2.5.2014

Lukusuunnitelmia ja haaste

Sain tänään aika ihanaa postia. Olin vielä unessa, kun ovikelloa rimputettiin. Jostain syystä postinkantajamme on alkanut kulkea meillä aamuisin jo kahdeksan ja yhdeksän välillä entisen puolenpäivän sijaan. Tein ihan varmasti uuden nopeusennätyksen loikatessani sängyltä ulko-ovelle, ikinä ei ole reaktiokykyni toiminut niin hyvin (ja minullahan on ihan surkeat refleksit, joten se oli aika hyvä suoritus). Ja siellähän se oli, innolla odottamani paketti kera postinkantajan iloisen huomenen!

Olen jo vuoden pari jahkaillut lukevani Harry Potterit uudelleen. Olen lukenut kirjat vain kerran, joten ensimmäisistä osista alkaakin olla jo aika pitkä aika – itseasiassa yli kymmenen vuotta. En myöskään omista sarjan kirjoista kuin kaksi viimeistä. Vähän aikaa sitten televisiosta näkyneet Harry Potter -leffat sysäsivät minut lopulta toimimaan: pakko kerätä koko sarja! Samalla hoksasin, että miksen lukisi kirjoja englanniksi? Rowlingin luoma maailma avautuisi minulle ihan autenttisena. Niinpä sitten tilasin jo kolme ensimmäistä osaa Book Depositorysta. Ei ollut muuten puhettakaan, että olisin miettinyt mitään muita painoksia kuin näitä. Katsokaa miten kauniit kannet!

Toivottavasti ehdin The Philosopher's Stonen pariin pian. Lukupino on jo omasta takaa melkoisen huojuva ja piti käydä vappuaattona vielä kirjastossa hakemassa lisää luettavaa. Luen tällä hetkellä Kate Atkinsonin romaania Elämä elämältä e-kirjana ja olen hyvin koukussa. Elämä elämältä on ensimmäinen varsinainen e-kirjani, jota luen tabletilla, jos ei oteta lukuun paria kandia varten luettua kirjaa. Mietteitä kirjasta ja tabletilla lukemisesta on toivottavasti siis tulossa pian! Tämä viikonloppu onkin vähän enemmän kiireinen kuin tavallisesti, sillä poikaystäväni isosisko tuli vierailemaan Suomessa.

Toukokuussa ajattelin myös viimein päästä Eleanor Cattonin The Luminariesin pariin. Sehän julkaistaan myös suomeksi aivan pian! Olen kirjasta hyvin innoissani, eihän se millään aivan kamala voi olla? Rinnalle täytynee ottaa myös jotain kevyempää, ehkäpä viimeinen lukematon Muumi-kirja ja tietysti myös sarjakuvia! Kirjastosta lainasinkin taas yhden sarjakuvan lisää.

Olen muuten menossa jo reilun viikon päästä polvileikkaukseen. Sain tietää ajasta todella lyhyellä varoitusajalla, viime maanantaina, ja olinkin yllättynyt, että polvi leikataan jo näin pian. Mutta ennemmin nyt kohta kuin vasta puolen vuoden päästä. Saan sentään polven kesäksi kuntoon! Mietinkin jo minkä kirjan otan mukaani sairaalaan (ehdottomasti se tärkein asia), jotta voin lueskella odotellessani leikkaukseen pääsyä ja sitten kotiuttamista. On tietysti mahdollista, joskin epätodennäköistä, että joudun jäämään sairaalaan yöksi, joten senkin takia tätä täytyy miettiä ihan vakavasti!

Jottei tämä mene ihan jaaritteluksi, vastaan vielä Hurja Hassu Lukija -blogin Jassun minulle heittämään haasteeseen. Olen vastannut tähän jo pariin otteeseen aiemminkin, mutta ei se haittaa. En vain oikein osaa enää haastaa tähän ketään!

1. Jokaisen haastetun pitään kertoa 11 asiaa itsestään.
2. Pitää vastata haastajan 11 kysymykseen.
3. Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille.
4. Haaste tulee laittaa eteenpäin 11 bloggaajalle, joilla on alle 200 lukijaa.
5. Sinun tulee kertoa, kenet olet haastanut.
6. Ei takaisin haastamista.

11 asiaa minusta:

1. Olen hirvittävän laiska siivoamaan. Siivoan vasta kun on ihan pakko. Tänään kuitenkin yllätin itseni: tuli ihan himo pyyhkiä pölyt, järjestellä paikkoja uuteen uskoon ja trimmasin jopa pari huonekasviakin. Sitä yhtä kasvia tuli tosin trimmattua vähän enemmänkin...

2. Viihdyn parhaiten omissa oloissani. Tykkään kyllä toisistakin ihmisistä, mutta yhden uuvuttavan sosiaalisen päivän jälkeen on ihana viettää yksi päivä ihan itsekseen ja nauttia hiljaisuudesta.

3. Ärsytyksen aiheita viime päivinä: taloyhtiön julkisivuremontti, kurssisuoritusten pähkäily, koska tuleva polvileikkaus sekoitti hieman suunnitelmia, ja pääsiäisen jälkeiselle viikolle luvattu virkamieskurssin suoritusmerkintä, jota ei näy vieläkään.

4. Erityisiä ilon aiheita viime päivinä: Harry Potter -kirjat, ärsyttävä viestinnän tentti, joka meni läpi, ja Game of Thrones.

5. En tiedä, pidänkö enemmän oikein paksuista, ohuista vai keskiverron mittaisista kirjoista. Se niin vaihtelee fiiliksen mukaan!

6. Katson elokuvia melko vähän, varsinkaan yksin. Valitsen usein ennemmin kirjan kuin elokuvan.

7. En osaa imitoida Grumpy Catia.

8. Inhoan ihan pienen pieniäkin ötököitä. Vaatii suurta tahdonvoimaa, että pystyn noukkimaan ihan minkä tahansa ötökän, elävän tai kuolleen, lattialta edes paperia käyttäen. Tunnen kuitenkin ötökän paperin läpi ja hyi.

9. En enää osta halpoja ketjuliikkeiden vaatteita elleivät ne oikeasti ole jotain hyvää materiaalia. Mielummin ostan uuden, mutta laadukkaan paidan kerran puolessa vuodessa kuin viisi huonolaatuista samassa ajassa.

10. Haaveilen omistusasunnosta, mikä ei kuitenkaan tällä hetkellä ole kovinkaan realistinen haave. Haluaisin ylimääräisestä huoneesta kirjastohuoneen.

11. Tykkään meikata, laittaa hiuksia ja pukeutua kivasti, mutta olen laiska lakkaamaan kynsiäni enkä koskaan käytä mitään muita koruja kuin korvakoruja.

Jassun keksimät kysymykset:

1. Oletko optimisti, pessimisti vai realisti?
Pakko myöntää, että olen näistä eniten pessimisti. Olen kuitenkin edistynyt asian suhteen ja minua voisi jopa alkaa kutsua realistiksi!

2. Pahin asia, jonka olet kirjalle tehnyt?
Repinyt sen? Tähän liittyy yksi vähän hupsu tarina, mutta antaa nyt olla.

3. Jos saisit päättää, eläisitkö ikuisesti?
Jos kaikki muutkin eläisivät ikuisesti, minäkin haluaisin! Jos muut kuolisivat ja vain minä eläisin ja eläisin, ei kiitos.

4. Minkälaisen unen näit viimeksi?
En muista enää viimeisintä muistamaani unta. Mutta uni, joka tuli mieleeni ensimmäisenä ja jonka näin kylläkin jo joskus yli viisi vuotta sitten, on ainoa näkemäni, jossa kuolin. Olin kävelemässä kouluun ja tien varressa oli jättikokoinen kaivinkone. Yritin ohittaa sen vähän peloissani, mutta sitten se tietysti kääntyi salamana ja kahmaisi minut kauhaansa ja rusensi kuoliaaksi. Sellainen uni se.

5. Oletko eläinihminen?
Eläinrakas kyllä!

6. Asuisitko mielummin maalla vai kaupungissa?
Kaupungissa, ehdottomasti. Nykyisestä kotikaupungistani en enää suostuisi muuttamaan pienempään.

7. Turhin asia mitä kotoasi löytyy?
Täällä on varmasti montakin turhaa asiaa... Ensimmäisenä mieleeni tulevat juuri tänään pois laittamani kynttilät, joita en ikinä polta. Siis en polta ikinä mitään kynttilöitä. Turhia.

8. Mistä unelmoit?
Ajallaan valmistumisesta ja mukavasta työpaikasta ja kissoista ja kauniista kirjahyllyistä ja isommasta kodista ja no tietysti lottovoitosta ainakin jos sitä valmistumista ja mukavaa työpaikkaa ei tule.

9. Netissä ostelu vai "oikea" kirppis?
Ehkäpä netissä ostelu, ainakin kirjojen kohdalla.

10. Blogi mitä seuraat eniten?
En osaa sanoa, seuraan niin montaa blogia!

11. Tänä vuonna paras tapahtunut asia?
Kandin valmistuminen.

Hui, siinäpä ne olivat! Kiitos Jassulle haasteesta!

Nyt nukkumaan ja huomenna taas sosiaalistumaan :)

12 kommenttia :

 1. Nättejä on todellakin, mutta nämä taitavat olla pehmeäkantisia. Minulla eivät kestäisi käytössä, sillä olen lukenut jo pari pehmeäkantista Potteria puhki. :D Tosin olenkin lukenut vaikka kolmatta Potteria varmaan 30-40 kertaa (fanaattinen minäkö?), joten Potterieni täytyy olla aika kestävää laatua. Minunkin pitäisi uusintalukea Potterit, sillä viime kerrasta on poikkeuksellisesti pari vuotta. Tosin ekan Potterin luin viime vuonna, mutta sitten ei vain ollut aikaa jatkaa sarjan parissa. Ehkäpä kesällä. Olen myös todella innoissani, että sinunkin blogissasi näkyy toivottavasti kohta Potter-bloggauksia, sillä niitä on vain niin ihanaa lukea.

  Tsemppiä leikkaukseen! Toivottavasti kaikki menee hyvin ja polvi tulee vihdoin kuntoon. Mikä siinä nyt sitten lopulta oli vikana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pehmeäkantisia ovat kyllä, mutta minun Pottereiden lukutahdillani tuskin ihan pian kuluvat puhki :D Näitä ei harmikseni ollut kovakantisina, muuten olisin varmaan harkinnut niitä jos hinta olisi ollut sopiva. Muilla kansilla myytävät olivat tylsän näköisiä.

   Saa vain nähdä, miten nopeasti ehdin lukea koko sarjan läpi. No, kesällä varmaan tulee olemaan parhaiten aikaa lukea ainakin nämä kolme ensimmäistä!

   Kiitos! Eiköhän siitä vielä polvi tule :) Lääkäri ainakin epäilee, että jalka ei siksi mene koukkuun, koska polvessa on rustovaurio, joka blokkaa polvilumpion luonnollisen liikkumisen jalkaa koukistaessa. Se vaurio on siis jollain tapaa siellä tiellä (ja siltä se tuntuukin, kun jalkaa yrittää viedä koukkuun). Varmiten kuitenkin näkee sitten kun sinne päästään tähystämään, että mikä se todellinen tilanne on. En kuitenkaan usko, että siellä mitään muuta kummallisempaa on, koska magneettikuvissa ei näkynyt minkään olevan rikki eikä polvi muuten ole kipeä ellei jalkaa yritä koukistaa.

   Poista
  2. Hyvä, että polviasiaan on tulossa selvyys. Rohkaisen vielä kuntoutusvaiheessa tsemppaamiseen (kokemusta on), mutta senhän sinä jo tiedätkin.
   Pottereita en ole lukenut, mutta ymmärrän hyvin tuollaisen innostuksen kerätä koko sarja. Aikanaan menin koukkuun Nesbön Harry Hole dekkareihin, kaikki piti saada ja mieluummin heti lukea.

   Poista
  3. Sepä se, ettei vain jäisi sohvalle makaamaan pitkäksi aikaa leikkauksen jälkeen. Täytyy vain hammasta purren alkaa ahkerasti kuntouttaa polvea heti kun vain kärsii. Ensimmäisinä päivinä tietysti vähän rauhallisemmin, kävelyä ja pieniä liikkeitä kivun rajoissa. Sairaalasta saa varmasti hyvät ohjeet :)

   Minä olen melko huono sarjojen lukija. Luin kyllä lapsena ja nuorena paljonkin eri kirjasarjoja, mutta näin vanhempana yhden sarjan (vaikkei siinä montaa kirjaa olisikaan) lukeminen kestää ikuisuuden, sillä haluan lukea välissä jotain muutakin. Joten saa nähdä, miten nopeasti Potterit tulee lopulta luettua. Mukava kuitenkin kerätä koko sarja hyllyyn, sillä se takuuvarmasti kestää aikaa!

   Poista
 2. Nuo Harry Potterit ovat niin nättejä!! Tekisi mieli itsekin hankkia nuo, minulta kun ei noita vielä englanniksi löydykään. (Paitsi ykköskirja kovakantisena, mutta niitä sopiikin olla useampi ;) )

  Olen miettinyt tuota vaatteiden hintalaatusuhdetta omassa päässäni jo muutaman vuoden ja alan itsekin kallistua laadukkaampien vaatteiden puolelle. Ja ennen kaikkea jätän nykyään ostamatta sellaiset ihan ok -vaatteet halvalla ja satsaan niihin tosi mieluisiin. Ja onhan minulla niitäkin puseroita, jotka on vitosella ostettu monta vuotta sitten ja ovat vieläkin lemppareitani.

  Tsemppiä polvileikkaukseen ja pakko myöntää että itsekin olisin heti ensimmäisenä valitsemassa kirjaa sairaalaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä olivat kyllä oikein hyvän hintaisiakin (7-8 euroa kappale, myöhemmät osat taisivat olla muutaman euron kalliimpia, varmaan paksuuden takia). Siksi viitsinkin tilata heti kolme ensimmäistä kerralla. Näitä oli kuitenkin vain pehmeäkantisina, mutta kansi on melko laadukkaan oloinen, ei ihan niin pehmeä kuin yleensä suomalaisissa pokkareissa.

   Olen huomannut, että niitä halpoja ja usein ei niin laadukkaita vaatteita tulee ostettua paljon helpommin ja sitten niitä ei välttämättä tulekaan käytettyä. Halvemmat vaatteet kävisivät paljon paremmin opiskelijan lompakolleni, mutta ennemmin kuitenkin säästän pari kuukautta ja ostan sen uuden, laadukkaammasta materiaalista valmistetun paidan vasta sitten. Kyllä ne yleensä kestävätkin sitten kauemmin. Pitää myös aina yrittää hyödyntää alennusmyynnit! Mutta toki on aina poikkeuksiakin: joku jonkun ketjuliikkeen kympin paita voi olla aivan yhtä laadukas ja kestävä (tai vielä laadukkaampi ja kestävämpi!) kuin viidenkympin paita joltain toiselta merkiltä. Eivät ne ns. paremmat merkit aina käytä mitään kestäviä luonnonmateriaaleja. Pikemminkin olen siis alkanut kurkkia vaatteiden pesulappuja kuin valikoin missä liikkeessä asioin. :)

   Kiitos, eiköhän se hyvin mene! :) En ole osannut vielä päättää minkä kirjan ottaisin mukaan, mutta luultavasti jotain kevyttä ja hyväntuulista. Mahdollisissa kivuissa ja säryissä ei varmaan tee mieli lukea mitään masentavaa :D

   Poista
 3. Onpa ihania kansia noissa kirjoissa!
  Tsemppiä leikkaukseen, toivottavasti kaikki sujuu hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Takakansissakin on kirjan teemaan sopiva nätti kuvitus.

   Kiitos! Ainakin saa sitten hyvällä omallatunnolla sairastaa ja lukea kunnes pahimmat kivut lakkaavat ja jalka alkaa taas toimia suht koht normaaliin tapaan :)

   Poista
 4. Minäkin pidän näistä painoksista. Pikkusiskoni niistä on haaveillut ja minullekin hehkuttanut. Itse kun luen niin vähän englanniksi, niin taidan pärjätä noilla omilla vanhoilla painoksillani ;)

  Mutta kivaa, jos sinäkin alat Potteroimaan täällä! Itselläni on juuri nyt kesken neljäs kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä taisi ollakin suunniteltu vähän aikuisempaan makuun, vaikka pidän kyllä niistä suomalaisistakin kansista! Ne kovakantiset suomalaiset vain ovat yhä kalliita (ja mikseivät olisikin, koska ne varmasti tulevat myymään aina).

   Aika hauskaa kokeilla miltä Potterit taas pitkän ajan jälkeen maistuvat, vieläpä englanniksi! Saa nähdä milloin ehdin aloittamaan ensimmäisen.

   Poista
 5. Kaikki Potterit löytyvät kirjahyllystä. Niihin tuli oikea himo, kun viisi kirjaa oli valmiina. Luin siis viisi kirjaa perätysten. Onneksi sitten oli pitempi tauko, kunnes ostin viimeiset kaksi kirjaa ja luin ne. Olen katsonut myös elokuvat sekä teatterissa että telkussa.
  Noissa kirjoissa on kauniit kannet, mutta suomalaiset on tosi noitamaisen hienoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaiset kannet ovat minustakin kivat ja sillä tavalla perinteiset, kun niihin on niin tottunut. :) Minäkin taisin lukea silloin aikoinaan ainakin pari ensimmäistä Potteria perätysten, koska en heti ensimmäisen ilmestyttyä suomeksi tiennyt koko sarjasta.

   Jännä nähdä, miten etenkin nämä alkupään kirjat näyttäytyvät nyt!

   Poista