Type and press Enter.

Kirjal­linen vuosi 2013

Vuonna 2013 luin yhteensä 51 kirjaa. Niistä blogiini kirjoitin 38:sta, sillä melko runsas määrä luetuista kirjoista oli tentti­kirjoja tai tutki­mus­kir­jal­li­suutta, joista harvemmin kirjoitan blogiin asti yhtään mitään. Harmittaa, etten ehtinyt lukea enemmän. Toki laatu korvaa määrän ja niin edelleen, mutta olisin oikeasti halunnut käyttää aikaani enemmän lukemiseen kuin tylsiin opintoihin (siltä ne juuri viime syksynä tuntuivat) ja asioista mureh­ti­miseen. No, aiheesta vielä lisää tämän kirjoi­tuksen loppu­puo­lella. Nyt on aika tarkas­tella mennyttä vuotta käppy­röiden muodossa!
Mitä kirjal­li­suutta luin?
Ennakoi­dusti kauno­kir­jal­li­suuden osuus oli kaikista suurin lukemistani kirjoista, 34 kappa­letta. Tieto­kir­jojen pieni piikki ei juuri näy blogissani, sillä laskin siihen kaiken tentti­kir­jal­li­suuden ja pari muuta tieto­kirjaa. Sarja­kuvien osuus oli huoles­tut­tavan pieni, vain yksi kokonaisen vuoden aikana! Sitä voisi yrittää nostaa tänä vuonna.
Millä kielillä luin?
Suomen kieli oli viime vuonna yhä reippaasti johta­vassa asemassa, mutta muutosta on todel­lakin tullut aikai­sempiin vuosiin verrattuna. Olen huomannut, että jo näin pienen määrän lukeminen vuodessa on paran­tanut englan­tiani. Toki luen ja kuuntelen myös paljon muutakin englan­niksi, siltä ei voi edes välttyä. Muuten kuin suomeksi tai englan­niksi tulen tuskin koskaan lukemaan.
Mikä oli kotimaisen ja ulkomaisen kirjal­li­suuden suhde?
Yllätys ei ole sekään, että luin enimmäkseen käännös­kir­jal­li­suutta ja vähemmän kotimaista. Tässä laskin osuuden vain kauno­kir­jal­li­suuden osalta.
Entä miten uusia tai vanhoja kirjoja luin?
Vuonna 2013 julkais­tujen kirjojen osuus oli 37 prosenttia, vuonna 2012 julkais­tujen kirjojen osuus 18 prosenttia ja näitä vanhempien 45 prosenttia. Ei ole kovin yllät­tävää. Kaikista niistä vanhem­mis­takin kirjoista suurin osa on 2000-luvulla julkaistuja. Laskin kaavioon mukaan kaikki viime vuonna lukemani kirjat.
Miten kirjai­li­joiden sukupuoli jakaantui?
Hieman enemmän siis naisten kirjoit­tamia kirjoja kuin miesten, mutta melko tasai­selta näyttää. Tässä en ottanut huomioon lukemaani tentti- tai tutki­mus­kir­jal­li­suutta, sillä useimpien kohdalla kirjan tekoon on osallis­tunut sekä miehiä että naisia.
Lopuksi vielä tietoa siitä, mikä luetun kirjan alkuperä on ollut:
49 prosenttia lukemistani kirjoista oli peräisin kirjas­tosta, 33 prosenttia oli pyydettyjä tai pyytä­mättä lähetettyjä arvos­te­lu­kap­pa­leita ja 18 prosenttia omia ostoksia tai lahjoja (viime vuonna kaikki näistä taisivat olla ihan oman kukkaron avustuk­sella hankittuja).
Sellaisia tilastoja siis! Vielä olisi jäljellä vuoden sykäh­dyt­tä­vimpien kirjojen valit­se­minen. Se, etten viime vuonna lukenut kovin paljoa, helpottaa kyllä parhaimpien valit­se­mista. Tällaiseen kymme­nikköön päädyin, kirjat ovat löyhästi parem­muus­jär­jes­tyk­sessä:
Eowyn Ivey: The Snow Child 
Hannah Kent: Burial Rites
Aki Ollikainen: Nälkä­vuosi
Joyce Carol Oates: Haudan­kai­vajan tytär
Kjell Westö: Missä kuljimme kerran
Vladimir Nabokov: Lolita
Liza Klaussmann: Punaisen sään tiikerit
M. L. Stedman: The Light Between Oceans
Kymme­ni­köstä kaikki ovat omalla tavallaan hienoja kirjoja. Osa kosketti enemmän kuin toiset, osa puolestaan toi enemmän hymyn kasvoille kuin toiset. Osa oli haastavia, mutta hyvin palkit­sevia, osa helppoja, mutta silti yhtä nautit­tavia. Osasta tuli kaikkien aikojen suosik­kejani. Mutta yhteistä kymme­nikön kirjoille oli se, että ne kaikki antoivat hienoja lukuko­ke­muksia, joita en halua unohtaa!
Mitä vuonna 2014? Ikävä kyllä, tammikuu tulee olemaan blogissani hiljainen. Haluan kovasti saada kandin­tut­kielmani, tulee siitä paska tai ei, valmiiksi kuun loppuun mennessä, mutta samalla olen myös 18 tuntia viikosta töissä ja muutama tunti päälle vielä luennoilla, kunhan ne tässä ensi viikolla taas alkavat. Lukemi­selle ja bloggaa­mi­selle ei siis taida olla muutamaan viikkoon aikaa. Paitsi sen verran haluan kyllä nipistää aikaani tänne, että laadin perin­teiseen tapaan listan kustan­ta­moiden kiinnos­ta­vim­mista kevätuu­tuuk­sista tässä kuluvan kuun aikana!
Maaliskuun lopulla työsop­parini päättyy, joten täysi­päi­väinen keskit­ty­minen opintoihin voi taas jatkua, kunnes jossain välissä luulta­vasti päädyn leikkaus­pöy­dälle (siitä saan varmuuden helmi­kuussa). En aseta itselleni tälle vuodelle mitään muita kirjoihin liittyviä tavoit­teita kuin sen, että yritän löytää paremmin aikaa kirjoille (= en valitse niin usein nettiä tai peliä kirjan sijaan) ja luen hieman enemmän. Yritän keskittyä vain niihin parhaimpiin kirjoihin ja jätän huonoilta vaikut­tavat suosiolla kesken. Okei, tulihan siinä jo useam­pikin kuin vain yksi tavoite!
Nyt on vuosi 2013 hyvin paketissa. Toivot­ta­vasti tänäkin vuonna saan nauttia vähintään yhtä hienoista kirjoista kuin kymme­nikkö (ja aika moni muu kirja sen ulkopuo­lel­takin) oli. Oikein lukuisaa ja onnel­lista uutta vuotta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

12 comments

 1. Lukuisaa vuotta 2014 Sinulle!

  1. Kiitos Kirsi, samoin sinulle!

 2. Ooh, hienot tiastot! Ja kivoja kirjoja olet lukenut, noista voisinkin ottaa itselleni lukupinoon itselleni ensi vuodeksi jotain kivaa =)

  1. Arvaa vaan, kuinka paljon aikaa pelkästään jo noiden tilas­tojen väker­tä­miseen sai kulumaan… Ensin piti muistella, että miten sitä Exceliä nyt käytet­tiinkään. :D

   Toivot­ta­vasti suosi­keistani löytyy jotain helmiä sinul­lekin!

 3. Hauska katsella noita tilastoja. Ihmisen elämään liittyy niin monen­laisia aikoja. Hyvä, että teit järeän päätöksen opinnoista ja polvikin tulee aikanaan kuntoon. Listastasi olin lukenut vain Lolitan, mutta vielä ehtii. Lukuisia, mutta väliin myös lokoisia aikoja vuonna 2014!

  1. Viime vuosi jää muistoihini melko vaihte­levana. Oli paljon iloisia asioita, mutta myös raskaita. Mutta sellais­tahan se elämä tosiaan on. Luulen, että tämä vuosi tulee olemaan kirjojen suhteen rikkaampi, kunhan saan vain kandin kirjoi­tettua. Graduakin pitäisi aloitella syksyllä, mutta tuskinpa se tulee vielä alussa viemään paljoa aikaa, kun aktii­vinen kirjoi­tus­vaihe on vasta ensi vuoden puuhia. Mukava siis hengähtää tässä kahden opinnäytteen välissä!

   Lukuisia mutta lokoisia aikoja kuulostaa todella hyvältä. Niitä samoja toivotan myös sinulle Reijo!

 4. Rakastan tilastoja ja näitä oli mukava katsella sekä lueskella! Pitää itsekin varmaan muotoilla jonkin näköiset miniti­lastot kuluneesta vuodesta =D
  Tsemppiä uuteen vuoteen 2014 ja muista myös hengähtää välillä. Blogiasi on ilo seurata =)

  1. Kiitos kivoista sanoistasi Heidi! :) Odotan niin kovasti helmi­kuuta, kun kandi on pois alta. Enkä sano, että jos on, koska kyllä se silloin on valmis! Silloin on ihana hengähtää, vaikka opinnot toki yhä jatku­vatkin melko kiireisinä, mutta yksikään kirja­tentti ei kyllä tämän kandin teon jälkeen tunnu enää missään. :D

   Tsemppiä sinul­lekin syksyn yliop­pi­las­kir­joi­tuksiin, melkoinen rutistus se on sekin!

 5. Olipa kiinnostava kooste. Ja aika paljon olet ehtinyt lukea opiske­luista huoli­matta :) Toivot­ta­vasti saat nipis­tettyä aikaa blogillesi nyt uutenakin vuonna, ettei tarvitse liian pitkään kaipailla postauk­siasi.

  1. Enköhän minä helmi­kuussa viimeistään palaa takaisin ruotuun. :) Ihan odotan, että kuu jo vaihtuisi, kun sitten on enemmän vapaa-aikaa. Sen ajatuksen voimalla yritän kirjoittaa kandiakin, koska olisipa mukava, että sitä pitäisi stressata vielä ensi touko­kuuhun asti!

 6. Hyvää uutta vuotta!

  Ja mielen­kiin­toisia käppy­röitä! Nyt ihan itseäänkin kiinnos­taisi, että miten omat kirja­han­kintani jakau­tuvat: kuinka paljon lainaan, kuinka paljon tulee hankittua itselle lukemista ja mitä tulee saatua töiden kautta kustan­ta­moilta. Hmm…

  1. Kiitos Sonja!

   Harmi, etten ole tehnyt saman­laista tilastoa viime vuosilta, koska olisi ollut hauska verrata miten kirja­han­kinnat ovat muuttuneet vai ovatko ne pysyneet suunnilleen samoina. Luulisin, että järjestys on pysynyt aikalailla samoina: eniten luen kirjas­to­lainoja, toiseksi eniten a-kappa­leita ja vähiten omia ostoksia. Mutta pitääpä muistaa tehdä saman­lainen käppyrä tämän vuoden kirjoista!