilarit, Paluu River­toniin, 1Q84, Valon­tuojat, Kaikki se valo jota emme näe, Muuka­lainen ja Kuninkaan koitos. Jos edes jonkun noista.

  Minun pitäisi myös tutustua Atwoodin kirjoihin ja jatkaa Taisteluni sarjaa.

  1. Voi harmi! Toivot­ta­vasti löydät kuitenkin aikaa lukemi­selle, sillä nuo sinun suunni­telmasi kuulos­tavat kyllä varsin hyviltä. Paluu River­toniin on muuten myös yksi sellainen kirja, jonka minun on pitänyt lukea jo kauan aikaa. Harkitsin sitä tälle listalle, mutta petyin Mortonin Hylättyyn puutarhaan, joten en tiedä milloin uskallan lukea River­tonin. Kaikki se valo jota emme näe kiinnostaa muuten minuakin. Se on saanut vähän risti­rii­taisen vastaanoton, mutta jospa tykkäi­simme!

 3. Lainasin tänään Jään kirjas­tosta, ajattelin että jos viimein lukisin sen kun on ollut minul­lakin pitkät ajat lukulis­talla. :) Moranin kirjasta tykkäsin, on mukavan railakas. Kiva vinkki­lista!

  1. Jospa ehdit lukea Jään ennen minua, pitää tulla sitten lukemaan mietteitäsi. Ja kiva kuulla, että tykkäsit Moranin kirjasta. Vaikuttaa sopivalta kirjalta tällaisten raskaampien tiilis­kivien joukkoon.

 4. Kivan kuuloisia kesäkirjoja. Minä en ole tehnyt suuria suunni­telmia, mutta raahannut kyllä kirjas­tosta aikamoisen pinon luetta­vakseni ;)

  1. Se sinun pinosi olikin aika mahtava :) Eipähän tosiaan tarvitse heti lähteä lainaamaan lisää. Täällä meillä päin pääkir­jasto (jossa lähes poikkeuk­setta aina asioin) on jokake­säiseen tapaansa kiinni koko juhan­nus­viikon lattioiden lakkauksen vuoksi, mutta onneksi olen ehtinyt haalia sieltä vaikka ja mitä luettavaa täyden­tämään tätä kesäkir­ja­listaa.

 5. Minä en ole listoja kirjoit­tanut, mutta omassa hyllyssäni odottaa vaikka kuinka monta kirjaa, jotka olen luvannut lukea “sitten joskus”. Jos vaikka tänä kesänä olisi niiden aika. Tuon Jään olen lukenut ja pidin siitä valta­vasti! Sen jälkeen luin Marsi­paa­ni­so­tilaan, eikä se sitten tehnyt niin suurta vaiku­tusta kuin Jää.

  1. Näistä minunkin listani kirjoista ainakin puolet on sellaisia, jotka minun on pitänyt lukea jo kauan aikaa, monta kesää, syksyä, talvea ja kevättä sitten :D Mutta kesä on aika otollinen aika lukea niitä hyllyyn jämäh­tä­neitä kirjoja, kun on aikaa eikä syksyn uutuus­kirjat vielä ehdi houku­tella.

   Oi, kiva kuulla kehujasi Jäästä. Minun on PAKKO lukea se viimein!

 6. Kivan näköinen lista! Tuo Winmanin uusin on mennyt minulta kyllä ihan ohi, hyvä kun mainitsit sen! Kani nimeltä jumala oli nimittäin kyllä ihana kirja, pitää tämäkin päästä lukemaan. Oryx ja Crake odottelee minulla hyllyssä, sekin olisi kiva lukea piakkoin.

  1. Odotan niin innolla tuota uutta Winmania! Huomasin juuri, että ko. kirja on jo saata­villa esim. Adlibrik­sellä (nidottu). Odotan itse ehkä vielä kovakan­tisen julkai­se­mista, ehkei tässä niin hoppu kuitenkaan ole :D

   Olen lukenut Atwoo­dilta vasta Nimeltään Gracen, mutta se taisi olla sitä realis­ti­sempaa Atwoodia, joten houkut­taisi kokeilla vähän toisen­tyyp­pis­täkin.

 7. Onpa mukavan näköinen lista! Kesälista on vielä tekemättä, mutta hyllyssä odottaa niin paljon hyviä kirjoja että huhhuh, niin omia kuin kirjaston laino­jakin. :) Noista kirjoista erityi­sesti vinkkaisin Morania ja Atwoodia, ovat keskenään tietysti hyvinkin erilaisia, mutta molemmat omalla tavallaan mahtavia. :)

  1. Juu, ei tässä kirjoista pulaa onneksi ole :D Pääasia, että on valin­nan­varaa.

   Kiva kuulla, että olet tykännyt Moranista ja Atwoo­dista, kannustaa tosissaan lukemaan molemmat nyt kesän aikana!

 8. Hieno lista. Listasi Oryx ja Crake herättää minussa monen­laisia ajatuksia. En ole lukenut sitä, en edes Herran tarhu­reita. En edes tiedä, miksi nämä ovat kirja­hyl­lyssäni. Olen ollut tienhaa­rassa ja miettinyt ihan vakavasti käänty­mistä toiseen suuntaan. Missään nimessä nämä eivät ole minua. Olen ollut niin kauan Atwood fani, että hirvittää. Hän on ollut kirja­kaa­nonini perus­pilari. Minun Atwoodia ovat Kivet­tyneet leikit ja Lievää vakavampi. Niin vain eilen tein ratkaisuni, että jatkan. Uusi maa teki tuon päätöksen saapu­mi­sellaan. Näin voimakas voi olla yhdistävä side.

  Lunbergin Jää tökki minua kielellään.

  Olen vasta viikon vanha Knasu­lainen. Tiistaina täydensin kokoelmani täyteen, lauan­taina ostin ensim­mäiset.

  1. Kivet­tyneet leikit ja Lievää vakavampi lienevät realis­ti­sempaa kuvausta kuin esim. MaddAddam-trilogia? Ilmei­sesti dystopia ei ole suosik­kejasi, joten siksi olet vieras­tanut Oryx ja Crakea? Minäkin luen melko vähän dystopiaa, mutta se on välillä ihan raikasta vaihtelua, jotain erilaista verrattuna siihen, mitä normaa­listi luen.

   Oho, sinäpä innostuit! Oletko lukenut vielä ensim­mäistä Knasua? Saapa nähdä, miten minä tulen innos­tumaan.

 9. Voin suosi­tella Ulla-Lena Lundbergin Jäätä! Luin juuri hänen toisen teoksensa Leo, joka oli ehkä minusta vielä tuota Jäätäkin parempi. Ota vaan rauhassa aikaa lukemiseen ja rauhal­linen paikka, niin saat kokemuk­sesta eniten irti. Plussaa, jos löydät lukupaikan veden ääreltä ;)

  1. Kiva kuulla kehuja Jäästä! Ainakin nimi voisi viilentää kesähel­teillä, jos ne koskaan tulevat. Eiköhän ensi kuu ole lämpi­mämpi ja silloin minulla onkin enemmän aikaa lukea. Täytyykin hankkiutua veden luokse. Jos säät ovat surkeat, täytynee tyytyä vesilasin edessä istumiseen :D

 10. Olen lukenut listaltasi ainoastaan Potterin (ja Oatesia aloit­telin joskus, mutta ääh, ei ollut minun kirjani sillä hetkellä), mutta monen lukeminen kiinnostaa kovasti. Varsinkaan Winmanin uutta kirjaa en millään jaksaisi odottaa!

  1. Nämä ovat suurim­milta osin tämmöisiä ikuisuus­lis­ta­laisia, mutta jospa saisin lyhen­nettyä tuota listaa nyt kesän aikana. En tosin ole vielä aloit­tanut näistä yhtäkään, mutta viimeistään heinä­kuussa aion!

   Winmania saa jo nidottuna esim. Adlibrik­seltä! Itse taidan odottaa kovakan­tista heinäkuun puolelle, sillä silloin ilmestyy yksi poikays­tä­vääkin kiinnostava kirja, niin tulee­pahan samaan pakettiin :)

 11. Oi, uusi kirja Winma­nilta! Kani oli ihana <3

  En ole vielä suunni­tellut kesälu­ke­misia kovin tarkasti, mutta toden­nä­köi­sesti luen ainakin Kalle Päätaloa (Iijoki-sarja), Enid Blytonia (Viisikot), J. R. Wardia (Mustan tikarin veljes­kunta -sarja), luotto­kir­jailija Stephen Kingiä, ehkä Susan Fletc­heriä, Anu Kaajaa, James Francoa ja mitähän vielä… Piti ihan luntata, että mitä kaikkea on tullut kirjas­tosta hamstrattua ;) Aion ehdot­to­masti pitää kesälo­malla tai jonakin kesävii­kon­loppuna lukuma­ra­tonin ja ainahan voi napata lyhyempiä hetkiä lukemi­selle arkenakin.

  1. Tekisi ihan mieli lukea Kani uudelleen, oli se sen verran ihana!

   Sinunkin lukulistasi kuulostaa mahta­valta. Viisi­koissa lienee nostalgiaa! Olen lukenut niitä muutaman lapsena, mutta en sitten kuitenkaan kovin innos­tunut niistä. Ja hei, luepa tosiaan Fletc­heriä, sopii todella hyvin tunnel­mal­lisiin kesäil­toihin.

   Minä en ole vielä harras­tellut lukuma­ra­toneja! En tiedä, olenko kovin hyvä maraton­lukija, kun keskit­ty­miskyky on välillä vähän mitä on. Mutta kun jään lomalle, aion kyllä pyhittää suurimman osan ajastani vain lukemi­selle. Nyt lukeminen on jäänyt vähän vähem­mälle, kun tuntuu, ettei oikein jaksa tehdä mitään työpäivien jälkeen. Onneksi alkaa viikon­loppu.