22.12.2014

Liane Moriarty: Hyvä aviomies


Liane Moriartyn Hyvä aviomies on kertomus kolmesta naisesta, jotka koittavat luovia salaisuuksiensa keskellä. Cecilia on Australian 11. menestynein Tupperware-myyjä, kolmen tytön äiti ja viettää muutenkin täydellistä perhe-elämää Sydneyssä sijaitsevassa lähiössä. Kun hän löytää ullakolta miehensä kirjoittaman kirjeen, jonka kuoressa lukee "avattava vasta kuoltuani", hän lopulta tietysti avaa sen ja elämä suistuu raiteiltaan.

Samaan aikaan myös muuan Tessin elämä suistuu raiteiltaan, kun hänen miehensä ja serkkunsa ilmoittavat rakastuneensa toisiinsa. Tess pakenee poikansa Liamin kanssa äitinsä luokse Sydneyhyn, missä Tess voi parannella haavojaan. Sydneyssä koulun kanslistina toimiva Rachel taas vihaa sydämensä pohjasta koulun liikunnanopettaja Connoria, sillä hän on vakuuttunut siitä, että mies on se joka murhasi hänen teini-ikäisen tyttärensä parikymmentä vuotta sitten.

Kaikilla kolmella naisella on siis paljon kannettavanaan. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääsiäisviikolle, jonka kuluessa naisten ja heidän perheidensä elämät kytkeytyvät tavalla tai toisella toisiinsa.

Yli 400 sadasta sivusta huolimatta Hyvä aviomies on nopeaa luettavaa. Cecilian miehen kirjoittaman kirjeen sisältöä pantataan jonkin aikaa, joten jännitys sen suhteen pysyy hyvin. Paljastuksen jälkeen koin jonkin aikaa kirjan olevan vähän tylsä ja junnaavan paikoillaan, vaikka aina niin täydellisesti käyttäytyvän ja moitteettomalla ulkokuorella varustetun Cecilian hysteeristä käytöstä olikin hauska seurata. Loppupuoli piti kuitenkin taas mielenkiinnon yllä.

Vaikka kirjassa käsiteltävät asiat ovat varsin traagisia ja vakavia, on kirja kuitenkin kirjoitettu yllättävän hauskalla tavalla. Moriartyn tekemät huomiot päähenkilöistään ja heidän ajatuksistaan ovat riipaisevan osuvia, mutta myös hauskoja. Vaikka henkilöt ovat omalla tavallaan kärjistettyjä, ovat ne toisaalta myös aika uskottavia. Ainakin minä koin piston sydämessäni, että no joo, noin minäkin olen joskus tehnyt tai ajatellut, naurettavaa kyllä.

Hömpäksi (jolla en ikinä tarkoita mitään pahaa tai että hömppä olisi jotain huonoa kirjallisuutta) Hyvä aviomies on oikein hauska, varmasti lukujumeja avaava kirja. Se saattaa jopa antaa ajattelemisen aihetta elämästä ja päätöksistä joita teemme. Suosittelen luettavaksi esimerkiksi joulunpyhinä tai vaikka silloin pääsiäisviikolla.


––

Liane Moriarty: Hyvä aviomies (The Husband's Secret, 2013)
Suom. Helene Bützow
WSOY 2014, 444 s.

8 kommenttia :

 1. Kaikki, joille olen tämän kirjan lainannut ovat pitäneet hurjasti. Lopulta meni vielä joululahjaksi. Vaikuttaa kepeältä, mutta onkin viihdytystä - laadulla.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allekirjoitan täysin tuon, että kirja vaikuttaa kepeältä, mutta onkin varsin laadukasta viihdyttävää kirjallisuutta. Oikein kiva makupala :)

   Poista
 2. Tämän kirjan haluan ehdottomasti lukea, ja tässä on myös ihana kansi!

  Mukavaa joulua! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi on kyllä tosi nätti, etenkin värimaailma. Se myös sopii hyvin tarinaan :)

   Kiitos, joulu meni kyllä tosi rennosti eli juuri kuten halusin.

   Poista
 3. Aika kummallisesti suomennettu tuo kirjan nimi. Aviomiehen salaisuudesta Hyväksi aviomieheksi. Alkuperäinen olisi ollut parempi nimi ja sopinut kirjan tarinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, alkuperäinen nimi on paljon kuvaavampi.

   Poista
 4. Todella kaunis kansi! Huomasin kirjan Suomalaisessa kirjakaupassa ja viimeistään nyt kun luin postauksesi, on minun lainattava se joskus kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! Tämä oli tosi kiva kirja juuri tuohon joulunalusaikaan, sopivan rentoa luettavaa :)

   Poista