2.5.2015

Graeme Simsion: Vaimotesti

 

Toivottavasti osaan vielä avata tuntemuksiani Graeme Simsionin esikoisromaanista Vaimotesti, vaikka sen loppuun lukemisesta on ehtinyt vierähtää jo tovi. Päätös Vaimotestin lukemisesta tuli hyvään saumaan, sillä kaipasin jotain kevyempää kirjaa väsyttävän työharjoittelun rinnalle. Luin kirjan loppuun, mutta sitten poikaystäväni tuli kipeäksi ja vaati hoivaa ja huolenpitoa. Tietenkin siinä kävi sitten niin, että minäkin sairastuin. Kurkkukipu ja yskä on lempikomboni. Olen koko vapun ajan vain maannut sohvalla lukien yhden kirjan loppuun ja aloittaen taas uuden jaksamatta ajatellakaan koko Vaimotestiä, mutta nyt olo alkaa olla aika kohtalainen.

Genetiikan apulaisprofessori Don Tillman päättää etsiä itselleen vaimon tieteellisin menetelmin. Donilla ei ole juurikaan ollut onnea naissuhteissaan, sillä hän on sosiaalisesti hyvin kömpelö, mutta laatimallaan kyselytestillä hän takuuvarmasti onnistuu löytämään naisen, joka olisi sataprosenttisesti vaimomatskua. No, lukija toki tietää, että näin tuskin tulee käymään. Lopulta Donin tielle osuu sattumalta nainen nimeltä Rosie, joka ei täytä Donin vaatimuksia sitten ollenkaan, mutta ei hän tästä eroonkaan enää pääse.

Vaimotesti on asetelmaltaan varsin ennalta-arvattava, mutta eipä se oikeastaan edes haitannut. Joskus tarvitsee jotain suoraviivaisempaa. Don on kuitenkin hahmona hirveän huvittava, hyvällä tavalla! Hänen aikataulutettu elämänsä, tilannetajuttomuutensa ja kyvyttömyytensä ymmärtää soveliaita käyttäytymisssääntöjä aiheuttavat kirjassa vaikka kuinka monta kutkuttavan hauskaa tilannetta, vaikkei Don itse ymmärräkään, miksi ne voisivat muiden mielestä olla muka hauskoja tai sopimattomia. Loppupuolella kirjaa nuo asiat alkavat kuitenkin jo hieman menettää hauskuutensa. Vaikkei Vaimotesti ole sivumäärällisesti pitkä, tuntuu se paikoitellen vähän liian venytetyltä ja siltä, että tarina junnaa paikoillaan. Tarinaa olisi voinut siis ihan hyvin tiivistää, etenkin loppupäästä. Pidin Vaimotestissä kuitenkin paljon siitä, ettei se ole mikään imelän romanttinen rakkaustarina (vaikkei niissäkään aika ajoin mitään vikaa ole). Donin tyyppisen ihmisen elämästä kertovaan kirjaan imelyys ei vain olisi sopinut.

Nähtävästi Vaimotestistä on tekaistu kirjasarja, sillä ainakin jo toinen osa on julkaistu viime vuonna. Tuleekohan sarjaan vielä jatkoa? Minulle tämä ensimmäinen osa taitaa kuitenkin riittää.

––

Graeme Simsion: Vaimotesti (The Rosie Project, 2013)
Suom. Inka Parpola
Otava 2014, 333 s.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti