8.11.2012

Marisha Rasi-Koskinen: Katariina

Marisha Rasi-Koskisen esikoisromaanin Katariinan juonesta ei tohdi paljastaa juuri mitään. Kirja koostuu episodeista, jotka on kirjoitettu eri näkökulmista käsin. Lisäksi ajat ja paikat vaihtelevat. Ehkä alkuun kirjan rakenne voi tuntua haastavalta, mutta aika pian tarinaan pääsee mukaan. Tarinaa peittää silti salaperäisyyden verho, joka raottuu sivu sivulta. Jo heti alun olennaisiin kysymyksiin kuuluvat kuka on Katariina ja mitä hänelle on tapahtunut?

Katariina on pääasiassa kirja erilaisista, eri perheistä tulevista lapsista ja heidän vanhemmistaan. Jollain tavalla kaikki lapset ovat hieman hukassa, rikki tai näkymättömiä. Vanhemmat eivät ymmärrä auttaa, olla lähellä ja kuunnella. Seuraukset voivat olla huonot.
 
Kirjan kieli on kaunista ja ytimekästä. Runollista ja hiottua, mutta ei liian. Kirjaa on miellyttävä lukea. Episodit ja niiden sisäiset luvut ovat lyhyitä, mikä sekin tekee lukemisesta vaivatonta ja sellaista, että lukija haluaa lukea vielä yhden luvun lisää - ja sen jälkeen vielä toisen, kolmannen, neljännen...
 
Katariina ei kuitenkaan kerro kaikkea. Jotkut kohdat jäävät taatusti askarruttamaan lukijan mieltä. Minua ratkaisu miellytti, sillä se jätti tilaa mielikuvitukselle ja vaihtoehdoille. Kokonaisuudessaan jotain jäi kuitenkin uupumaan. Katariina ei iskenyt täysillä enkä usko, että se jää mieleeni pitkäksi aikaa. Kirjana se oli hieno, mutta lukukokemuksena pikkuisen vaisu ja unelias.
 
Katariina on luettu muun muassa seuraavissa blogeissa: Luettua, Järjellä ja tunteella, La petite lectrice ja Amman lukuhetki.

✩✩✩✩
 
Marisha Rasi-Koskinen: Katariina
Avain 2011, 263 s.

14 kommenttia :

 1. Ihanaa, että luit tämän ja piditkin vielä! Itselleni tämä oli lähes täydellinen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten en olisi varmaan syttynyt tälle niin hyvin, mutta kun tekstin rakenne oli niin kiva, jännitys säilyi loppuun asti ja kirja jätti pureskeltavaa :)

   Poista
 2. Tämä oli kyllä aivan loistava! Ja persoonallinen. Odotan mielenkiinnolla Rasi-Koskisen uutuutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen vielä vähän kahden vaiheilla uutuuden kanssa. Kiinnostaa tämän luettuani, mutta ei kuitenkaan mitenkään järjettömän paljon. Mutta luulen, että jos joskus tulevaisuudessa tekee erityisesti mieli lukea jotain kotimaista, Rasi-Koskinen voi olla ensimmäisinä mielessä :)

   Poista
 3. Ihana, kun Marishalta tulee keväällä toinen teos. Odotan Morren tavoin sitä kovasti. Ja Katrin tavoin tämä oli minulle lähes täydellinen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luen melko vähän kotimaista kirjallisuutta, mutta Katariinan sijoittaisin kyllä aika korkeille sijoille niistä lukemistani kirjoista :) Mutta vähän epäilen, että Katariina tavoittelisi kuitenkaan tänä vuonna lukemieni kirjojen top kymppiä.

   Poista
 4. Minäkin odotan innolla Rasi-Koskisen uutuutta. Pidin tästä, mutta en enää muista kirjasta kovinkaan paljon. Eli olen samoilla linjoilla kanssasi, kun kirjoitit että tämä on hieno kirja, mutta se ei jää mieleen pitkäksi aikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo nyt muistikuvani tästä ovat hieman haalenneet. Heti lukemisenkin jälkeen jäi vähän sellainen unenomainen fiilis.

   Poista
 5. Tämä on taas yksi niistä kirjoista jotka pitäisi ehtiä lukea ja mieluiten pian! Minuakin kiinnostaa kovasti Rasi-Koskisen uusi kirja, ja tämä vanha pitäisi mielellään saada luettua ennen sitä. Lukulista sen kun kasvaa... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen usein myös niitä usein järjestyksessä lukevia ihmisiä. Voitin eräästä arvonnasta tänä vuonna julkaistun dekkarin, joka on kyllä ihan itsenäisestikin luettavissa, mutta kuuluu silti sarjaan ja en vaan voi lukea sitä ennen kuin olen lukenut aiemmat kuusi osaa!

   Mutta mutta, pitääpä vähän miettiä sitten keväällä, että kiinnostaako Rasi-Koskisen uutuus niin paljon, että se pitäisi lukea heti uunituoreena :)

   Poista
 6. Minun täytyy tunnustaa, että tämä jäi minulta kesken. Halusin kovasti tykätä tästä, mutta jotenkin...minuun tämä ei uponnut. Ehkäpä täytyisi kokeilla uutukaista? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan alku (ja aika paljon pidemmällekin siitä) oli kyllä varsin outo ja sekava, että en yhtään ihmettele, jos jätit kirjan kesken :) Ehkä tosiaan seuraava hänen kirjansa uppoaa paremmin?

   Poista
 7. Minunkin mielestäni Katariina on hieno, muttei täydellinen romaani. Juuri hyvä neljän tähden veroinen kirja. Minulla kirja on hyvin muistissani, vaikka luin sen reilu vuosi sitten. Minulle Katariinassa taisi siis riittää ammennettavaa pitkäksi aikaa.

  Odotan innolla Rasi-Koskien seuravaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin vielä hieman pyörii mielessä ne kirjassa vähän hämärämmiksi jääneet asiat, mutta muuten muistikuva siitä on jo hieman haalennut. Ei siis napakymppi, mutta kuitenkin sen verran erilainen ja salaperäinen, että tykkäsin melko paljon!

   Poista