13.7.2014

Erik Axl Sund: Varistyttö


E-kirja saatu Blogatin Elisa Kirjan Kesäkirja-kampanjan kautta. Kiitos!

Erik Axl Sundin (jonka takana ovat kirjailijat Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquist) dekkaritrilogian avausosa Varistyttö valikoitui Elisa Kirjan valikoimasta kesäkirjakseni puhtaasti uteliaisuuden vuoksi. Luen vuosittain korkeintaan muutaman dekkarin, mutta kanssabloggaajien ylistykset Varistytöstä sai kiinnostukseni kohoamaan.

Rikoskomisario Jeanette Kihlberg hälytetään paikalle, kun metroaseman läheisyydestä olevasta pusikosta löytyy kuollut poika. Ei mene kauaakaan, kun nuoria, silvottuja poikien ruumiita alkaa löytyä lisää. Jeanette on ymmällään, sillä siitä kuka murhaaja voisi olla, ei löydy juurikaan johtolankoja. Samalla hän joutuu taistelemaan rikkonaisen avioliittonsa kanssa. 

Kun tutkinta ei ota edistyäkseen, Jeanette turvautuu traumatisoituneisiin lapsiin erikoistuneen psykoterapeutin Sofia Zetterlundin apuun. Sofialla on vastaanotto Tukholman keskustassa ja hänen asiakkaisiinsa kuuluvat niin Sierra Leonessa ollut lapsisotilas kuin Sofian tavoittamattomissa oleva, lapsena hyväksikäyttöä kokenut nuori nainen. Nykyhetken rinnalla kulkee myös parinkymmenen vuoden takainen tarina Varistytöstä, isänsä seksuaalisesti hyväksikäyttämästä lapsesta, johon väkivalta on jättänyt peruuttamattomat jäljet.

Minä, joka en juuri koskaan koe pahoinvointia olipa kirjassa tai elokuvassa minkälaista sisältöä tahansa, ällöönnyin nyt hieman. Seksuaalisen hyväksikäytön, etenkin lapsen, ja murhattujen poikien vammojen yksityiskohtaisella kuvailulla oli tehokas vaikutus. Voidaan tietysti kysyä, onko oikein mässäillä sellaisilla asioilla vai onko se edes mässäilyä? Murhia ja lasten hyväksikäyttöä kuitenkin tapahtuu koko ajan, valitettavasti.

Varistyttö on mahdottoman koukuttava kirja. Alussa lukija ei tiedä vielä mitään, mutta pikkuhiljaa kirja kietoo hänet tiukasti mukaan mitä syvimpään ja mustimpaan mahdolliseen maailmaan. Vihjeitä alkaa tipahdella ja lopulta mieleen on muodostunut jonkinlainen hahmotelma siitä, että kuka ja miksi. Sitten tulee viimeinen sivu ja se vetää maton jalkojen alta. Vain epävarmuus ja tuska siitä, että haluaa tietää lisää, jäävät. Raivostuttavaa.

Juoni siis vetää ja lujaa. En kuitenkaan varauksetta kehuisi Varistytön henkilöhahmoja. Voisi jopa sanoa heidän olevan melko kliseisiä ja ohuita, jossain määrin myös epäuskottavia. Ehkä aika perinteisiä dekkarihahmoja? Se ei kuitenkaan suuremmin häirinnyt, sillä kirjan pääosassa ovat nimenomaan sen tarina ja juoni. Eräs epäuskottava tapahtuma liittyen Jeanetteen ja Sofiaan jäi silti todella pahasti hampaankoloon. Sen olisi voinut rakennella toisellakin tavalla, nyt se oli jotenkin liian nopea ja helppo ratkaisu.

Onnittelut kirjailijoille, tätä on kaikesta kamaluudesta huolimatta pakko saada lisää. Jos et normaalisti lue dekkareita etkä kavahda ällöttäviä ja kamalia tapahtumia, lue edes tämä.

Varistyttö on toinen lukemani e-kirja ja tabletilla lukeminen oli jälleen miellyttävä kokemus. Elisa Kirja -sovelluskin on helppokäyttöinen, käytin sitä nimittäin ensimmäistä kertaa ikinä. Toisen e-kirjan jälkeen tuli kyllä sellainen fiilis, että voisin lukea e-kirjoja enemmänkin. Harmi vain, että etenkin uutuudet ovat Suomessa niin kalliita. Jos hintaeroa on vain muutama euro, kallistun helpommin paperisen kirjan puoleen, vaikka se olisikin juuri sen pari euroa kalliimpi. Tunne johtunee siitä, että koen saavani enemmän rahoilleni vastinetta kun omistan kirjan ihan konkreettisena esineenä.

Varistyttö-trilogian toinen osa Unissakulkija on jo ilmestynyt ja jahkailenkin, että milloin ja mistä sen ostaisin. E-kirjana olisi mukava jatkaa, mutta kuten yllä totesin, hinta kirpaisee. Trilogian päätösosa Varjojen huone ilmestyy sekin suomeksi vielä tämän vuoden lokakuussa.


––

Erik Axl Sund: Varistyttö (Kråkflickan, 2010)
Suom. Kari Koski
Otava 2014, 379 s.

6 kommenttia :

 1. Vaikka tämä kuulostaa ällöltä - mutta ei se mitään, minähän en ällöä kavahda. =D Luen kyllä tämän, jos kohtaamme kirjan kanssa sopivasti. Uskoisin, että kirja saattaisi vetää minuakin, vaikka joskus (okei, usein) dekkarit saavat minut tuskastumaan. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä oli muutamia ärsyttäviä juttuja, mutta muuten viihdyin (jos sellaista sanaa voi tämän kirjan kohdalla käyttää). Toivottavasti koukkuunnut sinäkin ja no, ainakin tuskastut siihen, että haluat lukea seuraavatkin osat HETI JA NYT :D

   Poista
 2. Moni on tästä vaikuttunut. En aio lukea kirjaa tai koko sarjaa, koska olen joillekin asioille liian herkkä, mutta selvästi hyvin kirjoitettua. Ja huikea kansi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkille ja etenkin herkille äideille tämä tarina voi olla liikaa, melkoisen hurjia juttuja pitää sisällään. Kansi on yhtä aikaa sekä kammottava että kiinnostava. Seuraavien osienkin kannet ovat hyvin kiehtovia, vetävät varmasti kirjakaupoissa huomiota puoleensa.

   Poista
 3. Kylläpä tarkastelet kirjaa järkevällä otteella. Eihän tämä mikään perinteinen dekkari edes ole ja parityöskentely on liiankin silmiinpistävää. Mutta koukuttava kylläkin ja sehän lie ollut tarkoituskin. Varauksessa jatkot minullakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, kovinkaan perinteinen dekkari ei taida olla kyseessä. Ainakaan minä, joka toisaalta luen dekkareita vähän, en ole koskaan edes kuullutkaan vastaavanlaisesta. Kammottavan koukuttava on varmaan aika hyvä sanapari kuvaamaan kirjaa (ja koko sarjaa). Kyllä se toinen osa pitää saada lukea vielä ennen kolmannen ilmestymistä.

   Poista