8.2.2013

Listarakkautta: Kirjoja, joita en jostain kumman syystä ole vielä lukenut

Jee, Listarakkautta palaa vihdoin pitkäksi venähtäneeltä tauoltaan! Joululomaksi aiottu tauko venyi helmikuulle asti mm. kiireiden ja niistä johtuneen väsymyksen takia, mutta nyt on taas intoa ja jaksamista pohtia ihania kirjallisia listoja!
 
The Broke and the Bookish -blogin Top Ten Tuesdayn listauksista listaan tänään kymmenen kirjaa, joita en jostain kumman syystä ole vielä lukenut. En aio listata sellaisia kirjoja, jotka ovat minulta lukematta pelkästään klassikkoasemansa vuoksi, vaan kirjoja, jotka minua myös oikeasti kiinnostavat, mutta jotka jostain ihmeen syystä ovat vielä lukematta.
 
1. Sofi Oksanen: Puhdistus
Olen aikonut lukea kirjan siitä lähtien kun se julkaistiin, mutta yhä edelleen se on lukematta ja jää koko ajan muiden kiinnostavien kirjojen jalkoihin. Puolittain lupaan itselleni, että tänä vuonna on Puhdistuksen aika!
 
2. Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja
Mielensäpahoittaja menee samaan sarjaan kuin edellinen, sillä sekin on ollut lukulistallani julkaisustaan lähtien.
 
3. Kjell Westö: Missä kuljimme kerran
Historian opintojen myötä olen alkanut lämmetä Suomen historiasta kertoville romaaneille, vaikkei kotimaan historia vastaakaan eniten kiinnostuksenkohteitani. Westön kirja on alkanut kiinnostaa minua ihan eri tavalla tässä viime vuosina.
 
4. Kate Morton: Paluu Rivertoniin
Jotenkin olen jo vakuuttunut siitä, että Morton on minun kirjailijani, vaikken ole lukenutkaan häneltä yhtäkään teosta. Jälleen puolittain lupaan, että Paluu Rivertoniin on luettu tänä vuonna. Kirja löytyy omasta hyllystäni, joten sen metsästämiseen kirjastosta tai kirjakaupasta ei edes tarvitse tuhlata aikaa.
 
5. Justin Cronin: Ensimmäinen siirtokunta
Hmm, kuinkahan monta vuotta olen lupaillut poikaystävälleni lukea tämän kirjan? Jos kirja olisi ohuempi, se olisi ehkä jo tullut luettua... joten tämän lukemattomuudelle löytyi näemmä jopa syy!
 
6. F. Scott Fitzgerald: Kultahattu
Luen vähän modernia tai sitä vanhemman aikakauden kirjallisuutta, mutta olisi ihan kiva sivistää itseään niiltäkin ajoilta, joten esimerkiksi F. Scott Fitzgeraldiin tutustuminen ei varmaankaan olisi pahitteeksi. Kultahatusta on tulossa tänä vuonna uusi leffa, jota tähdittää ihan huiput näyttelijät, joten ehkä kirja tulee luettua vihdoin tänä vuonna.
 
7. Charles Dickens: Saiturin joulu
Olen aikonut lukea Saiturin joulun jo parina menneenä jouluna, mutta koskaan sitä ei kuitenkaan ole tullut lainattua kirjastosta! Haluan ajoittaa kirjan lukemisen juuri jouluun, joten se saa nyt vielä odottaa vähintään ensi jouluun saakka.
 
8. Margaret Powell: Below Stairs
Kirja, joka on inspiroinut tv-sarjoja Downton Abbey ja Upstairs, Downstairs. MIKSI se on jäänyt minulta vielä lukematta?!
 
9. Ian McEwan: Sovitus
McEwan on todella kehuttu kirjailija, mutta en ole lukenut häneltä vielä yhtäkään teosta. Sovitus löytyy kirjahyllystäni ja sen elokuvaversio on kiinnostanut jo kauan, joten olisiko jo aika?
 
10. Jeffrey Eugenides: Middlesex
McEwanin tavoin Eugenides on hyvin pidetty, mutta sama juttu: en ole lukenut häneltäkään vielä mitään. Middlesexin tilalla voisi ihan hyvin olla myös Virgin Suicides tai Naimapuuhia.
 
Tämän listan tekeminen toimikin erittäin hyvänä muistuttajana itselleni. Toivonkin, että näistä tulisi luettua tänä vuonna monta, monta, monta!

20 kommenttia :

 1. 1, 2, 4... Näiden parissa tulet varmasti viihtymään! <3 Muista en osaa sanoa kun en ole itsekään lukenut. Sovitus toimi elokuvana niin loistavasti, ettei kirjaa tunnu mielekkäältä enää lukuun ottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, vaikka Mortonista jo tiedänkin pitäväni :D Mielesänpahoittaja toimii minulle myös hyvin todennäköisesti, koska olen vahvasti humorististen kirjojen ystävä. Puhdistus on taas vähän sellainen, että pelottaa hieman ne kaikki sen saamat kehut.

   Jep, siksipä olenkin sinnikkäästi lykännyt Sovitus-leffan katsomista, koska kovin helpolla kirjaa ei enää sen jälkeen jaksaisi lukea - yleensä se menee näin!

   Poista
 2. Joo-o, Middlesex ja Missä kuljimme kerran - ehdottomasti! Paluu Rivertoniinkin on minusta oikein vetävä ja viihdyttävä, mutta nuo kaksi ensin mainittua ovat ehdottomasti kaikkien aikojen suosikkikirjojeni joukossa. Hyviä lukuhetkiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan turhaanhan olen sitten näitä kartellut - syystä taikka toisesta - kun kaikkia on pian täällä kommenteissa kehuttu :D Harmi, että viime kirjastokäynnilläni en vielä ajatellut näitä ja sinne jäivät hyllyyn kaikki. Onneksi muutama on omassakin hyllyssä.

   Poista
 3. En ole lukenut noista muita kuin Saiturin joulun ja Middlesexin. Middlesexiä varsinkin voin suositella, vaikka lukemisesta on jo monta vuotta. Silti pidin siitä silloin niin paljon, että uskoisin pitäväni edelleenkin. Toivottavasti sinäkin pidät, jos saat luettua sen. Virgin suicides -kirjasta pidin myös ja The Marriage Plot on varauksessa kirjastossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eugenides vaikuttaa tosiaan hyvin tutustumisen arvoiselta kirjailijalta! Vaikuttaa siltä monen muunkin oululaisen mielestä, kun hänen kaikki kirjansa ovat aina kirjastosta lainassa. Täytyypä joku kerta varailla itsekin kun näyttää olevan vaikea muuten saada. Tai sitten jopa ostaa, sillä en usko, että tulee hutiostos :)

   Poista
 4. Juuri tänään itse satuin pongaamaan kirjastosta Mielensäpahoittajan! Miniän olenkin ehtinyt jo lukea. Missä kuljimme kerran löytyy myös omasta hyllystä.

  Puhdistus, Paluu Rivertoniin ja Ensimmäinen siirtokunta ovat kaikki hyviä! Ja vaikka niissä sivuja piisaa, niin mielestäni eivät vieneet kovin kauan aikaa lukea. Sen sijaan Sovituksen lukeminen otti itseltäni aikaa ihan tuhottomasti. Mutta ehkä sinulle käy sen kanssa paremmin, sillä kaikesta huolimatta kirja on ihana.

  Ja ah minä rakastan näitä sinun listoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on Miniä hyllyssä, mutta haluan lukea Mielensäpahoittajan ensin. Terveisin pakkomielle lukea kirjat järjestyksessä :D No en mä sitä aina noudata. Mutta hyvä löytö kirjastosta, koska täällä Mielensäpahoittajiin on VIELÄKIN 16 jonossa...

   Kiva kuulla, että pidit noista kirjoista! Voisin varulta yrittää ajoittaa Sovituksen lukemisen niin, että sille on varmasti aikaa.

   Hih, minäkin rakastan näiden pohtimista ja tekemistä :)

   Poista
 5. Olen lukenut noista Oksasen ja Kyrön, joista pidin, ja Dickensin, joka oli ihan ok. Ehkä vähän liiankin tuttu tarina, sen verran monena versiona olin ehtinyt siihen törmätä muualla.

  Mullakin kirjoja vaan jää roikkumaan, vaikka kuinka olen aikeissa ne lukea, vuosiksikin. Mortonin aion lukea ihan kohta (tosin olen sen verran ailahtelevainen kirjavalinnoissani että ehdin muuttaa mieltäni vielä moneen kertaan) ja Middlesexin olen aikonut lukea siitä asti kun luin Virgin Suicidesin vuosia sitten. Nyt se on sentään jo hyllyssä tyrkyllä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dickensin tarina on kyllä hyvin tuttu minullekin, joten en sitten tiedä miten kirja jaksaa enää iskeä. Mutta täytyy muistaa kokeilla ensi jouluna!

   Ja voih, kirjahylly on täälläkin täynnä kirjoja, jotka ovat olleet siellä lukemattomina jo monta vuotta. Olisi jo aika lukea ne pois alta, mutta aina jotain (useimmiten kirjastolainat...) kiilaa edelle ja ajattelee, että ei noilla kiire ole, kun ovat omassa hyllyssä. Voisi yrittää lukea edes kerran kahdessa kuussa jonkin oman hyllyn kirjan.

   Poista
 6. Laura, minäkin jaksan ihmetellä, että en ole lukenut Missä kuljimme kerran...

  Paluu Rivertoniin on lukuromaanien aatelia, siis sitä ryhmää, jossa saa myös viihtyä - tyylillä. Annoin tämän kirjan pois jossain arvonassani, mutta sitten tuli tosi paha olo ja kävin ostamassa itselleni oman. Lukisin Mortonia enemmänkin.

  Yleensä aina suosittelen kaikille Ian McEwaninia. Ja hyvä, että et ole vielä nähnyt leffaa eli järejstys on oikea;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Tuntuu, että kaikki ovat Westön kirjan lukeneet! Olen törmännyt siihen varmasti jokaisella kirjastokäynnilläni palautettujen hyllystä ainakin vuoden ajan, mutta ei, ei ole lähtenyt vielä mukaan. Ensi kerralla, lupaan.

   Olisikohan sinun Mortonin arvontakirja päätynyt juuri minulle? Nimittäin voitin sen jostain arvonnasta, mutta en kuolemaksenikaan muista, että mistä :D

   Poista
 7. Mortonin Paluu Rivertoniin löytyy minultakin hyllystä, mutta en ole vielä ehtinyt sitä aloittaa kun jotenkin muut kirjat kiipeävät lukulistalla aina tuon edelle. Mutta ehkä vielä jossain vaiheessa pääsen sen pariin! :)

  Aloitin joskus Ensimmäistä siirtokuntaa, mutta se jäi lopulta kesken. Ehkä sen takia, että kirja tosiaan on tiiliskiven paksuinen ja tuntui ainakin itselleni samalla muutenkin aika raskaalta luku-urakalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on lukulista täynnä Mortonin muita kirjoja, joten Paluu Rivertoniin täytyy oikeasti saada pian luettua, jotta pääsen myös muiden kirjojen kimppuun :D

   Jep, minusta tuntuu, että Ensimmäinen siirtokunta saa vielä jonkun aikaa odotella lukuvuoroaan. Ainakaan tänä keväänä ei ole aikaa niin paksulle kirjalle.

   Poista
 8. Westö ja Fitzgerald pitäisi minunkin ehdottomasti lukea pois alta!

  Noista listaamistasi olen lukenut vain Mielensäpahoittajan. Hurraahuudot pienelle kulttuurikuolleelle kaupungilleni jossa kukaan ei lue saati sitten varaa kirjoja :D Jotain hyötyä tästäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Siinä mielessä ainakin lukutoukan paratiisi! Täällä tunnutaan aika ahkerasti varailevan kirjoja. Sivukirjastoista tosin tekee paremmin löytöjä, mutta harmi ettei omassa kaupunginosassani ole omaa kirjastoa :(

   Poista
 9. Haastoin sinut: http://annaminunlukeaenemman.blogspot.fi/2013/02/sain-matkalla-mika-mika-maahan-blogista.html

  VastaaPoista
 10. Hupsista. Listaltasi löytyi monta sellaista kirjaa, joita olen itsekkin ajatellut lukea jo pitkään. Varsinkin tuo Dickensin Saiturin joulu on ollut joululahjatoiveena jo monta vuotta, huonalla menestyksellä tosin.

  Itse olen lukenut noista mielensäpahoittajan (todella viihdyttävä kirja, josta saa hymyn huulille ankeanakin päivänä), Paluu Rivertoniin (englanniksi, yksi viime vuoden parhaista kirjoista!) ja Sovituksen (ajatuksia herättävä kirja, joka oli huomattavasti parempi kuin elokuvaversio). Tulet varmasti viihtymään näiden seurassa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on se kumma, kun ei näin kehuttuja kirjoja ole vieläkään saanut luettua :D Mutta hyvää toivottavasti on luvassa!

   Poista