Type and press Enter.

Liane Moriarty: Hyvä aviomies


Liane Moriartyn Hyvä aviomies on kertomus kolmesta naisesta, jotka koittavat luovia salai­suuk­siensa keskellä. Cecilia on Australian 11. menes­tynein Tupperware-myyjä, kolmen tytön äiti ja viettää muutenkin täydel­listä perhe-elämää Sydneyssä sijait­se­vassa lähiössä. Kun hän löytää ullakolta miehensä kirjoit­taman kirjeen, jonka kuoressa lukee “avattava vasta kuoltuani”, hän lopulta tietysti avaa sen ja elämä suistuu raiteiltaan.
Samaan aikaan myös muuan Tessin elämä suistuu raiteiltaan, kun hänen miehensä ja serkkunsa ilmoit­tavat rakas­tu­neensa toisiinsa. Tess pakenee poikansa Liamin kanssa äitinsä luokse Sydneyhyn, missä Tess voi paran­nella haavojaan. Sydneyssä koulun kanslistina toimiva Rachel taas vihaa sydämensä pohjasta koulun liikun­nan­opettaja Connoria, sillä hän on vakuut­tunut siitä, että mies on se joka murhasi hänen teini-ikäisen tyttä­rensä parikym­mentä vuotta sitten.
Kaikilla kolmella naisella on siis paljon kannet­ta­vanaan. Kirjan tapah­tumat sijoit­tuvat pääsiäis­vii­kolle, jonka kuluessa naisten ja heidän perhei­densä elämät kytkey­tyvät tavalla tai toisella toisiinsa.
Yli 400 sadasta sivusta huoli­matta Hyvä aviomies on nopeaa luettavaa. Cecilian miehen kirjoit­taman kirjeen sisältöä pantataan jonkin aikaa, joten jännitys sen suhteen pysyy hyvin. Paljas­tuksen jälkeen koin jonkin aikaa kirjan olevan vähän tylsä ja junnaavan paikoillaan, vaikka aina niin täydel­li­sesti käyttäy­tyvän ja moitteet­to­malla ulkokuo­rella varus­tetun Cecilian hystee­ristä käytöstä olikin hauska seurata. Loppu­puoli piti kuitenkin taas mielen­kiinnon yllä.
Vaikka kirjassa käsitel­tävät asiat ovat varsin traagisia ja vakavia, on kirja kuitenkin kirjoi­tettu yllät­tävän hauskalla tavalla. Moriartyn tekemät huomiot päähen­ki­löistään ja heidän ajatuk­sistaan ovat riipai­sevan osuvia, mutta myös hauskoja. Vaikka henkilöt ovat omalla tavallaan kärjis­tettyjä, ovat ne toisaalta myös aika uskot­tavia. Ainakin minä koin piston sydämessäni, että no joo, noin minäkin olen joskus tehnyt tai ajatellut, nauret­tavaa kyllä.
Hömpäksi (jolla en ikinä tarkoita mitään pahaa tai että hömppä olisi jotain huonoa kirjal­li­suutta) Hyvä aviomies on oikein hauska, varmasti lukujumeja avaava kirja. Se saattaa jopa antaa ajatte­le­misen aihetta elämästä ja päätök­sistä joita teemme. Suosit­telen luetta­vaksi esimer­kiksi joulun­pyhinä tai vaikka silloin pääsiäis­vii­kolla.
––
Liane Moriarty: Hyvä aviomies (The Husband’s Secret, 2013)
Suom. Helene Bützow
WSOY 2014, 444 s.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

8 comments

 1. Kaikki, joille olen tämän kirjan lainannut ovat pitäneet hurjasti. Lopulta meni vielä joulu­lah­jaksi. Vaikuttaa kepeältä, mutta onkin viihdy­tystä — laadulla.

  <3

  1. Allekir­joitan täysin tuon, että kirja vaikuttaa kepeältä, mutta onkin varsin laadu­kasta viihdyt­tävää kirjal­li­suutta. Oikein kiva makupala :)

 2. Tämän kirjan haluan ehdot­to­masti lukea, ja tässä on myös ihana kansi!

  Mukavaa joulua! =D

  1. Kansi on kyllä tosi nätti, etenkin värimaailma. Se myös sopii hyvin tarinaan :)

   Kiitos, joulu meni kyllä tosi rennosti eli juuri kuten halusin.

 3. Aika kummal­li­sesti suomen­nettu tuo kirjan nimi. Aviomiehen salai­suu­desta Hyväksi aviomie­heksi. Alkupe­räinen olisi ollut parempi nimi ja sopinut kirjan tarinaan.

  1. Olen samaa mieltä, alkupe­räinen nimi on paljon kuvaa­vampi.

 4. Todella kaunis kansi! Huomasin kirjan Suoma­lai­sessa kirja­kau­passa ja viimeistään nyt kun luin postauksesi, on minun lainattava se joskus kirjas­tosta.

  1. Kannattaa! Tämä oli tosi kiva kirja juuri tuohon joulu­na­lusaikaan, sopivan rentoa luettavaa :)