28.2.2014

Håkan Nesser: Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä


Ruotsalaisen Håkan Nesserin kirja on ollut lukulistallani sen hauskan kuuloisen nimen vuoksi. Jo monta kuukautta sitten se lähti mukaani kirjastosta, mutta olisinpa voinut lukea sen aiemminkin, sen verran nopeasti luettava kirja on kyseessä.

Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä sijoittuu 1960-luvun alun Ruotsin kesään. 14-vuotiaan Erikin äidillä on syöpä ja isä sanoo, että kesästä tulee kova. Erikin äidin viettäessä koko kesän sairaalassa, Erik, isoveli Henry ja Erikin koulukaveri Edmund passitetaan kesänviettoon perheen mökille Genesaretiin. Freelance-toimittajana työskentelevä Henry ryhtyy kirjoittamaan kirjaa ja Erik ja Edmund ottavat kesästä kaiken irti rakentaessaan uutta laituria, soutaessaan Läskisaareen ja Åspron kauppaan, lukiessaan kirjoja ja pyöräilemällä varastamaan purkkapalloja. Tapahtumat saavat kuitenkin uuden, jännittävän käänteen, kun Erikillä ja Edmundilla opettajanakin toiminut Ewa Kaludis, kuin ilmetty Kim Novak, saapuu lähistölle kihlattunsa käsipallolegenda Berra Albertssonin kanssa. Se Kamala tapahtuu ja kesästä tulee totisesti kova.

Erikin tarina on hyvin hauska ja omalaatuinen, vaikka se käsittelee myös kipeitä asioita kuten äidin syöpää ja väkivallantekoja. Sen ajankuva ja ihanan, pitkän ja aluksi huolettomalta vaikuttavan kesän kuvaus on myös melko viehättävää. Kirja on osaltaan rikostarina, mutta minusta rikoksen sijaan se kuvaa vahvemmin murrosikäisen pojan kasvua aikuiseksi mieheksi. Kirja onkin jaettu kolmeen osaan: aikaan ennen Sitä Kamalaa, sen jälkeen ja Erikin aikuisvuosiin. Se Kamala kulkee kuitenkin Erikin elämässä mukana aina tarinan loppuun saakka. Tarinan lopussa paljastuu jotain olennaista, mutta se ei lopulta tuntunut minusta kovin oleelliselta, koska kirjan viehättävyys on minusta enemmän Erikin kasvussa.

Nesser kirjoittaa todella hauskasti! Kerronta on suoraviivaista ja dialogi lakonista. Nesserin luomat hahmot vaikuttavat viestivän, että asioista ei tarvitse aina olla paljoa sanottavaa tullakseen ymmärretyksi. Hahmot ovat myös uskottavia ja samastuttavia; oman lapsuuteni kesät palasivat heti mieleeni. Kirja olisikin ollut ihana lukea kesähelteillä, jossain lapsuuden maisemissa.

Vaikka Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä on viehättävä ja jollain tapaa hyvin mukava kirja, olin sen loppupuoleen aika pettynyt. Tarina olisi minusta voinut päättyä Erikin nuoruuteen eikä jatkua enää hänen aikuisvuosiinsa. Aikuisen Erikin vaiheet on tiivistetty viimeisiin kolmeenkymmeneen sivuun ja kaikki asiat selitetään mukavan leppoisan alun jälkeen aivan liian nopeasti. Tunnelma katoaa. Ensimmäinen ajatukseni kirjan luettuani oli, että olipas se ihan kiva kirja. Harmi, ettei viehättävyys kantanut aivan loppuun asti.


Håkan Nesser: Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä 
(Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, 1998)
Suom. Saara Villa
Tammi 2005, 262 s.

6 kommenttia :

 1. Hyvä bloggaus, koin kirjan paljolti samoin, lopun koukerot minusta pilaisiat paljon siitä alusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alun tunnelma katkesi pahasti tarinan loppupuolella, mikä oli tosi harmi! Olisin pitänyt tästä kirjasta muuten paljon enemmän.

   Poista
 2. Kirja oli ilmestyessään todella paljon esillä blogeissa, mutta en tuolloin jaksanut yhtäkään arvostelua lukea. Taidan karsastaa liian hauskasti nimettyjä kirjoja:D Nyt kuitenkin maltoin pysähtyä lukemaan juttusi ja lopputulos: melkein kiinnostaisi lukea kyseinen kirja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, minua tällaiset hassut pitkät nimet kiinnostavat lähes poikkeuksetta. Ja oho, kannattaa melkein kokeilla, jos alkoi kiinnostus pikkuhiljaa heräillä :D Tämä on ainakin nopealukuinen jos ei muuta.

   Poista
 3. Minäkin olen lisännyt tämän lukulistaani ihan vain hauskan nimen perusteella! Jos kirjan lukee nopeasti, voisi se hyvinkin olla pian lukuvuorossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ollut aluksi edes mitään käsitystä siitä mistä kirja kertoo, kunhan vain nimi oli kiinnostava :D Vaikka tarinan loppupuoli minusta lopahti, kannattaa silti kokeilla edes sen hienon alkupuolen vuoksi.

   Poista