30.12.2014

Vuoden viimeisen neljänneksen luetut kirjat

On vuoden toiseksi viimeinen päivä ja aika koota vielä yhteen loka-, marras- ja joulukuun luetut kirjat. Olen nyt vuoden ajan tehnyt koontipostauksia aina kolmen kuukauden välein ja tämä onkin tuntunut paljon järkevämmältä systeemiltä kuukausittaisten koontien sijaan. Jälkimmäinen systeemi alkoi tuntua tylsältä, sillä luen kuukausittain keskimäärin vain neljä tai viisi kirjaa. Kolme kuukautta on jo sen verran pitkä aika, ettei sitä melkein enää muistakaan mitä tuli luettua uuden kvartaalin alettua, joten etenkin niihin jo vähän unohtuneisiin kirjoihin on kiva palata vielä katsauksen muodossa. Tämä hyväksi havaittu systeemi jatkuu siis myös ensi vuonna.

Eli loka-, marras- ja joulukuun luetut kirjat:

John Boyne: Kuudes mies
Erik Axl Sund: Unissakulkija
Michael Ende: Tarina vailla loppua
Tove Jansson: Muumipappa ja meri
Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
David Vann: Kylmä saari
Liane Moriarty: Hyvä aviomies

Loppuvuoden kirjalista näyttää taas varsin monipuoliselta. Luin kuitenkin poikkeuksellisen paljon lasten- ja nuortenkirjoja: Tarina vailla loppua, Muumipappa ja meri, Maresi, Teemestarin kirja ja Harry Potter and the Goblet of Fire. Joululaulukin taitaa löytyä monessa kirjastossa myös nuortenosastolta. 

Seitsemän kirjaa on miesten kirjoittamia, viisi naisten. Parhaimpien joukkoon yltävät Boynen Kuudes mies, Leinen Ikuisuusvuonon profeetat, Janssonin Muumipappa ja meri, Turtschaninoffin Maresi ja tietysti Rowlingin Harry Potter and the Goblet of Fire. Pettymyksiä puolestaan olivat selkeästi Enden Tarina vailla loppua (ensimmäinen osa kirjaa, se mihin Päättymätön tarinakin pohjautuu, oli oikein hyvä, mutta sitten lasketeltiin mahalaskua koko loppumatka) ja Itärannan Teemestarin kirja (en lämmennyt henkilöhahmoille, tarina oli välillä jopa tylsä). Neljänneksen yllättäjiä olivat ehkäpä Boynen Kuudes mies, sillä en uskonut sen olevan niin koskettava, ja Moriartyn Hyvä aviomies, jonka kuvittelin olevan liian höttöä makuuni.

Luettuja sivuja kertyi yhteensä 4308 eli keskiarvona 359 sivua per kirja.

Tällä hetkellä minulla on kesken J. K. Rowlingin Harry Potter and the Order of the Phoenix, mutta en ole varma ehdinkö sitä lukemaan ennen vuoden vaihtumista. Luultavasti en, joten se saa sitten olla ensi vuoden ensimmäinen luettu kirja. 

Huomenna palaan vielä koko vuoden koosteen kanssa. Voin vihjata, että vuoden top 10 -listalla on joitain näistä loppuvuodenkin kirjoista!

10 kommenttia :

 1. Vaikuttaa mukavan monipuoliselta ja mukana on monia kirjoja, jotka olen joko lukenut tai ainakin haluaisin lukea :) Minulla on parhaillaan Maresi kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, Maresi! Tulen sitten lukemaan mietteesi siitä :)

   Poista
 2. Minullakin on Maresi parhaillaan kesken. Teemestarin kirjasta tykkäsin paljonkin, ja muumit ja Potterit ovat aina parhaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, Maresi oli yksiä parhaimpia lukemiani tämän vuoden kirjoja. Taisin nyt paljastaa yhden top 10 -listallani olevan :D Tulen sinunkin blogiisi sitten kurkkimaan, mitä mietteitä Maresi sinussa herätti.

   Minä olen nyt lukenut kaikki muumikirjat läpi, voi surku. Onneksi ne kestävät hyvin uudelleenluvunkin :)

   Poista
 3. Kiinnostava koonti ja ihanan monipuolinen kirjavalikoima! Monta lukemistasi on lukulistallani. Jään mielenkiinnolla odottamaan vuoden top-listaasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en oikein osaa lukea esimerkiksi jonkin sarjan kirjoja tai saman kirjailijan kirjoja yhteen putkeen ja useimmiten haluan seuraavaksi lukea jonkin erityyppisen kirjan kuin viimeksi luin, joten väkisinkin tällaisesta kolmen kuukauden kirjasatsista tulee aika monipuolinen :) Siinä on vain se huono puoli, että minulla kestää sitten tuhottoman kauan lukea jokin kirjasarja tai jonkun kirjailijan tuotanto läpi! Esimerkiksi muumikirjojen luvun aloitin blogini perustamisen aikoihin eli loppuvuodesta 2010 ja vasta nyt sain viimeisen luettua :D Täytyy kyllä myöntää, että tuossa projektissa meni ihan naurettavan kauan.

   Tämä kirjavuosi oli kyllä hieno ja top-listakin on sen mukainen! Se on siis jo valmis, mutta saa nähdä muutanko kuitenkin vielä mieleni.

   Poista
  2. Hassua, minä taas tulen usein ahmaisseeksi sarjat samaan syssyyn :D Hyviä puolia on se, että silloin muistaa edellisten osien tapahtumat ja tykkään myös uppoutua siihen yhteen maailmaan ja tarinaan kunnolla! Joskus tuo kyllä aiheuttaa ähkyn ja sarjan loputtua uhkaa lukujumi... Puolensa kummallakin ;)

   Poista
  3. Haha jep, kuulostaa niin tutulta tuo, että en kyllä useinkaan enää muista, että mitä siinä edellisessä osassa nyt tapahtuikaan :D Pitäisi ehkä vähän petrata sarjojen lukemisen kanssa, mutta onneksi luen niitä kuitenkin aika harvoin!

   Poista
 4. Minäkin olen todennut kolmen kuukauden katsaukset kaikista toimivammaksi systeemiksi. Ja jännää tosiaan, miten nopeasti sitä alkaa unohtaa lukukokemuksensa... Teemestarin kirjan ajattelin lukea heti alkuvuodesta, saa nähdä mitä minä siitä pidän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä sopiva aikaväli muistella menneitä kirjoja :)

   Toivottavasti pidät Teemestarin kirjasta enemmän kuin minä pidin!

   Poista