18.3.2013

Julie Kibler: Matkalla kotiin


Yhdeksänkymppinen, leskeksi jäänyt Isabelle saa kutsun hautajaisiin. Hän pyytää Dorrieta, luottokampaajaansa ja ystäväänsä, ajamaan hänet yli tuhannen kilometrin päähän Isabellen entiselle kotiseudulle. Mutta kuka on kuollut? Matkan aikana Isabelle alkaa pikku hiljaa raottaa menneisyytensä verhoa Dorrielle.  

Kun Isabelle oli kuusitoistavuotias, hän rakastui perheensä taloudenhoitajan tummaihoiseen poikaan Robertiin. Rotujen väliset suhteet olivat kuitenkin tuohon aikaan, vuoden 1939 Kentuckyssa, ankarasti kiellettyjä, jopa hengenvaarallisia. Isabelle ja Robert eivät kuitenkaan voineet tunteilleen mitään ja he alkoivat tapailla toisiaan salaa muiden katseilta, vaikka se olikin vaikeaa.

Dorrie liikuttuu Isabellen elämäntarinasta. Se saa hänet pohtimaan omaa elämäänsä, nykyajan rotujen välistä erottelua ja orastavaa parisuhdettaan. Matkan aikana menneisyys tulee lähelle nykyisyyttä.

Piakkoin suomeksi julkaistava Julie Kiblerin esikoiskirja Matkalla kotiin on mukavaa luettavaa. Se on teemoiltaan samankaltainen kuin Kathryn Stockettin Piiat, myös yhtä viihdyttävä, vaikkakin kertoo yhtälailla rankemmistakin asioista. Stockett on minusta kuitenkin parempi kirjoittaja ja Piiat kokonaisuudessaan mielenkiintoisempi kuin Matkalla kotiin. Mutta molempien kirjojen parissa viihdyin hyvin.

Kirjan tarinassa liikutaan kahdella tasolla: Isabellen nuoruudessa ja nykyhetkessä. Olin enemmän kiinnostunut menneisyyttä käsittelevistä luvuista, sillä jäin koukkuun Isabellen tarinaan ja halusin koko ajan tietää, että saako Isabelle haluamansa ja miten hän päätyy siihen missä hän nyt on. Nykyhetken asiat tuntuivat välillä hieman päälle liimatuilta, etenkin Dorrien parisuhdeongelma, johon hän suhtautui muutenkin jotenkin kummallisen hysteerisesti.

Matkalla kotiin on viihteellinen kirja, mutta hyvällä tavalla. Viihteellisyys yhdistyy vakavampiin teemoihin ja se tekee kirjasta mielenkiintoisen, mutta myös kevyen luettavan. Välillä tarina naurattaa, välillä se onnistuu melkein itkettämään. Tarinan loppupuoli meni kuitenkin viihteellisyydessään makuuni aivan liian imeläksi. Muut kirjan puutteet eivät minua häirinneet pahasti ja onnistuin uppoutumaan hyvin kirjan maailmaan, vaikka lukemiseni olikin melko pätkittäistä.

Suosittelen kirjaa sellaisiin lukuhetkiin, kun kaipaa jotain tärkeistä asioista kertovaa, mutta kuitenkin mukavaa luettavaa. Jos pidit Stockettin Piioista, pidät kenties tästäkin.

Matkalla kotiin on oltu myös muun muassa seuraavissa blogeissa: Lumiomena, Kirjojen keskellä, Eniten minua kiinnostaa tie ja Kirjainten virrassa.


Julie Kibler: Matkalla kotiin (Calling Me Home, 2013)
Suom. Riie Heikkilä
Gummerus 2013, 504 s. 

18 kommenttia :

 1. Kirja odottelee tuossa pöydällä, varmaan jossain vaiheessa tartun siihen, mutta kivaa ja kiinnostavaa lukea, mitä kukakin on tykännyt kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja tuntuu hieman jakavan mielipiteitä (no mikä kirja ei, mutta tämä ei ainakaan tunnu olevan mikään koko kirjablogisfäärin ylistämä kirja:), mutta toivotaan, että pidät kirjasta!

   Poista
 2. Minua tämä kiinnostaa, mutta toisaalta kukaan ei tunnu ihastuneen tähän ihan täysin. Aihe vain kuulostaa hurjan kiinnostavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista yhtään, että oletko lukenut Stockettin Piiat? Tai oletkohan nähnyt sen elokuvana? Niin kuin yllä mainitsin, se on tällaisista viihteellisemmistä rotuerotteluasioita koskevista kirjoista parempi kuin tämä Kiblerin kirja, joten lue se eka :)

   Poista
 3. Pidinhän minä Piioista, rakastin kirjaa! :) Olen ymmärtänyt, ettei tämä yllä samalle tasolle, mutta on silti lukemisen arvoinen teos. Kai mäkin tähän vielä tartun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ei minusta yllä samalle tasolle kuin Piiat, josta minäkin pidän hirvittävän paljon! Leffakin on tosi hyvä. Mutta aivan hyvä se tämä Kiblerinkin kirja on, kun kaipaa jotain kevyempää :)

   Poista
 4. Mikähän meidän kirjastoa vaivaa kun tämä ei vieläkään sinne ole ilmestynyt? Terveisin varauslistojen kärkisijalla roikkuja :D Toisaalta voisin nyt sitä odotellessa viimein kiskaista tuon Piiat pois alta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Btw, ei tätä löydy vielä meidänkään kirjastosta. Hitsin hidastelijat :)

   Poista
  2. Tätä kirjaahan ei ole vielä julkaistu. Unohtui mainita, että tämä oli ennakkokappale. Sen kannessa lukee, että julkaistaan viikolla 12, joten tällä viikolla siis :) Esim. Adlibriksestäkään ei tätä voi vielä tilata.

   En sitten tiedä, miten nopsaan kirjat saadaan kirjastoissa lainauskäyttöön kirjan julkaisupäivän jälkeen :o Toivottavasti pääsette lukemaan kirjaa pian!

   Poista
  3. Ooh, ilmankos! Kiitos Laura tiedosta :)

   Poista
 5. Hysteerinen kuvaa hyvin Dorrien asennetta, oikeastaan kaikkeen! Mutta Isabellen osuudesta pidin valtavasti ja itkin silmäni punaisiksi elämän epäreiluutta. Ei Piikojen veroinen, mutta lukemisen arvoinen kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, melko hysteeristä se Dorrien meno oli melkein koko ajan :D Malttamattomana odotin aina, että luku vaihtuu Isabellen menneisyyteen, se kun tosiaan oli mielenkiintoisempaa luettavaa.

   Poista
 6. Voi, olen totaalisen jumissa tämän(kin) kirjan kanssa. Luin siitä pari viikkoa sitten ensimmäisen kolmanneksen, mutta en ole jaksanut lukea eteenpäin. Annan kirjan kerätä pölyä vielä hetken ja sitten täytyy vakavasti miettiä, luenko kirjaa ollenkaan loppuun vai annanko olla. Toistaiseksi kummankaan naisen tarina ei ole mennyt ihon alle ja siksi lukeminen ei ota sujuakseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin tuskasi, vaikka kirjan alkupuoli ei minulla nikotellutkaan. Välillä kirja oli vähän pitkäpiimäistä luettavaa, mutta loppua kohden se selvästi parani, kun tarina lähti kunnolla käyntiin. Mutta tsemppiä urakan kanssa :D

   Poista
 7. Minäkin aion lukea tämän pian, vaikuttaa sopivan viihdyttävältä pääsiäislomakirjalta ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on varmasti tosi hyvä kirja lomalle. Sopivan kevyt, mutta sivuja on kuitenkin tarpeeksi :)

   Poista
 8. Kiitos vinkistä, tämä meni luettavien listalle ja täytyy napata kirjastosta jahka se sinne ilmestyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että vinkistä oli hyötyä :)

   PS. Liityin ihanan nimisen blogisi lukijaksi!

   Poista